17 Kasım 2012 Cumartesi

Temel Ekmek Hamuru

Temel Ekmek Hamuru

Bayat ekmeklerin değerlendirilmesine ne kadar çok önem verdiğimi biliyorsunuz. Fakat ekmeğin değerlendirilmesi kadar ekmek yapımı da çok önemlidir. Ben yıllardır ekmeğimi kendim yapıyorum ve sizlere de bunu kesinlikle tavsiye ediyorum. Ekmek makinelerinin çıkması ile evde ekmek yapmak çok kolaylaştı ama ben saatlerce makineden çıkacak ekmeği beklemeyi sevmiyorum. Sizlere evde rahatlıkla uygulayabileceğiniz temek ekmek tarifi vermek istiyorum. Bu ölçüyü değişik unlarla uygulayabilirsiniz. İster tam buğday unu, ister beyaz un (beyaz un pek önermediğimiz ama benimde arada vazgeçemediğim), ister kepekli un yada değişik un karışımları..Sadece kullanacağınız un çeşidine göre pişirme süresi değişecektir.

Ekmek Nasıl Yapılır?



Temel Ekmek Hamuru Nasıl Yapılır?
Temel Ekmek Hamuru Tarifi
Temel Ekmek Hamuru

Temel Ekmek Hamuru İçin Gerekli Malzemeler ;
  • 4 su bardağı un (500 gr, un çeşidi tercihe kalmış)
  • 1 çay bardağı süt (oda sıcaklığında)
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • tuz
  • aldığı kadar su (ılık)

Ekmek Tarifi




Ekmek Nasıl Yapılır?
Ekmek Tarifi

Önce yoğurma kabımıza unumuzu eleyerek koyalım, tuzu ilave edelim ve ortasını havuz gibi açalım. Sütü, şekerii zeytinyağ ve mayayı ekleyelim. Azar azar ılık su ekleyerek kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yoğuralım. Üzerini nemli bir bez yada kapakla kapatarak mayalanması için ılık bir yere koyalım. Eğer ortam sıcak ise ilk mayalanma için bir saat yeterlidir. Mayalanan hamurumuzu hafifçe unladığımız tezgaha alarak tekrar yoğuralım ve ekmeğin içinde oluşan gazı çıkaralım. Bu arada pişireceğimiz kalıp yada tepsimizi çok hafif yaplayalım ve un serpelim. Unun fazlasını silkeyelim ve hamurumuzu pişireceğimiz kabımıza koyalım. Üzerine ıslak bez örterek yaklaşık olarak yarım saat kadar sıcak bir ortamda mayalanması için bırakalım. bu mayalanma işlemini 50 dereceye ısıtıp kapattığımız fırının içinde de yapabiliriz. İkinci defa mayalanmaya bıraktığımız ekmek hamurumuzu 200-220 dereceli fırında pişirelim. 

Fırından çıkardığımız ekmeğimizi soğuması için bir bir tel ızgaranın üzerine koyalım ve tamamen soğuyana kadar dilimlemeyelim. 

Kahvaltı veya yemeklerinizde tüketeceğiniz mis kokulu ev yapımı ekmeğimizi hazırlamak bu kadar kolay..


Afiyet Olsun








Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder