17 Nisan 2013 Çarşamba

Bayat Ekmekli İçli Köfte Mantısı


Geçtiğimiz günlerde Kanaltürk'te Ender Saraç'la Sağlıklı Günler programına konuk oldum. Programda ekmekleri nasıl saklamamız gerektiğinden ve bayatlayan ekmeklerden ne tür yemek ve tatlılar yapabileceğimizden bahsettik. Çok keyifli bir program oldu..Eminim sizlerde seyrederken keyif almışsınızdır.



Programda ailece çok severek yediğimiz bayat ekmekten içli köfte yaptım. Mantı gibi yoğurt ve domates sos eşliğinde sundum. Bu güzel tarifi sizlerle de paylaşmak istiyorum.




Malzemeler ;
  • 1,5 bayat ekmek
  • 1 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet yumurta
  • yarım demet maydanoz
  • 1 er çay kaşığı kimyon, karabiber ve tuz


Köfte harcı için
  • 200 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 çay karşığı karabiber, tuz


Üzeri için
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kase yoğurt


Domates sos için
  • 2 adet domates
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • tuz, karabiber,
  • yarım su bardağı su

Yapılışı ;


Rondodan geçirilmiş bayat ekmek, rendelenmiş soğan, sarımsak, yumurta, kıyılmış maydanoz, kimyon, karabiber, pulbiber ve tuzu karıştırın. Azar azar su ekleyip yoğurun ve ele yapışmayacak bir hamur elde edin ve içinde kullanacağınız köfteleri hazırlayana kadar dinlendirin. Köfte için kıyma, rendelenmiş soğan, karabiber ve tuzu yoğurun. Harçtan küçük toplar yapıp elinizde yuvarlayın. Köfteleri hazırladıktan sonra hamurdan bezeler koparıp elinizde yuvarlayın. Ortalarını baş parmağınızla açarak hamurun kenarlarını inceltin. Açtığınız hamura köfteleri yerleştirip kapatın ve yuvarlayın. Kapatırken elinizi ıslatabilirsiniz. Derin bir tencerede su kaynatın ve hazırladığınız içli köfteleri suya atıp, suyun yüzeyine çıkana dek haşlayın. Bir süzgeç yardımı ile köfteleri alıp hafif yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek pişirin. Sos için tereyağında rendelenmiş domates, biber salçası, karabiber ve tuz ile bir iki dakika çevirin. Su ekleyerek pişirin. Fırında kızarttığınız içli köftelerin üzerine domates sos dökerek sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edin.



Afiyet Olsun....
Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

14 yorum:

  1. Süper.Ellerinize sağlık. Bu köfteler mutlak yapılır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Nursevin hanımcım..Gerçekten çok lezzetli oluyolar..

      Sil
  2. Harikasınız ne diyeyim size ben şimdi:))Ellerinize sağlık mutlaka deneyeceğim:))Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :)) Yapılışını canlı görmek isterseniz Tv çekimleri sepmesinde bulabilirsiniz. Sevgiler...

      Sil
  3. gecenin bu saatinde olsada yesem dedim kendi kendime... ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke ışınlayarak gönderme imkanı olsaydı :)) Teşekkür ederim..Sevgiler..

      Sil
  4. Canım ellerine sağlık yine harika bir tarifle bizlerlesin.
    Maşallah diyorum arkadaşıma...
    Denenmesi şart olan bir tarif. İlk fırsatta yapılacaklar listesine eklendi :))))
    Öpüyorum çok canım,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatma'cım teşekkürler..Bunuda çok seveceksin..Bende kocamn öptüm..

      Sevgiler..

      Sil
  5. Çok güzel görünüyorlar. Bayat ekmekleri değerlendirme de cabası. Mutlaka deneyeceğim.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler..Yapılışını canlı izlemek isterseniz Tv çekimlerim sekmesinde bulabilirsiniz..

      Sevgiler...

      Sil
  6. Ellerinize sağlık. Muhteşem görünüyor hem siz hemde mantınız.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Oya hanımcım...Sevgiler...

      Sil
  7. Bayıldımmmm , hem bize hem misafire çok güzel sunumlu ve lezziz bir tarif .Emeğine ve ellerine sağlık Filizcim .Programı seyredemedim ama çok başarılı olduğuna eminim .Sevgiler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Neşe'cim. Program kaydı tv çekimleri sekmesinde var..Oradan seyredebilirsin..

      Sil