1. Hafta Menüsü
Somon Buğulama ve Çikolatalı Şekerpare/Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-1-
Somon Buğulama
Malzemeler
- 3 dilim somon fileto
- 100 gr. mantar
- 1 adet sarı kaliforniya biberi
- 1 adet kırmızı kaliforniya biberi
- 1 adet büyük kuru soğan
- 4 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı kapari
- İnce kıyılmış maydanoz
- Yarım limon ince dilimlenmiş
- Tuz
- Karabiber
- Zeytin yağ
-Somonlarımızı zeytin yağ,tuz ve karabiberle marine edip bekletiyoruz.
-Mantarları dörde bölüyoruz.
-Biberleri jülyen doğruyoruz.
-Soğanı piyazlık doğruyoruz.
-Sarımsakları ince ince dilimliyoruz.
-derin bir tava veya tencerenin içine tüm malzemeyi karıştırarak yerleştiriyoruz.
-üzerine balık filetoları yerleştirip,limon dilimleri,kapari ve ince kıyılmış maydanozu serpiyoruz.
-Zeytin yağ ve tuz gezdirip yarım çay bardağı su ilave edip tencerenin üstünü folyoyla sıkıca kapatıp kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişirip sıcak servis yapıyoruz.
Çikolatalı Şekerpare
Malzemeler
- 2 adet oda sıcaklığında yumurta(Birisinin sarısı üste sürülecek)
- 250 gr.tereyağ(Teremyağ kullandım)
- 80 gr.bitter çikolata(Benmari olarak eritilmiş)
- 4 yemek kaşığı irmik
- 3 yemek kaşığı hindistan cevizi
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 3.5 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 4.5 bardak su
- 3.5 bardak toz şeker
- Yarım limon suyu
-Şerbet önceden kaynatılıp iyice soğutulur.
-Tüm malzeme iyice yoğrulup kulak memesi yumuşaklığında özlü bir hamur elde edilir.
-Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp uzunlamasına yuvarlanıp yağlanmış tepsiye aralıklarla dizilir.
-Üstlerine yumurta sarısı sürülüp çatalla hafif bastırılarak yassıltılır.
-Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
-Fırından çıktıktan iki dakika sonra soğuk şerbet gezdirilir.
-Mümkünse bir gece dinlendirilip servis yapılır.
-Ben serviste hindistan cevizi kullandım.
2. Hafta Menüsü
Biber Yatağında Patates Püreli Domates Soslu Tavuk ve Kirazlı Şeftali Soslu İrmik Tatlısı/Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-2-
Biber Yatağında Patates Püreli Domates Soslu Tavuk
Malzemeler
- 2 adet iri kırmızı yağ biberi
- 500 gr.tavuk göğüs
- 2 adet domates
- 2 diş sarımsak
- 2 dal taze fesleğen
- 2 diş sarımsak
- Zeytin yağ
- Tuz
- 1 adet kesme şeker
- 4 adet patates
- Üzerini geçecek kadar süt
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peynir
- İnce kıyılmış dereotu
- Tuz
- Karabiber
-Patatesleri yıkayıp soyduktan sonra irice doğrayıp tencereye alarak üzerine süt boşaltıyoruz.
-Kaynayıp yumuşayınca tereyağ,kaşar peynir,tuz ve karabiber ekleyip eziyoruz.
-Dereotunu ekleyip karıştırıyoruz püremiz hazır.
-Tavukları jülyen doğruyoruz ve sıvı yağda kızartıp kenara alıyoruz.
-Tavukları kızarttığımız tavaya domatesleri rendeliyoruz.
-Çok az zeytinyağ ekliyoruz.
-Sarımsakları rendeliyoruz.
-Fesleğeni incecik kıyıp ekliyoruz.
-Kesme şekeri ekliyoruz.
-Çok az tuz ve pul biber serpip tatlandırıyoruz.
-Sosumuzdan misler gibi kokular gelmeye başlayınca kızarttığımız tavukları tavaya alıp sosla kısık ateşte pişiriyoruz.
-İki adet iri kapya biberi ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarıp yağda arkalı önlü yakmadan kızartıyoruz.
-Servis tabağımıza biberleri alıp içlerini patates püresi ile dolduruyoruz.Ortasına tavuklarımızı
alıp üzerine sostan gezdiriyoruz.
-Kenarlarına maydanoz serpiyoruz.
Kirazlı Şeftali Soslu İrmik Tatlısı
Malzemeler(6 adet için)
- 1 avuç kiraz
- 1 adet olgun şeftali
- 8 kaşık irmik
- 7 kaşık toz şeker
- 2 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı nişasta
- Fıstık
-Kirazları dilimleyerek slikon kalıpların tabanına yerleştiriyoruz.
-Şeftaliyi rendeleyip üzerine 1 yemek kaşığı toz şeker ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
-Bu arada bir yemek kaşığı nişastayı iki yemek kaşığı suyla açıp şeftali rendesine ilave ediyoruz.
-Yoğunlaşana kadar karıştırarak kısık ateşte pişiriyoruz.
-Ilınınca kirazların üstüne paylaştırıyoruz.
-Tencereye süt,irmik ve toz şekeri alıp karıştırarak göz göz olana kadar pişiriyoruz.
-Ocaktan almadan bir tatlı kaşığı tereyağ ilave edip çırpıcı ile 5 dakika çırpıyoruz.
-Kalıplara paylaştırıyoruz oda sıcaklığına gelince buzluğa kaldırıyoruz.
-Servisten önce tabağa ters çevirip fıstık serpip servis yapıyoruz.
3. Hafta Menüsü
http://deryayla.blogspot.com/2013/07/hardall-besamelli-nuar-dilimleri-ve.html
Hardallı Beşamelli Nuar Dilimleri ve Gavurdağı Salatası/Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-3-
Hardallı Beşamelli Nuar Dilimleri
Malzemeler
Malzemeler
- 6 dilim dana nuar
- 100 gr.mantar
- 2 yamak kaşığı hardal
- Zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- İnce kıyılmış maydanoz
- Zeytinyağı
- Kekik
- Pul biber
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı süt
- Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
- Tuz
- Karabiber
- 1 yemek kaşığı müskat rendesi
- Rendelenmiş taze kaşar
-İlk iş olarak bir derin kasede nuar dilimleri zeytinyağı,kekik ve pul biber ile merine edilerek streç filmle sarılır ve bir gece bekletilir.
-Döküm tava kızdırılır nuar dilimleri tavada önlü-arkalı kızartılır.
-Aynı tavada irice doğradığımız mantarlar sotelenir ve hardal ilave edilir karıştırılır.
-Kızaran nuar dilimleri yayvan bir tencereye alınır üzerine eritilmiş salça gezdirilir çok az su ilave edilip kısık ateşte pişmeye bırakılır.
-Pişen etler borcama alınır mantarlara ince kıyılmış maydanoz ilave edilir ve etlerin üzerine pay edilir.
-Beşamel sos için sos tenceresine tereyağ alınır eriyince un ilave edilip kokusu çıkana kadar kavrulur.
-Sürekli karıştırarak süt ilave edilir pişmeye bırakılır.
-Pişen beşamel sosa rendelenmiş kaşar peynir,tuz,karabiber ve müskat rendesi ilave edilip karıştırılarak etlerin üzerine gezdirilir.
-Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir,en son üstlerine rende kaşar peyniri serpilip tekrar fırına verilir.
-Yanında garnitür olarak zeytinyağı,tuz,pul biber ve kekik ile lezzetlendirilmiş elma dilim patates kullandım.
Gavurdağı Salatası
Malzemeler
Malzemeler
- 5 adet domates
- 5 adet salatalık
- 3 adet yeşil biber
- 3 adet kornişon turşu
- Maydanoz
- Taze soğan
- 1 adet kuru soğan
- Tuz
- Yarım limon suyu
- Nar ekşisi
- Üstü için ceviz
-Domates,salatalılık,biber ve kornişonlar küp halinde doğranır.
-maydanoz ve taze soğan incecik kıyılır.
-Kuru soğan piyazlık doğranıp tuzla ovulur.
-Salata tabağına alınan salatamızın sosu için limon suyu,nar ekşi si ve tuz karıştırılıp salataya eklenir karıştırılır.
-Üstüne irice parçaladığımız ceviz serpilir.
4. Hafta Menüsü
http://deryayla.blogspot.com/2013/08/elbasan-tava-ve-kuruyemisli-nefis.html
Elbasan Tava ve Kuruyemişli Nefis Parfe/Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-4-
Elbasan Tava
Malzemeler
Malzemeler
- 1 kilo iri parçalı kuzu kuşbaşı
- 2 adet havuç
- 2 adet büyük kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- Kereviz sapı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Kuzu kemiği
- Tereyağı
- Zeytinyağı
- Tuz
- Kekik
- Karabiber
- Bezelye
- Kuzunun pişme suyu
- Süzme yoğurt
- Normal yoğurt
- 1 adet yumurta sarısı
- Rendelenmiş Kaşar peyniri
- Tuz
-İlk iş olarak derin bir tencerede zeytinyağı ve tereyağını iyice kızdırıp etleri atıp karıştırarak mühürlüyoruz.
-İrice doğradığımız kuru soğanları,sarımsakları,havuçları,kereviz sapını, salçayı ekleyip iyice kavuruyoruz.
-Tuz ve baharatlarını ekleyip kuzu kemikleriyle beraber üzerini geçecek kadar su ekleyip yaklaşık 2 saat kısık ateşte etler ve sebzeler iyice yumuşayan kadar pişiriyoruz.
-Pişen etler ve sebzeleri blendırdan geçirip beklemeye alıyoruz.
-Suyunu ve kemikleri kenara alıyoruz.
-Sos için bir tencereye yarım bardak süzme yoğurt ve 2 kaşık normal yoğurdu alıp çırpıyoruz.
-1 su bardağı un ekleyip etlerin pişme suyundan da ekleyip kısık ateşte karıştırarak sosumuzu pişiriyoruz.
-Pişen sosu ocaktan alıp 1 yumurta sarısı ekleyip karıştırıyoruz.
-Yağlı kağıt serili tepsiye yuvarlak kalıplar içine bastırarak etimizi koyuyoruz.Bu ölçüden 6 adet çıkıyor.
-Yaptığımız sosla her tarafını kaplıyoruz.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz.
-Çıkarmamıza yakın üstlerine rende kaşar serpip eriyene kadar fırında tutuyoruz.
-Yanında servis yapacağımız bezelyelerimizi dipfrize attığımız bezelyelerden sıcak ve tuzlu suda yaklaşık 5 dakika haşlayıp süzüp hemen buzlu suya atıyoruz böylece renkleri canlı oluyor.
-Pişen yemeğimizi servis tabağına alıp yanına bezelye döküyoruz.Üzerine etlerin pişirme suyundan gezdirip sıcak servis yapıyoruz.
Kuru yemişli Nefis Parfe
Malzemeler
- 1 adet krem şanti
- 1 su bardağı soğuk süt
- 500 gr.vanilyalı dondurma
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- Yarım paket bebe bisküvisi(irice kırılmış)
- 1 büyük kase organik kuru yemiş(Kuru erik,kayısı,incir,badem,ceviz,fındık,kaju,üzüm,fıstık)
- Eritilmiş bitter çikolata
- Toz fıstık
Yapılışı
-Dondurmayı çözülmesi için dışarıda bekletiyoruz.
-Bu arada derin bir kasede bir paket şantiyi sütle çırparak dolaba kaldırıyoruz.
-Büsküvileri irice kırıp kenarda bekletiyoruz.
-Tüm kuru yemişleri irice parçalayıp bekletiyoruz.
-Krem şantiyi dolaptan alıp hafif eriyen dondurmayı üzerine ilave edip tarçın serperek karıştırıyoruz.
-Kuru yemişleri ve bisküviyi ilave edip karıştırdıktan sonra strech film kaplı kalıba dökerek düzelterek bir gece buzdolabında bekletiyoruz.
-Servis öncesi tabağa ters çevirip erittiğimiz bitter çikolatadan üzerine gezdirip fıstık serperek servis yapıyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder