17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.canlimutfak.blogspot.com

1. Hafta Menüsü

http://www.canlimutfak.blogspot.com/2013/07/ramazan-mutfaklarna-sihirli-eller_17.html


Yemek: Ev yapımı beyti

Ev yapımı beyti

Malzemeler

  • Köfte malzemesi (aslında beytide kullanılan köfte farklı)
  • Kişi sayısı kadar lavaş
  • yoğurt
  • sıvı yağ
  • salça
Yapılışı

1-Öncelikle ekmek içi az olan bir köfte hazırlanır.
2-Hazırlanan köfteler yassı şişlere el içinde döndürülerek kaplanır.
3-Kaplanan köfteler ızgarada pişirilir. (ben elektrikli ızgarada pişirdim) Teflon tavada ya da fırında da yapılabilir.
4-Kızaran köfteler şişten çıkarılarak enlemesine lavaşa yerleştirilip rulo şeklinde sarılır.
5-Lavaşa sarılı köfteler iki parmak enliliğinde kesilerek tabağa alınır. Tabağın ortasına pilav ve yoğurt konulur.
6-En üstede sıvı yağda kızdırılmış ve sulandırılmış salça gezdirilip sıcak sıcak servis yapılır.


Tatlı : Künefe



Malzemeler

  • 200 gr kadayıf
  • 100-150 gr dil peyniri
  • 100 gr tere yağı (margarinde olabilir)
  • Şerbeti
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
Yapılışı

1-Kadayıf bir bıçak yardımıyla ince ince kıyılır.
2-Yağ eritilip kıyılmış kadayıfların üzerine dökülerek yağın kadayıflara iyice karışması sağlanır.
3-Yağla iyice karışan kadayıf ikiye bölünür bir yarısı iyice yağlanmış bir tavaya yayılır ve üzerine bastırarak sıkışması sağlanır. (ben krep tavası kullandım) Arasına peyniri konulur. Son olarak kadayıfın diğer yarısıyla peynirin üzeri kapatılıp yine elle iyice bastırılarak ocak üzerinde kısık ateşte pişirilir.


2. Hafta Menüsü

http://www.canlimutfak.blogspot.com/2013/07/16gun-menusu-ramazan-mutfaklarna.html

16.GÜN MENÜSÜ Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor

16. gün ramazan menüm ve Goldmaster Ramazan Etkinliği (Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor )2. menüm

Domatesli şehriye çorbası
İslim kebap
Mısır mücveri
Ev yapımı şeftali suyu
Kuru baklava
Mısır Mücveri
2 su bardağı konserve mısır (haşlanmış süt mısırı da olabilir)
3 yemek kaşığı un
1 yumurta
biraz kıyılmış maydanoz ve dereotu
tuz
baharat (karabiber, kırmızı biber)
Yapılışı
1-Mısırlar bir kabın içerisine konulur.
2-Üzerine diğer malzemeler ilave edilip karıştırılır.
3-Hazırlanan karışım kaşıkla alınıp kızgın yağda kızartılır.
4-Sarımsaklı yoğurtla ya da sade olarak sıcak servis yapılır.

Kuru Baklava
Malzemeler
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
yarım su bardağı sıvı yağ
1 fiske tuz
aldığı kadar un
içi
ceviz içi
toz şeker
üzerine 200 gr tereyağ 
Yapılışı
1-Süt,sıvı yağ, yumurta ve bir fiske tuz karıştırılıp içerisine aldığı kadar un ilave edilir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır.
2-hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparılıp bezeler yapılır. Dinlenmeye bırakılır.
3-Her bir beze nişastalı un yarımıyla baklava inceliğinde açılır (burada önemli olan açma işlemini iyi yapabilmek)

4-Açılan yufkalara istenilen miktarda dövülmüş ceviz serpilir. Üzerine şeker serpilir. (ben her beze için 1,5 yemek kaşığı serptim iyi oldu ama daha tatlı severseniz şeker miktarını arttırabilirsiniz)5-ceviz ve şeker serpili yufka oklavaya sarılıp sarı büzme gibi büzdürülüp kesilerek tepsiye yerleştirilir.
6-Açma ve tepsiye yerleştirme işlemi bitince üzerine eritilip kızdırılmış tereyağ gezdirilip kızarıncaya kadar pişirilerek servis yapılır.


3. Hafta Menüsü

http://www.canlimutfak.blogspot.com/2013/07/20gun-menusu.html

Gold master ın düzenlendiği ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor için hazırladığım 3. menüm ve aynı zamanda 
20. gün cumartesi menüsü 


Süzme mercimek çorbası
Kayseri mantısı
Yeşil salata
Patlıcan salatası
Kolay revani


Patlıcan salatası
Malzemeler
  • 1 kg patlıcan
  • 1 adet kuru soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • maydanoz
  • tuz
  • zeytin yağı
  • limon


Yapılışı
Patlıcanlar közlenir ve küçük doğranır. Kuru soğan yemeklik doğranır ve ezilmiş patlıcana ilave edilir. Maydanoz  doğranır, sarımsaklarda ezilerek hepsi patlıcana karıştırılır. Son olarak tuz yağ ve limon suyu da ilave edilip servis yapılır.
Malzemeler
            Hamuru
  • Un
  • 1 yumurta
  • Su
  • tuz

İçi
  • Kıyma
  • Soğan
  • Maydanoz
  • Karabiber, kırmızı biber,tuz


Hazırlanışı:
1-Öncelikle un bir kaba konulur içerisine 1 yumurta kırılır biraz tuz atılıp az su ilavesiyle çok sert bir hamur yapılır. Hamuru yoğururken ellerinizin kızarması lazım.
2-Hamurlardan bezeler yapıp nemli bez altında dinlenirken soğanlar çok ince kıyılır ya da fazla sulanmayacak şekilde rondodan geçirilir.
3-Maydanozda çok ince doğranır ya da yine rodadan geçirilir. Baharatlarda ilave edildikten sonra iyice karıştırılarak kıymalı iç hazırlanır.
4-Buraya kadar her şey çok kolay asıl zorluk bundan sonra eğer tek başınıza iseniz hamurları açıp küçük kesmek onları doldurup bükmek epey yorucu olabiliyor.
5-Evet bezeler alınır un yardımıyla 0,5 cm incelikte açılır (ne çok kalın olacak nede çok ince) açılan hamurlardan küçük kareler kesilir.
6-Kesilen karelerin ortasına kıymalı iç konulup iki eliniz yardımıyla dört köşesi bir araya getirilerek kapatılır.
7-Eğer hemen pişirmeyecekseniz mantılar unlanmış tepsiye yayılır ve dipfrizde dondurulur. Donan mantılar tepsiden alınır ve birbirlerine yapışanlar ayrıldıktan sonra poşetlenip daha sonra kullanılmak üzere yine dipfirizde saklanır.


Pişirilmesi
1-Bir tencereye su konulur ve kaynatılır. Tuz ilave edilip mantılar konulur ve pişirilir.
2-Pişen mantılar hafif sulu şekilde masaya getirilir.
3-Bu arada sarımsaklı yoğurt ve salça sos hazırlanır.
4-Küçük bir tencereye biraz yağ konulur içine salça ilave edilerek kavrulur mantı suyundan ilave edilerek sos biraz inceltilir.
5-Bir tabağa önce mantı, sonra sarımsaklı yoğurt ve son olarak ta sos ilave edilir. 
6-Tabi üzeri nane, kekik, kırmızı biber, sumak ile süslenip tatlandırılarak servis yapılır.
NOT: Yapması zahmetli ama yemesi bir o kadar lezzetlidir. Tabi Kayserililer şöyle der: “bir kaşığa 40 mantı sığacak” varın siz değerlendirin.



4. Hafta Menüsü

http://www.canlimutfak.blogspot.com/2013/08/gold-master-ramazan-mutfaklarna-sihirli.html


Gold master ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor 4. menüm

Gold master ın düzenlendiği ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor için hazırladığım 4. menüm ve aynı zamanda 27. gün  menüsü

Rulo Köfte
Köfte İçin
750gr kıyma
2 yumurta
Bir miktar kıyılmış maydanoz
1,5 su bardağı kadar bayat ekmek içi
Köfte baharatı
2 baş kuru soğan


İçi İçin
 4 adet haşlanmış yumurta 
 2 adet haşlanmış havuç
Hazırlanışı:                     
1-Köfte malzemeleri ile köfte harcı yoğrulur. Dinlenmeye bırakılır.
2-Bu arada yumurta ve havuç haşlanır. (istenirse içine yumurta ile beraber bezelye ıspanak vb. de konulabilir)
3-Köfte harcı yağlanmış bir zemin üzerine yayılıp dikdörtgen olacak şekilde bastırılarak düzeltilir.
4-Üzerine tam ortaya gelmek üzere yumurtalar, yumurtaların kenarına da havuçlar konularak Köfte rulo şekline getirilir. (Yumurtalar tam konulabildiği gibi yarım olarak ta kullanılabilir ben yarım hale getirip yumurtalar birbirinin yanına gelecek şekilde diziyorum) Ayrıca istenirse içerisine bezelye, ıspanak vb. de konulabilir.
5-Rulo köfte yalpanmış bir tepsiye konulur (bu arada dikkat edilmesi gereken nokra birleşme yerinin çok iyi kapatılarak alta gelmesidir) üzeri yumurta akı ile iyice kaplanır.
5-Fırında 40-45 dk arasında pişirilip patates püresi ile birlikte dilimlenerek servis yapılır.
Patates Püresi:
Genellikle bu tarz şeyleri göz kararı yaptığım için tam bir ölçü verememekle birlikte nasıl yaptığımı anlatayım.
Öncelikle patatesler haşlanır ve ezilir.  Ezilen patatesler bir tencereye konulup üzerine tereyağ ve süt ilave edilerek pişirilir. Arzu edilirse Hindistan cevizi rendesi (muskat) ve karabiber ilave edilip yemeklerin yanında garnitür olarak kullanılır.


Dondurmalı irmik helvası
Malzemeler
1,5 su bardağı irmik
100 gr tereyağı
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1  su bardağı toz şeker+ 1 yemek kaşığı
 İçine :
Maraş usulü kaymaklı dondurma
Yapılışı
1-Tereyağ  ve irmik birlikte hafif kahverengi olacak şekilde kavrulur.
2-Diğer tarafta süt, kaynar su ve şeker karıştırılıp şekerin erimesi sağlanır. 
3-Kavrulan irmiğin üzerine şekerli karışım dökülüp hızlıca karıştırılır ve pişmeye bırakılır.
4-Göz göz olunca altı kapatılıp dinlenmeye bırakılır.5-10 dakika sonra 1 yemek kaşığı şeker ilave edilip hızla karıştırılıp üzeri bir bezle sarılıp demlenmeye bırakılır.
5-Servis sırasında ıslatılmış bir kaseye bastırılarak irmik helvası yayılır içerisine dondurma konulup üzeri helva ile kapatılıp iyice bastırılarak servis tabağına ters çevrilir.
6-Üzeri süslenip servis yapılır.
















Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder