17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.aysegulunlezzetduragi.blogspot.com

1. Hafta Menüsü





TİRAMİSU
Malzemeler:

  • 1 paket kedi dili
  • 2 yemek kaşığı instant kahve 
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı ılık su


Krema için:
  • 3 su bardağı süt
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
200 gr labne peyniri 

Üzeri için:
  • kakao

Yapılışı:

  • Süt, şeker, un ve yumurta sarılarını karıştırıp ateşe alın ve kremayı pişirin.
  • Ateşten alıp vanilya ve peyniri ekleyin ve birkaç dakika karıştırın.
  •  Sütün içinde kahve ve şekeri eritin ve kedi dilini ıslatın.
  • Kuplara kedi dilini dizin ve  kremayı dökün. 
  • Soğuyunca kakao serpip dolapta birkaç saat bekletin ve afiyetle yiyin.


ZEYTİNYAĞLI KURU DOLMA...


Malzemeler

  • 1 dizi kuru patlıcan ve kırmızı biber (12 Adet)
  • 1 su bardağı zeytin yağ
  • 3 orta boy kuru soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 5 diş sarımsak
  • Her bir dolma için avuç içi kadar pirinç
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı Limon tozu (veya limon suyu) veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi
  • 1 Çay kaşığı karabiber , pul biber,kimyon ve kuru nane
  • yarım bağ maydonoz ve taze nane
  • 1 Tatlı kaşığı tuz

Kurulukların Hazırlanması:

  • Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın.
  • Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım.
  •  Kaynama işi bittikten sonra patlıcanları soğuk sudan geçirip, bir kenara alın.

İç Harcının Yapılışı:

  • Pirinçleri iyice yıkayın.
  • Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın.
  • Diğer malzemeleri de aynı şekilde doğrayın
  • Pirinç, soğan, sarımsak, salça  ve geri kalan tüm baharatları ve yağını koyup,geniş bir kapta iyice karıştırın.
  • Haşladığınız patlıcan ve biberleri hazırladığınız iç harcı ile bir parmak  boşluk kalana kadar doldurun.
  •  Ağızlarını sıkarak, ağız tarafı içe bakacak şekilde tencereye sırayla dizin.
  • Yarısına gelene kadar su koyun kaynayana kadar yüksek ısıda sonra kısık ateşte pişirin.



    2. Hafta Menüsü


    http://aysegulunlezzetduragi.blogspot.com/

RAMAZAN SOFRALARINDA SİHİRLİ ELLER YARIŞIYOR..

ÇİĞ BÖREK 



  Malzemeler:
  • 2,5 su bardağı beyaz un
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 çay bardağı su (yetmezse ilave edin)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (isteğe bağlı)
  • Tuz

İç Malzemesi:

  • 250 gr az yağlı kıyma
  • 1 adet incecik kıyılmış kuru soğan
  • Tuz, karabiber
  • 1/2 çay bardağı su



 Yapılışı: Un,su, tuz,sirke (sıvı yağ istenilirse) kulak memesi kıvamında iyice yoğurun. Hamuru 40-45 dakika nemli bez altında dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın, her bezeyi tabak büyüklüğünde açın, Diğer tarafta kıymayı soğan,tuz ve karabiber ile iyice karıştırın, harca su ekleyin ve açılan her hamurun bir tarafına malzemeden 1 kaşık koyun, hamurun bir tarafına iyice yayın, diğer tarafını üzerine kapatın yarım ay şeklinde olsun, elinizle iyice bastırın ve,kenarlarını çay tabağı ile kesin, kızğın yağda arkalı önlü kızartın. Kağıt havlu üzerinde yağını süzdürün,sıcak sıcak servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun...

GÜL TATLISI

Malzemeler

  • 1 Su bardağı sıvı yağ
  • yarım su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 yumurta
  • yarım paket oda sıcaklığında margarin
  • 1 paket vanilya
  • yarım paket kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 tutam tuz aldığı kadar un
  • 1 su bardağı kadar ceviz yada fındık
ŞERBETİ :
  • 3 Su bardağı su
  • 2.5 Su bardağı şeker
  • çeyrek limonun suyu

Hazırlanışı

Önce şerbetinin malzemelerini bir tencereye koyun ve kaynatın.
Hamurun un kabartma tozu ve vanilya hariç tüm malzemelerini karıştırın.
Kabartma tozu vanilyayı ve aldığı kadar unu ilave edin.Kulak memesi yumusaklığında bir hamur elde edilir.
Hamur ikiye kesilir. Bir parçası merdane ile 3-4 mm kalınlığında açılır.
Çay bardağı ile kesilir.
6 adet yuvarlak yarısı üst üste gelecek şekilde yan yana dizilir.
Rulo şeklinde sarılır.
İkiye kesilir. Tepsiye dizilir.
Ortalarına ceviz yada fındık yerleştirebilirsiniz.
Orta hararetli fırında üzerleri kızarana (20-25 dakika) kadar fırınlanır.
Şerbetini üzerine dökün. Tatlıların şerbeti iyi çekmesi için alt üst cevirerek şerbeti iyice cekmesi saglanır.

3. Hafta Menüsü


RAMAZAN SOFRALARINA SİHİRLİ ELLER DOKUNUYOR..
3.HAFTADA MENÜMÜZDE ;
KIZARMIŞ İÇLİ KÖFTE



HAŞLAMA İÇLİ KÖFTE


ADANA YÖRESİNDEN İÇLİ KÖFTE...
dış harcı için,
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay kaşığı kimyon ,tuz
  • 1 çay kaşığı biber salçası.
köftelik bulgur ve irmik ayrı kaplarda su ile ıslanır.şiştikten sonra bulgur yoğurulur,yumşayıncada irmik ilave edilir.tekrar iyice yoğurulur.gerekirse 1 yemek kaşığı un koyup az su ilave edip hamuru bağlayabilirisiniz.
iç harcı için;
300 gr kıymayı tencerede suyu çekilene kadar kavurun .üzerine 500 gr ince doğranmış soğanları ekleyip 100 gr kadar margarin koyup kavurun..içine tuz,karabiber ve 1 tatlı kaşığı kadar salça ilave edin ve donması için bekletin.
içine ceviz ve maydonoz isteğe bağlı.
köfteleri yumurta büyüklüğünde açıp içini doldurun kaynayan suda haşlayın.suya 1-2 tane limon tuzu eklerseniz dağılmasını önlersiniz..




4. Hafta MEnüsü

SİHİRLİ ELLER YARIŞIYOR..
4.HAFTA MENÜMÜZ...



EKMEK ÇANAĞINDA ISPANAKLI YUMURTA



Malzemeler :
  • 4 adet hamburger ekmeği
  • 500 gram ıspanak
  • 1 orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı çiçek yağı
  • 4 adet yumurta
  • karabiber
  • tuz


Yapılışı :

Hamburger ekmeklerin üst tarafından kapak kesin. İçlerini kabuklarını zedelemeden boşaltın. Ispanakların saplarını ve kötü yapraklarını ayıklayıp bol suyla bir kaç kez yıkayın. Ispanakları ince doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayın. Tavaya sıvı yağı ve soğanları alın, soğanların rengi değişene kadar kavurun. Ispanakları da ekleyin. Suyunu salıp çekene kadar kavurun. Tuzunu ilave edip  soğumaya bırakın. Kavrulan ıspanakları hamburger ekmeklerin içine bölüştürün. Üzerlerine kaşar peyniri serpin, her birine bir tane yumurta kırın .Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında yumurtalar pişene kadar pişirin. Üzerlerine pul biber  serpin. Servis tabaklarına alıp sıcak servis yapın...



PATLICAN YOĞURT SARMA
Malzemeler,
  • 2 adet patlıcan
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 adet közlenmiş kırmızı biber
  • Damak tadınıza göre tuz, kekik, pul biber
  • Süslemek için taze soğan ve kızartmak için sıvıyağ
Hazırlanışı,

  • Patlıcanları yıkayıp uzunlamasına dilimleyin.
  • Tuzlu suda 30 dakika bekletip süzdükten sonra kurulayın.
  • Kızartma yağını geniş bir tavada ısıtın.
  • Patlıcan dilimlerini  kızgın yağda kızartın.
  • Kâğıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürün.
  • Süzme yoğurda, küp doğranmış közlenmiş kırmızıbiberleri, kekiği, tuzu karıştırın.
  • Patlıcan dilimlerinin uç kısımlarına yoğurtlu karışımdan paylaştırıp rulo şeklinde sarın.


GÜL KURABİYE


Malzemeler
  • 2 adet yumurta
  • 1 paket (250 gr) margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 200 gr mısır nişastası
  • 1 paket kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • alabildiği kadar un

Yapılışı : 

Malzemeleri karıştırıp kurabiye hamuru haline getirin. Bir merdane yardımı ile hamuru açıp çay bardağı ile daireler kesin. Fotoğrafta görüldüğü gibi üç tane daire şeklinde hamuru üst üste koyarak rulo yapın. Bıçakla ortadan kesip gül şeklini verin. 180 derecede pişirin. Afiyet olsun…





Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder