1. Hafta Menüsü
İftar Soframız ve 2 Nefis Salata ile Goldmaster Ramazan Etkinliği :)
Karpuz Salata:
- 2 adet domates
- 1 tutam maydanoz
- 4-5 adet siyah zeytin
- Tuz
- Zeytinyağı
hazırlanışı:
- Domatesleri küp halinde doğrayıp tabağa yerleştirin.
- İnce kıyılmış maydanozları kenarlarına ekleyip,üzerine minik doğranmış zeytin parçalarını ilave ederek ,zeytinyağı ve tuz ekleyip servis yapın..
PENCERELİ KEBAP
MALZEMELER:
- 1 kg. kuşbaşı dana eti
- 3 çorba kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı haşlanmış bezelye
- 2 adet patates
- 3 adet patlıcan
- 1 adet kuru soğan
- 2 çorba kaşığı biber salçası
- 1 çorba kaşığı ketçap
- 1 çay bardağı sıcak su
- Tuz,karabiber
- 3 adet yufka
- 1 yumurta sarısı
hazırlanışı:
- Kuşbaşı doğranmış etleri tencereye alıp rengi dönene kadar yüksek ateşte çevirin.
- Suyunu salıp,toplayana kadar yüksek ateşte tutup, altını kısıp pişmeye bırakın. (Dana eti sert olabileceğinden,daha yumuşak olması için düdüklü tencerede pişirebilirsiniz.)
- Et pişince,üzerine yemeklik doğranmış soğanı ve tereyağını ekleyip,iyice kavurun.
- Biber salçası ile ketçapı da ilave edip, biraz daha kavurun.
- Patates ve patlıcanları yıkayıp ,patateslerin kabuklarını soyduktan sonra küp şeklinde doğrayıp,az yağda kızartın.
- Kızarttığınız sebzeleri , soslanmış ete ilave edip, bezelyeleri de ekleyin ve hepsini karıştırın.
- Yufkaları üst üste serip, yufkanın büyüklüğüne göre dört veya 6 parçaya kesip,geniş kısmına hazırlanan kebabtan koyup börek gibi sarıp yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.
- Tüm yufkalara aynı işlemi uyguladıktan sonra, yufkaların üzerini bıçakla kesip,içe doğru kıvırıp yumurta sarısı sürerek üzerleri kızarana kadar pişirin..
Afiyet şifa olsun..
Acurlu Tel Şehriye Salatası
MALZEMELER:
- 1,5 - 2 su bardağı tel şehriye
- 1,5 su bardağı süzme yoğurt -Krema kıvamına getirilmiş-
- 2 çorba kaşığı mayonez
- 1 tutam dereotu
- 1 tutam taze nane
- 1 diş sarımsak
- tuz
Hazırlanışı:
- Ortaboy bir tencereye 4 su bardağı sıcak su koyup kaynayınca şehriyeleri ekleyin.
- Orta ateşte haşlayın.
- Krema kıvamında çırptığınız yoğurdu karıştırma kabına alıp,üzerine sarımsak rendeleyip,mayonez,ince doğranmış dereotu ve naneyi ekleyip tuz ilave edin.
- Haşlanan şehriyeleri soğuk sudan geçirip,suyunu iyice süzdükten sonra yoğurda ekleyip karıştırın.
- Güzelce yıkanmış acurun kabuğunu soymadan ,şehriyeli karışımın içine rendeleyip karıştırın ve servis yapın..
Afiyet şifa olsun..
Bu da en pratiğinden,en hafifinden ve serininden reçelli etimek tatlısı.
2. Hafta Menüsü
Sultan Kebabı ve Antalya Piyazı
Ve Goldmaster'ın Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor etkinliği için,ikinci menümü de bu şekilde hazırlamış oldum. ;)
Sultan Kebabı Tarifi
MALZEMELER: 8 KIŞILIK
- 2 adet yufka
- 2 kg. kuşbaşı dana eti
- 1 su bardağı bezelye
- 1 adet kuru soğan
- 1 çorba kaşığı toz kırmızı biber
- 3 çorba kaşığı ketçap veya 2 çorba kaşığı biber salçası
- Tuz,karabiber
- 3 adet patlıcan
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
BEŞAMEL SOS IÇIN:
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı süt
- 2 çorba kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
- Etleri tencereye alıp,yüksek ateşte çevirin.
- Suyunu bırakıp topladıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakın.
- Pişen etin üzerine,soğanı yemeklik doğrayıp,tereyağı ekleyerek pişirmeye devam edin.
- Soğanlar pişince, toz biber ve ketçabı ilave edip soteleyin.
- Patlıcanları küp küp doğrayıp kızarttıktan sonra ete ilave edip,tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın.
- Beşamel sos için,unu sos tenceresine alıp,tereyağı ekleyip kavurun.
- Üzerine azar azar süt ekleyip karıştırın.
- Sos topaklanacağı için, topaklanan sosu robottan geçirip, pürüzsüz bir hale getirip,tekrar ocağa alıp koyulaşana kadar pişirin.
- Her yufkayı 4 parçaya kesip, parçanın bir tanesini küçük boy bir kasenin üzerine alın ve kenarlarından biraz kopartıp et koyacağınız kısma yerleştirip, içine eti yerleştirip kapatın ve yağlı kağıt serili tepsiye ters çevirin.
- Tüm yufkalara bu işlemi uyguladıktan sonra, kebapların üzerine beşamel sos gezdirip üzerleri kızarana kadar pişirin.
- Kızaran yufkaların üzerine kaşar rendesi serpiştirip tekrar fırınlayın ve kaşarlar da kızarınca fırından alıp servis yapın..
Afiyet şifa olsun.
Bu piyazın sosunun sırrı da, beyaz tahin,elma sirkesi ve kimyonda gizli :)
Antalya Piyazı Tarifi
MALZEMELER:
- 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
- 1 adet küçük kuru soğan
- 1 adet domates
- 1 tutam maydanoz
- 1 adet yumurta
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
SOSU IÇIN:
- 1 su bardağı beyaz tahin
- 3 diş sarımsak
- 1 limon suyu
- 4 çorba kaşığı elma sirkesi
- 1 çay kaşığı kimyon
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Sıcak su
Hazırlanışı:
- Tahini derin bir kabın içerisine alıp, üzerine sarımsağı rendeleyin.
- Limon suyu,sirke,zeytinyağı,kimyon ve damak tadınıza göre tuz ekleyip iyice karıştırın.
- Katılaşan sosun üzerine,azar azar sıcak su ekleyerek akışkan bir kıvama gelmesini sağlayın.
- Sosumuzu hazırladıktan sonra,cam bir kavanoza alıp 2 hafta dolapta muhafaza edebiliriz.
Haşlanmış fasulyeyi servis tabağına alıp,domates,maydanoz ve soğanı üzerine doğrayıp,sostan gezdirin ve haşlanmış yumurta ile servis yapın.
3. Hafta Menüsü
Amerikan Püreli Tavuk ve Peynirli Semizotu Salatası ;)
Bu menümü de Goldmaster'ın Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor etkinliğine gönderiyor ve tariflere dönüyorum.:)
Renkli Tavuk Rulo Tarifi
MALZEMELER:
- 1 adet tavuk göğsü
- 1 tutam ıspanak
- 1 adet kapya biber
- 1 adet küçük kuru soğan
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Galeta unu
Hazırlanışı:
- Tavuk göğsünü keskin bir bıçakla mümkün mertebe ince bir şekilde kesin.
- 2-3 parçaya kestiğiniz göğsü, ağır bir cisimle inceltin.İncelttiğiniz göğüsleri bir kabın içine alıp,üzerine az tuz ve sıvıyağ ekleyip bekletin.
- Biber ve soğanı minik küpler halinde doğrayıp, tavaya alın ve üzerine zeytinyağı ekleyip soteleyin.
- Biberler pişmeye dönünce ince doğanmış ıspanakları ilave edip, tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın.
- İncelttiğiniz göğüslerin içine ıspanaklı karışımdan ekleyip rulo yapın.
- Rulonun ucu altına gelecek şekilde yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
- Üzerine galeta unu serpişitip ,üzeri kızarana kadar pişirin..
Amerikan Püresi Tarifi
MALZEMELER:
- 5 adet orta boy patates
- 1 su bardağı krema
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- Karabiber
hazırlanışı:
- Patatesleri düdüklü tencereye koyup haşlayın.
- Haşlanan patateslerin kabuklarını soyup, çukur bir leğene alıp,çatalla iyice ezin.
- Üzerine azar azar kremayı ekleyip karıştırın.
- Karışımı blenderden geçirip,pürüzsüz bir hal almasını sağlayıp tereyağı ve biraz deniz tuzu,karabiberi ekleyip karıştırdıktan sonra servis tabağına alın.
- Önceden hazır edip,tavada arkalı önlü hafif kızarttığınız tavuk ruloları pürenin üzerine alıp,Estuz baharatlı serpiştirip servis yapın..
Afiyet şifa olsun :)
CEVİZLİ PEYNİRLİ SEMİZOTU SALATASI
MALZEMELER:
- 1 tutam semizotu
- bir tutam ezine peyniri
- 5-6 kadar ceviz içi
- 1 adet küçük soğan
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- Tuz
- Zeytinyağı
hazırlanışı:
- Semizotlarını iyice yıkayıp,suyu salındıktan sonra elinizle parçalara bölüp servis tabağına alın.
- Üzerine,peynir ve irice dövülmüş cevizleri serpiştirin.
- Soğanı doğrayıp ilave edin ve nar ekşisi,zeytinyağı ve tuz ilave edip servis yapın..
Afiyet şifa olsun...
4. Hafta Menüsü
http://www.umutsepetim.com/2013/07/sepet-sepet-yumurta-ve-gul-suyu-aromal.html
SEPET SEPET YUMURTA ;)
Bu menümü de Goldmaster'ın Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor etkinliğine gönderiyor ve tüm katılımcılara bol (en çok da kendime ) bol şans dileyerek güllaç tarifime dönüyorum. ;)
Gül Suyu Aromalı Güllaç Tarifi
4. Hafta Menüsü
http://www.umutsepetim.com/2013/07/sepet-sepet-yumurta-ve-gul-suyu-aromal.html
Sepet Sepet Yumurta ve Gül Suyu Aromalı Güllaç ;)
SEPET SEPET YUMURTA ;)
MALZEMELER:
- 400 gr. Orta yağlı kıyma
- 1 adet rendelenmiş soğan
- Bir tutam maydanoz
- Galeta unu
- Tuz,karabiber
- 2 adet havuç
Hazırlanışı:
- Kıymayı derin bir kaba alıp,soğanı,tuz,karabiber ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip,azar azar galeta unu ekleyerek yoğurup 20 dakika kadar dolapta bekletin.
- Fırına dayanıklı küçük kaplarımızı yağlayıp,kıyma harcından yumurtadan daha büyük parçalar kopartıp çukur oluşturacak şekilde fırın kabına yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirip,köfteleri fırın kaplarından çıkartın.
- Köfte kaseleri fırın tepsisine alıp,içlerine yumurtaları kırın ve yumurta pişene kadar tekrar pişirip sıcak servis yapın.
- Sepetin örgüsü içinse, maydanozun uçlarını saç örgüsü şeklinde yapıp sepetlere yerleştirip servis yapın :)
Afiyet olsun..
Bu menümü de Goldmaster'ın Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor etkinliğine gönderiyor ve tüm katılımcılara bol (en çok da kendime ) bol şans dileyerek güllaç tarifime dönüyorum. ;)
Gül Suyu Aromalı Güllaç Tarifi
MALZEMELER:
- 10 yaprak güllaç
- 2,5 litre süt
- 2,5 su bardağı şeker
- 1,5 su bardağı iri dövülmüş fındık
- 1 fincan gül Suyu
- Şekerleme
hazırlanışı:
- Sütü tencereye alıp,şekeri ekleyip şeker iyice eriyene kadar karıştırın.
- Süt kaynamadan ocaktan alıp, hafif ılınmasını bekleyin.
- 1 fincan gül suyunu süte ekleyip karıştırın.
- Güllaç yapraklarından bir tanesini parlak kısmı üste bakacak şekilde dikdörtgen tepsiye yerleştirin.
- Güllacın üzerine,kepçe ile süt karışımından gezdirip tekrar güllaç yaprağı koyun.
- Yaprakların kenarda kalan kısımlarını içe doğru katlayıp,iyice ıslanmasını sağlayın.
- 4 yaprak yerleştirdikten sonra, güllacı ıslayıp üzerine bolca fındık serpiştirip tekrar güllaç yaprağı koyup sütle bolca ıslatarak tüm güllaç yapraklarını tepsiye yerleştirin.
- Kalan sütlü karışımı da güllacın üzerine gezdirip dolapta beklettikten sonra şekerleme ile süsleyip servis yapın.:)
Afiyet şifa olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder