17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.mutfakpenceresi.com

1. Hafta Menüsü



Menümüzün  listesi:
Armutlu,fıstıklı misket köfte
Rıcotta  peynir soslu makarna
Bamya diblesi
Çoban salatası
Tahinli, pekmezli pide
Limonlu, zencefilli yeşil çay

İftar Sofrası

IIspanak Tarhanası Çorbası

Misket köfte

Armutlu, fıstıklı misket köftesi.
Rıcotta peynir soslu düdük makarnası.

Köfte Malzemesi:
  • 500 gr iki kere çekilmiş dana kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı galete unu
  • tuz,kimyon,pul biber, yeni bahar,karabiber
Sote malzemesi:
  • 1 tane armut,sert olanından
  • 1 tane havuç
  • 1 tane kapya biber
  • 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
Tarif:
  1. Köfte malzemelerini yoğurma kabına alın,soğanı rendeleyin, bahartları serpin özleşene kadar yoğurun.
  2. Dolapta 10 dakika dinlendirin, misket büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın.
  3. Havucu küp doğrayın, tavaya yağı ekleyin kızdırın, havuçları soteleyin, köfteleri içine atarak, silkeleyerek köfteleri kızartın.
  4. Fıstıkları ilave edip arasıra karıştırarak pembe renk alana kadar yakmadan  kavurun.
  5. En son küp doğranmış armudu, halka şeklinde doğranmış biberi ekleyin, bir iki saniye çevirip ocağı kapatın.
  6. Makarnaların üzerine serpiştirin servis yapın.Afiyet olsun, bereketli iftarlar.
Bamya Diblesi

Yıldız şehriyeli bamya diblesi.

Bamya Diblesi Malzemesi:
  • 500 gr bamya
  • 1 çay bardağı yıldız şehriye
  • 1 çay bardağı içme suyu
  • 1 tane kuru soğan
  • 3 tane iri domates
  • yarım limon suyu
  • 2 tane limon tuzu
  • sızma zeytinyağı, tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
Tarif:
  • Bamyaların tepelerini ayıklayın, soğanı yemeklik tencereye doğrayın, düdüklü tencere kullandım.
  • Bamyaları içine ekleyin, üzerine şehriyeyi ilave edin.
  • Domatesleri rendeleyin, ilave edin, tuzunu,limon tuzunu, limonun suyunu, yağını, şekeri, suyunu döküp, ocağın altını yakın.
  • Kaynamaya başlayınca düdüğünü indirin,15 dakika pişirin,fıslaması durunca servis tabağına alın, maydanozla süsleyin.Afiyet olsun.
Tahinli Pide

Tahinli ,pekmezli pide, buradaki pidenin aynısı.
2 yemek kaşığı tahin, 2 yemek kaşığı pekmez ilave ettim.

Yalancı Ekmek Kadayıfı

Yalancı ekmek kadayıfı, bayat ekmekleri değerlendirmek için hazırladım, iyiki denemişim çok beğendim.

2. Hafta Menüsü

http://www.mutfakpenceresi.com/2013/07/mihlama-yataginda-kuzu-etli-yahni/#more-8500


#Goldmaster  ramazan sofraları menüsü etkinligi: 2. menü ve tarifleri.
Menümüzün listesi:
Mıflama yatağında kuzu etli yahni
Zeytinyağlı erikli bulgurlu pazı sarması
Susamlı fıstıklı pilav
Yoğurtlu kabak salatası
Pepeçuralı güllaç

Mantarlı Kuzu  Yahni

Mıhlama yatağında, mantarlı  kuzu yahni tarifi:
Malzeme Listesi:
  • 500 gr kuzu eti kuşbaşı
  • 500 gr mantar
  • 10 tane arpacık soğanı
  • 1 tane kapya biber
  • 2 diş sarımsak
  • kekik,pul biber, karabiber, kimyon
  • 2 yemek kaşığı  sızma zeytinyağı
  • tuz
Mıhlama Malzemesi:
  • 3 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 200  gr rende taze kaşar
  • tuz karabiber
  • 1 su bardağı süt
  • 2 tane yumurta(isteğe bağlı, kullanmadım)
Üzeri İçin:
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Tarif:
  1. Tencereyi kızdırın eti içine atın rengi dönene kadar kavurun,yağı ilave edin, doğranmız  mantarları içine atın harlı ateşte mantarlar suyunu çekene kadar kavurun.
  2. Soğanı sarımsağı ekleyin, soğanlar pebeleşinceye kadar kavurun.
  3. Tuzu baharatı ,kapya biberi ekleyin,bir iki saniye kadar karıştırın, ocağı kapatın.
  4. Mısır unun ,tereyağını tavaya alın bir iki saniye kavurun, sütü ilave edin.
  5. Karıştırarak göz göz kaynayana kadar pişirin, koyulursa biraz sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.
  6. Ocağı kapatın,baharatını, tuzunu, rendelenmiş kaşarı ilave edin karıştırın.
  7. Servis tabağına döşeyin, üzerine yahniyi döşeyin,tereyağını kızdırın toz biberi serpin,yahninin üzerine gezdirin.Afiyet olsun.

Kabak salata Susamlı Pilavv

Yoğurtlu kabak salatası.
Fıstıklı susamlı pilav.
Kabak salatası tarifi:

Malzeme Listesi:
  • 2 tane kabak
  • 300 gr süsme yoğurt
  • yarım demet dere otu
  • 2 diş sarımsak, tuz, pul biber
  • 1 yemek kaşığı zeyrtinyağı
  • 1 avuç nane
Tarif:
  • Kabağı rendeleyin, servis tabağına alın, dere otunu, sarımsağı içine kıyın, tuz serpin.
  • Servis yapacağınız zaman süzme yoğurtla karıştırın servis yapın.Afiyet olsun.
Erikli Zeytinyağlı Pazı Sarması
Erikli bulgurlu zeytinyağlı pazı sarma.
Pepeçuralı Güllaç


3. Hafta Menüsü

http://www.mutfakpenceresi.com/2013/07/kabak-bayildi/#more-8522


#Goldmaster ramazan sofraları etkinliği yarışması,  3. iftar sofrası menüsü.
Menü Listemiz:
Kabak bayıldı
Tereyağlı makarna
Salata
Karpuz, üzüm,kavun,vanilyalı dondurma
Ayran

Kabak Bayıldı
Kabak bayıldı tarifi.
İmam bayıldının kabak versiyonu.
Malzeme Listesi:
  • 4 tane kabak
  • 3 tane kuru soğan
  • 5,6 diş sarımsak(isteğe bağlı daha fazlada olabilir)
  • 1 türk kahvesi fincanı zeytinyağı
  • 1 su bardağu sıcak su
  • 2 tene domates
  • yarım demet dere otu
  • yarım demet taze nane
  • pul biber,taze çekilmiş karabiber,tuz
Tarif:
  1. Kabakları oyma aletiyle dış kabuğunu şekillendirin, üstünden hafif pencere şeklinde kesin, içini oyun boşaltın.
  2. Soğanları piyazlık kıyın,sarımsakları doğrayın, , domatesi küp şeklinde doğrayın, biraz tuz serpin hafif ovun, naneyi, dere otunu kıyın ilave edin.
  3. Tuzunu, baharatını serpin karıştırın, kabakların içini doldurun, benim içim artınca  domatesleri oydum doldurdum.
  4. Tencereye dizin,tuz serpin, yağını üzerine gezdirin, sıcak suyu dökün, kabaklar pişene kadar pişirin.
  5. Servis tabağına alın,dere otu, naneyle süsleyin.Afiyet olsun.
Kabak Sufle

Kabak sufle, kabak bayıldının içinden artan kabaklarla hazırladım.
Yufkasınıda bohça kebabının,  kenarlarından artan yufkaları değerlendirdim

Meye Tabağı

Tatlı olarakda özellikle hafif olası açısından meyve olarak servis yaptım,yanında bir top dondurmayla birlikde.
Diğer tarifler en kısa zanamda blogda.Bereketli iftarlar.

Vanilyalı Dondurma

4. Hafta Menüsü

http://www.mutfakpenceresi.com/2013/08/goldmaster-4-hafta-iftar-sofrasi-menusu/

Merhabalar gününüz aydın olsun ,sevdiklerinizle beraber, huzurlu, sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileğiyle.
#Goldmaster ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor, 4.  hafta iftar menüsü tarifleri.
Menü Listesi:
Top patlıcan kebabı
Haydariye
Kaymaklı vişneli  Lor Tatlısı
Yedi çeşit meyve şerbeti
Buradaki çorbanın aynısı köftesini bulgurdan hazırladım.
Top patlıcan kebabı tarifi.
Malzeme Listesi:
  • 300 gr kuzu eti kuşbaşı
  • 3 tane tombul patlıcan
  • 2 tane patates
  • 2 tane havuç
  • 1 tane domates
  • karabiber,pul biber,tuz,kekik
  • 1 su  bardağı sıcak su
  • zeytinyağı
  • 1 tane kuru soğan
  • rendelenmiş taze kaşar
Tarif:
  1. Patlıcanları ikiye bölün, içini oyun, tuzlu suda 10 dakika bekletin, yıkayıp kağıt havluyla kurulayın, yağda kızartın,kağıt havlunu üzerinde fazla yağını çektirin.
  2. Patatesleri, havucu küp şeklinde doğrayın kızartın.
  3. Etleri harlı ateşte suyunu çekne kadar kavurun, suyunu çekin yemeklik doğranmış suğanı ekleyin,rengi dönene kadar kavurun, ocağı kapatın,havucu, patatesleri ekleyin, baharatını tuzu serpin  karıştırın.
  4. Tepsiye patlıcanları dizin,hazırlanan karışımdan içini doldurun, üzerine domates dilimleri döşeyin,sıcak suyu dökün.
  5. Önceden ısıtılmış fırında 180° C fırında 45 dakika pişirin, indirmeye yakın kaşar rendesi serpin, beş dakika fırında tutun, servis yapın.Afiyet olsun.
Semiz otlu tereyağlı bulgur pilavı.
Buradaki pilav gibi pişirdim,soğuyunca yıkanmış semiz otlarını ilave edip karıştırdım.
Haydariye tarifi.
Yeşil elma programında, Oktay Ustada görmüştüm biberlerin sunumunu, bende biberiyeyi doldurdum servis yaparken.
Malzeme Listesi:
  • 300 gr süzme yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • tuz
  • 2 diş sarımsak
Tarif:
  • Yoğurdu kaseye alın, baharatları serpin,tuz ,sarımsağı ekleyin, zeytinyağını ilave edip karıştırın.
  • Servis yaparken ben köy biberi ve kapya biberin üstünden pencere açtım, içini temizleyip  doldurdum.
Bıldırcın yumurtalı pide.
En kısa zamanda tarifi blogda olur inşallah.
Kaymaklı vişneli lor Tatlısı.


www.marindentarifler.blogspot.com

1. Hafta Menüsü

Cevizli-Parmesanlı-Roka Salatası

Malzemeler:

  • 1 demet Roka
  • 1 adet Domates
  • 2 adet küçük Salatalık
  • 2 yemek kaşığı Zeytinyağ
  • 4 sap Yeşil Soğan
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı Balsamik Sirkesi
  • 5 parça ince dilim Parmesan Peyniri (alternatif olarak kaşar dilimleri)
  • 1/2 çay bardağı Ceviz

Yapılışı;


Rokamızı yıkayıp kurutalım ve doğrayalım. Yeşil soğanları, salatalığı ve domatesi de küçük küçük doğrayıp roka ile harmanlıyalım.
Zeytinyağını, balsamik sirke ve tuzu bir kabın içinde iyice karıştırıp, salatamızın üstüne dökelim.
Parmesan peyniri ve cevizle süsleyelip servis edelim.
Afiyet Olsun
Bu güzel iç acıçı salatayı Goldmaster Ramazan yarışması için hazırladım (doğaçlama)





Salçalı Biftek:

Malzemeler:
  • 4 parça dana biftek
  • 1 baş sarımsak
  • 1 büyük boy Soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 5 tane rendelenmiş domates
  • Tuz, karabiber, kekik ve 2 adet defne yaprağı

Yapılışı:


Etlerimizi yıkayalım ve mutfak peçetesinde suyunu çektirelim. Arzu edersek biftekleri ikiye bölelim.

Geniş bir tavaya tereyağımızı alalım ve eritip etlerimizi 2 taraflı hafif kızartıp (1-2 dak) bir tabağa alalım.
İnce doğranmış soğanı ve sarımsağı tavada soteleyelim sırasıyla domates rendesini, salçayı, baharatları şöyle bir iki dakika tavada pişirip etlerimizi sosumuzun içine yerleştirelim. Bir su bardağı sıcak su ekleyelim ve
kısık ateşte 1 saate yakın pişirelim.

Afiyet olsun.





2.Hafta MEnüsü

http://marindentarifler.blogspot.com/2013/07/goldmaster-ramazan-mutfaklarna-sihirli.html

Goldmaster Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor - 2.Menüm

Sebzeli Mercimek Çorbası

Malzemeler:
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 tane büyük boy kabak
  • 1 baş soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tane soyulmuş domates
  • 1tane kappa biberi
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı  pul biberi
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 su bardağı et suyu
  • 5-6 su bardağı su

Hazırlanışı:
Mercimekler ayıklanıp yıkanır. Tenceremize mercimekle birlikte 4'e bölünmüş soğanı, sarımsağı, soyulmuş domatesi, doğranmış kabak ve biberimizi, et suyumuzu, 5-6 bardak su ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip orta ateşte pişirelim. Malzemeler yumuşadıktan sonra çorbamızı el blenderi ile iyice ezelim. Daha sonra teryağı ile baharatlarımızı ilave edip bir taşım kaynatalım.



Afiyet olsun :)




Biberli Hindi Şiş:

Malzemeler:

  • 500 gr Hindi gögüs
  • 5 adet Sivri Biber
  • 1 adet Kırmızı Biber
  • 10 adet tahta çubuk şiş
  • Baharat karışımı: 1er çay kaşığı kimyon, kırmızı toz biber, tuz, biberiye
  • 4 yemek kaşığı Zeytinyağ


Hazırlanışı:
Hindi göğsümüzü kuşbaşı doğrayalım. Baharatlarımızla ve zeytinyağ ile marine edip

buzdolabında 1 saate yakın dinlendirelim.
Biberlerimizi küçük küçük doğrayalım ve çubuklarımıza sırasıyla kırmızı biber, yeşil biber ve
etimizi dizelim.
Fırınımızı izgara ayarına getirip önceden ısıtalım. Şişlerimizi fırın kağıdı serilmiş tepsimize dizelim hindiler kızarıncaya kadar pişirelim.

Afiyet olsun :)




3. Hafta Menüsü

http://marindentarifler.blogspot.com/2013/08/goldmaster-ramazan-mutfaklarna-sihirli.html

Goldmaster Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor - 3.Menüm

Domatesli Biber Kavurma

Malzemeler:
  • 500 gr Sivri Biber
  • 5 adet Domates
  • 3 yemek kaşığı Zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı Tuz

Yapılışı:
Biberleri yıkayıp 2'ye bölelim. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayıp bir kenarda bekletelim.
Zeytinyağımızı geniş bir tavaya koyup biberlerimizi ekleyelip kapağını kapatalım ve kavrulmaya bırakalım. Arada bir tavayı sallayıp biberleri karıştıralım. Biberler hafif kızardıktan sonra domates ve tuzu ekleyip tekrar kapağını kapatıp domatesler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Bu tarif hem çok pratik hemde çok ekonomik ve bol lezzetli.

Afiyet olsun.


Şam Tatlısı

Malzemeler:
  • 4 su bardağı İrmik
  • 2 su bardağı Toz Şeker
  • 2 su bardağı Süt
  • 2 çay kaşığı Karbonat
  • 1 kase çiğ Badem)

Şerbeti:

  • 4 su bardağı Toz Şeker
  • 4 su bardağı Su
  • 1 Limon

Şerbetin Yapılışı:
Şekeri ve suyu iyice kaynatalım. İndirmeye yakın limonu sıkıp şerbete ekleyelim. 5 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakalım.


Yapılışı:
Cam bir kaseye irmik, şeker ve karbonatı koyup malzemelerin birbirine karışmasını sağlayalım.
Üstüne 2 bardak sütü ekleyip spatula yardımı ile karıştıralım. Diktörtgen büyük bir borcam tepsiyi margarin ile yağlayıp üstüne biraz irmik serpelim, yerken güzel çıtır çıtır bir tat oluyor.
Spatula yardımı ile harcımızı tepsiye yayalım ve 2-3 saat buzdolabinda bekletip bir parmak genişliğinde uzunlamasına sonra bir parmak genişliğinde enlemesine kesip, her dilimin üzerine badem dizelim.
Önceden ısıtılmış 160 derece fırında kızarıncaya kadar pişirelim.
Fırından çıkar çıkmaz soğumuş şerbetimizi üstüne döküp tatlımızı soğmaya bırakalım. Yerken çocukluğumuzda yediğimiz okul önlerinde satılan tatlıyı anımsıyalım :)

Afiyet olsun.



4. Hafta Menüsü


Goldmaster Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor - 4.Menüm

İslim Kebabı:

Malzemeler:
  • 750 gr orta yağlı kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 büyük boy soğan
  • 1 bardak ufalanmış ekmek içi
  • 1 dolu tatlı kaşığı tuz
  • 1 dolu tatlı kaşığı karabiber
  • 1 dolu tatlı kaşığı Pul biber
  • 1 dolu tatlı kaşığı Kimyon
  • 2-3 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı bardak su
  • 2 adet orta boy domates
  • 4-5 adet sivri biber
  • 7 adet büyük boy patlıcan

Yapılışı:
Kıymayı, ekmek içi, yumurta, rendelenmiş soğan ve baharatlarla güzelce yoğuralım ve buzdolabında 1-2 saat dinlendirmeye bırakalım.
Kıymamızdan daha sonra yuvarlak köfteler yapıp kızartalım.

Patlıcanları iki tarafından birerkere soyalım ve tuzlu suda bekletelim. Siyah suyu cıktıktan sonra mutfak peçetesiyle hafifce kurulayıp, uzunlamasına dört şerit olacak şekilde dilimleyelim ve hazırladığımız bu patlıcan şeritlerini sıvıyağda iki taraflı kızartıp mutfak peçetesi serdiğimiz bir tabağa alalım. Tüm patlıcanları bu şekilde kızartalım ve soğumaya bırakalım.
Patlıcanlarımızdan ikişer şerit bir tabağa alıp artı oluşturacak şekilde üst üste yerleştirelim. Ortasına bir adet köfte yerleştirip dört bir yandan bohça şeklinde kapatalım ve kürdanla sabitliyelim. Kürdanın üzerine bir domates dilimi ve sivri biber dilimi geçirip fırın tepsisine dizelim.
Salçamızla ve suyla sos hazırlayıp  kebaplarımızın üzerine dökelim. 170 derece'ye ayarlanmış fırında 25-30 dakikaya yakın pişirelim.
Afiyet olsun.




Fırında Kabak Kızartması 


Malzemeler:
  • 1 kg Kabak
  • 7-8 yemek kaşığı Sızma zeytinyağ
  • Tuz
  • 250 gr Süzme yoğurt

Yapılışı:
Kabaklarımızı soyup yıkayalım ve küp küp doğrayalım. Tepsimize fırın kağıdımızı serelim ve kabakları tepsiye koyup zeytinyağı ve tuz ile birlikte harmanlayalım. Kabaklarımızı 200 derecede önceden ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar kızartalım. Kabağımızı fırından çıkarıp soğutalım ve yoğurdumuzla karıştırıp servis edelim.
Kalorisi düşük ve çok pratik bir tarif.

Afiyet olsun.