7 Kasım 2013 Perşembe

Krem Şantili Kurabiye

Çayın ve kahvenin yanında çok severek yiyeceğiniz bir kurabiye tarifi.. Blog arkadaşlarımın çoğunun blogunda da ratlamışsınızdır. Cuma günü Tavsiye evinde D-Shopping etkinliğinde yaptım ve o gün canlı yayını seyreden birçok kişide tarifini sordu. Denediğinizde vazgeçemiyeceğiniz bir lezzet olucak..




Sade Kremşantili Kurabiye

Malzemeler;
  • 1 kutu kremşanti (2 poşet)
  • 1,5 su bardağı sıvıyağ
  • 4 su bardağı un
  • Üzerine serpmek için pudra şekeri


Yapılışı ;

Tüm malzeme karıştırılarak hamur yapılır. Küçük parçalar koparılarak şekil verilir. 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 16-18 dakikada pişirilir. soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.




Kakaolu Krem şantili Kurabiye

Malzemeler ;
  • 1 kutu  kakaolu krem şanti
  • 1,5 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 4 su bardağı un
  • Üzerine serpmek için pudra şekeri


Tüm malzeme karıştırılarak hamur yapılır. Küçük parçalar koparılarak şekil verilir. 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 16-18 dakikada pişirilir. soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.

Afiyet Olsun....




4 Kasım 2013 Pazartesi

Vişneli Bayat Ekmek Tatlısı

Uzun zamandır bloga eklenmeyi bekleyen bayat ekmek tariflerimden biri daha..Cuma günü Tavsiye Evi'nde de yapınca eklencek tarifler arasında ilk sıraya geçti..




Malzemeler :

Tabanı için
  • 1 tane rondodan çekilmiş ekmek
  • 125 gr tereyağ
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın


Kreması için 
  • 300 gr labne peyniri
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 200 gr süt kreması
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı toz jelatin


Vişne sosu
  • 500 gr vişne
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı nışasta


Yapılışı;

Vişneleri el blendırı ile püre haline getirin. Şeker ve nışastayı ilave edin ve iyice karıştırın. Ocağa alın.. Sos kıvamına gelene kadar pişirin. Soğuması için kenara alın ve ara ara karıştırın. 

Tereyağını bir tencerede eritin. Rondodan çekilmiş ekmekleri ilave edin, kavurmaya başlayın. Şeker ve tarçını ilave edin. Altın sarısı renk alana kadar kavurmaya devam edin. Kavrulan ekmekleri kase yada ayaklı kuplarınıza koyun.

Jelatini sıcak suda eritin. Labneyi, toz şekeri, kremayı ve vanilyayı pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın ve erittiğiniz jelatini ilave edin. Kuplara koyduğunuz ekmeklerin üzerine hazırladığınız kremayı dökün. Buzdolabında hafif donması için bir süre bekletin.

Dolapta beklettiğiniz tatlılarınızın üzerine soğuttuğunuz sosu ilave edin ve soğuması için tekrar buzdolabına koyun.

 Üzerini vişne taneleri ve nane ile süsleyebilirsiniz. Soğuk olarak servis edin. 

 Afiyet olsun...



14 Ekim 2013 Pazartesi

Kurban Bayramında Beslenmenize Dikkat !!!!!

Kurban Bayramında şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et tüketimi de artmaktadır. Etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminleri (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini ) de içerirler, ancak C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir.

Kurban Bayramında özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidirler. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar.

Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır, Bu nedenle özellikle mide barsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidirler.

Kurban Etlerini Nasıl Pişirmeliyiz?

Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.

Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir.

Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Etler ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş yüzeydeki proteinlerin birdenbire katılaşarak, ısının etin iç kısmına ulaşmasını engeller. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.

Etlerin haşlanarak pişirilmesi sağlıklı olmasının yanı sıra, ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller. Barsak parazitlerinin yanında hayvan hastalıklarının insana geçmesi gibi istenmeyen sonuçların oluşmaması için veteriner kontrolünden geçmiş hayvan etleri tüketilmeli, kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınmasına dikkat edilmelidir.

Etleri Nasıl Saklamalıyız?

Etleri, büyük parçalar şeklinde değil , birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta ( -2 ºC ) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC ) daha uzun süre ile saklanabilir.

Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit edebilir. Bu nedenle buzlukta saklanan etler buzluktan çıkartılınca yemek içinde tamamen kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak buzluğa konulmalı, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülmek istenen et, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabında çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin, buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme vb. sakıncalı yöntemlerdir.

Sağlıklı, huzurlu ve güzel bir bayram geçirmeniz dileği ile,

17 Ağustos 2013 Cumartesi

Değişen temalarıyla Tchibo

Tchibo her hafta değişen temalarıyla yeni bir dünya sunuyor. “Yazı Lezzetlendirin” temasında yaz günlerini serinletecek ürünlere yer veren Tchiho bu hafta da “En iyi arkadaşım” temasıyla evcil hayvanlarınız için bakım ve oyun fikirleri sunuyor.




Dünyanın lider kahve üreticilerinden olan Tchibo 1949 yılından bu yana 60 ülkede 1300 mağazası ve 120.000 satış noktasıyla son tüketiciye hizmet vermektedir. Her hafta değişen ve yenilenen ürün yelpazesi ile kendine özgü bir parekende mağazacılık anlayışı geliştirmiştir. Tchibo mağazalarında kişisel tüketime göre öğütülmüş kahve, hazır kahve ve çekirdek kahve, alışveriş yorgunluğunu kahvelerini yudumlarken atıştırmalıkları tadarak geçirecekleri Kahve Bar ve her hafta değişen tema ürünlerinin bulunduğu kısım olmak üzere üç ayrı bölüm bulunmaktadır.

Ayrıca Tchibo sıcak havalarda dışarı çıkmadan alışveriş yapmak isteyenler içinde 24 Temmuz’dan bu yana www.tchibo.com.tr ve telefonla sipariş hattı 444 28 26’dan yapılan 50 TL ve üzeri alışverişlerde ücretsiz kargo fırsatı sunuyor.

Tchibo’nun web sitesinde her hafta değişen temalara ulaşabileceğiniz gibi gelecek tema ile ilgili kataloğu görüntüleyebilir, şimdiden seçimlerinizi yapabilirsiniz. Bu renkli dünyayı evinize taşımak için www.tchibo.com.tr yi ziyaret edin..




“Yazı Lezzetlendirin” teması haftasında göndermiş oldukları cok cici Şekerleme Değirmeni için Tchibo firmasına ve Grup 7 İletişim’e çok teşekkür ediyorum. Bisküvi, şekerleme ve fındık öğütebildiğim bu maharetli ürün sayesinde mutfağım ve tatlılarım renklendi..


www.cafeportakal.blogspot.com

1. Hafta Menüsü


Sebzeli Güveç-Pastane Usulü Şekerpare ve Goldmaster Ramazan Etkinliği



Ayrıca bu menü ile Gold Master'ın düzenlediği 'Ramazan Mutfakları'na Sihirli Eller Dokunuyor' Etkinliğine katılıyorum.

Tüm katılımcı bloggerlara başarılar diliyorum.

Hayırlı Ramazanlar.


Malzemeler:
  • 2 orta boy patates
  • 2 orta boy patlıcan
  • 2 orta boy kabak
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1,5 su bardağı domates sos veya 3 adet domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tere yağ
  • Yarım türk kahve fincanı zeytin yağ

Yapılışı:
  • Kuru soğanı yemeklik doğrayın.
  • Güvecin içerisine zeytin yağ ekleyin ve doğranmış soğanlar ile rendelenmiş sarımsakları ilave edin.
  • Hafif kavurun.
  • Patateslerin kabuklarını soyun ve dilimleyin.
  • Güvece alın.
  • Patlıcanları alaca soyun ve tuzlu suda 10 dk bekletip süzün.Orta kalınlıkta doğrayın.
  • Kabakları dilimleyin ve hepsini güvece yerleştirin.
  • Yeşil biberleri temizleyin ve dilimleyin.Güvecin en üstüne yerleştirin.
  • Domatesleri rendeleyin tuz ve baharatlar ile karıştırın.
  • Domates salçası ekleyin.(isteğe bağlı kullanılmayabilir.)
  • Hazırlanan sosu güvecin üzerine gezdirin.
  • Küçük küçük tere yağ parçaları üzerine ekleyin.
  • Yağlı kağıt yada alüminyum folyo ile güveci kapatın.
  • Kısık ateşte ocak üzerinde sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
                                                     

                                         PASTANE USULÜ ŞEKERPARE




Şerbetli olmasına rağmen son derece hafif ve lezzetli bir tarif.Kesinlikle denemelisiniz.


Malzemeler:
  • 125 gr yumuşak tere yağ
  • 1 türk kahve fincanı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı tepeleme pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 1 yumurta akı
  • 1 çimdik tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • Yarım limon suyu
  • Un ( yumuşak bir hamur) Yaklaşık 2,5-3 su bardağı Un

Üzeri için : 1 yumurta sarısı

Şerbeti için:
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Yapılışı:
  • Tere yağ ve pudra şekerini mikser ile 5 dk karıştırın.
  • Sıvı yağ ve yumurtaları ekleyin.
  • Karbonatın acısının tatlıya karışmaması için çay kaşığının üzerine limon suyu sıkarak köpürtün.
  • O şekilde karbonatı tatlıya ekleyin.
  • Bir çimdik tuz ekleyin.
  • Yavaş yavaş un ilave ederek hamuru hazırlayın.
  • Ceviz büyüklüğünde koparın ve şekil verin.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürün.
  • Çatal ile çizik atın.
  • 180 derece fırında çok iyi bir şekilde kızarmasını sağlayın.
  • Şerbetlendikten sonra iç kısmının hamur kalmaması için çok iyi kızarması gerekiyor.
  • Tencereye şeker,su ve limonu ekleyin.
  • Kaynama bırakın.
  • Fırından çıkan tatlının ilk harı çıktıktan sonra sıcak şerbeti ekleyin.
1 gece dinlendirdikten sonra toz antep fıstığı ile servis edin.


2. Hafta Menüsü


Beğendili Tavuk - Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı


Gold Master 'Ramazan Mutfakları'na Sihirli Eller Dokunuyor' 2 Hafta İftar Sofrası.

Beğendili Tavuk ve Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı.

Hayırlı Ramazanlar.


Közlenmiş patlıcanın beşamel sos ile nefis uyumu.Üzerine de jülyen kızarmış tavuk etleri.Mutlaka denemeniz gereken bir tarif.


Malzemeler:
  • 450 gr kemiksiz tavuk eti( fileto et)
  • 1 su bardağı maden sodası
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1/2 çay kaşığı kekik
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Beşamel Sos için:
  • 1 yemek kaşığı tere yağ
  • 1 yemek kaşığı silme un
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz,karabiber

Közlemek için:
  • 1 adet büyük topan patlıcan

Üzeri için:
  • 1 yemek kaşığı tere yağ
  • 1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı:
  • Tavuk etlerini jülyen doğrayın.
  • Derin bir kaba baharatları,sıvı yağı,maden suyu,rendelenmiş sarımsakları ve salçayı alın.
  • Karıştırın.
  • Tavuk etlerini ekleyin ve 1 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Topan patlıcanı közleyin kabuklarını soyun ve ince ince doğrayın.
  • Beşamel sos için tereyağını tencereye alın ve eritin.
  • Üzerine un ekleyin.
  • Hafif kokusu çıkana kadar kavurun.
  • 1 su bardağı sütü ekleyin ve çırpma teli ile sürekli karıştırarak kıvama getirin.
  • Pişen sosun içerisine tuz,karabiber ve közlenmiş patlıcanları ekleyin.
  • Dinlenen tavuk etlerini yarım türk kahve fincanı sıvı yağ eklenen tavaya alın.
  • Kısık ateşte suyunu salıp çekene kadar tavuk etlerini pişirin.
  • Servis tabağına patlıcan ile hazırlanan karışımı alın ve üzerine kızarmış tavuk etlerini yerleştirin.
  • Tavada tere yağ ve pul biber eriterek üzerine gezdirin.



Hem şerbetli hemde sütlü tatlılardan vazgeçemiyorsanız ikisini aynı anda servis edebilirsiniz.Hafif ve lezzetli bir tarif.

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı.


Malzemeler:
  • Yarım paket kemalpaşa tatlısı (üzerindeki tarife göre hazırlayın.)

Muhallebisi için:
  • 6 su bardağı süt
  • 3 türk kahve fincanı un
  • 1 yemek kaşığı tere yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı toz şeker

Yapılışı:
  • Kemalpaşa tatlısı için şeker ve suyu tencereye alın.
  • Kaynamaya başlayınca kemalpaşa tatlılarını içine ekleyin.
  • Şerbeti çekip yumuşayınca tatlıları servis tabağına alın.
  • Dilerseniz muhallebiyi üzerine gezdirerek de servis edebilirsiniz.
  • Tencereye süt,un ve şekeri ekleyin.
  • Çırpma teli ile iyice karıştırın.
  • Muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirin.
  • Ocaktan indirdikten sonra vanilya ve tere yağ ekleyin mikser ile 5 dk çırpın.
  • Kuplara eşit olarak paylaştırın.
  • Üzerlerine şerbetlenmiş kemalpaşa tatlılarından 1-2 tane ekleyin.
  • Toz antep fıstığı yada ceviz serpiştirerek servis edin.



3. Hafta Menüsü

http://cafeportakal.blogspot.com/2013/08/besamel-soslu-kabak-musakka-tavuklu-ctr.html

Beşamel Soslu Kabak Musakka - Tavuklu Çıtır Salata


Beşamel Soslu Kabak Musakka - Lezzetini çok beğeneceğiniz bir yemek.Mutlaka denemenizi öneririm.

Malzemeler:
  • 3 büyük yeşil kabak
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 200 gr kıyma - 2 yemek kaşığı zeytin yağ
  • Tuz,karabiber,pul biber

Beşamel Sos:
  • 1 yemek kaşığı tere yağ
  • 1 yemek kaşığı silme un
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz,karabiber

Üzeri için:
  • 100 gr rendelenmiş kaşa peyniri

Yapılışı:
  • Kabakları temiz yıkayın.
  • Ortadan ikiye kesin ve dilimleyin.
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağ ve tuz ile karıştırın.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın.
  • 200 derece fırında kızartın.
  • Kuru soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın.
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı tencereye alın ve soğanları soteleyin.
  • Üzerine kıymayı ve baharatları da ekleyerek pişirin.
  • Kabakların üzerine kıymalı harcı ekleyin.
  • Beşamel sos için tencereye tere yağını alın eritin.
  • Un ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Süt ekleyerek çırpma teli ile sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına getirin.
  • Tuz ve karabiber ekleyin kenara alın.
  • Kıymalı karışımın üzerine beşamel sosu ekleyin.
  • Kaşar peyniri rendesi serpiştirin ve 180 derece fırında üzerine kızarana kadar pişirin.

Hafif,lezzetli mi lezzetli bir salata.Tavuklu Çıtır Salata.

Mutfakta geçirdiğim uzun saatler sonucun da ortaya çıkardığım doğaçlama bir tarif.Denenmeli diyorum.


Malzemeler:
  • 200 gr tavuk fileto
  • 4-5 yemek kaşığı tepeleme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tepeleme mayonez
  • 1 su bardağı haşlanmış buğday
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Üzeri için:
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 1 tatlı kaşığı tere yağ
  • Tuz,karabiber,toz acı kırmızı biber,nane

Yapılışı:
  • Tavuk etlerini haşlayın.
  • Küçük parçalara elinizle ayırın.
  • Derin bir kaba yoğurt ve mayonezi ekleyin.
  • Sarımsakları rendeleyin tuz ilave ederek karıştırın.
  • Haşlanmış buğday ve tavuk etlerini ekleyin.
  • Tel şehriyeyi tere yağ ile birlikte kavurun.
  • Tuz ve baharatları ekleyin soğuması için kenara alın.
  • Salatayı servis tabağına alın.
  • Üzerine kızarmış tel şehriyeleri ekleyin ve servis edin.
  • Kuru nane çok yakışıyor bolca kullanabilirsiniz.


4. Hafta Menüsü


Sulu Köfte - Tahinli Patlıcan Salatası


Gold Master 'Ramazan Mutfakları'na Sihirli Eller Dokunuyor' 4.Hafta menüsü.

Sulu Köfte ve Tahinli Patlıcan Salatası.

Herkese bol şans.Hayırlı Ramazanlar.


Hemen hemen her evde hazırlanan nefis bir yemek.Baharatı ile köftenin lezzeti ile hem yaz hem de kış mevsimlerinde kolaylıkla hazırlanabilir.

Malzemeler:
  • 250 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz,karabiber,pul biber
  • 3 adet orta boy patates
  • 3-3,5 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım türk kahve fincanı zeytinyağ

Yapılışı:
  • Kıymayı derin bir kaba alın.
  • Kuru soğanı rendeleyin ve suyunu sıkın kıymanın üzerine soğanı ekleyin.
  • Tuz,baharatlar ve pirinç ilave ederek yoğurun ve köfte şeklinde sıkın.
  • Tencereye zeytinyağ ekleyin.
  • Sarımsağı rendeleyin.
  • Domates salçasını da ilave ederek kısık ateşte kavurun.
  • Patateslerin kabuklarını soyun küp doğrayın ve tencereye alın.
  • Bir kaç dakika daha bütün bu karışımı kavurun.
  • Sıcak suyunu da ilave ederek 5 dk kaynama bırakın.
  • Köftelerin üzerine çok az un serpin ve teker teker tencereye ekleyin.
  • Köfteler ve patatesler piştikten sonra ince kıyılmış maydanoz ile sıcak olarak servis edin.

Yaz mevsimine ve sofralara en güzel yakışan bir lezzet.Tahinli Patlıcan Salatası.

Malzemeler:
  • 1 büyük topan patlıcan
  • 2 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı tepeleme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • Yarım limon suyu
  • Tuz
Üzeri için:  2 yemek kaşığı sıvı yağ ve pul biber


Yapılışı:
  • Patlıcanı közleyin ve kabuklarını soyun.
  • İnce ince doğrayın.
  • Sarımsakları rendeleyin ve yoğurt ile karıştırın.
  • Tahin ile beraber közlenmiş patlıcanı da ekleyin ve karıştırın.
  • Servis tabağına alın.
  • Pul biberi sıvı yağ ile kızdırın üzerine ekleyerek servis edin.