1. Hafta Menüsü
Domates dolması:
Malzemeler:
- 1,5 kg domates (yuvarlak olmasına dikkat edilmeli)
- 250 gr pirinç
- 250 gr kıyma
- 2 baş soğan
- 5-6 diş sarımsak
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- Birkaç dal reyhan / fesleğen
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tane küp şeker (1 çay kaşığı)
Yapılışı:
Domateslerin içini bir tatlı kaşığı ile oyarız. Oyacakla da olur. İçini harcın içine doğrayarak koyarız. Soğanları ve sarımsakları doğrarız. Derin bir kapta tüm malzemeleri doğradıklarımızla beraber ekleyerek karıştırırız. Sonra ayıklayıp yıkadığımız pirinçleri üzerine ekleyerek el yordamı ile karıştırırız. Tencere seçiminde geniş bir tencere seçmemiz gerekiyor ki yan yana pişebilsinler... Domateslerin tek tek içini doldurup tencereye yan yana gelecek şekilde yerleştiririz. Sonra içine yarım çay bardağı su koyarak ocağa yüksek ateşte koyarız. Kaynamaya başlayınca hemen kısmamız gerekiyor. Sonra kısık ateşte 40-45 dk. pişinceye kadar bekletiriz.
Kuşkonmazlı, beyaz hindibalı mevsim salatası
Malzemeler:
- 1 bağ kuşkonmaz (Ufak boy 10 adet)
- 2 adet beyaz hindiba
- 1/3 bağ semizotu
- 1/3 bağ maydanoz
- 3-4 tane orta boy domates
- 2-3 tane yeşil biber
- 1 adet ufak boy beyaz soğan
- 2 adet salatalık
- 1 adet limon
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sirke (elma veya üzüm farketmez)
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri ayıklayıp bol suda yıkarız. Son suyuna -ki ben 3 su yıkarım tüm yeşilliklerimi- sirke koyarak dezenfekte ediyorum ben. Siz bilirsiniz... Derin bir kapta tüm malzemeleri küçük küp küp doğrarız. Sadece soğanları jülyen dediğimiz ikiye bölüp uzun uzun keseriz. Hepsini karıştırırız. Ayrı bir kasede tüm sos malzemesini (limon, nar ekşisi, tuz ve sirke) karıştırıp salatanın üzerine dökeriz ve karıştırıp kayık tabaklara servis yaparız. Ben biraz malzemeyi bol tutarım kalabalık misafir vs yaptığım için. Duruma göre malzemeyi azaltabilirsiniz. :)
Afiyetler olsun.
2. Hafta Menüsü
Bamya yemeği:
Malzemeler: (8 kişilik)
- 1 su bardağı nohut
- 1/2 kg bamya
- 1 kg domates
- 250 gr kuşbaşı et
- 2 tane büyük kuru soğan
- 2 baş sarımsak (1'i piştikten sonra eklenecek)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 tane kapya biberi (Kırmızı biber)
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tane büyük limon
- Varsa nar ekşisi 1 yemek kaşığı (Eğer yoksa bir tane daha limon sıkarız.)
- 1 çay kaşığı pulbiber
Hazırlanışı:
Nohutu geceden ıslarız. Ertesi gün yapacağımız zaman kuşbaşı etleri zeytinyağı ile birlikte tencerede kavururuz. Üzerine soğanları, kırmızı biberi doğrayarak ekleriz. Öte yanda domateslerin kabuklarını soyup doğrarız ve tencereye atarız. Domatesleri iyice solduktan sonra tuzu atarız. Nohutu ıslattığımız sudan çıkarıp üzerine ekleriz. 1 baş sarımsağı ayıklayıp doğramadan bütün olarak düdüklü tencereye koyarız. Üzerine su ekleriz. En son pulbiberi ekleyip tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişiririz. Onlar pişene kadar bamyaların üzerini çizgiden keserek ayıklarız. Biraz büyükse ikiye üçe eninden keseriz ve yıkarız. Tencerenin havası çıktıktan sonra kapağını açıp sıktığımız limonu ve nar ekşisini atarız. Üzerine bamyayı atarız. Bu aşamada karıştırılmaz. Kaynadıktan sonra bir defa çeviririz. 15 dk pişirin. Üzerine kuru naneyi ve ikinci baş sarımsağı dövdükten sonra tencereye ekleyip ocağı kapatırız...
Afiyet olsun. :)
Nohutu geceden ıslarız. Ertesi gün yapacağımız zaman kuşbaşı etleri zeytinyağı ile birlikte tencerede kavururuz. Üzerine soğanları, kırmızı biberi doğrayarak ekleriz. Öte yanda domateslerin kabuklarını soyup doğrarız ve tencereye atarız. Domatesleri iyice solduktan sonra tuzu atarız. Nohutu ıslattığımız sudan çıkarıp üzerine ekleriz. 1 baş sarımsağı ayıklayıp doğramadan bütün olarak düdüklü tencereye koyarız. Üzerine su ekleriz. En son pulbiberi ekleyip tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişiririz. Onlar pişene kadar bamyaların üzerini çizgiden keserek ayıklarız. Biraz büyükse ikiye üçe eninden keseriz ve yıkarız. Tencerenin havası çıktıktan sonra kapağını açıp sıktığımız limonu ve nar ekşisini atarız. Üzerine bamyayı atarız. Bu aşamada karıştırılmaz. Kaynadıktan sonra bir defa çeviririz. 15 dk pişirin. Üzerine kuru naneyi ve ikinci baş sarımsağı dövdükten sonra tencereye ekleyip ocağı kapatırız...
Afiyet olsun. :)
Kakaolu Muhallebili Cup:
Malzemeler:
- • 1,1 kg süt
- 1 su bardağı un
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya,
- 1 paket kakao (50 gr)
- • 1/2 paket krem şanti
- 1/2 paket çikolatalı krem şanti
- 1 su bardağı süt (krem şanti için)
- • Üzeri için; Damla çikolata
- Çikolatalı çubuk
Hazırlanışı:
Krem şantiyi 1 bardak süt ile çırpın ve buzdolabına koyun. Muhallebi için sütü bir tencereye koyarız ve şekeri ekleriz. Üzerine tüm malzemeleri eleyerek ekleriz. Çelik bir tencerede karıştırıp ocakta pişiririz. Koyu bir kıvam alıyor. Çok koyu olmasın. Muhallebi piştikten sonra önceden cam bardağa kepçe ile biraz alıp yeteri kadar muhallebi koyarız. Tüm bardaklara aynı şekilde dökeriz. Ilıdıktan sonra yaklaşık 2 saat kadar buzdolabında soğumaya bırakırız. Servis yapacağımız zaman üzerine krem şantiyi 1 cm kalınlığında dökeriz. Sonra üzerine yine çikolatalı krem şantiyi fotoğraftaki gibi sıkma torbasına koyarak süsleriz. Son olarak üzerine damla çikolata ve çikolatalı çubuk ile süsleriz.
Afiyet olsun...
3. Hafta Menüsü
http://www.yemeksohbetleri.org/2013/07/gold-master-ramazan-mutfaklarna-sihirli_24.html
Gold Master Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller yarışması 3. hafta menüm...
Kaşığa binen:
Malzemeler:
- 250 gr yeşil mercimek
- 3 baş kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1/3 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 250 gr un
Hazırlanışı:
• Önce mercimekleri ayıklayıp yemeği pişireceğimiz tencerenin içine koyarak üzerine 1,5 litre kadar su koyup kaynatın. Kaynadıktan sonra mercimekler pişene kadar (15-20 dk) haşlayın.
• Bir kenarda unun içine bir çimdik tuz attıktan sonra içine alabildiğine su koyarak yoğurun. 2 bir ceviz büyüklüğünde bezeler yaptıktan sonra her birini kalın bir şekilde açın. Çok ince açmayın. Biraz etli olacak.
Açtıktan sonra büyük teflon tavada hamur donacak şekilde pişiriyoruz. Pişmeyecek. Sadece hamur katılaşacak.
Pişen hamurları dürüm şeklinde yuvarladıktan sonra fotoğraftaki gibi ince ince kesiyoruz. Onları yukarı doğru havalandırınca tüm yuvarlaklıklar açılıyor. Hepsini pişirip kestikten sonra bir tepside açık bir şekilde bırakıyoruz.
• Pişen mercimeğin içine baharatlarını ve salçasını atıp bir taşım kaynattıktan sonra içine hamurları atarak pişene kadar kaynatırız. Öte yanda soğanları zeytinyağı ile küçük bir tavada pembeleşinceye kadar pişiririz. Yemekteki hamurlar piştikten sonra üzerine kızarmış soğanları yağı ile beraber döküp karıştırıp ocağı kapatırız.
• Pişen mercimeğin içine baharatlarını ve salçasını atıp bir taşım kaynattıktan sonra içine hamurları atarak pişene kadar kaynatırız. Öte yanda soğanları zeytinyağı ile küçük bir tavada pembeleşinceye kadar pişiririz. Yemekteki hamurlar piştikten sonra üzerine kızarmış soğanları yağı ile beraber döküp karıştırıp ocağı kapatırız.
Cevizli dondurma:
Malzemeler:
- 500 gr süt
- 6 adet yumurtanın sarısı
- 170 gr şeker
- 240 gr krema
- 200 gr toz ceviz
Hazırlanışı:
Süt ve kremayı bir tencereye alıp kaynatırız. Yumurtanın sarılarını bir kapta aklarından ayırdıktan sonra şeker ile mikser yardımı ile beyazlaşıncaya kadar çırparız. Kaynattığımız sütü azar azar kepçe ile yumurtalı karışıma ilave ederiz. Yalnız süt ilave ederken el çırpma teli ile karıştıracağız. Sonra bu karışımı tencereye alıp kısık yanan ocakta çırpma teli ile hiç durmadan karıştırırız. Karışım muhallebi kıvamına gelmeden ocaktan alırız. Bir kenarda cevizi mikser yardımı ile toz haline getiriz. Yalnız ben fazla toz haline getirmedim. Biraz bütün kalsın istedim. Tercih size ait. Sonra bu toz cevizi tenceredeki karışıma ekleyip bir kaba aktarıp soğumaya bırakırız.
Soğuyan karışımı dondurma makinası hareket halinde iken dökeriz ve yaklaşık 15-20 dk kıvam alana kadar yani biraz donmasını bekleriz. Plastik spatula ile başka bir kaba alarak buzluğa atarız. Yalnız dondurmayı yumuşak sevenlere o anda servis yapabilirsiniz. Özellikle yeğenimin buz gibi dondurma yemesini istemiyorum. İlk servis ona yapılıyor. :))
Herkese afiyet olsun. :)
4. Hafta Menüsü
Soğuyan karışımı dondurma makinası hareket halinde iken dökeriz ve yaklaşık 15-20 dk kıvam alana kadar yani biraz donmasını bekleriz. Plastik spatula ile başka bir kaba alarak buzluğa atarız. Yalnız dondurmayı yumuşak sevenlere o anda servis yapabilirsiniz. Özellikle yeğenimin buz gibi dondurma yemesini istemiyorum. İlk servis ona yapılıyor. :))
Herkese afiyet olsun. :)
4. Hafta Menüsü
Gold Master Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller yarışması 4. hafta menüm...
Karnı yarık:
Malzemeler:
- 1 kg orta boy patlıcan
- Kızartmak için sıvı yağ
Harcı için:
- 250 gr köftelik kıyma
- 3-4 adet domates
- 2 orta boy soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 2 tane yeşil biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tepeleme domates salçası
- 1 çay kaşığı pulbiber
- Zeytinyağı
Hazırlanışı:
• Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra sıvı yağ ile her bir tarafını güzelce kızartırız. Tüm kızarttığımız patlıcanları büyük boy borcam ya da fırın tepsisine aralıklı dizeriz.
• Harcı için soğan, sarımsak ve biberleri doğrayıp 1-2 kaşık zeytinyağı ile birlikte pembeleşinceye kadar kavururuz. Üzerine kıymayı atıp güzelce kavururuz. Doğradığımız domatesleri ve salçayı ekleriz. Hepsi güzelce piştikten sonra patlıcanları bir bıçak yardımıyla ikiye yarıp içine bir kaşık yardımıyla iç harcımızı güzelce boşluk kalmayacak şekilde yerleştiririz. Tüm patlıcanlara aynı işlemi yaptıktan sonra tepsinin dibine 1 çay bardağı kadar salçalı su yaparak döker yüksek ısınmış fırında yaklaşık 15 dk kadar pişiririz. Yanına pilav ile servis yaparız.
Afiyet olsun. :)
Şeftalili Mousse:
Malzemeler:
- 200 gr fildişi çikolata
- 3 adet orta boy şeftali
- 200 gr krem şanti
- 1 su bardağı süt (krem şanti için)
- 3 yumurta
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 4 adet yaprak jelatin (soğuk suda ıslatılmış)
Hazırlanışı:
• Çikolatayı bir mikser veya bıçak yardımıyla doğrarız ve benmari usulü (bir kap içine koyup sıcak suyun içine oturtarak erimesini sağlamak) eritiriz. Krem şantiyi süt ile usulüne göre hazırlarız ve çikolatanın içine ilave ederiz.
Yumurtayı şekerle çırparız. Çırpıcı veya mikser ile olabilir. Çikolatalı karışıma ekleriz. Jelatinleri ben de ilk kez denedim hayatımda. Oldukça farklı bir şey. Jelatinleri soğuk suda bekletiriz. Bir tavayı sadece ocakta ısıtıp altını kapatırız. Ve elimizle sudan çıkarıp ısınmış tavaya içine atarız. Tavayı elimizle omlet yapar gibi çevirip eritiriz. Jelatinleri de karışıma ekleriz. Şeftalilerin çekirdeklerini çıkarıp fotoğraftaki gibi boyutlarda kestim ben. Onları mikserde çekip karışıma ekleriz. Şeftalilerin kabuklarını soymadım. Çünkü kabukları ile birlikte renk verdiği için soymak istemedim. Karışımı bardaklara döküp yarım saat kadar buzdolabının deepfreeze bölümünde bekletiriz. Donduktan sonra arzuya göre üzerine rendelenmiş beyaz çikolata ilave edebilirsiniz.
Afiyet olsun. :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder