Yöresel bir lezzet olan Afyon Mercimekli Bükme tarifini paylaşmak istiyorum. Yapılması zor gibi gözükse de, aslında oldukça kolay vede lezzeti ile büyüleyen çıtır çıtır bir börek. Lafı uzatmaya gerek var mı??
Mercimekli Bükme Nasıl Yapılır?
Mercimekli Bükme Tarifi
Mercimekli Bükme
Mercimekli Bükme İçin Gerekli Malzemeler ;
Mercimekli Bükme Hamuru için gerekli malzemeler ;
·
2 su bardağı süt
·
1 su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
·
1 türk kahvesi fincanı üzüm sirkesi
·
Alabildiği kadar un
·
tuz
·
250 gr tereyağı
Mercimekli Bükme Üzeri için gerekli malzemeler ;
·
2 yemek kaşığı yoğurt
·
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Mercimekli Bükme İç
Harcı İçin gerekli malzemeler;
·
200 gr yeşil mercimek
·
1 küçük soğan
·
tuz
·
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Mercimekli Bükme Nasıl Yapılır?
Mercimekli Bükme Tarifi
Mercimeği yıkayıp tencereye
alın üstünü 3 parmak geçecek kadar su koyup haşlayın. Suyu azalırsa ilave
edebilirsiniz. Mercimekler yumuşayınca suyunu süzün. Soğanı ince ince doğrayın.
1 çorba kaşığı sıvıyağda soğanları kavurun, mercimekleri ilave edin kavurmaya
devam edin. Tuz ekleyin ve ocağı kapatın. Hamuru için süt, sıvıyağ, sirke
ve tuzu yoğurma kabına alın ve karıştırın. Üstüne alabildiği kadar un ilave
edip yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru dört bezeye bölün ve üzerini
örterek dinlenmeye bırakın.
Öncelikle tereyağı eritin.
Dinlendirdiğiniz hamurları açabildiğiniz kadar inceltin. Açtığınız ilk yufkayı
serin ve tereyağı ile bolca yağlayın. İkinci yufkayı açıp ilk yufkanın üzerine
serin tekrar yağlayın. Aynı işlemi tekrarlayarak üçüncü ve dördüncü yufkaları
da açıp yağlayın. Eğer büyük yufka açamam diyorsanız hamuru ilk başta sekiz
bezeye ayırıp, dörderlik iki parti halinde yapabilirsiniz.
Açıp
üst üste koyduğunuz yufkaları kenarları birbirinin üstüne fazla gelmeden zarf
şeklinde katlayın. Sonuçta büyükçe bir kare oluşacak.
Tereyağının
donması için yarım saat bekletin. Eğer tek parti halinde açtıysanız 30, iki
parti halinde açtıysanız 16 eşit parçaya kesin.
Her parçayı merdaneyle tekrar açın ortasına mercimekli harç
koyun ve rulo şeklinde kapatıp, hamurun birleşme noktası alta gelecek şekilde
yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Yoğurt ve sıvıyağı karıştırın,
böreklerin üstüne fırçayla sürüp 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar
pişirin. Dilerseniz böreklerin üzerine sıvıyağ ve su karışımı da sürebilirsiniz.
Afiyet Olsun....
Kim bilir ne kadar lezzetli olmuştur filizcim ellerine sağlık sevgiler:)
YanıtlaSilÇok teşekkürler Sibel'cim..sevgiler...
SilMerhaba,
YanıtlaSilbu böreği Afyon'lu bir arkadaşım yapar, biz de ailece bayılarak yeriz. Bu tariften yararlanarak ben de bir deneyeyim artık...
Bu arada sizi tebrik ederim. Blogunuza bayıldım. Bir çırpıda bütün postları okudum.
Sevgilerimle,
Ben de buradayım : http;//hulyayilmaz.blogspot.com
Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için..Tarifi denediğinizde severek yiyeceğinizi düşünüyorum. Hatta aynı hamurla değişik lezzetler yaratabilirsiniz..Blogunuzu incelicem..
SilSevgiler..
Çok güzel bir tarif. Anlatımınız da harika olmuş. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSayfanızda çok düzenli tertemiz görünüyor. Filiz Hanım
Blogger lara destek ve Emekleriniz için teşekkürler.
Sevgiler
Cok tesekkur ederim.. Elimden geldigince cabaliyorum..Insallah daha guzel olucak..
SilBu börek benim aklımı başımdan alıyor her yediğimde.Çıtır çıtır nefis bir lezzet..Ellerine sağlık canım.Bu arada blogunun bu hali de çok güzel ve kullanışlı olmuş canım..Güle güle kullan..
YanıtlaSilCok tesekkurler canim...Birkac sey kaldi insalllah onlarida tamamliyim cok daha guzel olucak...
SilEllerinize sağlık Filiz hanım :) Börekler nefis görünüyor.
YanıtlaSilSevgiler...
Cok teşekkürler.. Yöresel lezzetleri çok seviyorum.. Sevgiler..
Silçok hoş bir lezzet mükemmel görünüyor hiç denemedim tatmayı çok isterdim ama diyetteyim :) bitince inşallah deneyeceğim sevgiler
YanıtlaSilDenersende çok seveceğine eminim.. Sevgiler..
SilElinize sağlık Filiz Hanım,çok lezzetli olmuştur eminim.
YanıtlaSilEllerinize sağlık rahmetli kayınvalidemle en sık yaptığımız börekti:) şimdiler de artık uzak durur olduk hamur işleriyle:)
YanıtlaSil