17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.ebrununmutfagindan.blogspot.com

1. Hafta Menüsü



ÇITIR YUFKALI ŞÖLEN KÖFTESİ

MALZEMELER
  • 300 GRAM DANA KIYMA
  • TUZ , KARABİBER , PUL BİBER
  • 1 ÇAY BARDAĞI KÖFTELİK BULGUR
  • 2 YUFKA
  • 1 KASE YOĞURT
  • SIVI YAĞ

YAPILIŞI

KIYMAYI TUZ , KARABİBER VE PUL BİBER VE BULGUR İLE GÜZELCE HARMANLAYIP MİNİK KÖFTECİKLER YAPIYORUZ.
ARDINDAN YUFKAYI 3-4 CM GENİŞLİĞİNDE SİGARA BÖREĞİ YAPACAK GİBİ ÜÇGENLER HALİNDE KESİP İÇİ BOŞ OLARAK SARIYORUZ.
ÖNCE ÇITIR YUFKALARI DAHA SONRA KÖFTELERİ KIZARTIP GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ SERVİS TABAĞINA ALIYORUZ. YOĞURT VE PUL BİBER İLE  SÜSLEYİP SUNUYORUZ.


RENGARENK SALATA


MALZEMELER
  • 4 ADET PATATES
  • 2 ADET ÇARLİSTON BİBER
  • 7-8 DAL MAYDANOZ
  • 4-5 DAL DEREOTU
  • 2 ADET TAZE SOĞAN
  • 2 ADET HAVUÇ
  • 1 KASE RENDELENMİŞ MOR LAHANA
  • 1 LİMON SUYU
  • TUZ
  • 3 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI


YAPILIŞI

PATATESLERİ TUZLU SUDA HAŞLIYORUZ. BİR KAPTA HAVUCLARI RENDELİYORUZ . DİGER KAPTA DOGRANMIŞ DEREOTU,MAYDANOZ,BİBER,TAZE SOGANI KARIŞTIRIYORUZ. BİR KABADA RENDELENMİŞ MOR LAHANAYI KOYUYORUZ .
HAŞLANAN PATATESI 3 ESİT MİKTARA AYIRIP HER BİR KABA KOYUYORUZ . VE HAVUCLA PATATESI-MOR LAHANA ILE PATATESI-YEŞİLLİKLERLE PATATESİ KARIŞTIRIP ÜZERLERİNE ZEYTİNYAĞI , LİMON SUYU VE TUZ EKLEYİP YOĞURUYORUZ.
BUYUKCE CUKUR BIR KAP ALARAK İÇİNE STREC FİLM SERİYORUZ. EN ALTA HAVUCLU KARISIMI ONUN UZERINE MOR LAHANA KARISIMINI EN USTE YESİLLİKLİ OLAN KARISIMI KOYUP BASTIRIYORUZ . DAHA SONRA DUZ BIR TABAGA TERS CEVIRIP DEREOTU ILE SUSLEYEREK SERVIS YAPIYORUZ.



MALZEMELER

  • 1 LİTRE SÜT
  • 8 ÇORBA KAŞIĞI İRMİK
  • 1,5 SU BARDAĞI(KÜÇÜK SU BARDAĞI)ŞEKER
  • 2 PAKET ŞEKERLİ VANİLİN
  • JÖLESİ İÇİN
  • 2 SU BARDAĞI LİMON SUYU
  • 4 ÇORBA KAŞIĞI ŞEKER
  • 1 ÇORBA KAŞIĞI DOLUSU NİŞASTA(BUĞDAY)
  • SÜSLEME İÇİN 
  • LİMON DİLİMLERİ

YAPILIŞI

SÜT , İRMİK , TOZ ŞEKER VE VANİLYA İLE HAZIRLADIĞIMIZ MUHALLEBİYİ SUDAN GEÇİRDİĞİMİZ (DİLİMLENİRKEN KAPTAN KOLAY AYRILSIN DİYE)BİR CAM KABA DÖKÜYOR SOĞUMAYA BIRAKIYORUZ.DİĞER TARAFTA LİMON SUYU, NİŞASTA VE ŞEKERİ SÜREKLİ KARIŞTIRARAK PİŞİRİYORUZ, JÖLE KIVAMINA GELİNCE OCAKTAN ALIP ALIYORUZ.ILINMAYA BAŞLAYAN TATLININ ÜZERİNE LİMON DİLİMLERİ İLE SÜSLEYİP ÜZERİNE HAZIRLADIĞIMIZ HİÇ BİR KATKI MADDESİ İÇERMEYEN DOĞAL EV YAPIMI JÖLEYİ DÖKÜYORUZ.BUZDOLABINA BİRKAÇ SAAT DİNLENDİRDİKTEN SONRA DİLİMLEYEREK SERVİS EDİYORUZ.


