17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.umutsepetim.com

1. Hafta Menüsü


İftar Soframız ve 2 Nefis Salata ile Goldmaster Ramazan Etkinliği :)






Karpuz Salata:


  • 2 adet domates
  • 1 tutam maydanoz
  • 4-5 adet siyah zeytin
  • Tuz
  • Zeytinyağı


hazırlanışı:
  1. Domatesleri küp halinde doğrayıp tabağa yerleştirin.
  2. İnce kıyılmış maydanozları kenarlarına ekleyip,üzerine minik doğranmış zeytin parçalarını ilave ederek ,zeytinyağı ve tuz ekleyip servis yapın..



 


PENCERELİ  KEBAP 
MALZEMELER:
  • 1 kg. kuşbaşı dana eti
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı  haşlanmış bezelye
  • 2 adet  patates
  • 3 adet patlıcan
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı ketçap
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Tuz,karabiber
  • 3 adet yufka
  • 1 yumurta sarısı

hazırlanışı:

  1. Kuşbaşı doğranmış etleri tencereye alıp rengi dönene kadar yüksek ateşte çevirin.
  2. Suyunu salıp,toplayana kadar yüksek ateşte tutup, altını kısıp pişmeye bırakın. (Dana eti sert olabileceğinden,daha yumuşak olması için düdüklü tencerede pişirebilirsiniz.)
  3. Et pişince,üzerine  yemeklik doğranmış soğanı ve tereyağını ekleyip,iyice kavurun.
  4. Biber salçası ile ketçapı da ilave edip, biraz daha kavurun.
  5. Patates ve patlıcanları yıkayıp ,patateslerin kabuklarını soyduktan sonra küp şeklinde doğrayıp,az yağda kızartın.
  6. Kızarttığınız sebzeleri , soslanmış ete ilave edip, bezelyeleri de ekleyin ve hepsini karıştırın.
  7. Yufkaları üst üste serip, yufkanın büyüklüğüne göre dört veya 6 parçaya  kesip,geniş kısmına  hazırlanan  kebabtan koyup börek gibi sarıp yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.
  8. Tüm yufkalara aynı işlemi uyguladıktan sonra, yufkaların üzerini bıçakla kesip,içe doğru kıvırıp yumurta sarısı sürerek  üzerleri kızarana kadar pişirin..
Afiyet şifa olsun..



Acurlu Tel Şehriye Salatası

MALZEMELER:



  • 1,5 - 2 su bardağı tel şehriye
  • 1,5 su bardağı süzme yoğurt -Krema kıvamına getirilmiş-
  • 2 çorba kaşığı mayonez 
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam taze nane
  • 1 diş sarımsak
  • tuz

Hazırlanışı:

  1. Ortaboy bir tencereye 4 su bardağı sıcak su koyup kaynayınca şehriyeleri ekleyin.
  2. Orta ateşte haşlayın.
  3. Krema kıvamında çırptığınız yoğurdu karıştırma kabına alıp,üzerine sarımsak rendeleyip,mayonez,ince doğranmış dereotu ve naneyi ekleyip tuz ilave edin.
  4. Haşlanan şehriyeleri soğuk sudan geçirip,suyunu iyice süzdükten sonra yoğurda ekleyip karıştırın.
  5. Güzelce yıkanmış acurun kabuğunu soymadan ,şehriyeli karışımın içine rendeleyip karıştırın ve servis yapın..
Afiyet şifa olsun..


umutsepetim,etimek tatlısı,irmik tatlısı nasıl yapılır,tatlı tarifleri,hafif tatlılar

Bu da en pratiğinden,en hafifinden ve serininden  reçelli etimek tatlısı.



2. Hafta Menüsü
http://www.umutsepetim.com/2013/07/sultan-kebab-ve-antalya-piyaz.html

Sultan Kebabı ve Antalya Piyazı

umutsepetim,kebap tarifleri



Ve Goldmaster'ın Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor etkinliği için,ikinci menümü de bu şekilde hazırlamış oldum. ;)

umutsepetim,kebap tarifleri,sultan kebabı, kolay kebap tarifi

Sultan Kebabı Tarifi


MALZEMELER: 8 KIŞILIK

  • 2 adet yufka
  • 2 kg. kuşbaşı dana eti
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı toz kırmızı biber
  • 3 çorba kaşığı ketçap veya 2 çorba kaşığı biber salçası
  • Tuz,karabiber
  • 3 adet patlıcan
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

BEŞAMEL SOS IÇIN:

  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı tereyağı

Hazırlanışı:

  1. Etleri tencereye alıp,yüksek ateşte çevirin.
  2. Suyunu bırakıp topladıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakın.
  3. Pişen etin üzerine,soğanı yemeklik doğrayıp,tereyağı ekleyerek pişirmeye devam edin.
  4. Soğanlar pişince, toz biber ve ketçabı ilave edip soteleyin.
  5. Patlıcanları küp küp doğrayıp kızarttıktan sonra ete ilave edip,tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın.
  6. Beşamel sos için,unu sos tenceresine alıp,tereyağı ekleyip kavurun.
  7. Üzerine azar azar süt ekleyip karıştırın.
  8. Sos topaklanacağı için, topaklanan sosu robottan geçirip, pürüzsüz bir hale getirip,tekrar ocağa alıp koyulaşana kadar pişirin.
  9. Her yufkayı 4 parçaya kesip, parçanın bir tanesini küçük boy bir kasenin üzerine alın ve kenarlarından biraz kopartıp  et koyacağınız kısma yerleştirip, içine eti yerleştirip kapatın ve yağlı kağıt serili tepsiye ters çevirin.
  10. Tüm yufkalara bu işlemi uyguladıktan sonra, kebapların üzerine  beşamel sos gezdirip üzerleri kızarana kadar pişirin.
  11. Kızaran yufkaların üzerine kaşar rendesi serpiştirip tekrar fırınlayın ve kaşarlar da kızarınca fırından alıp servis yapın..
Afiyet şifa olsun.


piyaz nasıl yapılır,tahinli piyaz,antalya, salata tarifleri


Bu piyazın sosunun sırrı da, beyaz tahin,elma sirkesi ve kimyonda gizli :)

Antalya Piyazı Tarifi

MALZEMELER:

  • 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı


 SOSU IÇIN:

  • 1 su bardağı beyaz tahin
  • 3 diş sarımsak
  • 1 limon suyu
  • 4  çorba kaşığı elma sirkesi
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay bardağı  zeytinyağı 
  • Sıcak su

 Hazırlanışı:

  1. Tahini derin bir kabın içerisine alıp, üzerine sarımsağı rendeleyin.
  2. Limon suyu,sirke,zeytinyağı,kimyon ve damak tadınıza göre tuz ekleyip iyice karıştırın.
  3. Katılaşan sosun üzerine,azar azar sıcak su ekleyerek akışkan bir kıvama gelmesini sağlayın.
  4. Sosumuzu hazırladıktan sonra,cam bir kavanoza alıp 2 hafta dolapta muhafaza edebiliriz.
Haşlanmış fasulyeyi servis tabağına alıp,domates,maydanoz ve soğanı üzerine doğrayıp,sostan gezdirin ve haşlanmış yumurta ile servis yapın.


3. Hafta Menüsü
    http://www.umutsepetim.com/2013/07/amerikan-pureli-tavuk-ve-peynirli.html

    Amerikan Püreli Tavuk ve Peynirli Semizotu Salatası ;)

    tavuk göğsü,tavuk yemekleri,fırında tavuk tarifi,umutsepetim,

    diyet tavuk tarifi,diyet tavuk yemekleri,pratik tavuk yemekleri,fırında tavuk


    Bu menümü de  
    Goldmaster'ın Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor etkinliğine gönderiyor ve  tariflere dönüyorum.:)

    Renkli Tavuk Rulo Tarifi



    MALZEMELER:

    • 1 adet tavuk göğsü
    • 1 tutam ıspanak
    • 1 adet kapya biber
    • 1 adet küçük kuru soğan
    • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
    • Tuz
    • Karabiber
    • Galeta unu

    Hazırlanışı:

    1. Tavuk göğsünü keskin bir bıçakla mümkün mertebe ince bir şekilde kesin.
    2. 2-3 parçaya kestiğiniz göğsü, ağır bir cisimle inceltin.İncelttiğiniz göğüsleri bir kabın içine alıp,üzerine az tuz ve sıvıyağ ekleyip bekletin.
    3. Biber ve soğanı minik küpler halinde doğrayıp, tavaya alın ve üzerine zeytinyağı ekleyip soteleyin.
    4. Biberler pişmeye dönünce ince doğanmış ıspanakları ilave edip, tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın.
    5. İncelttiğiniz  göğüslerin içine ıspanaklı karışımdan ekleyip rulo yapın.
    6. Rulonun ucu altına gelecek şekilde  yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
    7. Üzerine galeta unu serpişitip ,üzeri kızarana kadar pişirin..

    patates püresi nasıl yapılır,kolay patates püresi,sütlü patates püresi tarifi

    Amerikan Püresi Tarifi

    MALZEMELER:

    • 5 adet orta boy patates
    • 1 su bardağı krema
    • 2 çorba kaşığı tereyağı
    • Karabiber

    hazırlanışı:

    1. Patatesleri düdüklü tencereye koyup haşlayın.
    2. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyup, çukur bir leğene alıp,çatalla iyice ezin.
    3. Üzerine azar azar kremayı ekleyip karıştırın.
    4. Karışımı blenderden geçirip,pürüzsüz bir hal almasını sağlayıp tereyağı ve biraz deniz tuzu,karabiberi  ekleyip karıştırdıktan sonra servis tabağına alın.
    5. Önceden hazır edip,tavada arkalı önlü hafif kızarttığınız  tavuk ruloları pürenin üzerine alıp,Estuz baharatlı serpiştirip servis yapın..
    Afiyet şifa olsun :)


    diyet salatası,cevizli salata,salata tarifleri,pratik salatalar,dukan diyeti

    peynirli salata,yaz salataları,salata tarifleri,pratik yemekler,mevsim salatası

    CEVİZLİ PEYNİRLİ SEMİZOTU SALATASI

    MALZEMELER:

    • 1 tutam semizotu
    • bir tutam ezine peyniri
    • 5-6 kadar ceviz içi
    • 1 adet küçük soğan
    • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
    • Tuz
    • Zeytinyağı

    hazırlanışı:

    1. Semizotlarını iyice yıkayıp,suyu salındıktan sonra elinizle parçalara bölüp servis tabağına alın.
    2. Üzerine,peynir ve irice dövülmüş cevizleri serpiştirin.
    3. Soğanı doğrayıp ilave edin ve nar ekşisi,zeytinyağı ve tuz ilave edip servis yapın..
    Afiyet şifa olsun...


    4. Hafta Menüsü

    http://www.umutsepetim.com/2013/07/sepet-sepet-yumurta-ve-gul-suyu-aromal.html

    Sepet Sepet Yumurta ve Gül Suyu Aromalı Güllaç ;)


    umutsepetim,köfte tarifleri,yumurtalı köfte tarifi,


    SEPET SEPET YUMURTA ;)

    MALZEMELER:

    • 400 gr. Orta yağlı kıyma
    • 1 adet rendelenmiş soğan
    • Bir tutam maydanoz
    • Galeta unu
    • Tuz,karabiber
    • 2 adet havuç 


    Hazırlanışı:

    1.  Kıymayı derin bir kaba alıp,soğanı,tuz,karabiber ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip,azar azar galeta unu ekleyerek  yoğurup 20 dakika kadar dolapta bekletin.
    2. Fırına dayanıklı küçük kaplarımızı yağlayıp,kıyma harcından yumurtadan daha büyük parçalar kopartıp çukur oluşturacak şekilde fırın kabına yerleştirin.
    3. Önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirip,köfteleri fırın kaplarından çıkartın.
    4. Köfte kaseleri fırın tepsisine alıp,içlerine yumurtaları kırın ve yumurta pişene kadar tekrar pişirip sıcak servis yapın.
    5. Sepetin  örgüsü içinse, maydanozun uçlarını  saç örgüsü şeklinde yapıp sepetlere yerleştirip servis yapın :)

    Afiyet olsun..





    Bu menümü de  Goldmaster'ın Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor etkinliğine gönderiyor ve tüm katılımcılara bol (en çok da kendime ) bol şans dileyerek  güllaç tarifime dönüyorum. ;)


    güllaç nasıl yapılır,güllaç tarifleri,fındıklı güllaç,güllaç tarifleri,umutsepetim

    Gül Suyu Aromalı Güllaç Tarifi

    MALZEMELER:



    • 10 yaprak güllaç
    • 2,5 litre süt
    • 2,5 su bardağı şeker
    • 1,5 su bardağı iri dövülmüş fındık
    • 1 fincan gül Suyu
    • Şekerleme

    hazırlanışı:


    1. Sütü tencereye alıp,şekeri ekleyip şeker iyice eriyene kadar karıştırın.
    2. Süt kaynamadan ocaktan alıp, hafif ılınmasını bekleyin.
    3. 1 fincan gül suyunu süte ekleyip karıştırın.
    4. Güllaç yapraklarından bir tanesini parlak kısmı üste bakacak şekilde  dikdörtgen tepsiye yerleştirin.
    5. Güllacın üzerine,kepçe ile süt karışımından gezdirip tekrar güllaç yaprağı koyun.
    6. Yaprakların kenarda kalan kısımlarını içe doğru katlayıp,iyice ıslanmasını sağlayın.
    7. 4 yaprak yerleştirdikten sonra, güllacı ıslayıp üzerine bolca fındık serpiştirip tekrar güllaç yaprağı koyup sütle bolca ıslatarak tüm güllaç yapraklarını tepsiye yerleştirin.
    8. Kalan sütlü karışımı da güllacın üzerine gezdirip dolapta beklettikten sonra şekerleme ile süsleyip servis yapın.:)
    Afiyet şifa olsun..







    www.deryayla.blogspot.com

    1. Hafta Menüsü

    Somon Buğulama ve Çikolatalı Şekerpare/Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-1-

                                                                  Somon Buğulama
    Malzemeler
    • 3 dilim somon fileto
    • 100 gr. mantar
    • 1 adet sarı kaliforniya biberi
    • 1 adet kırmızı kaliforniya biberi
    • 1 adet büyük kuru soğan
    • 4 diş sarımsak
    • 4 yemek kaşığı kapari
    • İnce kıyılmış maydanoz
    • Yarım limon ince dilimlenmiş
    • Tuz 
    • Karabiber
    • Zeytin yağ 
    Yapılışı

    -Somonlarımızı zeytin yağ,tuz ve karabiberle marine edip bekletiyoruz.
    -Mantarları dörde bölüyoruz.
    -Biberleri jülyen doğruyoruz.
    -Soğanı piyazlık doğruyoruz.
    -Sarımsakları ince ince dilimliyoruz.
    -derin bir tava veya tencerenin içine tüm malzemeyi karıştırarak yerleştiriyoruz.
    -üzerine balık filetoları yerleştirip,limon dilimleri,kapari ve ince kıyılmış maydanozu serpiyoruz.
    -Zeytin yağ ve tuz gezdirip yarım çay bardağı su ilave edip tencerenin üstünü folyoyla sıkıca kapatıp kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişirip sıcak servis yapıyoruz.
                                                             Çikolatalı Şekerpare

    Malzemeler
    • 2 adet oda sıcaklığında yumurta(Birisinin sarısı üste sürülecek)
    • 250 gr.tereyağ(Teremyağ kullandım)
    • 80 gr.bitter çikolata(Benmari olarak eritilmiş) 
    • 4 yemek kaşığı irmik
    • 3 yemek kaşığı hindistan cevizi
    • 1 su bardağı pudra şekeri
    • 3.5 su bardağı un
    • 1 paket vanilya
    • 1 paket kabartma tozu
    Şerbeti için
    • 4.5 bardak su
    • 3.5 bardak toz şeker
    • Yarım limon suyu
    Yapılışı

    -Şerbet önceden kaynatılıp iyice soğutulur.
    -Tüm malzeme iyice yoğrulup kulak memesi yumuşaklığında özlü bir hamur elde edilir.
    -Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp uzunlamasına yuvarlanıp yağlanmış tepsiye aralıklarla dizilir.
    -Üstlerine yumurta sarısı sürülüp çatalla hafif bastırılarak yassıltılır.
    -Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
    -Fırından çıktıktan iki dakika sonra soğuk şerbet gezdirilir.
    -Mümkünse bir gece dinlendirilip servis yapılır.
    -Ben serviste hindistan cevizi kullandım. 


    2. Hafta Menüsü

    Biber Yatağında Patates Püreli Domates Soslu Tavuk ve Kirazlı Şeftali Soslu İrmik Tatlısı/Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-2-


    Biber Yatağında Patates Püreli Domates Soslu Tavuk

    Malzemeler
    • 2 adet iri kırmızı yağ biberi
    • 500 gr.tavuk göğüs
    • 2 adet domates
    • 2 diş sarımsak
    • 2 dal taze fesleğen
    • 2 diş sarımsak
    • Zeytin yağ
    • Tuz
    • 1 adet kesme şeker
    Patates püresi için
    • 4 adet patates
    • Üzerini geçecek kadar süt
    • 1 yemek kaşığı tereyağ
    • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peynir
    • İnce kıyılmış dereotu
    • Tuz
    • Karabiber
    Yapılışı

    -
    Patatesleri yıkayıp soyduktan sonra irice doğrayıp tencereye alarak üzerine süt boşaltıyoruz.
    -Kaynayıp yumuşayınca tereyağ,kaşar peynir,tuz ve karabiber ekleyip eziyoruz.
    -Dereotunu ekleyip karıştırıyoruz püremiz hazır.
    -Tavukları jülyen doğruyoruz ve sıvı yağda kızartıp kenara alıyoruz.
    -Tavukları kızarttığımız tavaya domatesleri rendeliyoruz.
    -Çok az zeytinyağ ekliyoruz.
    -Sarımsakları rendeliyoruz.
    -Fesleğeni incecik kıyıp ekliyoruz.
    -Kesme şekeri ekliyoruz.
    -Çok az tuz ve pul biber serpip tatlandırıyoruz.
    -Sosumuzdan misler gibi kokular gelmeye başlayınca kızarttığımız tavukları tavaya alıp sosla kısık ateşte pişiriyoruz.
    -İki adet iri kapya biberi ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarıp yağda arkalı önlü yakmadan kızartıyoruz.
    -Servis tabağımıza biberleri alıp içlerini patates püresi ile dolduruyoruz.Ortasına tavuklarımızı
    alıp üzerine sostan gezdiriyoruz.
    -Kenarlarına maydanoz serpiyoruz.


    Kirazlı Şeftali Soslu İrmik Tatlısı

    Malzemeler(6 adet için)
    • 1 avuç kiraz
    • 1 adet olgun şeftali
    • 8 kaşık irmik
    • 7 kaşık toz şeker
    • 2 su bardağı süt
    • 1 yemek kaşığı nişasta
    • Fıstık
    Yapılışı

    -
    Kirazları dilimleyerek slikon kalıpların tabanına yerleştiriyoruz.
    -Şeftaliyi rendeleyip üzerine 1 yemek kaşığı toz şeker ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
    -Bu arada bir yemek kaşığı nişastayı iki yemek kaşığı suyla açıp şeftali rendesine ilave ediyoruz.
    -Yoğunlaşana kadar karıştırarak kısık ateşte pişiriyoruz.
    -Ilınınca kirazların üstüne paylaştırıyoruz.
    -Tencereye süt,irmik ve toz şekeri alıp karıştırarak göz göz olana kadar pişiriyoruz.
    -Ocaktan almadan bir tatlı kaşığı tereyağ ilave edip çırpıcı ile 5 dakika çırpıyoruz.
    -Kalıplara paylaştırıyoruz oda sıcaklığına gelince buzluğa kaldırıyoruz.

    -Servisten önce tabağa ters çevirip fıstık serpip servis yapıyoruz.


    3. Hafta Menüsü

    http://deryayla.blogspot.com/2013/07/hardall-besamelli-nuar-dilimleri-ve.html

    Hardallı Beşamelli Nuar Dilimleri ve Gavurdağı Salatası/Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-3-


    Hardallı Beşamelli Nuar Dilimleri

    Malzemeler
    • 6 dilim dana nuar
    • 100 gr.mantar
    • 2 yamak kaşığı hardal
    • Zeytinyağı
    • 1 yemek kaşığı salça
    • İnce kıyılmış maydanoz
    Marine İçin 
    • Zeytinyağı
    • Kekik
    • Pul biber
    Beşamel Sos İçin
    • 2 yemek kaşığı tereyağı
    • 2 yemek kaşığı un
    • 1,5 su bardağı süt
    • Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
    • Tuz
    • Karabiber
    • 1 yemek kaşığı müskat rendesi
    Üzeri İçin
      Rendelenmiş taze kaşar
    Yapılışı
    -İlk iş olarak bir derin kasede nuar dilimleri zeytinyağı,kekik ve pul biber ile merine edilerek streç filmle sarılır ve bir gece bekletilir.
    -Döküm tava kızdırılır nuar dilimleri tavada önlü-arkalı kızartılır.
    -Aynı tavada irice doğradığımız mantarlar sotelenir ve hardal ilave edilir karıştırılır.
    -Kızaran nuar dilimleri yayvan bir tencereye alınır üzerine eritilmiş salça gezdirilir çok az su ilave edilip kısık ateşte pişmeye bırakılır.
    -Pişen etler borcama alınır mantarlara ince kıyılmış maydanoz ilave edilir ve etlerin üzerine pay edilir.
    -Beşamel sos için sos tenceresine tereyağ alınır eriyince un ilave edilip kokusu çıkana kadar kavrulur.
    -Sürekli karıştırarak süt ilave edilir pişmeye bırakılır.
    -Pişen beşamel sosa rendelenmiş kaşar peynir,tuz,karabiber ve müskat rendesi ilave edilip karıştırılarak etlerin üzerine gezdirilir.
    -Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir,en son üstlerine rende kaşar peyniri serpilip tekrar fırına verilir.
    -Yanında garnitür olarak zeytinyağı,tuz,pul biber ve kekik ile lezzetlendirilmiş elma dilim patates kullandım.



    Gavurdağı Salatası
    Malzemeler
    • 5 adet domates
    • 5 adet salatalık 
    • 3 adet yeşil biber
    • 3 adet kornişon turşu
    • Maydanoz
    • Taze soğan
    • 1 adet kuru soğan
    • Tuz
    • Yarım limon suyu
    • Nar ekşisi
    • Üstü için ceviz
    Yapılışı
    -Domates,salatalılık,biber ve kornişonlar küp halinde doğranır. 
    -maydanoz ve taze soğan incecik kıyılır.
    -Kuru soğan piyazlık doğranıp tuzla ovulur.
    -Salata tabağına alınan salatamızın sosu için limon suyu,nar ekşi si ve tuz karıştırılıp salataya eklenir karıştırılır.
    -Üstüne irice parçaladığımız ceviz serpilir.


    4. Hafta Menüsü

    http://deryayla.blogspot.com/2013/08/elbasan-tava-ve-kuruyemisli-nefis.html

    Elbasan Tava ve Kuruyemişli Nefis Parfe/Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-4-

    Elbasan Tava

    Malzemeler

    • 1 kilo iri parçalı kuzu kuşbaşı
    • 2 adet havuç
    • 2 adet büyük kuru soğan
    • 3 diş sarımsak
    • Kereviz sapı
    • 1 yemek kaşığı domates salçası
    • Kuzu kemiği
    • Tereyağı
    • Zeytinyağı
    • Tuz
    • Kekik
    • Karabiber
    • Bezelye
    Sosu İçin
    • Kuzunun pişme suyu
    • Süzme yoğurt 
    • Normal yoğurt
    • 1 adet yumurta sarısı
    • Rendelenmiş Kaşar peyniri
    • Tuz 
      Yapılışı
      -İlk iş olarak derin bir tencerede zeytinyağı ve tereyağını iyice kızdırıp etleri atıp karıştırarak mühürlüyoruz.
      -İrice doğradığımız kuru soğanları,sarımsakları,havuçları,kereviz sapını, salçayı ekleyip iyice kavuruyoruz.
      -Tuz ve baharatlarını ekleyip kuzu kemikleriyle beraber üzerini geçecek kadar su ekleyip yaklaşık 2 saat kısık ateşte etler ve sebzeler iyice yumuşayan kadar pişiriyoruz.
      -Pişen etler ve sebzeleri blendırdan geçirip beklemeye alıyoruz.
      -Suyunu ve kemikleri kenara alıyoruz.
      -Sos için bir tencereye yarım bardak süzme yoğurt ve 2 kaşık normal yoğurdu alıp çırpıyoruz.
      -1 su bardağı un ekleyip etlerin pişme suyundan da ekleyip kısık ateşte karıştırarak sosumuzu pişiriyoruz.
      -Pişen sosu ocaktan alıp 1 yumurta sarısı ekleyip karıştırıyoruz.
      -Yağlı kağıt serili tepsiye yuvarlak kalıplar içine bastırarak etimizi koyuyoruz.Bu ölçüden 6 adet çıkıyor.
      -Yaptığımız sosla her tarafını kaplıyoruz.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz.
      -Çıkarmamıza yakın üstlerine rende kaşar serpip eriyene kadar fırında tutuyoruz.
      -Yanında servis yapacağımız bezelyelerimizi dipfrize attığımız bezelyelerden sıcak ve tuzlu suda yaklaşık 5 dakika haşlayıp süzüp hemen buzlu suya atıyoruz böylece renkleri canlı oluyor.
      -Pişen yemeğimizi servis tabağına alıp yanına bezelye döküyoruz.Üzerine etlerin pişirme suyundan gezdirip sıcak servis yapıyoruz.



      Kuru yemişli Nefis Parfe

      Malzemeler

      • 1 adet krem şanti
      • 1 su bardağı soğuk süt
      • 500 gr.vanilyalı dondurma
      • 1 tatlı kaşığı tarçın
      • Yarım paket bebe bisküvisi(irice kırılmış)
      • 1 büyük kase organik kuru yemiş(Kuru erik,kayısı,incir,badem,ceviz,fındık,kaju,üzüm,fıstık)
      Üzeri İçin
      • Eritilmiş bitter çikolata
      • Toz fıstık

        Yapılışı

        -Dondurmayı çözülmesi için dışarıda bekletiyoruz.
        -Bu arada derin bir kasede bir paket şantiyi sütle çırparak dolaba kaldırıyoruz.
        -Büsküvileri irice kırıp kenarda bekletiyoruz.
        -Tüm kuru yemişleri irice parçalayıp bekletiyoruz.
        -Krem şantiyi dolaptan alıp hafif eriyen dondurmayı üzerine ilave edip tarçın serperek karıştırıyoruz.
        -Kuru yemişleri ve bisküviyi ilave edip karıştırdıktan sonra strech film kaplı kalıba dökerek düzelterek bir gece buzdolabında bekletiyoruz.
        -Servis öncesi tabağa ters çevirip erittiğimiz bitter çikolatadan üzerine gezdirip fıstık serperek servis yapıyoruz.