17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.lerzankaradan.com

1. Hafta Menüsü

kıymalı yağlama
çoban salata 
tatlı olarak ayva tatlısı 

Malzemeler: 
5 su bardağı un, 1yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı maya (yada 1 paket toz maya), 1 yemek kaşığı tuz ve yaklaşık 1-1-5 bardak ılık su (unun durumuna göre daha az yada daha çok olabiliyor)

sosu için:400 gr kıyma, 5 adet soğan,2 yemek  kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvıyağ(isterseniz margarinde ekleybilirsiniz), 4 adet yeşil biber, 2 orta boy domates,1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, yarım demet maydonoz, 1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Mayayı ılık suda eritin.diğer malzemelerle birlikte yumuşak bir hamur yapın 20-25dakika dinlendirin. Yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlayın. Pasta tabağı büyüklüğünde açın. Teflonda yada sacda pişirin 
sosu için malzemelerin hepsini bir tencerede pişirin arada suyunu çekerse bir çay bardağı su ilave edebilirsiniz 
not:önce sosu hazırlayıp sonra hamuru pişirin

sonrasında bir kat şebit(pişen hamurumuz) birkat kıymalı sosumuzdan ilave ediyoruz daha sonra 4 e bölüp servis yapıyoruz
afiyet olsun









ayva tatlısı tarifim
  • 4 orta boy ayva
  • yarım limon suyu 
  • 2.5 su bardağı su
  • 2.5 su bardağı şeker
  • 1 çubuk tarçın
  • çay kaşığının ucu kadar kırmızı gıda boyası


üzeri için arzuya göre kaymak ya da ben bir paket normalkremşanti bir pakette krema tadında kremşantiyi 2 bardak süt ile birlikte çırpıyorum hem daha hafif oluyor hemde yemesi daha leziz oluyor


birkaba biraz su doldurup içerisine limonumuzu sıkıp ayvalarımızı soyup çekirdeklerini çıkartıp suyumuza koyuyoruz ki kararmasınlar
sonrasında 2.5 bardak suyumuza 2ç5 bardak şekermizi ve çubuk tarçınımızı ve gıda boyamızıda ilave edip içerisinde ayvalarımızıda ilave ediyoruz yaklaşık 20 dakika kadar pişiriyoruz(ayvanın cinsine göre pişme süresi uzayıp kısalabiliyor) yumuşayınca ayvalarımızı servis tabağına alıyoruz üzerini kaymak ya da arzuya göre benim yaptığım gibi krem şanti ile süsleyip servis yapıyoruz
afiyet olsun


2. Hafta Menüsü


Kayseri Mantısı
irmik helvası 
gavurdağı salata 
 

Ramazanda iftarlarımızı süsleyen bir lezzet malum Kayseriliyiz mantı tarifi vermeden olmaz tabi :
Hamuru için
  • 1 adet yumurta
  • 4 su bardağı un
  • yarım çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz


İç için:
  • 250 gram Kıyma (yağsız)
  • 2 orta boy soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • Tuz, karabiber


Üzeri için sos:
  • 1 yemek kaşığı domates yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı tereyağı veya
  • Margarin
  • 4 diş sarmısak
  • 2 su bardağı yoğurt
  • Kırmızıbiber
  • Sumak
  • Nane


Yapılışı:

Öncelikle içimizi hazırlayalım. Kıymanın içerisine soğanı ince ince doğrayıp üzerine de maydanozuda ekleyip tuz ve karabiberide ilave edip bir kenarda bekletiyoruz. Hamur yoğuracağımız kaba unu alalım. Ortasını açıp yumurtayı, tuzu ve suyu ekleyerek  kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım. Hamurdan yumurta iriliğinde bezeler yapıp üzerine nemli bez örterek 20 dk. dinlendirelim.Bezeleri, unlanmış bir zeminde ince bir şekilde açalım. Açtığımız yufkaları minik kareler halinde keselim. Karelerin ortalarına kıymalı içten koyarak, dört köşesini üstte birleştirelim. Bir tencereye suyu alıp kaynatarak içine 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve tuz ekleyelim. Kaynayan suya mantılarımızı atıp haşlayalım.Bir tavada tereyağını eriterek salçayı, dövülmüş sarımsakları ve kırmızıbiberi ekleyip kavuralım .Mantılarımızı süzdükten sonra üzerine yoğurt ve sosla servis yapalım. Dilerseniz sumak ve nane de ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun

tatlı olarak irmik helvası yapacağız

malzemelerimiz
  • 2.5 su bardağı irmik
  • 2.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı su 
  • yarım su bardağı ceviz ya da dolmalık fıstık
  • 1 paket margarin

öncelikle yağımızı tencerede eritip içerisine ceviz ya da fıstıklarımızı ilave ediyoruz biraz kavurunca irmiğimizi katıp biraz esmerleşene kadar kavuruyoruz
bu arada diğer tarafta başka bir tencerede süt,su ve şekeri karıştırıp kaynatıyoruz
kavrulan irmiğin üzerine kaynayan şerbetimizi yavaş yavaş ilave edip hafif şerbeti çekene kadar ocağımızı kısık ateşte tutuyoruz şerbeti çekince altını kapatıp tenceremizin ağzını kapatıp demlenmeye bırakıyoruz
şekilli kalıplar ile servis tabağımıza alıp arzuya göre tarçınla servis yapıyoruz
afiyet olsun






3. Hafta MEnüsü


3. gün menüme gelince
ezogelin çorba
fırında kabak mücver
cacık
tatlı olarak profiterol biraz zahmetli olsada ev halkı yapımına da yemesine de bayılıyor ve Ramazanda bu özel lezzeti hakediyorlar bence
öncelikle fırında mücver tarifimize gelince;


malzeme

2 yumurta
6 adet orta boy kabak
4 adet kuru soğan
yarım su bardağı zeytinyağı
yarım su bardağı süt
1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz ve arzuya göre karabiber
1 diş sarımsak(arzuya göre beyaz peynir,maydanoz ya da yeşil soğanda ilave edebilirsiniz benim ev halkı sevmediği için onların sevdiği şekilde yapıyorum)

önce kabaklarımızı rendeliyoruz( ben robotta çekiyorum)
onları karıştırma kabımıza alıp diğer malzemeleri robotta çırptıktan sonra kabaklarımızıda ilave edip önceden ısıtılmış fırında 170 derecede yüzü kızarana kadar pişiriyoruz. Hamurun kalın olmaması gerekiyor ki kabak çok pişmediği için hamursu bir tat olmasın . Sıcakken kesiyoruz. Soğuduktan sonrada yogurt ile servis yapıyoruz.
Afiyet olsun





profiterol tarifimize gelince
Malzemeler
Bir buçuk su bardağı su

100 gram margarin

1 su bardağı un
4 tane yumurta
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı toz şeker

Krema malzemeleri;
2.5 su bardağı süt
1 paket vanilya
4 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker

1 kaşık margarin

1 paket çikolata sosu 
1.5 subardağı süt

öncelikle hamurumuzu yapacağız;
Bir tencereye suyu koyup kaynatıyoruz. Kaynayan suyun içine margarini de ilave ediyoruz.Ardından tuz, şeker, un katıp, karıştırarak pişirmeye başlıyoruz.Yaklaşık 10 dakika kısık ateşte pişireceğiz daha sonra ılıması için ocaktan alıyoruz. Biraz ılıdıktan sonra teker teker yumurtaları kırıyoruz her defasında mikser ile yumurtayı iyice yediriyoruz. 4 yumurtayıda iyice yedirdikten sonra bu hamuru bir süre (yaklaşık 20 dakika ki bu sürede de kremayı hazırlıyoruz)buzdolabında bekletiyoruz.




sıra kremamızı yapmakta; krema malzemelerimizi bir tencereye ekleyip sürekli karıştırarak (muhallebiden biraz koyu kıvamda olacak)pişiriyoruz. Onuda bir kenara alıyoruz kaymak tutmaması için 1 kaşık margarin ilave edip sık sık karıştırarak ılımasını sağlıyoruz.

son olarak çikolata sosunu da pişirip onuda bir kenara alıp hamuru buzdolabından çıkartıyoruz.
yağlı kağıt üzerine 1er çay kaşığı büyüklüğünde aralıklı olarak diziyoruz önceden ısıtılmış 200 derecede fırında üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Buradaki püf kızarmadan sadece kabarınca fırından alısanız profiterol toplarımız çöker :)

son safhaya geldik  

 profiterol toplarımızı alt kısımlarından delerek krema pompası yardıyla içlerini krema ile dolduruyoruz.. Sosunu servis yaparken döküyorum ki toplarımız çok fazla yumuşamasın
afiyet olsun

Minik şefimde bana yaparken yardımcı oldu :)onun elinden herşey daha da güzel 







4. Hafta MEnüsü




Ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor Lerzankaradan menuler ve tarifler 4.gün

menümde

mercimek çorbası
saç kavurma

patates püresi

pilav

tatlı olarakta kuplarda jöleli supangle var

yemekten sonrası içinse çayın yanında çikolatalı ve çikolata soslu kek

 

                                                   Jöleli supangle

                                                 sac kavurma pilav ve patates püresi soframızda...


