17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.mortencere.blogspot.com

1. Hafta Menüsü




SAFRANLI PİLAV EŞLİĞİNDE FISTIKLI KÖTE


Malzeme
  • 4 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı kuş üzümü (sıcak suda bekletilmiş, şişmiş)
  • 1 tatlı kaşığı safran
  • 1 kilo mantar
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
  • 15-20 dal doğranmış dereotu
  • 6 su bardağı sıcak su
  • Tuz - karabiber

 Yapılışı

1-Pirinçler tuzlu sıcak suda 30 dk bekletilir ve sonra iyice yıkanır
2-Tencereye  tereyağı ve sıvı yağ konup eritilir
3-Yıkanıp  iyice süzülen pirinçler yağda  kavrulur.
4-2-3 dakika kavurduktan sonra safran, tuz ve karabiber eklenir
5-Soyup doğranmış mantarlar ve kuş üzüm de ilave edilir.
6-1-2 dakika daha kavurup sıcak suyu ilave edilir ve tencerenin kapağını kapatıp.
Suyunu çekene kadar pişirilir.
7-10 dakika kadar demlendirdikten sonra karıştırılır
8-Doğranmış dereotlarını ilave edip tekrar karıştırın ve sıcak servis yapın.

Not: mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun
5 dakika bekletin





KEŞKÜL

Malzeme 
  • 1 kilo süt
  • 200 gr şeker
  • 1/' su bardağı file badem
  • 1/2 su bardağı pirinç unu(su ile açılacak)
  • 1 vanilya
  • 1 yumurta sarısı


Yapılışı

1-Yumurta ve süt karıştırılır ve ocağın üzerine konur,  kaynara çıkınca şekeri ilave edilir
2-su ile açılan pirinç unu süzgeçten geçirerek tencereye aktarılır bademler eklenir
3-sürekli karıştırılarak 10 dk pişirilir.
4-sonra servis kaselerine paylaştırılır
Not:isteğe göre üzerine vişne sosu ve taneleriyle servis edilir


2. Hafta Menüsü





ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Malzeme
  • 10 adet enginar
  • 3 soğan
  • 2 tane havuç
  • bezelye 
  • 3 tane patates
  • ½  çay bardağı zetinyağı
  • 1 limon
  • 2 adet kesme şeker
  • 1 çay bardağı su
  • 1 limon      
  • 1 kaşık un
  • Tereotu



Hazırlanışı

1-Soğan yemeklik doğranıp tencerede biraz kavrulur
2-Sonra küp doğranmış havuç, patates ve bezelye katılır
3-Su-yağ-şeker-tuz-limon katılır
4-Enginarlar üzerine yerleştirilir ve ocağa konur kısık ateşte pişirilir
5-Piştikten sonra dere otu harçla karıştırılır
6-Enginarların içine doldurulup servis edilir..

Not: enginarlar kararmasın diye unlu limonlu suda bekletilir


 KADAYIFLI MUHALLEBİ 

Malzeme
  • 200 gr kadayıf
  • 1 fincan şeker
  • 100 gr ceviz içi
  • 100 gr tereyağı


Muhallebisi: 
  • 1 kg süt
  • 200 gr krema
  • 300 gr toz şeker
  • 300 gr un


 Yapılışı 

Muhallebisi:
önce bir tencere yağ,kadayıf,şeker ve ceviz kadayıflar karamel rengi alana kadar kavrulur
Süt,krema toz şeker,un bir tencerenin içinde sürekli karıştırılarak pişirilir
Kıvama gelince brander ile çırpılır.
Kalıbın altına kavrulan kadayıfın yarısı yayılır. üzerine pişen muhallebi dökülür.İki saat buzdolabında bekletilir

sonra dilimlenip  üzerine kalan kadayıflar serpilip servis yapılır..


3. Hafta Menüsü




 SİNKOTA
malzeme 
  • 1 kilo kabak
  • 1 kilo patates
  • 2-3 adet soğan
  • 3-4 diş sarmısak
  • tuz 
  • karabiber-nane-kırmızı toz biber-pul biber
  • 1/2 çay bardagı zeytinyağı
  • 500 gr yoğurt
  • tereotu
not: sebzeleri fazla kalın doğramayın 

yapılışı
1-soğanlar piyazlık doğranır. Arkasından sarımsaklarda ince kıyılır
2-diğer sebzeler ince cips kalınlığında verev doğranır.
3-zeytinyağı ve diğer tüm baharatlar tuz da dahil doğranan sebzelerle harmanlanır.
4- harmanlanan sebzeler fırın tepsisine yayılır ve 180-20 derecede pişirilir.
5-sebzeler servis tabagına alınıp ılınınca üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür
6-üzerine kıyılmış dereotu ve pul biberle süslenir

KIBRIS TATLISI

malzemeler

  • 5 yumurta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 su bardağı galeta unu 
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilya

şerbet
  • 4 su bardağı su 
  • 2 su bardağı toz şeker

yapılışı
  1. Önce şerbet yapılır, çünkü kekin üzerine şerbet soğuk dökülecek. Bir tencereye su ve şekeri döküp 15-20 dakika daha kaynatılır. Şerbet hazır olunca altını kapatıp  soğuması için bekletilir.
  2. Kek için yumurta ve şeker iyice çırpılır, diğer malzemeler eklenip karıştırılır. Yağlanmış bir tepsiye  dökülür.
  3. 170 derece fırında 30 dakika pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbetüzerine dökülür, soğuması için bekletilir. sonra servis edilir. 
not:  arzu edilirse  üzerine çırpılmış krem şanti sürlür


4. Hafta Menüsü




DALYAN KÖFTE

Malzeme

  • 1,5 Kg dana döş kıyma
  • Galeta unu
  • 2 yumurta
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 adet orta boy soğan rendelenmiş
  • 1 diş sarımsak rendelenmiş

İçi
  • 500 gr mantar
  • 250 gr rende kaşar
  • Mısır konserve

Sos
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 kaşık un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • Tuz, karabiber
  • Yeterince su

Püre
  • 1 kg patates
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı süt
  • 1 tutam muskat, tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 yumurta

Yapılışı

1-Köftelik malzemelerin hepsi homojen bir şekilde yoğurulur
2-Havuç, yumurta ve bezelye haşlanır.
3-Tezgaha streç flım serilir Köfte hamuru üzerine yayılır . Ortasına doğranmış havuç, yumurta, bezelye konulur. streç yardımıyla rulo yapılır. Fırın tepsisine yerleştirilir.
4-160 derecede pişirilir. Rosto şeklinde kesilir.
5-Patatesler haşlanıp,püre haline getirilir. Süt, tereyağı, muskat, tuz ve karabiber eklenip hafif ateşte on dakika karıştırarak pişirilir.
6-Küçük bir tencereye biraz sıvı yağ ilave edilir. Un konulur ve kavrulur. Salça ve baharatlar eklenir. Bir su bardağı soğuk su ile açılır. Koyu bir sos elde edilir.
7-Servis tabağına önce sıcak püre yayılır. üzerine köfte dilimleri sıralanır. Köftelerin üzerine salça sos gezdirilerek maydanoz ve nane yaprakları ile süslenir. Sıcak servis yapılır…

NOT: Köfte fırına verildiğinde ısıyı kademeli olarak yükseltin yoksa üzerinde çatlaklar oluşur.


LİMONLU PUDİNG
Malzeme

  • 1kilo süt
  • 300 gr şeker
  • 3 kaşık mısır nişastası
  • 2 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
  • bir tutam tuz
  • yarım su bardağı limon ve portakal suyu(yaklaşık 1 limon, yarım portakal suyu)
  • 2 yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı
1-Tencereye  yumurta sarısı, nişasta, toz şeker, limon kabuğu rendesi ve tuz konur
yavaşça süt ekleyip iyice karıştırılır
2-Daha sonra tencereyi ateşe koyup muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirilir.
3-Muhallebi kıvamına geldikten sonra yağını ve portakal suyunu koyup ocağımızı kapatıp.
Yağ eriyene kadar karıştırmaya devam edilir.
4-İnce delikli tel süzgeçten muhallebi süzülür.
not: Böylece limon kabukları süzgeçte kalmış oluyor ve muhallebimizi servis edeceğimiz kaselere pay ediyoruz.

Not: Soğuduktan sonra buzdolabında servis esnasına kadar muhafaza ediyoruz…







    Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder