17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.cafeportakal.blogspot.com

1. Hafta Menüsü


Sebzeli Güveç-Pastane Usulü Şekerpare ve Goldmaster Ramazan Etkinliği



Ayrıca bu menü ile Gold Master'ın düzenlediği 'Ramazan Mutfakları'na Sihirli Eller Dokunuyor' Etkinliğine katılıyorum.

Tüm katılımcı bloggerlara başarılar diliyorum.

Hayırlı Ramazanlar.


Malzemeler:
  • 2 orta boy patates
  • 2 orta boy patlıcan
  • 2 orta boy kabak
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1,5 su bardağı domates sos veya 3 adet domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tere yağ
  • Yarım türk kahve fincanı zeytin yağ

Yapılışı:
  • Kuru soğanı yemeklik doğrayın.
  • Güvecin içerisine zeytin yağ ekleyin ve doğranmış soğanlar ile rendelenmiş sarımsakları ilave edin.
  • Hafif kavurun.
  • Patateslerin kabuklarını soyun ve dilimleyin.
  • Güvece alın.
  • Patlıcanları alaca soyun ve tuzlu suda 10 dk bekletip süzün.Orta kalınlıkta doğrayın.
  • Kabakları dilimleyin ve hepsini güvece yerleştirin.
  • Yeşil biberleri temizleyin ve dilimleyin.Güvecin en üstüne yerleştirin.
  • Domatesleri rendeleyin tuz ve baharatlar ile karıştırın.
  • Domates salçası ekleyin.(isteğe bağlı kullanılmayabilir.)
  • Hazırlanan sosu güvecin üzerine gezdirin.
  • Küçük küçük tere yağ parçaları üzerine ekleyin.
  • Yağlı kağıt yada alüminyum folyo ile güveci kapatın.
  • Kısık ateşte ocak üzerinde sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
                                                     

                                         PASTANE USULÜ ŞEKERPARE




Şerbetli olmasına rağmen son derece hafif ve lezzetli bir tarif.Kesinlikle denemelisiniz.


Malzemeler:
  • 125 gr yumuşak tere yağ
  • 1 türk kahve fincanı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı tepeleme pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 1 yumurta akı
  • 1 çimdik tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • Yarım limon suyu
  • Un ( yumuşak bir hamur) Yaklaşık 2,5-3 su bardağı Un

Üzeri için : 1 yumurta sarısı

Şerbeti için:
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Yapılışı:
  • Tere yağ ve pudra şekerini mikser ile 5 dk karıştırın.
  • Sıvı yağ ve yumurtaları ekleyin.
  • Karbonatın acısının tatlıya karışmaması için çay kaşığının üzerine limon suyu sıkarak köpürtün.
  • O şekilde karbonatı tatlıya ekleyin.
  • Bir çimdik tuz ekleyin.
  • Yavaş yavaş un ilave ederek hamuru hazırlayın.
  • Ceviz büyüklüğünde koparın ve şekil verin.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürün.
  • Çatal ile çizik atın.
  • 180 derece fırında çok iyi bir şekilde kızarmasını sağlayın.
  • Şerbetlendikten sonra iç kısmının hamur kalmaması için çok iyi kızarması gerekiyor.
  • Tencereye şeker,su ve limonu ekleyin.
  • Kaynama bırakın.
  • Fırından çıkan tatlının ilk harı çıktıktan sonra sıcak şerbeti ekleyin.
1 gece dinlendirdikten sonra toz antep fıstığı ile servis edin.


2. Hafta Menüsü


Beğendili Tavuk - Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı


Gold Master 'Ramazan Mutfakları'na Sihirli Eller Dokunuyor' 2 Hafta İftar Sofrası.

Beğendili Tavuk ve Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı.

Hayırlı Ramazanlar.


Közlenmiş patlıcanın beşamel sos ile nefis uyumu.Üzerine de jülyen kızarmış tavuk etleri.Mutlaka denemeniz gereken bir tarif.