 






www.yemeksohbetleri.org

1. Hafta Menüsü
Domates dolması:
yemek yarismasi, gold master yemek yarismasi, domates dolması nasil yapilir

Malzemeler:
  • 1,5 kg domates (yuvarlak olmasına dikkat edilmeli)
  • 250 gr pirinç
  • 250 gr kıyma
  • 2 baş soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • Birkaç dal reyhan / fesleğen
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tane küp şeker (1 çay kaşığı)


Yapılışı:
Domateslerin içini bir tatlı kaşığı ile oyarız. Oyacakla da olur. İçini harcın içine doğrayarak koyarız. Soğanları ve sarımsakları doğrarız. Derin bir kapta tüm malzemeleri doğradıklarımızla beraber ekleyerek karıştırırız. Sonra ayıklayıp yıkadığımız pirinçleri üzerine ekleyerek el yordamı ile karıştırırız. Tencere seçiminde geniş bir tencere seçmemiz gerekiyor ki yan yana pişebilsinler... Domateslerin tek tek içini doldurup tencereye yan yana gelecek şekilde yerleştiririz. Sonra içine yarım çay bardağı su koyarak ocağa yüksek ateşte koyarız. Kaynamaya başlayınca hemen kısmamız gerekiyor. Sonra kısık ateşte 40-45 dk. pişinceye kadar bekletiriz.

Kuşkonmazlı, beyaz hindibalı mevsim salatası


Malzemeler:
  • 1 bağ kuşkonmaz (Ufak boy 10 adet)
  • 2 adet beyaz hindiba
  • 1/3 bağ semizotu
  • 1/3 bağ maydanoz
  • 3-4 tane orta boy domates
  • 2-3 tane yeşil biber
  • 1 adet ufak boy beyaz soğan
  • 2 adet salatalık
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke (elma veya üzüm farketmez)

Hazırlanışı:


Tüm malzemeleri ayıklayıp bol suda yıkarız. Son suyuna -ki ben 3 su yıkarım tüm yeşilliklerimi- sirke koyarak dezenfekte ediyorum ben. Siz bilirsiniz... Derin bir kapta tüm malzemeleri küçük küp küp doğrarız. Sadece soğanları jülyen dediğimiz ikiye bölüp uzun uzun keseriz. Hepsini karıştırırız. Ayrı bir kasede tüm sos malzemesini (limon, nar ekşisi, tuz ve sirke) karıştırıp salatanın üzerine dökeriz ve karıştırıp kayık tabaklara servis yaparız. Ben biraz malzemeyi bol tutarım kalabalık misafir vs yaptığım için. Duruma göre malzemeyi azaltabilirsiniz. :)

Afiyetler olsun.


2. Hafta Menüsü



Bamya yemeği:

tencere yemekleri, bamya yemegi, bamya corbasi, sulu yemek, sebze yemegi

Malzemeler: (8 kişilik)
  • 1 su bardağı nohut
  • 1/2 kg bamya
  • 1 kg domates
  • 250 gr kuşbaşı et
  • 2 tane büyük kuru soğan
  • 2 baş sarımsak (1'i piştikten sonra eklenecek)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 tane kapya biberi (Kırmızı biber)
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tane büyük limon
  • Varsa nar ekşisi 1 yemek kaşığı (Eğer yoksa bir tane daha limon sıkarız.)
  • 1 çay kaşığı pulbiber


Hazırlanışı:
Nohutu geceden ıslarız. Ertesi gün yapacağımız zaman kuşbaşı etleri zeytinyağı ile birlikte tencerede kavururuz. Üzerine soğanları, kırmızı biberi doğrayarak ekleriz. Öte yanda domateslerin kabuklarını soyup doğrarız ve tencereye atarız. Domatesleri iyice solduktan sonra tuzu atarız. Nohutu ıslattığımız sudan çıkarıp üzerine ekleriz. 1 baş sarımsağı ayıklayıp doğramadan bütün olarak düdüklü tencereye koyarız. Üzerine su ekleriz. En son pulbiberi ekleyip tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişiririz. Onlar pişene kadar bamyaların üzerini çizgiden keserek ayıklarız. Biraz büyükse ikiye üçe eninden keseriz ve yıkarız. Tencerenin havası çıktıktan sonra kapağını açıp sıktığımız limonu ve nar ekşisini atarız. Üzerine bamyayı atarız. Bu aşamada karıştırılmaz. Kaynadıktan sonra bir defa çeviririz. 15 dk pişirin. Üzerine kuru naneyi ve ikinci baş sarımsağı dövdükten sonra tencereye ekleyip ocağı kapatırız...

Afiyet olsun. :)
Kakaolu Muhallebili Cup:



Malzemeler:
  •  1,1 kg süt
  •    1 su bardağı un
  •    1,5 su bardağı toz şeker
  •    1 paket vanilya,
  •    1 paket kakao (50 gr)
  •  1/2 paket krem şanti
  •    1/2 paket çikolatalı krem şanti
  •    1 su bardağı süt (krem şanti için)
  •  Üzeri için; Damla çikolata
  •    Çikolatalı çubuk

Hazırlanışı:


Krem şantiyi 1 bardak süt ile çırpın ve buzdolabına koyun. Muhallebi için sütü bir tencereye koyarız ve şekeri ekleriz. Üzerine tüm malzemeleri eleyerek ekleriz. Çelik bir tencerede karıştırıp ocakta pişiririz. Koyu bir kıvam alıyor. Çok koyu olmasın. Muhallebi piştikten sonra önceden cam bardağa kepçe ile biraz alıp yeteri kadar muhallebi koyarız. Tüm bardaklara aynı şekilde dökeriz. Ilıdıktan sonra yaklaşık 2 saat kadar buzdolabında soğumaya bırakırız. Servis yapacağımız zaman üzerine krem şantiyi 1 cm kalınlığında dökeriz. Sonra üzerine yine çikolatalı krem şantiyi fotoğraftaki gibi sıkma torbasına koyarak süsleriz. Son olarak üzerine damla çikolata ve çikolatalı çubuk ile süsleriz.

Afiyet olsun...



3. Hafta Menüsü


http://www.yemeksohbetleri.org/2013/07/gold-master-ramazan-mutfaklarna-sihirli_24.html

Gold Master Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller yarışması 3. hafta menüm...


Kaşığa binen:


yöresel yemekler, yöresel çorbalar, yemek tarifleri, erişteli çorba, mercimekli erişteli çorba

Malzemeler:
  • 250 gr yeşil mercimek
  • 3 baş kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1/3 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 250 gr un

Hazırlanışı:
• Önce mercimekleri ayıklayıp yemeği pişireceğimiz tencerenin içine koyarak üzerine 1,5 litre kadar su koyup kaynatın. Kaynadıktan sonra mercimekler pişene kadar (15-20 dk) haşlayın.
• Bir kenarda unun içine bir çimdik tuz attıktan sonra içine alabildiğine su koyarak yoğurun. 2 bir ceviz büyüklüğünde bezeler yaptıktan sonra her birini kalın bir şekilde açın. Çok ince açmayın. Biraz etli olacak.


Açtıktan sonra büyük teflon tavada hamur donacak şekilde pişiriyoruz. Pişmeyecek. Sadece hamur katılaşacak.


Pişen hamurları dürüm şeklinde yuvarladıktan sonra fotoğraftaki gibi ince ince kesiyoruz. Onları yukarı doğru havalandırınca tüm yuvarlaklıklar açılıyor. Hepsini pişirip kestikten sonra bir tepside açık bir şekilde bırakıyoruz.
• Pişen mercimeğin içine baharatlarını ve salçasını atıp bir taşım kaynattıktan sonra içine hamurları atarak pişene kadar kaynatırız. Öte yanda soğanları zeytinyağı ile küçük bir tavada pembeleşinceye kadar pişiririz. Yemekteki hamurlar piştikten sonra üzerine kızarmış soğanları yağı ile beraber döküp karıştırıp ocağı kapatırız.
Cevizli dondurma:

evde cevizli dondurma tarifi

Malzemeler:
  • 500 gr süt
  • 6 adet yumurtanın sarısı
  • 170 gr şeker
  • 240 gr krema
  • 200 gr toz ceviz

Hazırlanışı:
Süt ve kremayı bir tencereye alıp kaynatırız. Yumurtanın sarılarını bir kapta aklarından ayırdıktan sonra şeker ile mikser yardımı ile beyazlaşıncaya kadar çırparız. Kaynattığımız sütü azar azar kepçe ile yumurtalı karışıma ilave ederiz. Yalnız süt ilave ederken el çırpma teli ile karıştıracağız. Sonra bu karışımı tencereye alıp kısık yanan ocakta çırpma teli ile hiç durmadan karıştırırız. Karışım muhallebi kıvamına gelmeden ocaktan alırız. Bir kenarda cevizi mikser yardımı ile toz haline getiriz. Yalnız ben fazla toz haline getirmedim. Biraz bütün kalsın istedim. Tercih size ait. Sonra bu toz cevizi tenceredeki karışıma ekleyip bir kaba aktarıp soğumaya bırakırız.

Soğuyan karışımı dondurma makinası hareket halinde iken dökeriz ve yaklaşık 15-20 dk kıvam alana kadar yani biraz donmasını bekleriz. Plastik spatula ile başka bir kaba alarak buzluğa atarız. Yalnız dondurmayı yumuşak sevenlere o anda servis yapabilirsiniz. Özellikle yeğenimin buz gibi dondurma yemesini istemiyorum. İlk servis ona yapılıyor. :))


Herkese afiyet olsun. :)



4. Hafta Menüsü

Gold Master Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller yarışması 4. hafta menüm...

Karnı yarık:
Malzemeler:
  • 1 kg orta boy patlıcan

  • Kızartmak için sıvı yağ

Harcı için:
  • 250 gr köftelik kıyma
  • 3-4 adet domates
  • 2 orta boy soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 tane yeşil biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tepeleme domates salçası
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • Zeytinyağı


Hazırlanışı:
• Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra sıvı yağ ile her bir tarafını güzelce kızartırız. Tüm kızarttığımız patlıcanları büyük boy borcam ya da fırın tepsisine aralıklı dizeriz.
• Harcı için soğan, sarımsak ve biberleri doğrayıp 1-2 kaşık zeytinyağı ile birlikte pembeleşinceye kadar kavururuz. Üzerine kıymayı atıp güzelce kavururuz. Doğradığımız domatesleri ve salçayı ekleriz. Hepsi güzelce piştikten sonra patlıcanları bir bıçak yardımıyla ikiye yarıp içine bir kaşık yardımıyla iç harcımızı güzelce boşluk kalmayacak şekilde yerleştiririz. Tüm patlıcanlara aynı işlemi yaptıktan sonra tepsinin dibine 1 çay bardağı kadar salçalı su yaparak döker yüksek ısınmış fırında yaklaşık 15 dk kadar pişiririz. Yanına pilav ile servis yaparız.

Afiyet olsun. :)



Şeftalili Mousse:

şeftalili mousse, şeftalili tatlilar, tatlilar, tatli tarifleri, ramazan tatlisi, jelatin nasil eritilir
Malzemeler:
  • 200 gr fildişi çikolata
  • 3 adet orta boy şeftali
  • 200 gr krem şanti
  • 1 su bardağı süt (krem şanti için)
  • 3 yumurta
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 adet yaprak jelatin (soğuk suda ıslatılmış)


Hazırlanışı:
• Çikolatayı bir mikser veya bıçak yardımıyla doğrarız ve benmari usulü (bir kap içine koyup sıcak suyun içine oturtarak erimesini sağlamak) eritiriz. Krem şantiyi süt ile usulüne göre hazırlarız ve çikolatanın içine ilave ederiz. 


şeftalili mousse, şeftalili tatlilar, tatlilar, tatli tarifleri, ramazan tatlisi, jelatin nasil eritilir

Yumurtayı şekerle çırparız. Çırpıcı veya mikser ile olabilir. Çikolatalı karışıma ekleriz. Jelatinleri ben de ilk kez denedim hayatımda. Oldukça farklı bir şey. Jelatinleri soğuk suda bekletiriz. Bir tavayı sadece ocakta ısıtıp altını kapatırız. Ve elimizle sudan çıkarıp ısınmış tavaya içine atarız. Tavayı elimizle omlet yapar gibi çevirip eritiriz. Jelatinleri de karışıma ekleriz. Şeftalilerin çekirdeklerini çıkarıp fotoğraftaki gibi boyutlarda kestim ben. Onları mikserde çekip karışıma ekleriz. Şeftalilerin kabuklarını soymadım. Çünkü kabukları ile birlikte renk verdiği için soymak istemedim. Karışımı bardaklara döküp yarım saat kadar buzdolabının deepfreeze bölümünde bekletiriz. Donduktan sonra arzuya göre üzerine rendelenmiş beyaz çikolata ilave edebilirsiniz.

şeftalili mousse, şeftalili tatlilar, tatlilar, tatli tarifleri, ramazan tatlisi, jelatin nasil eritilir

Afiyet olsun. :)