Kurban
Bayramında şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et
tüketimi de artmaktadır. Etler vücudumuzun yapı taşı olan
proteinlerin en önemli kaynağıdır. İyi kalite proteinin yanı
sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor,
magnezyum) ve vitaminleri (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini ) de
içerirler, ancak C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin
sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de
tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir.
Kurban Bayramında özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidirler. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar.
Kurban Bayramında özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidirler. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar.
Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır, Bu nedenle özellikle mide barsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidirler.
Kurban
Etlerini Nasıl Pişirmeliyiz?
Etlerin
pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli,
kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda uzun süre
pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin
oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.
Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir.
Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.
Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir.
Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.
Etler
ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti
yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır.
Yüksek ateş yüzeydeki proteinlerin birdenbire katılaşarak,
ısının etin iç kısmına ulaşmasını engeller. Etlerin iç
sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı dış
yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak
besin öğesi kaybını artırır.
Etlerin
haşlanarak pişirilmesi sağlıklı olmasının yanı sıra, ette
olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde
engeller. Barsak parazitlerinin yanında hayvan hastalıklarının
insana geçmesi gibi istenmeyen sonuçların oluşmaması için
veteriner kontrolünden geçmiş hayvan etleri tüketilmeli,
kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın
alınmasına dikkat edilmelidir.
Etleri
Nasıl Saklamalıyız?
Etleri,
büyük parçalar şeklinde değil , birer yemeklik olacak şekilde
küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı
kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin
dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta
( -2 ºC ) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC ) daha
uzun süre ile saklanabilir.
Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit edebilir. Bu nedenle buzlukta saklanan etler buzluktan çıkartılınca yemek içinde tamamen kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak buzluğa konulmalı, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülmek istenen et, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabında çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin, buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme vb. sakıncalı yöntemlerdir.
Sağlıklı, huzurlu ve güzel bir bayram geçirmeniz dileği ile,
Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit edebilir. Bu nedenle buzlukta saklanan etler buzluktan çıkartılınca yemek içinde tamamen kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak buzluğa konulmalı, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülmek istenen et, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabında çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin, buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme vb. sakıncalı yöntemlerdir.
Sağlıklı, huzurlu ve güzel bir bayram geçirmeniz dileği ile,
Bu güzel paylaşımınız için çok teşekkürler Filiz Hanım. Mutlu bayramlar...İzmir' den sevgiler....:))
YanıtlaSilÇok teşekkürler...
Sil