Malzemeler:
  • 450 gr kemiksiz tavuk eti( fileto et)
  • 1 su bardağı maden sodası
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1/2 çay kaşığı kekik
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Beşamel Sos için:
  • 1 yemek kaşığı tere yağ
  • 1 yemek kaşığı silme un
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz,karabiber

Közlemek için:
  • 1 adet büyük topan patlıcan

Üzeri için:
  • 1 yemek kaşığı tere yağ
  • 1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı:
  • Tavuk etlerini jülyen doğrayın.
  • Derin bir kaba baharatları,sıvı yağı,maden suyu,rendelenmiş sarımsakları ve salçayı alın.
  • Karıştırın.
  • Tavuk etlerini ekleyin ve 1 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Topan patlıcanı közleyin kabuklarını soyun ve ince ince doğrayın.
  • Beşamel sos için tereyağını tencereye alın ve eritin.
  • Üzerine un ekleyin.
  • Hafif kokusu çıkana kadar kavurun.
  • 1 su bardağı sütü ekleyin ve çırpma teli ile sürekli karıştırarak kıvama getirin.
  • Pişen sosun içerisine tuz,karabiber ve közlenmiş patlıcanları ekleyin.
  • Dinlenen tavuk etlerini yarım türk kahve fincanı sıvı yağ eklenen tavaya alın.
  • Kısık ateşte suyunu salıp çekene kadar tavuk etlerini pişirin.
  • Servis tabağına patlıcan ile hazırlanan karışımı alın ve üzerine kızarmış tavuk etlerini yerleştirin.
  • Tavada tere yağ ve pul biber eriterek üzerine gezdirin.



Hem şerbetli hemde sütlü tatlılardan vazgeçemiyorsanız ikisini aynı anda servis edebilirsiniz.Hafif ve lezzetli bir tarif.

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı.


Malzemeler:
  • Yarım paket kemalpaşa tatlısı (üzerindeki tarife göre hazırlayın.)

Muhallebisi için:
  • 6 su bardağı süt
  • 3 türk kahve fincanı un
  • 1 yemek kaşığı tere yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı toz şeker

Yapılışı:
  • Kemalpaşa tatlısı için şeker ve suyu tencereye alın.
  • Kaynamaya başlayınca kemalpaşa tatlılarını içine ekleyin.
  • Şerbeti çekip yumuşayınca tatlıları servis tabağına alın.
  • Dilerseniz muhallebiyi üzerine gezdirerek de servis edebilirsiniz.
  • Tencereye süt,un ve şekeri ekleyin.
  • Çırpma teli ile iyice karıştırın.
  • Muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirin.
  • Ocaktan indirdikten sonra vanilya ve tere yağ ekleyin mikser ile 5 dk çırpın.
  • Kuplara eşit olarak paylaştırın.
  • Üzerlerine şerbetlenmiş kemalpaşa tatlılarından 1-2 tane ekleyin.
  • Toz antep fıstığı yada ceviz serpiştirerek servis edin.



3. Hafta Menüsü

http://cafeportakal.blogspot.com/2013/08/besamel-soslu-kabak-musakka-tavuklu-ctr.html

Beşamel Soslu Kabak Musakka - Tavuklu Çıtır Salata


Beşamel Soslu Kabak Musakka - Lezzetini çok beğeneceğiniz bir yemek.Mutlaka denemenizi öneririm.

Malzemeler:
  • 3 büyük yeşil kabak
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 200 gr kıyma - 2 yemek kaşığı zeytin yağ
  • Tuz,karabiber,pul biber

Beşamel Sos:
  • 1 yemek kaşığı tere yağ
  • 1 yemek kaşığı silme un
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz,karabiber

Üzeri için:
  • 100 gr rendelenmiş kaşa peyniri

Yapılışı:
  • Kabakları temiz yıkayın.
  • Ortadan ikiye kesin ve dilimleyin.
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağ ve tuz ile karıştırın.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın.
  • 200 derece fırında kızartın.
  • Kuru soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın.
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı tencereye alın ve soğanları soteleyin.
  • Üzerine kıymayı ve baharatları da ekleyerek pişirin.
  • Kabakların üzerine kıymalı harcı ekleyin.
  • Beşamel sos için tencereye tere yağını alın eritin.
  • Un ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Süt ekleyerek çırpma teli ile sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına getirin.
  • Tuz ve karabiber ekleyin kenara alın.
  • Kıymalı karışımın üzerine beşamel sosu ekleyin.
  • Kaşar peyniri rendesi serpiştirin ve 180 derece fırında üzerine kızarana kadar pişirin.

Hafif,lezzetli mi lezzetli bir salata.Tavuklu Çıtır Salata.

Mutfakta geçirdiğim uzun saatler sonucun da ortaya çıkardığım doğaçlama bir tarif.Denenmeli diyorum.


Malzemeler:
  • 200 gr tavuk fileto
  • 4-5 yemek kaşığı tepeleme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tepeleme mayonez
  • 1 su bardağı haşlanmış buğday
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Üzeri için:
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 1 tatlı kaşığı tere yağ
  • Tuz,karabiber,toz acı kırmızı biber,nane

Yapılışı:
  • Tavuk etlerini haşlayın.
  • Küçük parçalara elinizle ayırın.
  • Derin bir kaba yoğurt ve mayonezi ekleyin.
  • Sarımsakları rendeleyin tuz ilave ederek karıştırın.
  • Haşlanmış buğday ve tavuk etlerini ekleyin.
  • Tel şehriyeyi tere yağ ile birlikte kavurun.
  • Tuz ve baharatları ekleyin soğuması için kenara alın.
  • Salatayı servis tabağına alın.
  • Üzerine kızarmış tel şehriyeleri ekleyin ve servis edin.
  • Kuru nane çok yakışıyor bolca kullanabilirsiniz.


4. Hafta Menüsü


Sulu Köfte - Tahinli Patlıcan Salatası


Gold Master 'Ramazan Mutfakları'na Sihirli Eller Dokunuyor' 4.Hafta menüsü.

Sulu Köfte ve Tahinli Patlıcan Salatası.

Herkese bol şans.Hayırlı Ramazanlar.


Hemen hemen her evde hazırlanan nefis bir yemek.Baharatı ile köftenin lezzeti ile hem yaz hem de kış mevsimlerinde kolaylıkla hazırlanabilir.

Malzemeler:
  • 250 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz,karabiber,pul biber
  • 3 adet orta boy patates
  • 3-3,5 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım türk kahve fincanı zeytinyağ

Yapılışı:
  • Kıymayı derin bir kaba alın.
  • Kuru soğanı rendeleyin ve suyunu sıkın kıymanın üzerine soğanı ekleyin.
  • Tuz,baharatlar ve pirinç ilave ederek yoğurun ve köfte şeklinde sıkın.
  • Tencereye zeytinyağ ekleyin.
  • Sarımsağı rendeleyin.
  • Domates salçasını da ilave ederek kısık ateşte kavurun.
  • Patateslerin kabuklarını soyun küp doğrayın ve tencereye alın.
  • Bir kaç dakika daha bütün bu karışımı kavurun.
  • Sıcak suyunu da ilave ederek 5 dk kaynama bırakın.
  • Köftelerin üzerine çok az un serpin ve teker teker tencereye ekleyin.
  • Köfteler ve patatesler piştikten sonra ince kıyılmış maydanoz ile sıcak olarak servis edin.

Yaz mevsimine ve sofralara en güzel yakışan bir lezzet.Tahinli Patlıcan Salatası.

Malzemeler:
  • 1 büyük topan patlıcan
  • 2 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı tepeleme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • Yarım limon suyu
  • Tuz
Üzeri için:  2 yemek kaşığı sıvı yağ ve pul biber


Yapılışı:
  • Patlıcanı közleyin ve kabuklarını soyun.
  • İnce ince doğrayın.
  • Sarımsakları rendeleyin ve yoğurt ile karıştırın.
  • Tahin ile beraber közlenmiş patlıcanı da ekleyin ve karıştırın.
  • Servis tabağına alın.
  • Pul biberi sıvı yağ ile kızdırın üzerine ekleyerek servis edin.




Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder