17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.nilayinsihirlielleri.com

1. Hafta Menüsü

http://www.nilayinsihirlielleri.com/2013/07/ramazan-sofralarina-sihirli-eller.html?spref=fb

İşte bu haftaki lezzetli, pratik ve hafif menüm...

FIRINDA KADINBUDU KÖFTE FESLEĞENLİ BULGUR EŞLİĞİNDE


Malzemeler:

Kadınbudu köfte için:
  • 300 gr kıyma
  • 1/2 çay bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • 3-4 dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 çay bardağı galeta unu

Bulgur pilavı için:

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1/2 çay bardağı tel şehriye
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 dal fesleğen
  • 1 çay kaşığı tuz


Önce kıymanın yarısı yağsız bir tavada kavrulur soğuması için bir kenara bırakılır. Ayrı bir tenceredede pirinç bol suda haşlanır ve süzülerek oda soğumaya bırakılır. Büyük bir kase içerisine kıymanın kalan yarısı konularak üzerine soğan rendelenir. Maydanoz ince kıyılarak tuz, karabiber, soğumuş olan kıyma ve pirinç eklenerek iyice yoğrulur. Yoğrulmuş olan köfteden yumurta büyüklüğünde parça kopartılarak önce bir kasede çırpılmış yumurta akına sonrada galeta ununa bulanarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
200 derecede fırının ızgara bölümünde her iki tarafıda güzelce kızartılır.
Sıcak olarak servis edilir.
Pilav içinde tencere içerisine zeytinyağı ve tel şehriye alınrak 2-3 dakika kavrulur. Bulguruda ilave edilerek biraz daha kavrulur. Tuzu ve üzerini geçecek kadar su eklenerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. 
Servis tabağına köfteler ve pilav sıcak olarak alınır ve fesleğenler ince kıyılarak pilavımızın üzerine serpilir.

Afiyet olsun...



KAYISILI BALLI KUP 

Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt
  • 2 tatlı kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 4-5 adet kuru kayısı
  • üzeri için: kırılmış fındık

Süt bir tencere içerisinde un ve nişasta ile karıştırarak pişirilir. Soğuması için bir kenara alınır. Sürekli karıştırarak kaymak tutması engellenir.
Ayrı bir tencerede kayısılar su ile iyice pişirilir ve süzülür. Soğuduktan sonra blanderda püre haline getirilir. Soğuyan muhallebimize balı ilave edilerek iyice karıştırılır. Kuplarımız kaselere bir sıra muhallebi bir sıra kayısı püresi olarak dökülür. Buzdolabında2 saat soğuttuktan sonra üzerine fındık kırıkları serpilerek servis edilir.


Afiyet olsun...


2. Hafta Menüsü

http://www.nilayinsihirlielleri.com/2013/07/ramazan-sofralarina-sihirli-eller_19.html

Malzemeler:

Krep için:
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı zeytin yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • aldığı kadar un

İçi:

  • 1 kg pazı
  • 1 adet soğan
  • 1 çay bardağı zeytin yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı beyaz peynir

Üzeri için:

  • 1 çay bardağı domates rendesi

Önce iç harcımızı hazırlamak için bir tencere içerisinde yemeklik doğranmış soğanımızı  zeytin yağı ile kavuruyoruz. pazılarımızıda incecik kıydıkdan sonra soğanlarımıza ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. pazılar suyunu salıp çektikten sonra kavurma işlemimiz tamam olacaktır. Tuz ve baharatlarımızı ilave ettikten sonra iç harcımızı ocaktan alıp bir kenara soğuması için alıyoruz.
Büyük bir kase içerisine yumurtalarımızı kırıp, süt, yağımızı, tuzumuzu ekleyip karıştırıyoruz. Yavaş yavaş unumuzu ilave ederek karıştırmaya devam ediyoruz. Krep harcımız boza kıvamında olmalıdır. Yanmaz bir tava içerisine çok az  yağ ekleyerek kızdırıyoruz. Krep harcımızdan 1 kepçe dökerek her iki arafınıda pişiryoruz. Kalan krep harçlarımızı tavamızı artık yağlamadan pişirmeye devam ediyoruz. Tüm kreplerimiz piştikten sonra kavrulmuş pazılı harcımıza beyaz peynirimizide ilave ediyoruz.


Krebimizin 1 tanesinin içine pazılı harcımızdan yaydırıp rulo şeklinde sarıyoruz. Tüm içimizi ve kreplerimizi bu şekilde bitirip yağlanmış fırın tepsimize yerleştiriyoruz. Üzerleine 1 er çorba kaşığı domates rendesi döküp 170 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişiriyoruz.

Afiyet olsun...


BAŞBAŞ BULGURU SALATASI


Malzemeler:
  • 1 su bardağı başbaş bulguru(kırılmamış bulgurdur. marketlerde rahatlıkla bulunuyor)
  • 5 dal taze soğan
  • 5-6 dal akdeniz yeşilliği
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çay bardağı Sızma Zeytin Yağı
  • 1 limon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı tuz

Başbaş bulgurumuzu 3 bardak kadar kaynar suya ıslatıp şişmesi için üzeri kapalı bir şekilde bekletiyoruz. Şişen bulgurumuzun üzerini açıp soğutuyoruz. Soğuyan başbaş bulgurumuzu bir salata kasesine alıp üzerine tüm yeşilliklerini incecik kıyarak ekliyoruz. Baharatlarını ilave ettikden sonra sıkılmış limon suyunu ve Sızma Zeytin Yağını üzerine gezdiriyoruz. İyice karıştırdıktan sonra servis ediyoruz.


Afiyet olsun...


3. Hafta Menüsü

GÜVEÇDE ETLİ DOLMA

İçi:
  • 500 gr kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 3 adet soğan
  • 1/2 demet 
  • 2 dometes
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber 

1 su bardağı ayçiçekyağı

Doldurmak için:
  • 4-5 adet kabak
  • 4-5 adet dolmalık biber
  • 15-20 adet yaprak


Kıyma ve yıkanmış pirinçler bir kase içerisine alınır. Soğanlar yemeklik doğranır. Maydonozlarda ince kıyılarak eklenir. Domatesler rendelenir. biber salçası, tuz, karabiber ve ayçiçek yağıda iç harca ilave edilerek iyice yoğrulur.
Kabaklar ve biberler oyulur. İçleri tuz ve karabiberle ovulduktan sonra iç harçla doldurulur. Dolmalar güveç tenceresine dizilir. Yapraklarda sarıldıktan sonra üstüne dizilir. 1 Su bardağı su 1 çay bardağıda ayçiçek yağı üzerine gezdirildikten sonra ocakta kısık ateşte dolmalarımız yumuşayana kadar pişirilir.

Afiyet olsun...



İNCİRLİ TATLI
Kek:
  • 6 adet kuru incir, suda ıslatılmış, ufak doğranmış
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 3 yumurta
  • 1 paket (1tatlı kaşığı) kabartma tozu
Şerbeti:
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı nescafe
  • yarım su bardağı toz şeker
  • Muhallebi:
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı  un
  • 1lt süt
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • inmeye yakın 50gr tereyağı
  • piştikten sonra 1 poşet toz krem şanti

Kek için yumurta ve şekeri çırpın, cevizi, unu, kabartma tozunu ekleyip karıştırın. En son inciri ekleyip dikdörtgen borcama dökün ve 160C de pişirin (incirden dolayı düşük ısıda pişmesi gerekiyor).
Pişerken krem şanti haricindeki malzemelerle muhallebiyi yapın. Piştikten 5 dakika sonra 1 poşet toz krem şantiyi ekleyip mikserle çırpın.
Kek piştikten sonra 3-4 dak. havalandırın.
Şerbet malzemelerini karıştırıp  kekin üzerine dökün. 5 dakika sonra muhallebiyi üzerine yayın, buzdolabında 2-3 saat beklettikten sonra dilimleyerek servis edin

Afiyet olsun...



4. Hafta Menüsü


KOLAY İÇLİ KÖFTE PAZILI PEYNİR DOLGULU RULO KEK EŞLİĞİNDE
Malzemeler:

İçi:
  • 500 gr kıyma
  • 1 su bardağı Ayçiçekyağı
  • 3 adet iri soğan
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 domates
  • 1 demet maydanoz
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber


Dışı:

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 100 gr yağsız kıyma
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Önce içini hazırlamak için soğanları yemeklik doğruyoruz ve bir tencerede Ayçiçekyağımız ile kavuruyoruz. Salçasını ve domatesinide ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Kıymasını ve cevizinide ekleyip 5 dakikada bu şekilde kavuruyoruz.Son olarak ince kıyılmış maydanozonu, tuz ve karabiberinide ekleyip karıştırdıkdan sonra kıymamızı bir kenara alıyoruz.
Büyük bir kase içerisine bulgur ve irmiği kaynar su ile ıslatıyoruz. Şişen bulgur ve irmik karışımı soğuduktan sonra tüm malzemelerini ilave edip iyice yoğuruyoruz. Aradabir elimizide ıslatabiliriz.
Yoğurduğumuz bulgurlu karışımımızı 2 parçaya ayırıyoruz. Yudum Ayçiçekyağı ile yağladığımız bir fırın tepsimizin altına bir parçasını iyice yayıyoruz. Kıymamızı üzerine döküp bulgurumuzun kalanınıda üst kısmına parça parça açtırarak kaplıyoruz.
İçli köftemizi 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar ortalama 20 dakika pişiriyoruz.
Sıcak olarak servis ediyoruz.

Afiyet olsun...



Keki:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı  Ayçiçek Yağı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı haşlanmış rondodan geçirilmiş ıspanak yaprağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz


İçi:

  • 200 gr labne peynir
  • 1 su bardağı beyaz peynir
  • 1 adet közlenmiş kırmızı biber

Önce kekimizi hazırlamak için büyük bir kase içrisine yumurtalarıızı kırıyoruz tuzu ile birlikde iyice çırpıyoruz. Ayçiçek Yağını, yoğurdunu un ve kabartma tozunu ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Son olarak ıspanağınıda ilave edip rengi yeşile dönene kadar karıştırıyoruz. Büyük fırın tepsimize yağlı kağıt serip kekimizin hamurunu ince şekilde yayıyoruz. 170 derecede ısıttığımız fırında ortalama 20-25 dakika pişiryoruz.
Kekimiz piştikden sonra sıcak hali ile yağlı kağıdını çıkarmadan rulo halinde sarıp üzerine nemli bez örtüyoruz ve bu şekilde soğuması için bir kenara alıyoruz.
Dieğer yandan bie kase içerisinde beyaz peynirimizi çatalla ezip içerisine labne peyniride ekliyoruz. közlenmiş biberlerimizide kuşbaşı doğrayıp tüm karışımı iyice karıştırıyoruz.
Soğuyan kekimizi açıp yağlı kağıdını dikkatli bir şekilde çıkartıyoruz. Kekimizin içine penirli karışımıızı iyice sürüp rulo şeklinde sarıyoruz. 1 cm kalınlığında dilimler keserek servis tabağımıza alıyoruz.

Afiyet olsun...



TAZE BÖRÜLCE SALATASI

Malzemeler:
  • 1 kg taze börülce
  • 1 baş sarısak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı Sızma Zeytinyağı
  • 2 limon


Öncelikle börülcelerimizi Bol tuzlu suda haşlıyoruz. Haşlanan börülcelerimizin suyunu süzüp soğutuyoruz. Soğuduktan sonra bir salata tabağına kibrit çöpü büyüklüğünde doğruyoruz.
Ayrı bir kase içerisine sarımsağını ezerek ekliyoruz. Sıkılmış limon, tuz ve Sızma Zeytinyağınıda ilave ederek iyice karıştırıp salatamızın üzerine gezdiriyoruz.


Afiyet olsun...



Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder