17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.vanilins.com

1. Hafta Menüsü


 Malzemeler
  • 500 gr.kıyma
  • 1 adet kocaman soğan:))
  • 1 yemek kaşığı biber salça
  • 1  yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 diş sarımsak
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı pulbiber
   Yapılışı

Kıymamızı karıştırma kabına alalım.Büyük soğanın yarısını rende yapalım yarısını da zar şeklinde kıyalım. Maydanozları kıyalım.Salça,tuz,karabiber,pul biber ilavesi yapıp bütün malzemeler özleşene dek yoğuralım. Yoğurduğumuz köftemizi küçük diktörtgen borcama yayalım.Üzerine sarımsakları çok ince olmayacak şekilde kıyalım.Domatesleri kalın yuvarlak dilimler halinde  köftemizin üzerine koyalım.Biberleri de ekleyelim. 1 yemek kaşığı sıvı yağı köftelerin üzerine gezdirelim.200 derecelik fırında 25-30 dakika pişirip sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.


 Malzemeler
  • 5 adet güllaç yaprağı
  • 5 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı tepeleme şeker
  • Süslemek için nar ve ceviz
   Yapılışı

Bu tatlıyı 26 cm çapındaki yuvarlak borcama yaptım..Süt ve şekeri karıştırıp ısıtıp ılık hale getirdim.. Güllaç yapraklarını borcama göre küçültüp bir sıra yaprak üzerine 1 kepçeden biraz fazla şekerli süt koydum..Bir kaşık yardımıyla güllaç yapraklarını bastırarak her tarafının ıslanmasını sağladım.. Bütün güllaç yapraklarını bu şekilde bitirdim..Güllaç yaprakları bittiğinde yarım su bardağı süt arttı onu da afiyetle içtim:)) Buzdolabında 3-4 saat beklettim.Bol nar ve cevizle servis yaptım.

Afiyet olsun..


2. Hafta Menüsü





  Malzemeler
  • 750 gr tavuk kanat
  • 2 adet yumurta
  • 3 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı galeta unu
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı pulbiber (az acılı olsun derseniz 1 çay kaşığı koyun)
  • 2 çay kaşığı köri (aktarda ve market de bulabilirsiniz)
  • 2 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Susam
   Yapılışı

Tavuk kanatlarını önce ocakta tütsüleyerek tüylerinden kurtardım.Sonra yıkayıp düdüklüye koydum ve 15 dakika haşladım(her düdüklü için pişme süresi farklıdır..Yenebilecek kıvamda haşlayın)Daha sonra galeta unu ve bütün baharatları susamla birlikte karıştırdım.Tavukları önce una sonra yumurtaya sonra da galeta unlu karışıma bulayıp kızgın yağda kızarttım havlu kağıt üzerine koydum..



   Malzemeler
  • 1 demet taze roka
  • 7-8 adet badem
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet salatalık
  • 3 yemek kaşığı yoğurt (süzme de olabilir)
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
  • Yarım limon
  • Tuz(ben 1 çay kaşığı silme gibi kullandım)
     Yapılışı

Rokayı güzelce yıkayıp sebze kurutucudan geçiriyoruz..Doğrayıp servis tabağına alıyoruz.Salatalıkları kabuklarını soymadan minik küpler halinde doğruyoruz ve servis tabağına alıyoruz.Tuz,yağ ve limon ilavesiyle harmanlıyoruz.
Sarımsakları rendeleyip yoğurtla karıştırıp salatamızın üzerine döküp bademlerle süslüyoruz..

Afiyet olsun..



3. Hafta Menüsü

http://www.vanilins.com/2013/08/ramazan-mutfaklarna-sihirli-eller.html

Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor

Blog yazarlarının katıldığı "Gold Master Ramazan Mutfakları'na Sihirli Eller Dokunuyor"yarışması için hazırladığım,3.hafta menümde milföylü baget ve çilekli kup var.

Milföylü baget




  Malzemeler
  • 8 adet baget
  • 8 adet kare milföy
  • 8 dilim kaşar peyniri
  • Tuz,karabiber
    Yapılışı

Tavuk bagetlerin derilerini çıkarıp,yenebilecek kıvama gelene kadar haşlayalım.Milföyleri buzluktan çıkarıp yumuşamalarını sağlayalım.
Haşlanan bagetlerimize tuz ve karabiber serpip,bir dilim kaşar peyniri koyalım.
Yumuşayan milföylerimizi,istersek şeritler halinde kesip bagetlere saralım ya da benim yaptığım gibi bütün kare milföyü bagete saralım.Dikkat etmemiz gereken şey,sararken milfiöy bir tarafta toplanmasın eşit sarın.Aliminyum folyoyu bagetlerin uçlarına sarıp 200 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.Fırından çıkar çıkmaz servis yapın..


  Çilekli kup

  Malzemeler
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2.5 yemek kaşığı un (dolu ama tepeleme değil)
  • 3.5 yemek kaşığı nişasta (dolu ama tepeleme değil)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket toz krem şanti
  • 500 gr.çilek
  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri (dolu ama tepeleme değil)
  • Süslemek için toz antepfıstığı,nane yaprağı ya da dilim çilek..
     Yapılışı

Süt,şeker,un ve nişastayı çırpma teliyle karıştırarak üzeri göz göz olup kaynayana kadar karıştırıyoruz.Fazla koyulaşmasına izin vermeden ocaktan alıp,krem şanti ve vanilyayı ilave ettikten sonra,mikserle 5-6 dakika çırpıyoruz ve kuplara paylaştırıyoruz çilek püresi koyacağımızı da hesaba katarak..
Yıkayıp kuruladığımız çilekleri,blendere koyup,üzerine pudra şekerini de katıp blenderden geçiriyoruz ve kuplarımızın üzerine pay ediyoruz..Dilediğimiz malzemeyle süsleyebiliriz..Buzdolabında soğutup servis yapıyoruz..

Afiyet olsun..


4. Hafta Menüsü

http://www.vanilins.com/2013/08/gold-master-ramazan-mutfaklarna-sihirli.html

Gold Master Ramazan Mutfakları'na Sihirli Eller Dokunuyor yarışması için hazırladığım 4.hafta menüm..


   Yufkalı köfte

   Malzemeler
  • 600 gr.dana döş+kuzu kıyma
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 adet yufka
  • Tahta şiş
   Yapılışı


Karıştırma kabına kıymamızı alalım.Üzerine kuru soğanı ve sarımsağı rendeleyelim.Baharatlarını da ekledikten sonra yoğurmaya başlayalım.Bütün malzemeler özleşene dek güzelce yoğuralım.
Yufkalarımızı,aralarına bir şey sürmeden üst üste koyalım.(Fırından çıkınca yufkalar çıtır çıtır oluyor)


Köftemizi,yufkamızın orta yerine yakın uzunlamasına yerleştirelim,sıkı bir şekilde rulo yapalım.
Ben iki uçta boşta kalan yufkaları kestim,kullanmadım.
Buzdolabında 3-4 saat bekletelim.
Dolaptan çıkardıktan sonra,1-1.5 parmak genişliğinde keselim.
Yassı olarak şişlere takıp,200 derecelik fırında 10 dakika bir yüzü sonra,çevirip 10 dakika diğer yüzünü pişirelim.Sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun..




   Meyveli Muhallebi

   Malzemeler
  • Yarım kg.süt
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1.5 yemek kaşığı un (dolu)
  • 1 yemek kaşığı nişasta (dolu)
  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım paket vanilya
  • 13-14 adet kayısı
  • 5-6 adet kiraz
   Yapılışı

Süt,şeker,un,nişasta ve yumurta sarısını bir tencereye alıp çırpma teliyle pürüzsüz kıvama gelene dek çırpalım ve ocağın altını yakalım.
Çırpmaya devam ederek,göz göz olana kadar çırpalım ve ocağın altını kapatıp,vanilyasını ilave edelim.2-3 dakika mikserle çırptıktan sonra,ılımaya bırakalım.


Kayısıları dörde,kirazları ikiye bölüp çekirdeklerini çıkaralım.
Kuplarımızın dibine 5-6 parça meyve koyup,üzerine ılıyan muhallebimizden dökelim.
Kalan meyvelerle tatlımızı süsleyip buzdolabında soğutalım ve servis yapalım.

Afiyet olsun..









Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder