21 Kasım 2012 Çarşamba

Yöresel Lezzet Mercimekli Bükme

Yöresel Lezzet Mercimekli Bükme

Yöresel bir lezzet olan Afyon Mercimekli Bükme tarifini paylaşmak istiyorum. Yapılması zor gibi gözükse de, aslında oldukça kolay vede lezzeti ile büyüleyen çıtır çıtır bir börek. Lafı uzatmaya gerek var mı??

Mercimekli Bükme Nasıl Yapılır?
Mercimekli Bükme Tarifi
Mercimekli Bükme




Mercimekli Bükme İçin Gerekli Malzemeler ;

Mercimekli Bükme Hamuru için gerekli malzemeler ;
·         2 su bardağı süt
·         1 su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
·         1 türk kahvesi fincanı üzüm sirkesi
·         Alabildiği kadar un
·         tuz
·         250 gr tereyağı

Mercimekli Bükme Üzeri için gerekli malzemeler ; 
·         2 yemek kaşığı yoğurt
·         2 yemek kaşığı sıvıyağ

Mercimekli Bükme İç Harcı İçin gerekli malzemeler;
·         200 gr yeşil mercimek
·         1 küçük soğan
·         tuz
·         1 çorba kaşığı sıvıyağ

Mercimekli Bükme Nasıl Yapılır?
Mercimekli Bükme Tarifi

Mercimeği yıkayıp tencereye alın üstünü 3 parmak geçecek kadar su koyup haşlayın. Suyu azalırsa ilave edebilirsiniz. Mercimekler yumuşayınca suyunu süzün. Soğanı ince ince doğrayın. 1 çorba kaşığı sıvıyağda soğanları kavurun, mercimekleri ilave edin kavurmaya devam edin. Tuz ekleyin ve ocağı kapatın. Hamuru için süt, sıvıyağ, sirke ve tuzu yoğurma kabına alın ve karıştırın. Üstüne alabildiği kadar un ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru dört bezeye bölün ve üzerini örterek dinlenmeye bırakın. 




Öncelikle tereyağı eritin. Dinlendirdiğiniz hamurları açabildiğiniz kadar inceltin. Açtığınız ilk yufkayı serin ve tereyağı ile bolca yağlayın. İkinci yufkayı açıp ilk yufkanın üzerine serin tekrar yağlayın. Aynı işlemi tekrarlayarak üçüncü ve dördüncü yufkaları da açıp yağlayın. Eğer büyük yufka açamam diyorsanız hamuru ilk başta sekiz bezeye ayırıp, dörderlik iki parti halinde yapabilirsiniz.


Açıp üst üste koyduğunuz yufkaları kenarları birbirinin üstüne fazla gelmeden zarf şeklinde katlayın. Sonuçta büyükçe bir kare oluşacak. 




Tereyağının donması için yarım saat bekletin. Eğer tek parti halinde açtıysanız 30, iki parti halinde açtıysanız 16 eşit parçaya kesin.


Her parçayı merdaneyle tekrar açın ortasına mercimekli harç koyun ve rulo şeklinde kapatıp, hamurun birleşme noktası alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Yoğurt ve sıvıyağı karıştırın, böreklerin üstüne fırçayla sürüp 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Dilerseniz böreklerin üzerine sıvıyağ ve su karışımı da sürebilirsiniz. 


Afiyet Olsun....





Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

14 yorum:

  1. Kim bilir ne kadar lezzetli olmuştur filizcim ellerine sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    bu böreği Afyon'lu bir arkadaşım yapar, biz de ailece bayılarak yeriz. Bu tariften yararlanarak ben de bir deneyeyim artık...
    Bu arada sizi tebrik ederim. Blogunuza bayıldım. Bir çırpıda bütün postları okudum.
    Sevgilerimle,
    Ben de buradayım : http;//hulyayilmaz.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için..Tarifi denediğinizde severek yiyeceğinizi düşünüyorum. Hatta aynı hamurla değişik lezzetler yaratabilirsiniz..Blogunuzu incelicem..

      Sevgiler..

      Sil
  3. Çok güzel bir tarif. Anlatımınız da harika olmuş. Ellerinize sağlık.
    Sayfanızda çok düzenli tertemiz görünüyor. Filiz Hanım
    Blogger lara destek ve Emekleriniz için teşekkürler.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim.. Elimden geldigince cabaliyorum..Insallah daha guzel olucak..

      Sil
  4. Bu börek benim aklımı başımdan alıyor her yediğimde.Çıtır çıtır nefis bir lezzet..Ellerine sağlık canım.Bu arada blogunun bu hali de çok güzel ve kullanışlı olmuş canım..Güle güle kullan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkurler canim...Birkac sey kaldi insalllah onlarida tamamliyim cok daha guzel olucak...

      Sil
  5. Ellerinize sağlık Filiz hanım :) Börekler nefis görünüyor.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok teşekkürler.. Yöresel lezzetleri çok seviyorum.. Sevgiler..

      Sil
  6. çok hoş bir lezzet mükemmel görünüyor hiç denemedim tatmayı çok isterdim ama diyetteyim :) bitince inşallah deneyeceğim sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Elinize sağlık Filiz Hanım,çok lezzetli olmuştur eminim.

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize sağlık rahmetli kayınvalidemle en sık yaptığımız börekti:) şimdiler de artık uzak durur olduk hamur işleriyle:)

    YanıtlaSil