17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.deryayla.blogspot.com

1. Hafta Menüsü

Somon Buğulama ve Çikolatalı Şekerpare/Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-1-

                                                              Somon Buğulama
Malzemeler
  • 3 dilim somon fileto
  • 100 gr. mantar
  • 1 adet sarı kaliforniya biberi
  • 1 adet kırmızı kaliforniya biberi
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı kapari
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • Yarım limon ince dilimlenmiş
  • Tuz 
  • Karabiber
  • Zeytin yağ 
Yapılışı

-Somonlarımızı zeytin yağ,tuz ve karabiberle marine edip bekletiyoruz.
-Mantarları dörde bölüyoruz.
-Biberleri jülyen doğruyoruz.
-Soğanı piyazlık doğruyoruz.
-Sarımsakları ince ince dilimliyoruz.
-derin bir tava veya tencerenin içine tüm malzemeyi karıştırarak yerleştiriyoruz.
-üzerine balık filetoları yerleştirip,limon dilimleri,kapari ve ince kıyılmış maydanozu serpiyoruz.
-Zeytin yağ ve tuz gezdirip yarım çay bardağı su ilave edip tencerenin üstünü folyoyla sıkıca kapatıp kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişirip sıcak servis yapıyoruz.
                                                         Çikolatalı Şekerpare

Malzemeler
  • 2 adet oda sıcaklığında yumurta(Birisinin sarısı üste sürülecek)
  • 250 gr.tereyağ(Teremyağ kullandım)
  • 80 gr.bitter çikolata(Benmari olarak eritilmiş) 
  • 4 yemek kaşığı irmik
  • 3 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3.5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için
  • 4.5 bardak su
  • 3.5 bardak toz şeker
  • Yarım limon suyu
Yapılışı

-Şerbet önceden kaynatılıp iyice soğutulur.
-Tüm malzeme iyice yoğrulup kulak memesi yumuşaklığında özlü bir hamur elde edilir.
-Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp uzunlamasına yuvarlanıp yağlanmış tepsiye aralıklarla dizilir.
-Üstlerine yumurta sarısı sürülüp çatalla hafif bastırılarak yassıltılır.
-Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
-Fırından çıktıktan iki dakika sonra soğuk şerbet gezdirilir.
-Mümkünse bir gece dinlendirilip servis yapılır.
-Ben serviste hindistan cevizi kullandım. 


2. Hafta Menüsü

Biber Yatağında Patates Püreli Domates Soslu Tavuk ve Kirazlı Şeftali Soslu İrmik Tatlısı/Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-2-


Biber Yatağında Patates Püreli Domates Soslu Tavuk

Malzemeler
  • 2 adet iri kırmızı yağ biberi
  • 500 gr.tavuk göğüs
  • 2 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 2 dal taze fesleğen
  • 2 diş sarımsak
  • Zeytin yağ
  • Tuz
  • 1 adet kesme şeker
Patates püresi için
  • 4 adet patates
  • Üzerini geçecek kadar süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peynir
  • İnce kıyılmış dereotu
  • Tuz
  • Karabiber
Yapılışı

-
Patatesleri yıkayıp soyduktan sonra irice doğrayıp tencereye alarak üzerine süt boşaltıyoruz.
-Kaynayıp yumuşayınca tereyağ,kaşar peynir,tuz ve karabiber ekleyip eziyoruz.
-Dereotunu ekleyip karıştırıyoruz püremiz hazır.
-Tavukları jülyen doğruyoruz ve sıvı yağda kızartıp kenara alıyoruz.
-Tavukları kızarttığımız tavaya domatesleri rendeliyoruz.
-Çok az zeytinyağ ekliyoruz.
-Sarımsakları rendeliyoruz.
-Fesleğeni incecik kıyıp ekliyoruz.
-Kesme şekeri ekliyoruz.
-Çok az tuz ve pul biber serpip tatlandırıyoruz.
-Sosumuzdan misler gibi kokular gelmeye başlayınca kızarttığımız tavukları tavaya alıp sosla kısık ateşte pişiriyoruz.
-İki adet iri kapya biberi ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarıp yağda arkalı önlü yakmadan kızartıyoruz.
-Servis tabağımıza biberleri alıp içlerini patates püresi ile dolduruyoruz.Ortasına tavuklarımızı
alıp üzerine sostan gezdiriyoruz.
-Kenarlarına maydanoz serpiyoruz.


Kirazlı Şeftali Soslu İrmik Tatlısı

Malzemeler(6 adet için)
  • 1 avuç kiraz
  • 1 adet olgun şeftali
  • 8 kaşık irmik
  • 7 kaşık toz şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • Fıstık
Yapılışı

-
Kirazları dilimleyerek slikon kalıpların tabanına yerleştiriyoruz.
-Şeftaliyi rendeleyip üzerine 1 yemek kaşığı toz şeker ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
-Bu arada bir yemek kaşığı nişastayı iki yemek kaşığı suyla açıp şeftali rendesine ilave ediyoruz.
-Yoğunlaşana kadar karıştırarak kısık ateşte pişiriyoruz.
-Ilınınca kirazların üstüne paylaştırıyoruz.
-Tencereye süt,irmik ve toz şekeri alıp karıştırarak göz göz olana kadar pişiriyoruz.
-Ocaktan almadan bir tatlı kaşığı tereyağ ilave edip çırpıcı ile 5 dakika çırpıyoruz.
-Kalıplara paylaştırıyoruz oda sıcaklığına gelince buzluğa kaldırıyoruz.

-Servisten önce tabağa ters çevirip fıstık serpip servis yapıyoruz.


3. Hafta Menüsü

http://deryayla.blogspot.com/2013/07/hardall-besamelli-nuar-dilimleri-ve.html

Hardallı Beşamelli Nuar Dilimleri ve Gavurdağı Salatası/Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-3-


Hardallı Beşamelli Nuar Dilimleri

Malzemeler
  • 6 dilim dana nuar
  • 100 gr.mantar
  • 2 yamak kaşığı hardal
  • Zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • İnce kıyılmış maydanoz
Marine İçin 
  • Zeytinyağı
  • Kekik
  • Pul biber
Beşamel Sos İçin
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı müskat rendesi
Üzeri İçin
    Rendelenmiş taze kaşar
Yapılışı
-İlk iş olarak bir derin kasede nuar dilimleri zeytinyağı,kekik ve pul biber ile merine edilerek streç filmle sarılır ve bir gece bekletilir.
-Döküm tava kızdırılır nuar dilimleri tavada önlü-arkalı kızartılır.
-Aynı tavada irice doğradığımız mantarlar sotelenir ve hardal ilave edilir karıştırılır.
-Kızaran nuar dilimleri yayvan bir tencereye alınır üzerine eritilmiş salça gezdirilir çok az su ilave edilip kısık ateşte pişmeye bırakılır.
-Pişen etler borcama alınır mantarlara ince kıyılmış maydanoz ilave edilir ve etlerin üzerine pay edilir.
-Beşamel sos için sos tenceresine tereyağ alınır eriyince un ilave edilip kokusu çıkana kadar kavrulur.
-Sürekli karıştırarak süt ilave edilir pişmeye bırakılır.
-Pişen beşamel sosa rendelenmiş kaşar peynir,tuz,karabiber ve müskat rendesi ilave edilip karıştırılarak etlerin üzerine gezdirilir.
-Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir,en son üstlerine rende kaşar peyniri serpilip tekrar fırına verilir.
-Yanında garnitür olarak zeytinyağı,tuz,pul biber ve kekik ile lezzetlendirilmiş elma dilim patates kullandım.



Gavurdağı Salatası
Malzemeler
  • 5 adet domates
  • 5 adet salatalık 
  • 3 adet yeşil biber
  • 3 adet kornişon turşu
  • Maydanoz
  • Taze soğan
  • 1 adet kuru soğan
  • Tuz
  • Yarım limon suyu
  • Nar ekşisi
  • Üstü için ceviz
Yapılışı
-Domates,salatalılık,biber ve kornişonlar küp halinde doğranır. 
-maydanoz ve taze soğan incecik kıyılır.
-Kuru soğan piyazlık doğranıp tuzla ovulur.
-Salata tabağına alınan salatamızın sosu için limon suyu,nar ekşi si ve tuz karıştırılıp salataya eklenir karıştırılır.
-Üstüne irice parçaladığımız ceviz serpilir.


4. Hafta Menüsü

http://deryayla.blogspot.com/2013/08/elbasan-tava-ve-kuruyemisli-nefis.html

Elbasan Tava ve Kuruyemişli Nefis Parfe/Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-4-

Elbasan Tava

Malzemeler

  • 1 kilo iri parçalı kuzu kuşbaşı
  • 2 adet havuç
  • 2 adet büyük kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Kereviz sapı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Kuzu kemiği
  • Tereyağı
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Kekik
  • Karabiber
  • Bezelye
Sosu İçin
  • Kuzunun pişme suyu
  • Süzme yoğurt 
  • Normal yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Rendelenmiş Kaşar peyniri
  • Tuz 
    Yapılışı
    -İlk iş olarak derin bir tencerede zeytinyağı ve tereyağını iyice kızdırıp etleri atıp karıştırarak mühürlüyoruz.
    -İrice doğradığımız kuru soğanları,sarımsakları,havuçları,kereviz sapını, salçayı ekleyip iyice kavuruyoruz.
    -Tuz ve baharatlarını ekleyip kuzu kemikleriyle beraber üzerini geçecek kadar su ekleyip yaklaşık 2 saat kısık ateşte etler ve sebzeler iyice yumuşayan kadar pişiriyoruz.
    -Pişen etler ve sebzeleri blendırdan geçirip beklemeye alıyoruz.
    -Suyunu ve kemikleri kenara alıyoruz.
    -Sos için bir tencereye yarım bardak süzme yoğurt ve 2 kaşık normal yoğurdu alıp çırpıyoruz.
    -1 su bardağı un ekleyip etlerin pişme suyundan da ekleyip kısık ateşte karıştırarak sosumuzu pişiriyoruz.
    -Pişen sosu ocaktan alıp 1 yumurta sarısı ekleyip karıştırıyoruz.
    -Yağlı kağıt serili tepsiye yuvarlak kalıplar içine bastırarak etimizi koyuyoruz.Bu ölçüden 6 adet çıkıyor.
    -Yaptığımız sosla her tarafını kaplıyoruz.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz.
    -Çıkarmamıza yakın üstlerine rende kaşar serpip eriyene kadar fırında tutuyoruz.
    -Yanında servis yapacağımız bezelyelerimizi dipfrize attığımız bezelyelerden sıcak ve tuzlu suda yaklaşık 5 dakika haşlayıp süzüp hemen buzlu suya atıyoruz böylece renkleri canlı oluyor.
    -Pişen yemeğimizi servis tabağına alıp yanına bezelye döküyoruz.Üzerine etlerin pişirme suyundan gezdirip sıcak servis yapıyoruz.



    Kuru yemişli Nefis Parfe

    Malzemeler

    • 1 adet krem şanti
    • 1 su bardağı soğuk süt
    • 500 gr.vanilyalı dondurma
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    • Yarım paket bebe bisküvisi(irice kırılmış)
    • 1 büyük kase organik kuru yemiş(Kuru erik,kayısı,incir,badem,ceviz,fındık,kaju,üzüm,fıstık)
    Üzeri İçin
    • Eritilmiş bitter çikolata
    • Toz fıstık

      Yapılışı

      -Dondurmayı çözülmesi için dışarıda bekletiyoruz.
      -Bu arada derin bir kasede bir paket şantiyi sütle çırparak dolaba kaldırıyoruz.
      -Büsküvileri irice kırıp kenarda bekletiyoruz.
      -Tüm kuru yemişleri irice parçalayıp bekletiyoruz.
      -Krem şantiyi dolaptan alıp hafif eriyen dondurmayı üzerine ilave edip tarçın serperek karıştırıyoruz.
      -Kuru yemişleri ve bisküviyi ilave edip karıştırdıktan sonra strech film kaplı kalıba dökerek düzelterek bir gece buzdolabında bekletiyoruz.
      -Servis öncesi tabağa ters çevirip erittiğimiz bitter çikolatadan üzerine gezdirip fıstık serperek servis yapıyoruz.




      www.canlimutfak.blogspot.com

      1. Hafta Menüsü

      http://www.canlimutfak.blogspot.com/2013/07/ramazan-mutfaklarna-sihirli-eller_17.html


      Yemek: Ev yapımı beyti

      Ev yapımı beyti

      Malzemeler

      • Köfte malzemesi (aslında beytide kullanılan köfte farklı)
      • Kişi sayısı kadar lavaş
      • yoğurt
      • sıvı yağ
      • salça
      Yapılışı

      1-Öncelikle ekmek içi az olan bir köfte hazırlanır.
      2-Hazırlanan köfteler yassı şişlere el içinde döndürülerek kaplanır.
      3-Kaplanan köfteler ızgarada pişirilir. (ben elektrikli ızgarada pişirdim) Teflon tavada ya da fırında da yapılabilir.
      4-Kızaran köfteler şişten çıkarılarak enlemesine lavaşa yerleştirilip rulo şeklinde sarılır.
      5-Lavaşa sarılı köfteler iki parmak enliliğinde kesilerek tabağa alınır. Tabağın ortasına pilav ve yoğurt konulur.
      6-En üstede sıvı yağda kızdırılmış ve sulandırılmış salça gezdirilip sıcak sıcak servis yapılır.


      Tatlı : Künefe



      Malzemeler

      • 200 gr kadayıf
      • 100-150 gr dil peyniri
      • 100 gr tere yağı (margarinde olabilir)
      • Şerbeti
      • 2 su bardağı şeker
      • 2 su bardağı su
      Yapılışı

      1-Kadayıf bir bıçak yardımıyla ince ince kıyılır.
      2-Yağ eritilip kıyılmış kadayıfların üzerine dökülerek yağın kadayıflara iyice karışması sağlanır.
      3-Yağla iyice karışan kadayıf ikiye bölünür bir yarısı iyice yağlanmış bir tavaya yayılır ve üzerine bastırarak sıkışması sağlanır. (ben krep tavası kullandım) Arasına peyniri konulur. Son olarak kadayıfın diğer yarısıyla peynirin üzeri kapatılıp yine elle iyice bastırılarak ocak üzerinde kısık ateşte pişirilir.


      2. Hafta Menüsü

      http://www.canlimutfak.blogspot.com/2013/07/16gun-menusu-ramazan-mutfaklarna.html

      16.GÜN MENÜSÜ Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor

      16. gün ramazan menüm ve Goldmaster Ramazan Etkinliği (Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor )2. menüm

      Domatesli şehriye çorbası
      İslim kebap
      Mısır mücveri
      Ev yapımı şeftali suyu
      Kuru baklava
      Mısır Mücveri
      2 su bardağı konserve mısır (haşlanmış süt mısırı da olabilir)
      3 yemek kaşığı un
      1 yumurta
      biraz kıyılmış maydanoz ve dereotu
      tuz
      baharat (karabiber, kırmızı biber)
      Yapılışı
      1-Mısırlar bir kabın içerisine konulur.
      2-Üzerine diğer malzemeler ilave edilip karıştırılır.
      3-Hazırlanan karışım kaşıkla alınıp kızgın yağda kızartılır.
      4-Sarımsaklı yoğurtla ya da sade olarak sıcak servis yapılır.

      Kuru Baklava
      Malzemeler
      1 su bardağı süt
      2 adet yumurta
      yarım su bardağı sıvı yağ
      1 fiske tuz
      aldığı kadar un
      içi
      ceviz içi
      toz şeker
      üzerine 200 gr tereyağ 
      Yapılışı
      1-Süt,sıvı yağ, yumurta ve bir fiske tuz karıştırılıp içerisine aldığı kadar un ilave edilir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır.
      2-hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparılıp bezeler yapılır. Dinlenmeye bırakılır.
      3-Her bir beze nişastalı un yarımıyla baklava inceliğinde açılır (burada önemli olan açma işlemini iyi yapabilmek)

      4-Açılan yufkalara istenilen miktarda dövülmüş ceviz serpilir. Üzerine şeker serpilir. (ben her beze için 1,5 yemek kaşığı serptim iyi oldu ama daha tatlı severseniz şeker miktarını arttırabilirsiniz)5-ceviz ve şeker serpili yufka oklavaya sarılıp sarı büzme gibi büzdürülüp kesilerek tepsiye yerleştirilir.
      6-Açma ve tepsiye yerleştirme işlemi bitince üzerine eritilip kızdırılmış tereyağ gezdirilip kızarıncaya kadar pişirilerek servis yapılır.


      3. Hafta Menüsü

      http://www.canlimutfak.blogspot.com/2013/07/20gun-menusu.html

      Gold master ın düzenlendiği ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor için hazırladığım 3. menüm ve aynı zamanda 
      20. gün cumartesi menüsü 


      Süzme mercimek çorbası
      Kayseri mantısı
      Yeşil salata
      Patlıcan salatası
      Kolay revani


      Patlıcan salatası
      Malzemeler
      • 1 kg patlıcan
      • 1 adet kuru soğan
      • 1-2 diş sarımsak
      • maydanoz
      • tuz
      • zeytin yağı
      • limon


      Yapılışı
      Patlıcanlar közlenir ve küçük doğranır. Kuru soğan yemeklik doğranır ve ezilmiş patlıcana ilave edilir. Maydanoz  doğranır, sarımsaklarda ezilerek hepsi patlıcana karıştırılır. Son olarak tuz yağ ve limon suyu da ilave edilip servis yapılır.
      Malzemeler
                  Hamuru
      • Un
      • 1 yumurta
      • Su
      • tuz

      İçi
      • Kıyma
      • Soğan
      • Maydanoz
      • Karabiber, kırmızı biber,tuz


      Hazırlanışı:
      1-Öncelikle un bir kaba konulur içerisine 1 yumurta kırılır biraz tuz atılıp az su ilavesiyle çok sert bir hamur yapılır. Hamuru yoğururken ellerinizin kızarması lazım.
      2-Hamurlardan bezeler yapıp nemli bez altında dinlenirken soğanlar çok ince kıyılır ya da fazla sulanmayacak şekilde rondodan geçirilir.
      3-Maydanozda çok ince doğranır ya da yine rodadan geçirilir. Baharatlarda ilave edildikten sonra iyice karıştırılarak kıymalı iç hazırlanır.
      4-Buraya kadar her şey çok kolay asıl zorluk bundan sonra eğer tek başınıza iseniz hamurları açıp küçük kesmek onları doldurup bükmek epey yorucu olabiliyor.
      5-Evet bezeler alınır un yardımıyla 0,5 cm incelikte açılır (ne çok kalın olacak nede çok ince) açılan hamurlardan küçük kareler kesilir.
      6-Kesilen karelerin ortasına kıymalı iç konulup iki eliniz yardımıyla dört köşesi bir araya getirilerek kapatılır.
      7-Eğer hemen pişirmeyecekseniz mantılar unlanmış tepsiye yayılır ve dipfrizde dondurulur. Donan mantılar tepsiden alınır ve birbirlerine yapışanlar ayrıldıktan sonra poşetlenip daha sonra kullanılmak üzere yine dipfirizde saklanır.


      Pişirilmesi
      1-Bir tencereye su konulur ve kaynatılır. Tuz ilave edilip mantılar konulur ve pişirilir.
      2-Pişen mantılar hafif sulu şekilde masaya getirilir.
      3-Bu arada sarımsaklı yoğurt ve salça sos hazırlanır.
      4-Küçük bir tencereye biraz yağ konulur içine salça ilave edilerek kavrulur mantı suyundan ilave edilerek sos biraz inceltilir.
      5-Bir tabağa önce mantı, sonra sarımsaklı yoğurt ve son olarak ta sos ilave edilir. 
      6-Tabi üzeri nane, kekik, kırmızı biber, sumak ile süslenip tatlandırılarak servis yapılır.
      NOT: Yapması zahmetli ama yemesi bir o kadar lezzetlidir. Tabi Kayserililer şöyle der: “bir kaşığa 40 mantı sığacak” varın siz değerlendirin.



      4. Hafta Menüsü

      http://www.canlimutfak.blogspot.com/2013/08/gold-master-ramazan-mutfaklarna-sihirli.html


      Gold master ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor 4. menüm

      Gold master ın düzenlendiği ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor için hazırladığım 4. menüm ve aynı zamanda 27. gün  menüsü

      Rulo Köfte
      Köfte İçin
      750gr kıyma
      2 yumurta
      Bir miktar kıyılmış maydanoz
      1,5 su bardağı kadar bayat ekmek içi
      Köfte baharatı
      2 baş kuru soğan


      İçi İçin
       4 adet haşlanmış yumurta 
       2 adet haşlanmış havuç
      Hazırlanışı:                     
      1-Köfte malzemeleri ile köfte harcı yoğrulur. Dinlenmeye bırakılır.
      2-Bu arada yumurta ve havuç haşlanır. (istenirse içine yumurta ile beraber bezelye ıspanak vb. de konulabilir)
      3-Köfte harcı yağlanmış bir zemin üzerine yayılıp dikdörtgen olacak şekilde bastırılarak düzeltilir.
      4-Üzerine tam ortaya gelmek üzere yumurtalar, yumurtaların kenarına da havuçlar konularak Köfte rulo şekline getirilir. (Yumurtalar tam konulabildiği gibi yarım olarak ta kullanılabilir ben yarım hale getirip yumurtalar birbirinin yanına gelecek şekilde diziyorum) Ayrıca istenirse içerisine bezelye, ıspanak vb. de konulabilir.
      5-Rulo köfte yalpanmış bir tepsiye konulur (bu arada dikkat edilmesi gereken nokra birleşme yerinin çok iyi kapatılarak alta gelmesidir) üzeri yumurta akı ile iyice kaplanır.
      5-Fırında 40-45 dk arasında pişirilip patates püresi ile birlikte dilimlenerek servis yapılır.
      Patates Püresi:
      Genellikle bu tarz şeyleri göz kararı yaptığım için tam bir ölçü verememekle birlikte nasıl yaptığımı anlatayım.
      Öncelikle patatesler haşlanır ve ezilir.  Ezilen patatesler bir tencereye konulup üzerine tereyağ ve süt ilave edilerek pişirilir. Arzu edilirse Hindistan cevizi rendesi (muskat) ve karabiber ilave edilip yemeklerin yanında garnitür olarak kullanılır.


      Dondurmalı irmik helvası
      Malzemeler
      1,5 su bardağı irmik
      100 gr tereyağı
      1 su bardağı süt
      1 su bardağı su
      1  su bardağı toz şeker+ 1 yemek kaşığı
       İçine :
      Maraş usulü kaymaklı dondurma
      Yapılışı
      1-Tereyağ  ve irmik birlikte hafif kahverengi olacak şekilde kavrulur.
      2-Diğer tarafta süt, kaynar su ve şeker karıştırılıp şekerin erimesi sağlanır. 
      3-Kavrulan irmiğin üzerine şekerli karışım dökülüp hızlıca karıştırılır ve pişmeye bırakılır.
      4-Göz göz olunca altı kapatılıp dinlenmeye bırakılır.5-10 dakika sonra 1 yemek kaşığı şeker ilave edilip hızla karıştırılıp üzeri bir bezle sarılıp demlenmeye bırakılır.
      5-Servis sırasında ıslatılmış bir kaseye bastırılarak irmik helvası yayılır içerisine dondurma konulup üzeri helva ile kapatılıp iyice bastırılarak servis tabağına ters çevrilir.
      6-Üzeri süslenip servis yapılır.