17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.deryayla.blogspot.com

1. Hafta Menüsü

Somon Buğulama ve Çikolatalı Şekerpare/Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-1-

                                                              Somon Buğulama
Malzemeler
  • 3 dilim somon fileto
  • 100 gr. mantar
  • 1 adet sarı kaliforniya biberi
  • 1 adet kırmızı kaliforniya biberi
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı kapari
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • Yarım limon ince dilimlenmiş
  • Tuz 
  • Karabiber
  • Zeytin yağ 
Yapılışı

-Somonlarımızı zeytin yağ,tuz ve karabiberle marine edip bekletiyoruz.
-Mantarları dörde bölüyoruz.
-Biberleri jülyen doğruyoruz.
-Soğanı piyazlık doğruyoruz.
-Sarımsakları ince ince dilimliyoruz.
-derin bir tava veya tencerenin içine tüm malzemeyi karıştırarak yerleştiriyoruz.
-üzerine balık filetoları yerleştirip,limon dilimleri,kapari ve ince kıyılmış maydanozu serpiyoruz.
-Zeytin yağ ve tuz gezdirip yarım çay bardağı su ilave edip tencerenin üstünü folyoyla sıkıca kapatıp kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişirip sıcak servis yapıyoruz.
                                                         Çikolatalı Şekerpare

Malzemeler
  • 2 adet oda sıcaklığında yumurta(Birisinin sarısı üste sürülecek)
  • 250 gr.tereyağ(Teremyağ kullandım)
  • 80 gr.bitter çikolata(Benmari olarak eritilmiş) 
  • 4 yemek kaşığı irmik
  • 3 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3.5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için
  • 4.5 bardak su
  • 3.5 bardak toz şeker
  • Yarım limon suyu
Yapılışı

-Şerbet önceden kaynatılıp iyice soğutulur.
-Tüm malzeme iyice yoğrulup kulak memesi yumuşaklığında özlü bir hamur elde edilir.
-Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp uzunlamasına yuvarlanıp yağlanmış tepsiye aralıklarla dizilir.
-Üstlerine yumurta sarısı sürülüp çatalla hafif bastırılarak yassıltılır.
-Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
-Fırından çıktıktan iki dakika sonra soğuk şerbet gezdirilir.
-Mümkünse bir gece dinlendirilip servis yapılır.
-Ben serviste hindistan cevizi kullandım. 


2. Hafta Menüsü

Biber Yatağında Patates Püreli Domates Soslu Tavuk ve Kirazlı Şeftali Soslu İrmik Tatlısı/Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-2-


Biber Yatağında Patates Püreli Domates Soslu Tavuk

Malzemeler
  • 2 adet iri kırmızı yağ biberi
  • 500 gr.tavuk göğüs
  • 2 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 2 dal taze fesleğen
  • 2 diş sarımsak
  • Zeytin yağ
  • Tuz
  • 1 adet kesme şeker
Patates püresi için
  • 4 adet patates
  • Üzerini geçecek kadar süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peynir
  • İnce kıyılmış dereotu
  • Tuz
  • Karabiber
Yapılışı

-
Patatesleri yıkayıp soyduktan sonra irice doğrayıp tencereye alarak üzerine süt boşaltıyoruz.
-Kaynayıp yumuşayınca tereyağ,kaşar peynir,tuz ve karabiber ekleyip eziyoruz.
-Dereotunu ekleyip karıştırıyoruz püremiz hazır.
-Tavukları jülyen doğruyoruz ve sıvı yağda kızartıp kenara alıyoruz.
-Tavukları kızarttığımız tavaya domatesleri rendeliyoruz.
-Çok az zeytinyağ ekliyoruz.
-Sarımsakları rendeliyoruz.
-Fesleğeni incecik kıyıp ekliyoruz.
-Kesme şekeri ekliyoruz.
-Çok az tuz ve pul biber serpip tatlandırıyoruz.
-Sosumuzdan misler gibi kokular gelmeye başlayınca kızarttığımız tavukları tavaya alıp sosla kısık ateşte pişiriyoruz.
-İki adet iri kapya biberi ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarıp yağda arkalı önlü yakmadan kızartıyoruz.
-Servis tabağımıza biberleri alıp içlerini patates püresi ile dolduruyoruz.Ortasına tavuklarımızı
alıp üzerine sostan gezdiriyoruz.
-Kenarlarına maydanoz serpiyoruz.


Kirazlı Şeftali Soslu İrmik Tatlısı

Malzemeler(6 adet için)
  • 1 avuç kiraz
  • 1 adet olgun şeftali
  • 8 kaşık irmik
  • 7 kaşık toz şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • Fıstık
Yapılışı

-
Kirazları dilimleyerek slikon kalıpların tabanına yerleştiriyoruz.
-Şeftaliyi rendeleyip üzerine 1 yemek kaşığı toz şeker ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
-Bu arada bir yemek kaşığı nişastayı iki yemek kaşığı suyla açıp şeftali rendesine ilave ediyoruz.
-Yoğunlaşana kadar karıştırarak kısık ateşte pişiriyoruz.
-Ilınınca kirazların üstüne paylaştırıyoruz.
-Tencereye süt,irmik ve toz şekeri alıp karıştırarak göz göz olana kadar pişiriyoruz.
-Ocaktan almadan bir tatlı kaşığı tereyağ ilave edip çırpıcı ile 5 dakika çırpıyoruz.
-Kalıplara paylaştırıyoruz oda sıcaklığına gelince buzluğa kaldırıyoruz.

-Servisten önce tabağa ters çevirip fıstık serpip servis yapıyoruz.


3. Hafta Menüsü

http://deryayla.blogspot.com/2013/07/hardall-besamelli-nuar-dilimleri-ve.html

Hardallı Beşamelli Nuar Dilimleri ve Gavurdağı Salatası/Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-3-


Hardallı Beşamelli Nuar Dilimleri

Malzemeler
  • 6 dilim dana nuar
  • 100 gr.mantar
  • 2 yamak kaşığı hardal
  • Zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • İnce kıyılmış maydanoz
Marine İçin 
  • Zeytinyağı
  • Kekik
  • Pul biber
Beşamel Sos İçin
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı müskat rendesi
Üzeri İçin
    Rendelenmiş taze kaşar
Yapılışı
-İlk iş olarak bir derin kasede nuar dilimleri zeytinyağı,kekik ve pul biber ile merine edilerek streç filmle sarılır ve bir gece bekletilir.
-Döküm tava kızdırılır nuar dilimleri tavada önlü-arkalı kızartılır.
-Aynı tavada irice doğradığımız mantarlar sotelenir ve hardal ilave edilir karıştırılır.
-Kızaran nuar dilimleri yayvan bir tencereye alınır üzerine eritilmiş salça gezdirilir çok az su ilave edilip kısık ateşte pişmeye bırakılır.
-Pişen etler borcama alınır mantarlara ince kıyılmış maydanoz ilave edilir ve etlerin üzerine pay edilir.
-Beşamel sos için sos tenceresine tereyağ alınır eriyince un ilave edilip kokusu çıkana kadar kavrulur.
-Sürekli karıştırarak süt ilave edilir pişmeye bırakılır.
-Pişen beşamel sosa rendelenmiş kaşar peynir,tuz,karabiber ve müskat rendesi ilave edilip karıştırılarak etlerin üzerine gezdirilir.
-Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir,en son üstlerine rende kaşar peyniri serpilip tekrar fırına verilir.
-Yanında garnitür olarak zeytinyağı,tuz,pul biber ve kekik ile lezzetlendirilmiş elma dilim patates kullandım.



Gavurdağı Salatası
Malzemeler
  • 5 adet domates
  • 5 adet salatalık 
  • 3 adet yeşil biber
  • 3 adet kornişon turşu
  • Maydanoz
  • Taze soğan
  • 1 adet kuru soğan
  • Tuz
  • Yarım limon suyu
  • Nar ekşisi
  • Üstü için ceviz
Yapılışı
-Domates,salatalılık,biber ve kornişonlar küp halinde doğranır. 
-maydanoz ve taze soğan incecik kıyılır.
-Kuru soğan piyazlık doğranıp tuzla ovulur.
-Salata tabağına alınan salatamızın sosu için limon suyu,nar ekşi si ve tuz karıştırılıp salataya eklenir karıştırılır.
-Üstüne irice parçaladığımız ceviz serpilir.


4. Hafta Menüsü

http://deryayla.blogspot.com/2013/08/elbasan-tava-ve-kuruyemisli-nefis.html

Elbasan Tava ve Kuruyemişli Nefis Parfe/Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-4-

Elbasan Tava

Malzemeler

  • 1 kilo iri parçalı kuzu kuşbaşı
  • 2 adet havuç
  • 2 adet büyük kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Kereviz sapı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Kuzu kemiği
  • Tereyağı
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Kekik
  • Karabiber
  • Bezelye
Sosu İçin
  • Kuzunun pişme suyu
  • Süzme yoğurt 
  • Normal yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Rendelenmiş Kaşar peyniri
  • Tuz 
    Yapılışı
    -İlk iş olarak derin bir tencerede zeytinyağı ve tereyağını iyice kızdırıp etleri atıp karıştırarak mühürlüyoruz.
    -İrice doğradığımız kuru soğanları,sarımsakları,havuçları,kereviz sapını, salçayı ekleyip iyice kavuruyoruz.
    -Tuz ve baharatlarını ekleyip kuzu kemikleriyle beraber üzerini geçecek kadar su ekleyip yaklaşık 2 saat kısık ateşte etler ve sebzeler iyice yumuşayan kadar pişiriyoruz.
    -Pişen etler ve sebzeleri blendırdan geçirip beklemeye alıyoruz.
    -Suyunu ve kemikleri kenara alıyoruz.
    -Sos için bir tencereye yarım bardak süzme yoğurt ve 2 kaşık normal yoğurdu alıp çırpıyoruz.
    -1 su bardağı un ekleyip etlerin pişme suyundan da ekleyip kısık ateşte karıştırarak sosumuzu pişiriyoruz.
    -Pişen sosu ocaktan alıp 1 yumurta sarısı ekleyip karıştırıyoruz.
    -Yağlı kağıt serili tepsiye yuvarlak kalıplar içine bastırarak etimizi koyuyoruz.Bu ölçüden 6 adet çıkıyor.
    -Yaptığımız sosla her tarafını kaplıyoruz.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz.
    -Çıkarmamıza yakın üstlerine rende kaşar serpip eriyene kadar fırında tutuyoruz.
    -Yanında servis yapacağımız bezelyelerimizi dipfrize attığımız bezelyelerden sıcak ve tuzlu suda yaklaşık 5 dakika haşlayıp süzüp hemen buzlu suya atıyoruz böylece renkleri canlı oluyor.
    -Pişen yemeğimizi servis tabağına alıp yanına bezelye döküyoruz.Üzerine etlerin pişirme suyundan gezdirip sıcak servis yapıyoruz.



    Kuru yemişli Nefis Parfe

    Malzemeler

    • 1 adet krem şanti
    • 1 su bardağı soğuk süt
    • 500 gr.vanilyalı dondurma
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    • Yarım paket bebe bisküvisi(irice kırılmış)
    • 1 büyük kase organik kuru yemiş(Kuru erik,kayısı,incir,badem,ceviz,fındık,kaju,üzüm,fıstık)
    Üzeri İçin
    • Eritilmiş bitter çikolata
    • Toz fıstık

      Yapılışı

      -Dondurmayı çözülmesi için dışarıda bekletiyoruz.
      -Bu arada derin bir kasede bir paket şantiyi sütle çırparak dolaba kaldırıyoruz.
      -Büsküvileri irice kırıp kenarda bekletiyoruz.
      -Tüm kuru yemişleri irice parçalayıp bekletiyoruz.
      -Krem şantiyi dolaptan alıp hafif eriyen dondurmayı üzerine ilave edip tarçın serperek karıştırıyoruz.
      -Kuru yemişleri ve bisküviyi ilave edip karıştırdıktan sonra strech film kaplı kalıba dökerek düzelterek bir gece buzdolabında bekletiyoruz.
      -Servis öncesi tabağa ters çevirip erittiğimiz bitter çikolatadan üzerine gezdirip fıstık serperek servis yapıyoruz.




      Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

      Hiç yorum yok:

      Yorum Gönder