1. Hafta Menüsü
Patates Çanakları
Malzemeler:
- 2 adet patates
- 150 gr kuzu kuşbaşı
- 1 diş sarımsak
- 2 adet domates rendesi
- 2 adet sivri biber
- 1 baş soğan
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 4-5 tane kişniş tohumu
- Bir tutam yenibahar
- 1 çay kaşığı pulbiber
- 1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için:
- 1 su bardağı sıvıyağ
Domates Sosu İçin:
- 2-3 adet domates rendesi
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 adet kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1/2 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Patatesler soyulur, güzelce yıkanır. Patateslerin tepside dik bir şekilde durabilmesi için patatesler iki taraftan düz olarak kesilir. Patatesler ortadan ikiye bölünür ve içleri oyulur. Kızgın yağda kızartılır. Kızaran patateslerin havlu peçetenin üzerinde fazla yağları alınır.
İnce kıyılmış soğan ve sarımsak sıvıyağda sotelenir. Ardından kuşbaşı etler ilave edilir ve karıştırmaya devam edilir. Etlerin rengi döndükten sonra domates rendesi ve ince kıyılmış sivri biberler eklenir. Baharatlar ilave edilir. Domatesler suyunu çekene dek pişirilir. Et piştikten sonra patateslerin içine doldurulur. Üzerine bir dilim domates ve bir parça biber koyulur. Hazırlanan domates sosu fırın tepsisine dökülür. Üzerine de hazırlanan patatesler koyulur ve fırına verilir. Domates ve biberlerin üzeri kızarana kadar fırınlanır.
Domates Sosunun Hazırlanışı:
Sıvıyağda doğranmış soğanlar kavrulur ve dövülmüş sarımsaklar ilave edilir. Rendelenmiş domates ve tuz ilave edilir ve suyunu çekene kadar kaynatılır. Ocaktan almaya yakın sirke ilave edilir ve iki taşım daha kaynatılır. Ocaktan alınır.
Yaban Mersinli Salata
Malzemeler:
- 1/2 iceberg
- 1/4 demet roka
- 6-7 dal taze nane
- 1/2 çay bardağı yaban mersini
Sosu için:
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1/2 çay bardağı süt
- 3 yemek kaşığı nar ekşisi
- 3 yemek kaşığı taneli hardal
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 demet fesleğen
Hazırlanışı:
Salatalık malzemeler güzelce yıkanır ve sirkeli, tuzlu suda 10 - 15 dakika bekletilir. Yeniden yıkanan salatalık malzemeler kurutulur. İri iri doğranır. Sos malzemelerinin hepsi rondoya alınır ve çekilir. Salata kasesine alınan salatalık malzemelerin üzerine yaban mersini ilave edilir ve sos dökülür.
2. Hafta Menüsü
vişneli yaprak sarması-güllaç
Malzemeler:
- 1/2 gram asma yaprağı
- 3 adet kuru soğan
- 2 çorba kaşığı dolma fıstığı
- 1.5 su bardağı pirinç
- 1 kase vişne
- 2 su bardağı su + 1 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1/2 demet maydanoz
- 1 kase taze nane
Hazırlanışı:
Soğanlar yemeklik doğranır, sıvıyağda sotelenir. Üzerine yıkanmış pirinçler ve dolma fıstığı ilave edilir. Pirinçler şeffaflaşana dek kavrulur. Üzerine su ilave edilir. Kısık ateşte suyu çektirilir. Çekirdekleri çıkarılmış vişneler ilave edilir. Tuz, karabiber, yenibahar, şeker ilave edilir ve demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra ocaktan alınır ve ince kıyılmış maydanoz ve nane ilave edilip karıştırılır. Haşlanıp suyu süzülen yaprakların sapları koparılıp sarma için hazırlanır. Yapraklarının geniş kenarına hazırlanan harçtan yaprağın büyüklüğüne göre 1-1.5 tatlı kaşığı koyulur ve önce yanlar sonra arkada kalan parçası harcın üzerine doğru kapatılıp sarılır. Yaprakların sapları tencerenin en altına serilir. Üzerine sarmalar dizilir. Vişnelerin bir kısmı aralarına serpiştirilir. Üzerine zeytinyağı gezdirildikten sonra 1 su bardağı sıcak su eklenip üzerine ağırlık yapması için tabak kapatılıp kaynatılır. Kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.Tadıyla tuzuyla sihirliparmaklarr.
Malzemeler
- 7 yaprak güllaç
- 1 kg süt
- 2 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
- Dövülmüş şam fıstığı
Hazırlanışı
Tencerenin içine 1 kg süt alınır.Şekeri ilave edilir.Şeker eriyince ocaktan alınır.Yuvarlak borcam tepsiye güllaçların parlak kısımları üste bakacak şekilde dizilir.Üzerine kepçe ile şekerli sütten dökülür.Güllaç yaprakları bitene kadar işleme devam edilir.(ben arasına ceviz kullanmıyorum karartıyor.)Buzdolabında bekletilir.Dolaptan çıkan güllacı kare dilimlere ayrılır.Servis tabağına alınır.Üzerine şam fıstığı serpilerek servise alınır.Tadıyla tuzuyla sihirliparmaklarr.
3. Hafta Menüsü
fıstıklı köfte-feta peynirli salata ve goldmaster ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor 3. hafta menüsü
Fıstıklı Köfte
Malzemeler
- 500 gr yağzız kıyma
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Kişniş tohumu
- Şam Fıstığı
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- Dağ kekiği
Hazırlanışı
- Yağsız kıyma bir kaba alınır.
- Tuz, karabiber, kimyon, kişniş tohumu ilave edilir, güzelce yoğurulur.
- Köfteden küçük parçalar kopararak (elimizde ıslatılarak) önce yuvarlak, daha sonra parmak şeklinde köfte yapılır.
- Tavaya alınır.
- Üzerine 1 yemek kaşığı sıvıyağ ilave edilir.
- İyice kızarması sağlanır.
- Şam fıstığı dövülür.
- Tavanın içindeki fazla yağ kağıt havlu ile alınır.
- Üzerine şam fıstığı ve dağ kekiği ilave edilir.
- 1 yemek kaşığı bal köftelerin üzerinde gezdirilir.
- Şam fıstıklarının köftelere yapışması sağlanır.
- Servis tabağına alınır.
Feta Peynirli Salata
Malzemeler
- Aysberg
- 1 adet kırmızı soğan
- 1 adet salatalık
- 1 adet domates
- 3-4 yemek kaşığı yağsız yoğurt
- 40 gr feta peyniri
- Tuz
- Karabiber
- 1 yemek kaşığı limon suyu
Hazırlanışı
- Aysberg 4 e bölünür.
- Güzelce yıkanır.
- Servis tabağına alınır.
- 1 adet kırmızı soğan ve 1 adet salatalık rendenin iri tarafıyla rendelenir.
- Üzerine tuz atılır.
- Fazla suyu elle sıkılarak alınır.
- Aysberglerin üzerine soğanla salatalık rendesi serpiştirilir.
- Bu sırada yağsız yoğurt bir kaba alınır.
- Üzerine tuz, karabiber, limon suyu eklenir karıştırılır.
- Salatanın üzerinde gezdirilir.
- Ufalanmış feta peyniri ilave edilir.
- Dilimlenmiş domatesle servise alınır.4. Hafta Menüsü
kuzu incik-sac arası ve goldmaster ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor 4. hafta menüsü
- 4 adet kuzu incik
- 2 adet kırmızı biber
- 3 adet sivri biber
- 1 baş kuru soğan
- 1 - 2 adet defne yaprağı
- 1 tutam dövülmüş kişniş
- 4 - 5 adet tane karabiber
- 1-2 diş sarımsak
- Tuz
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı tereyağ veya 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Düdüklü tencereye tereyağ alınır, eridikten sonra kuzu incikler ve 1 baş soğan tüm olarak ilave edilir .
- İncikler soğanla sotelenir bu arada 1-2 diş sarımsak doğranıp tencereye ilave edilir ve tencerenin ağzı kapatılır.
- Kırmızı biberler ve sivri biberler jülyen doğranır.
- Sotelenen inciklerin üzerine defne yaprakları, dövülmüş kişniş, tane karabiberler ve tuz ilave edilir.
- Baharatlar kokusunu bıraktıktan sonra biberler de ilave edilip sotelemeye devam edilir.
- Daha sonra etlerin üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ilave edilir.
- Ben 1,5 su bardağı kadar su ilave ettim.
- Düdüklü tencerenin düdüğünü indirdikten sonra 20 dakika pişirilir.
- Tadıyla Tuzuyla Sihirliparmaklarr
Sac Arası
Malzemeler
- 9 adet baklavalık yufka
- 3 çorba kaşığı tereyağ
- 1 paket kaymak
Şerbeti için
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağından 2 parmak fazla su
Üzeri için
- Şam fıstığı,
Hazırlanışı
- Tereyağ eritilir.
- Baklavalık yufkalar tezgaha alınır.
- 1 adet baklavalık yufkanın üzerine tereyağ gezdirilir
- Yufkanın bir ucuna kaymak koyulur.
- Yufka sarılır.
- Gül böreği şekli verilir.
- Tepsiye alınır.
- İşlem yufkalar bitinceye kadar devam ettirilir.
- Tepsiye alınan sac aralarının üzerine tereyağ sürülür.
- 180 derecelik fırında üzeri kızarana dek pişirilir.
- Şerbeti dökülür.(Şerbet soğuya yakın, sac arası sıcak olacak.)
- Tadıyla tuzuyla sihirliparmaklarr.
Şerbetin Hazırlanışı
- Şeker ve su bir tencereye alınır.
- Üzerine 1-2 damla limon suyu damlatılır.
- Kaynamaya bırakılır.
- Kıvamı gelince ocaktan alınır soğumaya bırakılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder