17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.lerzankaradan.com

1. Hafta Menüsü

kıymalı yağlama
çoban salata 
tatlı olarak ayva tatlısı 

Malzemeler: 
5 su bardağı un, 1yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı maya (yada 1 paket toz maya), 1 yemek kaşığı tuz ve yaklaşık 1-1-5 bardak ılık su (unun durumuna göre daha az yada daha çok olabiliyor)

sosu için:400 gr kıyma, 5 adet soğan,2 yemek  kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvıyağ(isterseniz margarinde ekleybilirsiniz), 4 adet yeşil biber, 2 orta boy domates,1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, yarım demet maydonoz, 1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Mayayı ılık suda eritin.diğer malzemelerle birlikte yumuşak bir hamur yapın 20-25dakika dinlendirin. Yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlayın. Pasta tabağı büyüklüğünde açın. Teflonda yada sacda pişirin 
sosu için malzemelerin hepsini bir tencerede pişirin arada suyunu çekerse bir çay bardağı su ilave edebilirsiniz 
not:önce sosu hazırlayıp sonra hamuru pişirin

sonrasında bir kat şebit(pişen hamurumuz) birkat kıymalı sosumuzdan ilave ediyoruz daha sonra 4 e bölüp servis yapıyoruz
afiyet olsun









ayva tatlısı tarifim
  • 4 orta boy ayva
  • yarım limon suyu 
  • 2.5 su bardağı su
  • 2.5 su bardağı şeker
  • 1 çubuk tarçın
  • çay kaşığının ucu kadar kırmızı gıda boyası


üzeri için arzuya göre kaymak ya da ben bir paket normalkremşanti bir pakette krema tadında kremşantiyi 2 bardak süt ile birlikte çırpıyorum hem daha hafif oluyor hemde yemesi daha leziz oluyor


birkaba biraz su doldurup içerisine limonumuzu sıkıp ayvalarımızı soyup çekirdeklerini çıkartıp suyumuza koyuyoruz ki kararmasınlar
sonrasında 2.5 bardak suyumuza 2ç5 bardak şekermizi ve çubuk tarçınımızı ve gıda boyamızıda ilave edip içerisinde ayvalarımızıda ilave ediyoruz yaklaşık 20 dakika kadar pişiriyoruz(ayvanın cinsine göre pişme süresi uzayıp kısalabiliyor) yumuşayınca ayvalarımızı servis tabağına alıyoruz üzerini kaymak ya da arzuya göre benim yaptığım gibi krem şanti ile süsleyip servis yapıyoruz
afiyet olsun


2. Hafta Menüsü


Kayseri Mantısı
irmik helvası 
gavurdağı salata 
 

Ramazanda iftarlarımızı süsleyen bir lezzet malum Kayseriliyiz mantı tarifi vermeden olmaz tabi :
Hamuru için
  • 1 adet yumurta
  • 4 su bardağı un
  • yarım çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz


İç için:
  • 250 gram Kıyma (yağsız)
  • 2 orta boy soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • Tuz, karabiber


Üzeri için sos:
  • 1 yemek kaşığı domates yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı tereyağı veya
  • Margarin
  • 4 diş sarmısak
  • 2 su bardağı yoğurt
  • Kırmızıbiber
  • Sumak
  • Nane


Yapılışı:

Öncelikle içimizi hazırlayalım. Kıymanın içerisine soğanı ince ince doğrayıp üzerine de maydanozuda ekleyip tuz ve karabiberide ilave edip bir kenarda bekletiyoruz. Hamur yoğuracağımız kaba unu alalım. Ortasını açıp yumurtayı, tuzu ve suyu ekleyerek  kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım. Hamurdan yumurta iriliğinde bezeler yapıp üzerine nemli bez örterek 20 dk. dinlendirelim.Bezeleri, unlanmış bir zeminde ince bir şekilde açalım. Açtığımız yufkaları minik kareler halinde keselim. Karelerin ortalarına kıymalı içten koyarak, dört köşesini üstte birleştirelim. Bir tencereye suyu alıp kaynatarak içine 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve tuz ekleyelim. Kaynayan suya mantılarımızı atıp haşlayalım.Bir tavada tereyağını eriterek salçayı, dövülmüş sarımsakları ve kırmızıbiberi ekleyip kavuralım .Mantılarımızı süzdükten sonra üzerine yoğurt ve sosla servis yapalım. Dilerseniz sumak ve nane de ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun

tatlı olarak irmik helvası yapacağız

malzemelerimiz
  • 2.5 su bardağı irmik
  • 2.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı su 
  • yarım su bardağı ceviz ya da dolmalık fıstık
  • 1 paket margarin

