20 Nisan 2013 Cumartesi

Muhammara


Muhammara bildiğiniz gibi Antep yöresine ait bir meze. Blogger arkadaşlarımın sayfalarında değişik tarzda yapılışları mevcut. Bu mezeyi yıllardır yaparım ve çokta iddialıyımdır. Hatta bu meze ile geçen sene Tukaş Lezzet Ustaları yarışmasında finalde yarıştım. Ve çok ünlü şeflerden geçer not aldım. Hepsi lezzet bakımından çok beğendiklerini ifade ettiler.Uzun süreden beride hep arkadaşlarım bu tarifimi soruyolardı ve zamanszılıktan yayınlamaya fırsat bulamamıştım. Artık yayınlama zamanı geldi.
Bu arada facebookta zayıflamayla ilgili bir grubun üyesiyim ve onlar içinde uygun bir tarif olduğunu düşünüyorum. Kahvaltılarına bir alternatif olarak gelsin bu tarifim. Herkesin çok severek yediği ve tekrar istediği tarifim.....




Malzemeler:

  • 3 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 1 küçük kuru soğan
  • 100 gr ince çekilmiş ceviz
  • 2 dilim bayat ekmek
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1/2 limon suyu
  • 1 çorba kaşığı ev tipi acı biber salçası
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, kimyon
  • 1 tutam maydanoz
  • tuz


Yapılışı:
Közlenmiş biber ve soğanı ince ince doğrayın. İnce kıyılmış cevizi ilave edin. Bayat ekmekleri ufalayıp cevizli karışıma ilave edin. Tüm baharatları, zeytinyağını, limon suyunu ve nar ekşisini ekleyip ezin yada blendırdan geçirin. Meze tabağına alarak maydanoz yaprakları ile süsleyerekservis yapın.

Dilerseniz mezeyi kanepe hazırlamada kullanabilir, dip sos ve kahvaltılarda
ekmek üstü olarak kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun..

17 Nisan 2013 Çarşamba

Bayat Ekmekli İçli Köfte Mantısı


Geçtiğimiz günlerde Kanaltürk'te Ender Saraç'la Sağlıklı Günler programına konuk oldum. Programda ekmekleri nasıl saklamamız gerektiğinden ve bayatlayan ekmeklerden ne tür yemek ve tatlılar yapabileceğimizden bahsettik. Çok keyifli bir program oldu..Eminim sizlerde seyrederken keyif almışsınızdır.



Programda ailece çok severek yediğimiz bayat ekmekten içli köfte yaptım. Mantı gibi yoğurt ve domates sos eşliğinde sundum. Bu güzel tarifi sizlerle de paylaşmak istiyorum.




Malzemeler ;
  • 1,5 bayat ekmek
  • 1 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet yumurta
  • yarım demet maydanoz
  • 1 er çay kaşığı kimyon, karabiber ve tuz


Köfte harcı için
  • 200 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 çay karşığı karabiber, tuz


Üzeri için
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kase yoğurt


Domates sos için
  • 2 adet domates
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • tuz, karabiber,
  • yarım su bardağı su

Yapılışı ;


Rondodan geçirilmiş bayat ekmek, rendelenmiş soğan, sarımsak, yumurta, kıyılmış maydanoz, kimyon, karabiber, pulbiber ve tuzu karıştırın. Azar azar su ekleyip yoğurun ve ele yapışmayacak bir hamur elde edin ve içinde kullanacağınız köfteleri hazırlayana kadar dinlendirin. Köfte için kıyma, rendelenmiş soğan, karabiber ve tuzu yoğurun. Harçtan küçük toplar yapıp elinizde yuvarlayın. Köfteleri hazırladıktan sonra hamurdan bezeler koparıp elinizde yuvarlayın. Ortalarını baş parmağınızla açarak hamurun kenarlarını inceltin. Açtığınız hamura köfteleri yerleştirip kapatın ve yuvarlayın. Kapatırken elinizi ıslatabilirsiniz. Derin bir tencerede su kaynatın ve hazırladığınız içli köfteleri suya atıp, suyun yüzeyine çıkana dek haşlayın. Bir süzgeç yardımı ile köfteleri alıp hafif yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek pişirin. Sos için tereyağında rendelenmiş domates, biber salçası, karabiber ve tuz ile bir iki dakika çevirin. Su ekleyerek pişirin. Fırında kızarttığınız içli köftelerin üzerine domates sos dökerek sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edin.



Afiyet Olsun....

15 Nisan 2013 Pazartesi

Hecha ile 7. Blog Yazarları Buluşması


Mis gibi bir bahar sabahında Kadıköy Balon Cafe'de Senem'in yemekleri blogunun sahibi Senem hanımın Hecha firmasının sponsorluğunda düzenlediği kahvaltıda 100 blog yazarı arkadaşımızla buluştuk. 

Yemekten modaya çeşitli dallarda blog yazan arkadaşlarla biraraya gelip tanışma imkanı bulduk. Ana sponsor Hecha firmasının sahibi Yağız beyin asistanı Ece hanım ve Senem hanım konuklarla tek tek ilgilendiler. Gönül isterdi ki Yağız beyde orada olsun ama sağlık nedenleri ile organizasyona katılamamıştı.

Hecha firması ve Yağız beyle tanışıklığımız Şeflerin Duellosu yarışmasına dayanır. Kendisi jürideydi ve güzel yorumları ile beni çok onere etmişti. Daha sonrasında da hep desteğini gördüm. Ülkemizin ilk  dökme demir mutfak eşyaları imalatçısı olan Hecha 7. blog yazarları buluşmasına sponsor olarak blog yazarlarına destek verdiğini göstermiş oldu. En son İdeal Home fuarında sohbet etme imkanı bulduğum Yağız İzgül'e her zamanki mütevazi tavırlarından dolayı ve 7. Blog yazarları buluşmasına sponsor olduğu için çok teşekkür ediyorum. 






Bu buluşma sayesinde sanal ortamda tanıdığım birçok blog yazarı arkadaşımla yüzyüze tanışıp sohbet etme imkanı buldum. 








Bu organizasyonu düzenleyen Senem hanıma http://www.seneminyemekleri.com,   ürün sponsoru olan nefis dondurmaları ile Algida'ya, güzel mesajı ve melek biblosu ile Tavsiye Kanalı ve Renan Tan'a, yeni piyasaya çıkardığı güzellik ürünü için Orkide Hareketi'ne, bize kitap oluşturma imkanı veren Afilli Kitap'a, güzel makarnalarıyla MakarnaLütfen'e, hediye çekiyle Durance'ye, kahvaltımıza eşlik eden mis gibi simitleriyle Simit Sarayı'na ve çoşkulu katılımları ile blog yazarı arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum..










7 Nisan 2013 Pazar

Ender Saraç'la Sağlıklı Günler


video

Bebek Tarhanası nasıl yapılır??



Ev yapımı bebek tarhanası - 29 nisan 2012 ile showtv

Şeflerin duellosu























Saba Tümer - Bayat Ekmekli Tarifler



Bayat ekmekle yemek tarifleri ile showtv

Bebekler için nohut püresi nasıl yapılır?

Bebekler için muz püresi nasıl yapılır?

Bebekler için tavuklu sebzeli püre nasıl yapılır?

Bebekler için bisküvili püre nasıl yapılır?

Bebekler için havuç püresi nasıl yapılır?

Bebekler için elma püresi nasıl yapılır?

Bebekler için karışık meyve püresi nasıl yapılır?

Bebekler için karışık sebze püresi nasıl yapılır?

4 Nisan 2013 Perşembe

Emine Beder'le Mutfak Aşkı



Beyaz Tv'de Emine Beder'le Murfak Aşkı programında  bayat ekmeklerle çok güzel yemek ve tatlılar yaptık. Seyredemeyenler ve yeniden seyretmek isteyenler için paylaşmak istedim.




Emine Beder İle Mutfak Aşkı 18.03.2013 ile Tvplaza

28 Mart 2013 Perşembe

Napoli Mutfağı'nın eşsiz lezzetleri Fratelli La Bufala-Akbatı'da...


Fratelli La Bufala Akbatı sizi, benzerlerini ancak Napoli’de tadabileceğiniz “Napoliten pizza” ve manda sütünden yapılmış gerçek “mozzarella” peynirinin eşsiz lezzetlerini keşfe çağırıyor…


Napoli mutfağının muhteşem lezzetlerini bizimle buluşturan Fratelli La Bufalo Napolili Guiseppe, Antonio ve Gennaro La Bufala isimli üç kardeşe ait. Bugün 4 kıtaya yayılan İtalya’nın en büyük pizza grubu olarak biliniyor. Bufalo kardeşler  mozzarella peyniri üreten babalarının beklenmedik ölümü üzerine aile işine devam etmeyip farklı yönlere gittiler. Bufalo kardeşlerden Guiseppe New York’ta bir pizza dükkanı açıyor, Antonio Madrid’in en büyük pizza restaurant’larından birin sahibi oluyor, Gennaro ise resim tutkusunu geliştirmiş olarak Milano’da bir pizza dükkanı açmaya karar veriyor. 3 kardeş seneler sonra birleşerek dünyanın belli başlı her şehrinde başarıya ulaşan zincir restoranlarını kurmaya başlıyorlar.

Fratelli La Bufala Akbatı; geleneksel Napoli stilinde hazırlanmış odun alevli tuğla pizza fırınından “İtalyanların pizza yemeğe gittiği, gerçek Napoli pizzası” nın yanı sıra; yüzde yüz manda sütünden yapılmış “gerçek mozzarella peyniri”, manda eti, sığır eti, salam, el yapımı makarnalar, özel üretim sebzeler, manda sütü kremasından elde edilen tatlılar, Napoli kahvesi, peyniri ve özel Napoli şaraplarından oluşan mönüsü ile mirasçısı olduğu Napoliten mutfağının sağlıklı ve lezzetli “Akdeniz Tipi Beslenme” çizgisini seçkin konuklarıyla paylaşıyor.




Minestrone (Sebze Çorbası) Tek kelimeyle mükemmel anne eli değmiş gibi...




Zuppe Di Peperoni kapya biberi ile kremanın müthiş uyumu..




La Mozatta - Buffalo Mozarella, Kiraz Domates, Kekik ve Roka Yaprakları eşliğinde...Bugün anladımki ben daha önce mozarella yememişim. Bıçağı vurduğunuz anda içinden krema kıvamında bir lezzet fışkırıyor..




La Bufalata - Mozarela Napoli Usulu Mevsim Sebzeleri eşliğinde..Ben buna bayıldım..süper bir başlangıç... 




Carpaccio Di Manzo - İnce dilimlenmiş Bonfile carpaccio roka, permasan ve balzamic sos ile..Tadı halen damağımda..çiğ etin dayanılmaz cazibesi...




Salmone Affumicato - Füme Norveç Somon, yeşil elma ve krem peynir ile..Somon severler için muhteşem bir lezzet.. 



Involtini Di Bietole - Etli pazı dolma, krema ve limon sos ile..Tek geçerim..Fratelli La Bufala Bahçeşehir'e özel bir lezzet.. 



Chefimiz yediğimiz pizzalarımızı yaparken bizde kendisini görüntüledik..









Ve pizzamız fırından çıktı....




Margharita Dop - Domates Sos, Bufalo Mozarela, Fesleğen - Gerçek İtalyan...




Filetto Manzo - Bonfile, Mevsim sebzeleri ve patates tava ile..Ben ete ve bu özel sosa bayıldım..40 çeşit baharat var ve chefimizin sırrı ve ne yazıkki menüde yok..Chefimizin bize özel hazırladığı lezzet..





Il Barbeque - Izgara dana eti kombinasyonuu, Barbequ sos, fırınlanmış patates ve Akdeniz yeşillikleri eşliğinde ..Buda kesinlikle tavsiye deceğim bir lezzet...




Prefiterol - Fratelli özel çikolata sosu ile.. 




Tramisu - Napoli usulü ekspresso ile tatlandırılmış..Tadı damağımda kaldı..süper hatta süper ötesi.. 



Muhteşem lezzet Creme Brulee 




Bu güzel lezzetlerin ardından bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var dedik ve hoş sohbet eşliğinde kahvelerimizi yudumladık.Sunum bir harika...


Bize bu muhteşem lezzetleri hazırlayan ve menü hakkında tüm bilgileri, ürünlerin hazırlanma aşamalarını anlatan Executive Chef Adem Kahraman.. 


Konukseverliği ve güleryüzü ile bizi ağırlayan Fratelli La Bufala -Akbatı'nın sahibi Mimar Fulya hanıma, daveti için sevgili Serdar Karabatı'ya,  chefimiz Adem Kahraman ve ekibine teşekkür ediyoruz..Sizde bu lezzetleri tatmak için Fratelli La Bufalo Akbatı'ya mutlaka uğrayın, memnun kalacaksınız. 

Not : Bufala kardeşlerden Gennaro Bufala resim yapmaya devam ediyor, Fratelli La Bufala’ Akbatı’da Gennaro Bufala’nın resimlerini görebilir, hatta satın alabilirsiniz. 






21 Mart 2013 Perşembe

Nohutlu Mantı


Bayat ekmekleri değerlendireceğiniz bir ana yemek yapmaya ne dersiniz..Yapımı kolay Nohutlu Mantı lezzetiyle sizi büyüleyecek..




Malzemeler ;
  •  500 gr. haşlanmış nohut
  • 1/2 adet kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı zeytin yağı
  • 1 çorba kaşığı sebzeli çeşni
  • Tuz
  • 500 gr .yoğurt
  • 4 diş sarmısak
  • Tereyağı
  • Pul biber
  • Dolmalık fıstık
  • Lavaş ekmeği Tarif için tıklayın 

Yapılışı ;

Kuru soğanı küp küp doğrayın. Zeytinyağında hafif pembeleşene kadar kavurun. dolmalık fıstıkları ve haşlanmış nohutu ekleyin, kavurun. Sebzeli çeşni ve tuzu ilave edip 5 dk. kadar tüm lezzetler harmanlanana  kadar kavurmaya devam edin. Hazırladığınız lavaş ekmeğini kare kare kesin, servis tabağına yayın üzerine sotelediğiniz nohudu koyun. Diğer tarafta sarımsakları ezip yoğurda karıştırın. Hazırladığınız sarımsaklı yoğurt ve pul biberli tereyağı ile servis edin.


Afiyet Olsun...


Not: Mantımızda hazır lavaş kullanabilirsiniz. Eğer hazır lavaş kullanırsanız tavada veya fırında yağsız olarak hafif kızartın. 


20 Mart 2013 Çarşamba

Elma Püreli Bayat Ekmek Turtası


Elma püreli bayat ekmek turta tarifimi daha önce blogta yayınlamıştım. Fakat ekmek ve bayat ekmeklerin değerlendirilmesi ile ilgili makalemin altında paylaştığım için sevgili dostlarım bulmakta güçlük çektiklerini belirttiler. O yüzden tekrar yayınlamak istedim.





Malzemeler:

Tart için
  • 1,5 ekmek (Halk ekmek klasik)
  • 180 gr tereyağ
  • 5,5 yemek kaşığı şeker
  • 2 çay kaşığı tarçın
Elma Püresi için
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 kg elma
  • 1/2 su bardağı su
  • 3-4 adet karanfil
Kreması için
  • 3 su bardağı süt
  • 2 adet doldu kreması ( Dr Oetker Vanilya aromalı)

Yapılışı


Elmaların kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılır ve küçük küçük doğranır. Bir tencereye yarım bardak su koyulur, elmalar ilave edilir. Üzerine 2 çay kaşığı tarçın, 2 kaşık şeker ve 3-4 adet karanfil eklenerek iyice pişirilir. İyice yumuşayan elmaların içinden karanfiller çıkartılarak blendırdan geçirilir. Soğumaya bırakılır.

Ekmekler rondodan geçirilir. Bir tencerede terayağ eritilir, 4 yemek kaşığı şeker ve 2 çay kaşığı tarçın ilave edilir. Rondodan geçirilen ekmekler ilave edilir ve altın sarısı bir renk alana kadar kavrulur.

Cam bir kasede 3 bardak süt ile 2 paket dolgu kreması iyice çırpılır, krema haline getirilir.

Kelepçeli bir kalıbın altına yağlı kağıt koyulur. Üzerine kavrulan ekmeklerin 3/1 i koyulur. Üzerine dolgu kremasının yarısı dökülür. Üzerine elme püresinin yarısı dökülür. Üzerine kalan kavrulan ekmeklerin yarısı konur. Önce krema, sonra kalan elma püresi konur ve en üste kalan kavrulmuş ekmekler konur. Kalıbın üzeri aliminyum folyo ile kapatılır. 180 derece fırında 30 dk pişirilir. Fırından çıkarılan turta iyice soğuduktan sonra buzdolabında 4-5 saat donması için bekletilir. Servise hazırdır.


Afiyet olsun....