2. Hafta Menüsü







YOĞURT SOSLU TAVUK TOPLARI

MALZEMELER
  • 2 ADET TAVUK GÖĞSÜ
  • 1 ADET SOĞAN
  • YARIM DEMET DEREOTU
  • 1 ADET YUMURTA
  • 3 DİLİM EKMEK İÇİ
  • TUZ , KARABİBER
  • SOSU İÇİN
  • 250 GRAM YOĞURT
  • 5-6 DİŞ SARMISAK
  • DEREOTU
  • YARIM ÇAY BARDAĞI SU
YAPILIŞI

TAVUK GÖĞSÜNÜ KUŞBAŞI DOĞRAYARAK ROBOTTA CEKİP KIYMA HALİNE GETİRİYORUZ . İÇİNE YUMURTAYI , ISLATIP SUYU SIKILMIŞ EKMEK İÇLERİNİ , TUZU , KARABİBERİ , İNCE KIYILMIŞ SOĞANI , DEREOTUNU KOYUYORUZ. VE GUZELCE YOĞURUYORUZ . YAĞLI KAĞIT SERİLİ FIRIN TEPSİMİZE CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE TOPLAR HALİNDE KOYUP ÜZERLERİNE AZ AZ ELİMİZLE SIVIYAĞ SÜRÜYORUZ . 200 DERECELİK FIRINDA 35-40 DAKİKA PİŞİRİYORUZ.
SOSU İÇİN YOĞURDU BİR KABA KOYARAK ÜZERİNE SU EKLEYİP AKIŞKAN BİR KIVAMA GETİRİYORUZ . İÇİNE DEREOTU , SARMISAK VE AZ TUZ EKLEYİP KARIŞTIRIYORUZ . PİŞEN TAVUK TOPLARINI TABAĞA ALIP ÜZERİNE SOS DÖKEREK SERVİS YAPIYORUZ .

KOLAY ÇİĞ KÖFTE

MALZEMELER
  • 2 SU BARDAĞI İNCE BULGUR
  • 1 ORTA BOY SOĞAN VEYA 2 KÜÇÜK SOĞAN
  • 2 YEMEK KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
  • 2 YEMEK KAŞIĞI BİBER SALÇASI
  • 2 DİŞ SARIMSAK
  • 2 - 3 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
  • 2 YEMEK KAŞIĞI NAR EKŞİSİ
  • 3 - 4 YEMEK KAŞIĞI İSOT
  • 1 YEMEK KAŞIĞI KİMYON
  • 1 YEMEK KAŞIĞINA YAKIN KARABİBER
  • TUZ
  • 1 ADET LİMON
  • 5-6 ADET MARUL YAPRAĞI
  • 5-6 TAZE SOĞAN
  • 5-6 DAL MAYDANOZ
YAPILIŞI

BİR KARIŞTIRMA KABINA İSOTU , NAR EKŞİSİNİ , RENDELENMİŞ SOĞANI, DOMATES VE BİBER SALÇASINI , TUZU, KARABİBERİ , RENDELENMİŞ SARIMSAĞI ,ZEYTİNYAĞINI GÜZELCE KARIŞTIRIYORUZ. DİĞER TARAFTA BULGURUMUZU SICAK SUYLA ISLATIP ÜZERİ KAPALI HALDE 30 DAKİKA KADAR BEKLETİYORUZ VE HAZIRLADIĞIMIZ KARIŞIMA BULGURUDA KATIP GÜZELCE 10-15 DAKİKA YOĞURUYORUZ ÜZERİNİ KAPATIP 20 DAKİKA KADAR BEKLETTİKTEN SONRA ŞEKİL VEREREK MARUL YAPRAKLARI ÜZERİNE KOYARAK LİMONLA BİRLİKTE SERVİS YAPIYORUZ .


REVANİ

MALZEMELER
  • 4 YUMURTA(BÜYÜK BOY KULLANDIM)
  • 1 SU BARDAĞI ŞEKER
  • 1 SU BARDAĞI İRMİK
  • 1 SU BARDAĞI UN
  • YARIM ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
  • 1 PAKET VANİLYA
  • 1 PAKET KABARTMA TOZU
  • LİMON KABUĞU RENDESİ
  • ŞERBETİ İÇİN 
  • 3,5 SU BARDAĞI ŞEKER
  • 4 SU BARDAĞI SU
  • YARIM LİMON SUYU


YAPILIŞI

ÖNCE SOĞUMASI İÇİN ŞERBETİ YAPIYORUZ.SU VE ŞEKER KAYNAMAYA BAŞLAYINCA LİMON SUYU EKLEYİP 15 DAKİKA DAHA PİŞİRİP SOĞUMAYA BIRAKIYORUZ.DİĞER TARAFTA YUMURTA ARDINDAN DÜĞER MALZEMELER EKLENİP GÜZELCE HARMANLANLAYIP YAĞLI KALIBA DÖKEREK ÖNCEDEN ISITILMIŞ 180 DERECELİK FIRINDA 25 DAKİKA KADAR PİŞİRİYORUZ.TATLIMIZ SICAK ŞERBET SOĞUK OLACAK ŞEKİLDE ŞERBETİNİ DÖKÜP ILIK FIRINDA ÇEKMESİ İÇİN BEKLETİYORUZ.HİNDİSTAN CEVİZİ İLE SÜSLEYİP SERVİS YAPIYORUZ
AFİYET OLSUN HAYIRLI RAMAZANLAR


3.Hafta Menüsü

http://ebrununmutfagindan.blogspot.com/2013/07/gold-master-sihirli-eller-ramazan-menum.html

GOLD MASTER SİHİRLİ ELLER RAMAZAN MENÜM - 3



İSTİRİDYE MANTARI ÇORBASI
 MALZEMELER
  • 250 GRAM İSTİRİDYE MANTARI
  • 1/2 LİTRE SÜT
  • 1 LİTRE SU
  • 1 SU BARDAĞINA YAKIN UN
  • YARIM DEMET DEREOTU
  • YARIM ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
  • TUZ

YAPILIŞI
MANTARLAR GÜZELCE YIKANIP KÜÇÜK PARÇALAR HALİNDE DOĞRANIR.TENCEREYE SIVI YAĞ  VE UNU KOYUP KARIŞTIRDIKTAN SONRA SÜTÜ  ARDINDAN SUYU (HER İKİSİ DE SOĞUK) EKLEYİP ÇIRPICI YARDIMIYLA KARIŞTIRILIR. DAHA SONRA DOĞRADIĞIMIZ MANTARLAR VE TUZ EKLENİP PİŞMEYE BIRAKILIR. ARA SIRA ÇIRPICIYLA KARIŞTIRARAK UNUN DİBE ÇÖKMESİ ÖNLENİR.PİŞMEYE YAKIN KIYILMIŞ DEREOTU EKLENİP OCAKTAN ALINIR.
SICAK SICAK SERVİS EDİLİR.

                  
TAS KEBABI VE PİLAV
TAS KEBABI İÇİN MALZEMELER
  • 300 GRAM DANA KUŞBAŞI
  • 1 ORTA BOY SOĞAN
  • 2 ADET SİVRİ BİBER
  • 1 ÇORBA KAŞIĞI UN
  • 1 ÇORBA KAŞIĞI SALÇA
  • TUZ,KARABİBER,KEKİK
  • 3-4 ÇORBA KAŞIĞI SIVI YAĞ
PİLAV İÇİN MALZEMELER
  • 3 YEMEK KAŞIĞI SIVI YAĞ
  • 2 SU BARDAĞI PİRİNÇ
  • 1 ORTA BOY SOĞAN
TAS KEBABI YAPILIŞI

ETLER SUYUNU BIRAKIP ÇEKENE KADAR AZ SUDA PİŞİRİLİR. KIYILMIŞ SOĞAN, DOĞRANMIŞ BİBER ,UN ,YAĞ,TUZ, KARABİBER ,KEKİK ,SALÇA TENCEREYE KONARAK PİŞİRİLİR . ET VE SARIMSAK EKLENİR VE SUYUNU ÇEKENE KADAR PİŞİRİLİR .

PİLAV YAPILIŞI 

SOĞAN SIVI YAĞDA KAVRULUR. DAHA SONRA PİRİNÇLERDE EKLENEREK KAVURMAYA DEVAM EDİLİR  1-2 DAMLA LİMON SUYU (BEYAZ OLMASI VE YAPIŞMAMASI İÇİN) TUZ VE ÜZERİNİ ÖRTECEK KADAR SU İLAVE EDİLEREK PİŞMEYE BIRAKILIR . PİŞEN PİLAVIN KAPAĞI AÇILARAK ÜZERİNE KAĞIT HAVLU KONUP KAPAĞI ÖRTÜLÜR VE DEMLENDİRİLİR
BİRLİKTE SERVİS EDİLİR.




ÇİLEKLİ KOLAY PASTA

MALZEMELER
  • 2 YUMURTA
  • 2 TÜRK KAHVESİ FİNCANI TOZ ŞEKER
  • 2 TÜRK KAHVESİ FİNCANI UN
  • 1 YEMEK KAŞIĞI SIVI YAĞ
  • 1 PAKET KABARTMA TOZU
  • 1 PAKET VANİLYA
  • 1 KUTU 200 ML KREMA 
  • 750 GRAM ÇİLEK

YAPILIŞI

YUMURTALARIN BEYAZLARI VE SARILARINA ŞEKERİ BÖLÜŞTÜRÜP AYRI AYRI ÇIRPIYORUZ.BEYAZLAR KREM ŞANTİ KIVAMINA GELİNCE ŞEKER , AZ SÜT İLE ÇIRPTIĞIMIZ SARILARI BİR ARAYA GETİRİP VANİLYA, UN, KABARTMA TOZU YAĞI EKLEYİP KEK HAMURU YAPIYORUZ.YUVARLAK YAĞLANMIŞ VE UNLANMIŞ BİR KALIBA KEK HAMURUNU DÖKÜP İNCE BİR KEK ELDE EDİYORUZ.ÖNCEDEN ISINMIŞ 180 DERECELİK FIRINDA 15 DAKİKA PİŞİRİYORUZ BU SÜRE FIRINA GÖRE DEĞİŞEBİLİR 10 DAKİKA SONRA KONTROL EDİN.
DİĞER TARAFTA KREMAYI BİR KABA ALIP GÜZELCE ÇIRPIP YOĞUNLAŞTIRIYORUZ.BİR KAÇ ADET ÇİLEĞİ SÜSLEME İÇİN AYIRIP KALANI PÜRE HALİNE GETİRDİKTEN SONRA KREMAYA EKLİYORUZ İSTERSENİZ BİR MİKTAR ŞEKERDE EKLEYEBİLİRSİNİZ.ELDE ETTİĞİMİZ KREMAYI KEKİN ÜZERİNE DÖKÜP BUZDOLABINDA 3-4 SAAT BEKLETİYORUZ.




4. Hafta Menüsü




GOLD MASTER SİHİRLİ ELLER RAMAZAN MENÜM - 4


SOĞAN ÇORBASI

MALZEMELER
  • 1 ADET BÜYÜK VEYA 2 KÜÇÜK SOĞAN
  • SIVI YAĞ
  • 5 KAŞIK UN
  • 1,5 SU BARDAĞI SU
  • 750 ML SÜT
  • PUL BİBER ,NANE
  • TOST EKMEĞİ (3-4 DİLİM)

YAPILIŞI
SOĞANLARI İNCECİK KIYIYORUZ.YAĞDA SOĞANLAR SUYUNU BIRAKANA KADAR SOTELİYORUZ. UNU EKLEYİP 1,5 SU BARDAĞI SOĞUK SUYU DA KOYUP ÇIRPMA TELİ İLE KARIŞTIRARAK UNUN TOPAK OLMASINI ÖNLÜYORUZ. UN İYİCE ÇÖZÜLDÜKTEN SONRA SOĞUK SÜTÜ EKLİYORUZ.KIVAMINA GÖRE SU KATILABİLİR. PİŞMEYE BIRAKIYORUZ. DİĞER TARAFTA YAĞDA PUL BİBER YAKIYORUZ VE TOST EKMEKLERİNİ KÜP KÜP DOĞRAYARAK FIRINDA KITIR EKMEK YAPIYORUZ.
ÇORBAMIZI OCAKTAN ALIP TABAĞA KOYUP ÜZERİNİ KITIR EKMEK VE PUL BİBER İLE SÜSLÜYORUZ.



PÜRELİ 
TAVUK SOTE

MALZEMELER
  • 1 KİLO TAVUK GÖĞSÜ
  • YARIM DEMET TAZE SOĞAN
  • 4 ADET KIRMIZI BİBER
  • 1 TATLI KAŞIĞI TUZ
  • 1 ÇAY KAŞIĞI KARABİBER
  • 1 ÇAY KAŞIĞI PUL BİBER
  • 1 TÜRK KAHVESİ FİNCANI SIVI YAĞ

PÜRE İÇİN
  • 5-6 ADET BÜYÜK PATATES
  • 1 YEMEK KAŞIĞI DOLUSU TEREYAĞI
  • 1 TÜRK KAHVESİ FİNCANI SÜT

SÜSLEME İÇİN 
  • 1 KASE YOĞURT

YAPILIŞI

KÜÇÜK KUŞBAŞI HALİNDE DOĞRANAN TAVUK GÖĞSÜ , YAĞ İLE RENGİ DÖNENE KADAR SOTELENİR.ÜZERİNE İNCE DOĞRANMIŞ TAZE SOĞAN, KIRMIZI BİBER VE BAHARATLAR VE 1 ÇAY BARDAĞI SU EKLENEREK PİŞMEYE BIRAKILIR.
DİĞER TARAFTA PATATESLER KÜP KÜP DOĞRANARAK TUZLU SUDA HAŞLANIR.HAŞLANAN PATATESLER EZİLİP PÜRE HALİNE GETİRİLİR VE İÇİNE SÜT VE TEREYAĞI EKLENİR.(HAŞLAMADA TUZ BOL KONULDUĞUNDAN PÜREYE TUZ EKLEMİYORUZ)VE ÇOK AKIŞKAN OLMAYAN YOĞUN KIVAMLI BİR PÜRE ELDE EDİLİR.
SERVİS TABAĞINA ÖNCE PÜRE ARDINDAN PİŞEN TAVUK ETLERİ ,ÜZERİNE 1 YEMEK KAŞIĞI YOĞURT KONULARAK SERVİS EDİLİR.




MİNİ ŞEKERPARE

MALZEMELER
  • 1 KÜÇÜK SU BARDAĞI İRMİK
  • YARIM KÜÇÜK SU BARDAĞI SIVI YAĞ
  • YARIM KÜÇÜK SU BARDAĞI YOĞURT
  • YARIM KÜÇÜK SU BARDAĞI HİNDİSTAN CEVİZİ
  • 1 PAKET KABARTMA TOZU-1 PAKET VANİLYA
  • 2 YUMURTA
  • 3 ÇORBA KAŞIĞI TOZ ŞEKER
  • ALDIĞI KADAR UN
ŞERBET İÇİN
  • 3 SU BARDAĞI SU
  • 3 SU BARDAĞI ŞEKER
  • YARIM LİMON SUYU
YAPILIŞI

UN HARİÇ TÜM MALZEMELER İYİCE HARMANLANDIKTAN SONRA ELE YAPIŞMAYAN BİR HAMUR LANA KADAR UN EKLENİP YOĞURULUR.KÜÇÜK TOPLAR ŞEKLİNDE ŞEKİL VERİLEREK YAĞLANMIŞ FIRIN TEPSİSİNE DİZİLİR.190 DERECE ÖNCEDEN ISITILMIŞ FIRINDA 25-30 DAKİKA PİŞİRİLİR.
DİĞER TARAFTA ŞEKER VE SU KAYNATILIR , KAYNAYINCA LİMON SUYU EKLENİP 5 DAKİKA DAHA KAYNATILIP OCAKTAN ALINIR.FIRINDAN ÇIKAN TATLI ÜZERİNE DÖKÜLÜR.(TATLI-SICAK, ŞERBET-SICAK)
İSTENİRSE ÜZERİNE FINDIK , FISTIK, HİNDİSTAN CEVİZİ DÖKÜLÜP SERVİS YAPILIR.





www.aysegulunlezzetduragi.blogspot.com

1. Hafta Menüsü





TİRAMİSU
Malzemeler:

  • 1 paket kedi dili
  • 2 yemek kaşığı instant kahve 
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı ılık su


Krema için:
  • 3 su bardağı süt
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
200 gr labne peyniri 

Üzeri için:
  • kakao

Yapılışı:

  • Süt, şeker, un ve yumurta sarılarını karıştırıp ateşe alın ve kremayı pişirin.
  • Ateşten alıp vanilya ve peyniri ekleyin ve birkaç dakika karıştırın.
  •  Sütün içinde kahve ve şekeri eritin ve kedi dilini ıslatın.
  • Kuplara kedi dilini dizin ve  kremayı dökün. 
  • Soğuyunca kakao serpip dolapta birkaç saat bekletin ve afiyetle yiyin.


ZEYTİNYAĞLI KURU DOLMA...


Malzemeler

  • 1 dizi kuru patlıcan ve kırmızı biber (12 Adet)
  • 1 su bardağı zeytin yağ
  • 3 orta boy kuru soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 5 diş sarımsak
  • Her bir dolma için avuç içi kadar pirinç
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı Limon tozu (veya limon suyu) veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi
  • 1 Çay kaşığı karabiber , pul biber,kimyon ve kuru nane
  • yarım bağ maydonoz ve taze nane
  • 1 Tatlı kaşığı tuz

Kurulukların Hazırlanması:

  • Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın.
  • Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım.
  •  Kaynama işi bittikten sonra patlıcanları soğuk sudan geçirip, bir kenara alın.

İç Harcının Yapılışı:

  • Pirinçleri iyice yıkayın.
  • Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın.
  • Diğer malzemeleri de aynı şekilde doğrayın
  • Pirinç, soğan, sarımsak, salça  ve geri kalan tüm baharatları ve yağını koyup,geniş bir kapta iyice karıştırın.
  • Haşladığınız patlıcan ve biberleri hazırladığınız iç harcı ile bir parmak  boşluk kalana kadar doldurun.
  •  Ağızlarını sıkarak, ağız tarafı içe bakacak şekilde tencereye sırayla dizin.
  • Yarısına gelene kadar su koyun kaynayana kadar yüksek ısıda sonra kısık ateşte pişirin.



    2. Hafta Menüsü


    http://aysegulunlezzetduragi.blogspot.com/

RAMAZAN SOFRALARINDA SİHİRLİ ELLER YARIŞIYOR..

ÇİĞ BÖREK 



  Malzemeler:
  • 2,5 su bardağı beyaz un
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 çay bardağı su (yetmezse ilave edin)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (isteğe bağlı)
  • Tuz

İç Malzemesi:

  • 250 gr az yağlı kıyma
  • 1 adet incecik kıyılmış kuru soğan
  • Tuz, karabiber
  • 1/2 çay bardağı su



 Yapılışı: Un,su, tuz,sirke (sıvı yağ istenilirse) kulak memesi kıvamında iyice yoğurun. Hamuru 40-45 dakika nemli bez altında dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın, her bezeyi tabak büyüklüğünde açın, Diğer tarafta kıymayı soğan,tuz ve karabiber ile iyice karıştırın, harca su ekleyin ve açılan her hamurun bir tarafına malzemeden 1 kaşık koyun, hamurun bir tarafına iyice yayın, diğer tarafını üzerine kapatın yarım ay şeklinde olsun, elinizle iyice bastırın ve,kenarlarını çay tabağı ile kesin, kızğın yağda arkalı önlü kızartın. Kağıt havlu üzerinde yağını süzdürün,sıcak sıcak servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun...

GÜL TATLISI

Malzemeler

  • 1 Su bardağı sıvı yağ
  • yarım su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 yumurta
  • yarım paket oda sıcaklığında margarin
  • 1 paket vanilya
  • yarım paket kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 tutam tuz aldığı kadar un
  • 1 su bardağı kadar ceviz yada fındık
ŞERBETİ :
  • 3 Su bardağı su
  • 2.5 Su bardağı şeker
  • çeyrek limonun suyu

Hazırlanışı

Önce şerbetinin malzemelerini bir tencereye koyun ve kaynatın.
Hamurun un kabartma tozu ve vanilya hariç tüm malzemelerini karıştırın.
Kabartma tozu vanilyayı ve aldığı kadar unu ilave edin.Kulak memesi yumusaklığında bir hamur elde edilir.
Hamur ikiye kesilir. Bir parçası merdane ile 3-4 mm kalınlığında açılır.
Çay bardağı ile kesilir.
6 adet yuvarlak yarısı üst üste gelecek şekilde yan yana dizilir.
Rulo şeklinde sarılır.
İkiye kesilir. Tepsiye dizilir.
Ortalarına ceviz yada fındık yerleştirebilirsiniz.
Orta hararetli fırında üzerleri kızarana (20-25 dakika) kadar fırınlanır.
Şerbetini üzerine dökün. Tatlıların şerbeti iyi çekmesi için alt üst cevirerek şerbeti iyice cekmesi saglanır.

3. Hafta Menüsü


RAMAZAN SOFRALARINA SİHİRLİ ELLER DOKUNUYOR..
3.HAFTADA MENÜMÜZDE ;
KIZARMIŞ İÇLİ KÖFTE



HAŞLAMA İÇLİ KÖFTE


ADANA YÖRESİNDEN İÇLİ KÖFTE...
dış harcı için,
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay kaşığı kimyon ,tuz
  • 1 çay kaşığı biber salçası.
köftelik bulgur ve irmik ayrı kaplarda su ile ıslanır.şiştikten sonra bulgur yoğurulur,yumşayıncada irmik ilave edilir.tekrar iyice yoğurulur.gerekirse 1 yemek kaşığı un koyup az su ilave edip hamuru bağlayabilirisiniz.
iç harcı için;
300 gr kıymayı tencerede suyu çekilene kadar kavurun .üzerine 500 gr ince doğranmış soğanları ekleyip 100 gr kadar margarin koyup kavurun..içine tuz,karabiber ve 1 tatlı kaşığı kadar salça ilave edin ve donması için bekletin.
içine ceviz ve maydonoz isteğe bağlı.
köfteleri yumurta büyüklüğünde açıp içini doldurun kaynayan suda haşlayın.suya 1-2 tane limon tuzu eklerseniz dağılmasını önlersiniz..




4. Hafta MEnüsü

SİHİRLİ ELLER YARIŞIYOR..
4.HAFTA MENÜMÜZ...



EKMEK ÇANAĞINDA ISPANAKLI YUMURTA



Malzemeler :
  • 4 adet hamburger ekmeği
  • 500 gram ıspanak
  • 1 orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı çiçek yağı
  • 4 adet yumurta
  • karabiber
  • tuz


Yapılışı :

Hamburger ekmeklerin üst tarafından kapak kesin. İçlerini kabuklarını zedelemeden boşaltın. Ispanakların saplarını ve kötü yapraklarını ayıklayıp bol suyla bir kaç kez yıkayın. Ispanakları ince doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayın. Tavaya sıvı yağı ve soğanları alın, soğanların rengi değişene kadar kavurun. Ispanakları da ekleyin. Suyunu salıp çekene kadar kavurun. Tuzunu ilave edip  soğumaya bırakın. Kavrulan ıspanakları hamburger ekmeklerin içine bölüştürün. Üzerlerine kaşar peyniri serpin, her birine bir tane yumurta kırın .Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında yumurtalar pişene kadar pişirin. Üzerlerine pul biber  serpin. Servis tabaklarına alıp sıcak servis yapın...



PATLICAN YOĞURT SARMA
Malzemeler,
  • 2 adet patlıcan
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 adet közlenmiş kırmızı biber
  • Damak tadınıza göre tuz, kekik, pul biber
  • Süslemek için taze soğan ve kızartmak için sıvıyağ
Hazırlanışı,

  • Patlıcanları yıkayıp uzunlamasına dilimleyin.
  • Tuzlu suda 30 dakika bekletip süzdükten sonra kurulayın.
  • Kızartma yağını geniş bir tavada ısıtın.
  • Patlıcan dilimlerini  kızgın yağda kızartın.
  • Kâğıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürün.
  • Süzme yoğurda, küp doğranmış közlenmiş kırmızıbiberleri, kekiği, tuzu karıştırın.
  • Patlıcan dilimlerinin uç kısımlarına yoğurtlu karışımdan paylaştırıp rulo şeklinde sarın.


GÜL KURABİYE


Malzemeler
  • 2 adet yumurta
  • 1 paket (250 gr) margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 200 gr mısır nişastası
  • 1 paket kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • alabildiği kadar un

Yapılışı : 

Malzemeleri karıştırıp kurabiye hamuru haline getirin. Bir merdane yardımı ile hamuru açıp çay bardağı ile daireler kesin. Fotoğrafta görüldüğü gibi üç tane daire şeklinde hamuru üst üste koyarak rulo yapın. Bıçakla ortadan kesip gül şeklini verin. 180 derecede pişirin. Afiyet olsun…





www.nilayinsihirlielleri.com

1. Hafta Menüsü

http://www.nilayinsihirlielleri.com/2013/07/ramazan-sofralarina-sihirli-eller.html?spref=fb

İşte bu haftaki lezzetli, pratik ve hafif menüm...

FIRINDA KADINBUDU KÖFTE FESLEĞENLİ BULGUR EŞLİĞİNDE


Malzemeler:

Kadınbudu köfte için:
  • 300 gr kıyma
  • 1/2 çay bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • 3-4 dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 çay bardağı galeta unu

Bulgur pilavı için:

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1/2 çay bardağı tel şehriye
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 dal fesleğen
  • 1 çay kaşığı tuz


Önce kıymanın yarısı yağsız bir tavada kavrulur soğuması için bir kenara bırakılır. Ayrı bir tenceredede pirinç bol suda haşlanır ve süzülerek oda soğumaya bırakılır. Büyük bir kase içerisine kıymanın kalan yarısı konularak üzerine soğan rendelenir. Maydanoz ince kıyılarak tuz, karabiber, soğumuş olan kıyma ve pirinç eklenerek iyice yoğrulur. Yoğrulmuş olan köfteden yumurta büyüklüğünde parça kopartılarak önce bir kasede çırpılmış yumurta akına sonrada galeta ununa bulanarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
200 derecede fırının ızgara bölümünde her iki tarafıda güzelce kızartılır.
Sıcak olarak servis edilir.
Pilav içinde tencere içerisine zeytinyağı ve tel şehriye alınrak 2-3 dakika kavrulur. Bulguruda ilave edilerek biraz daha kavrulur. Tuzu ve üzerini geçecek kadar su eklenerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. 
Servis tabağına köfteler ve pilav sıcak olarak alınır ve fesleğenler ince kıyılarak pilavımızın üzerine serpilir.

Afiyet olsun...



KAYISILI BALLI KUP 

Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt
  • 2 tatlı kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 4-5 adet kuru kayısı
  • üzeri için: kırılmış fındık

Süt bir tencere içerisinde un ve nişasta ile karıştırarak pişirilir. Soğuması için bir kenara alınır. Sürekli karıştırarak kaymak tutması engellenir.
Ayrı bir tencerede kayısılar su ile iyice pişirilir ve süzülür. Soğuduktan sonra blanderda püre haline getirilir. Soğuyan muhallebimize balı ilave edilerek iyice karıştırılır. Kuplarımız kaselere bir sıra muhallebi bir sıra kayısı püresi olarak dökülür. Buzdolabında2 saat soğuttuktan sonra üzerine fındık kırıkları serpilerek servis edilir.


Afiyet olsun...


2. Hafta Menüsü

http://www.nilayinsihirlielleri.com/2013/07/ramazan-sofralarina-sihirli-eller_19.html

Malzemeler:

Krep için:
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı zeytin yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • aldığı kadar un

İçi:

  • 1 kg pazı
  • 1 adet soğan
  • 1 çay bardağı zeytin yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı beyaz peynir

Üzeri için:

  • 1 çay bardağı domates rendesi

Önce iç harcımızı hazırlamak için bir tencere içerisinde yemeklik doğranmış soğanımızı  zeytin yağı ile kavuruyoruz. pazılarımızıda incecik kıydıkdan sonra soğanlarımıza ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. pazılar suyunu salıp çektikten sonra kavurma işlemimiz tamam olacaktır. Tuz ve baharatlarımızı ilave ettikten sonra iç harcımızı ocaktan alıp bir kenara soğuması için alıyoruz.
Büyük bir kase içerisine yumurtalarımızı kırıp, süt, yağımızı, tuzumuzu ekleyip karıştırıyoruz. Yavaş yavaş unumuzu ilave ederek karıştırmaya devam ediyoruz. Krep harcımız boza kıvamında olmalıdır. Yanmaz bir tava içerisine çok az  yağ ekleyerek kızdırıyoruz. Krep harcımızdan 1 kepçe dökerek her iki arafınıda pişiryoruz. Kalan krep harçlarımızı tavamızı artık yağlamadan pişirmeye devam ediyoruz. Tüm kreplerimiz piştikten sonra kavrulmuş pazılı harcımıza beyaz peynirimizide ilave ediyoruz.


Krebimizin 1 tanesinin içine pazılı harcımızdan yaydırıp rulo şeklinde sarıyoruz. Tüm içimizi ve kreplerimizi bu şekilde bitirip yağlanmış fırın tepsimize yerleştiriyoruz. Üzerleine 1 er çorba kaşığı domates rendesi döküp 170 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişiriyoruz.

Afiyet olsun...


BAŞBAŞ BULGURU SALATASI


Malzemeler:
  • 1 su bardağı başbaş bulguru(kırılmamış bulgurdur. marketlerde rahatlıkla bulunuyor)
  • 5 dal taze soğan
  • 5-6 dal akdeniz yeşilliği
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çay bardağı Sızma Zeytin Yağı
  • 1 limon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı tuz

Başbaş bulgurumuzu 3 bardak kadar kaynar suya ıslatıp şişmesi için üzeri kapalı bir şekilde bekletiyoruz. Şişen bulgurumuzun üzerini açıp soğutuyoruz. Soğuyan başbaş bulgurumuzu bir salata kasesine alıp üzerine tüm yeşilliklerini incecik kıyarak ekliyoruz. Baharatlarını ilave ettikden sonra sıkılmış limon suyunu ve Sızma Zeytin Yağını üzerine gezdiriyoruz. İyice karıştırdıktan sonra servis ediyoruz.


Afiyet olsun...


3. Hafta Menüsü

GÜVEÇDE ETLİ DOLMA

İçi:
  • 500 gr kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 3 adet soğan
  • 1/2 demet 
  • 2 dometes
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber 

1 su bardağı ayçiçekyağı

Doldurmak için:
  • 4-5 adet kabak
  • 4-5 adet dolmalık biber
  • 15-20 adet yaprak


Kıyma ve yıkanmış pirinçler bir kase içerisine alınır. Soğanlar yemeklik doğranır. Maydonozlarda ince kıyılarak eklenir. Domatesler rendelenir. biber salçası, tuz, karabiber ve ayçiçek yağıda iç harca ilave edilerek iyice yoğrulur.
Kabaklar ve biberler oyulur. İçleri tuz ve karabiberle ovulduktan sonra iç harçla doldurulur. Dolmalar güveç tenceresine dizilir. Yapraklarda sarıldıktan sonra üstüne dizilir. 1 Su bardağı su 1 çay bardağıda ayçiçek yağı üzerine gezdirildikten sonra ocakta kısık ateşte dolmalarımız yumuşayana kadar pişirilir.

Afiyet olsun...



İNCİRLİ TATLI
Kek:
  • 6 adet kuru incir, suda ıslatılmış, ufak doğranmış
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 3 yumurta
  • 1 paket (1tatlı kaşığı) kabartma tozu
Şerbeti:
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı nescafe
  • yarım su bardağı toz şeker
  • Muhallebi:
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı  un
  • 1lt süt
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • inmeye yakın 50gr tereyağı
  • piştikten sonra 1 poşet toz krem şanti

Kek için yumurta ve şekeri çırpın, cevizi, unu, kabartma tozunu ekleyip karıştırın. En son inciri ekleyip dikdörtgen borcama dökün ve 160C de pişirin (incirden dolayı düşük ısıda pişmesi gerekiyor).
Pişerken krem şanti haricindeki malzemelerle muhallebiyi yapın. Piştikten 5 dakika sonra 1 poşet toz krem şantiyi ekleyip mikserle çırpın.
Kek piştikten sonra 3-4 dak. havalandırın.
Şerbet malzemelerini karıştırıp  kekin üzerine dökün. 5 dakika sonra muhallebiyi üzerine yayın, buzdolabında 2-3 saat beklettikten sonra dilimleyerek servis edin

Afiyet olsun...



4. Hafta Menüsü


KOLAY İÇLİ KÖFTE PAZILI PEYNİR DOLGULU RULO KEK EŞLİĞİNDE
Malzemeler:

İçi:
  • 500 gr kıyma
  • 1 su bardağı Ayçiçekyağı
  • 3 adet iri soğan
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 domates
  • 1 demet maydanoz
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber


Dışı:

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 100 gr yağsız kıyma
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Önce içini hazırlamak için soğanları yemeklik doğruyoruz ve bir tencerede Ayçiçekyağımız ile kavuruyoruz. Salçasını ve domatesinide ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Kıymasını ve cevizinide ekleyip 5 dakikada bu şekilde kavuruyoruz.Son olarak ince kıyılmış maydanozonu, tuz ve karabiberinide ekleyip karıştırdıkdan sonra kıymamızı bir kenara alıyoruz.
Büyük bir kase içerisine bulgur ve irmiği kaynar su ile ıslatıyoruz. Şişen bulgur ve irmik karışımı soğuduktan sonra tüm malzemelerini ilave edip iyice yoğuruyoruz. Aradabir elimizide ıslatabiliriz.
Yoğurduğumuz bulgurlu karışımımızı 2 parçaya ayırıyoruz. Yudum Ayçiçekyağı ile yağladığımız bir fırın tepsimizin altına bir parçasını iyice yayıyoruz. Kıymamızı üzerine döküp bulgurumuzun kalanınıda üst kısmına parça parça açtırarak kaplıyoruz.
İçli köftemizi 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar ortalama 20 dakika pişiriyoruz.
Sıcak olarak servis ediyoruz.

Afiyet olsun...



Keki:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı  Ayçiçek Yağı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı haşlanmış rondodan geçirilmiş ıspanak yaprağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz


İçi:

  • 200 gr labne peynir
  • 1 su bardağı beyaz peynir
  • 1 adet közlenmiş kırmızı biber

Önce kekimizi hazırlamak için büyük bir kase içrisine yumurtalarıızı kırıyoruz tuzu ile birlikde iyice çırpıyoruz. Ayçiçek Yağını, yoğurdunu un ve kabartma tozunu ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Son olarak ıspanağınıda ilave edip rengi yeşile dönene kadar karıştırıyoruz. Büyük fırın tepsimize yağlı kağıt serip kekimizin hamurunu ince şekilde yayıyoruz. 170 derecede ısıttığımız fırında ortalama 20-25 dakika pişiryoruz.
Kekimiz piştikden sonra sıcak hali ile yağlı kağıdını çıkarmadan rulo halinde sarıp üzerine nemli bez örtüyoruz ve bu şekilde soğuması için bir kenara alıyoruz.
Dieğer yandan bie kase içerisinde beyaz peynirimizi çatalla ezip içerisine labne peyniride ekliyoruz. közlenmiş biberlerimizide kuşbaşı doğrayıp tüm karışımı iyice karıştırıyoruz.
Soğuyan kekimizi açıp yağlı kağıdını dikkatli bir şekilde çıkartıyoruz. Kekimizin içine penirli karışımıızı iyice sürüp rulo şeklinde sarıyoruz. 1 cm kalınlığında dilimler keserek servis tabağımıza alıyoruz.

Afiyet olsun...



TAZE BÖRÜLCE SALATASI

Malzemeler:
  • 1 kg taze börülce
  • 1 baş sarısak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı Sızma Zeytinyağı
  • 2 limon


Öncelikle börülcelerimizi Bol tuzlu suda haşlıyoruz. Haşlanan börülcelerimizin suyunu süzüp soğutuyoruz. Soğuduktan sonra bir salata tabağına kibrit çöpü büyüklüğünde doğruyoruz.
Ayrı bir kase içerisine sarımsağını ezerek ekliyoruz. Sıkılmış limon, tuz ve Sızma Zeytinyağınıda ilave ederek iyice karıştırıp salatamızın üzerine gezdiriyoruz.


Afiyet olsun...