öncelikle yağımızı tencerede eritip içerisine ceviz ya da fıstıklarımızı ilave ediyoruz biraz kavurunca irmiğimizi katıp biraz esmerleşene kadar kavuruyoruz
bu arada diğer tarafta başka bir tencerede süt,su ve şekeri karıştırıp kaynatıyoruz
kavrulan irmiğin üzerine kaynayan şerbetimizi yavaş yavaş ilave edip hafif şerbeti çekene kadar ocağımızı kısık ateşte tutuyoruz şerbeti çekince altını kapatıp tenceremizin ağzını kapatıp demlenmeye bırakıyoruz
şekilli kalıplar ile servis tabağımıza alıp arzuya göre tarçınla servis yapıyoruz
afiyet olsun






3. Hafta MEnüsü


3. gün menüme gelince
ezogelin çorba
fırında kabak mücver
cacık
tatlı olarak profiterol biraz zahmetli olsada ev halkı yapımına da yemesine de bayılıyor ve Ramazanda bu özel lezzeti hakediyorlar bence
öncelikle fırında mücver tarifimize gelince;


malzeme

2 yumurta
6 adet orta boy kabak
4 adet kuru soğan
yarım su bardağı zeytinyağı
yarım su bardağı süt
1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz ve arzuya göre karabiber
1 diş sarımsak(arzuya göre beyaz peynir,maydanoz ya da yeşil soğanda ilave edebilirsiniz benim ev halkı sevmediği için onların sevdiği şekilde yapıyorum)

önce kabaklarımızı rendeliyoruz( ben robotta çekiyorum)
onları karıştırma kabımıza alıp diğer malzemeleri robotta çırptıktan sonra kabaklarımızıda ilave edip önceden ısıtılmış fırında 170 derecede yüzü kızarana kadar pişiriyoruz. Hamurun kalın olmaması gerekiyor ki kabak çok pişmediği için hamursu bir tat olmasın . Sıcakken kesiyoruz. Soğuduktan sonrada yogurt ile servis yapıyoruz.
Afiyet olsun





profiterol tarifimize gelince
Malzemeler
Bir buçuk su bardağı su

100 gram margarin

1 su bardağı un
4 tane yumurta
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı toz şeker

Krema malzemeleri;
2.5 su bardağı süt
1 paket vanilya
4 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker

1 kaşık margarin

1 paket çikolata sosu 
1.5 subardağı süt

öncelikle hamurumuzu yapacağız;
Bir tencereye suyu koyup kaynatıyoruz. Kaynayan suyun içine margarini de ilave ediyoruz.Ardından tuz, şeker, un katıp, karıştırarak pişirmeye başlıyoruz.Yaklaşık 10 dakika kısık ateşte pişireceğiz daha sonra ılıması için ocaktan alıyoruz. Biraz ılıdıktan sonra teker teker yumurtaları kırıyoruz her defasında mikser ile yumurtayı iyice yediriyoruz. 4 yumurtayıda iyice yedirdikten sonra bu hamuru bir süre (yaklaşık 20 dakika ki bu sürede de kremayı hazırlıyoruz)buzdolabında bekletiyoruz.




sıra kremamızı yapmakta; krema malzemelerimizi bir tencereye ekleyip sürekli karıştırarak (muhallebiden biraz koyu kıvamda olacak)pişiriyoruz. Onuda bir kenara alıyoruz kaymak tutmaması için 1 kaşık margarin ilave edip sık sık karıştırarak ılımasını sağlıyoruz.

son olarak çikolata sosunu da pişirip onuda bir kenara alıp hamuru buzdolabından çıkartıyoruz.
yağlı kağıt üzerine 1er çay kaşığı büyüklüğünde aralıklı olarak diziyoruz önceden ısıtılmış 200 derecede fırında üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Buradaki püf kızarmadan sadece kabarınca fırından alısanız profiterol toplarımız çöker :)

son safhaya geldik  

 profiterol toplarımızı alt kısımlarından delerek krema pompası yardıyla içlerini krema ile dolduruyoruz.. Sosunu servis yaparken döküyorum ki toplarımız çok fazla yumuşamasın
afiyet olsun

Minik şefimde bana yaparken yardımcı oldu :)onun elinden herşey daha da güzel 







4. Hafta MEnüsü




Ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor Lerzankaradan menuler ve tarifler 4.gün

menümde

mercimek çorbası
saç kavurma

patates püresi

pilav

tatlı olarakta kuplarda jöleli supangle var

yemekten sonrası içinse çayın yanında çikolatalı ve çikolata soslu kek

 

                                                   Jöleli supangle

                                                 sac kavurma pilav ve patates püresi soframızda...


 






Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder