17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.bademcicegi.com

1. Hafta Menüsü

KAYSERİ MANTISI


Malzemeler:
[Hamur için]
  • 500 gr un
  • 1 yumurta
  • tuz
Bütün malzemeler özleşene kadar yoğurun.
Üzerini kapatıp yarım saat dinlendirin.

İç harcı:

  • 250 gr kıyma
  • 2 baş kuru soğan
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • bir tutam maydanoz
  • tuz

Kuru soğan, yeşil biber ve maydanozu rondodan geçirip diğer malzemelerle karıştırıp yoğurun.


Sos için:


  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı tereyağ eritilecek
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
Bütün malzemeler kavrulup 2 çay bardağı kadar su ilave edin 5 dk kadar kaynayınca ocağın altını kapatın.


Yoğurt sos için:

  • 1 kase yogurt
  • 2 diş dövülmüş sarmısak karıştırılacak.
  • arzuya göre mantının üzerine sumak

Hamurun yapılışı:

Dinlenmiş hamuru 2 bezeye ayırın.

1mm inceliğinde açın minik kareler kesin.
Karelerin ortasına kıymalı harcı koyup kapatın.
Bir tencereye suyu koyun tuzu ekleyin kaynamaya başlayınca mantıları suyun içine ilave edin pişene kadar haşlayın.
Pişen mantıları derin bir kaba süzgeçten geçirin ve mantıları soğuk sudan geçirin geri tencereye dökün üzerine biraz haşladığımız sudan ilave edin.
Mantıyı servis saatine yakın pişirmeniz önerilir.
Haşlanan mantıyı servis tabağına alın üzerine yoğurt ve sosu döküp servis yapın.




ANTEP FISTIK KREMA DOLGULU MUFFİNLER



Malzemeler;  [24 adet]

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı zencefil
  • 3 çorba kaşığı badem unu
  • 2 su bardağından 1 parmak eksik un
  • 1 su bardağı damla çikolata

Krema dolgu için;

  • 1 paket antep fıstıklı puding
  • 1 çorba kaşığı sakız reçeli veya  1 parça damla sakızı
  • 2 su bardağı süt ile bunları karıştırıp pişirin soğuması için bir kenarda bekletin.


Yapılışı;

Yumurta ve şekeri krema gibi olana kadar mikserle çırpın.

Sırayla süt,sıvıyağ,zencefil,kabartma tozu, vanilya,badem unu ve unu ilave edip çırpın.
Muffin kalıplarına bir çorba kaşığı hamurdan dökün.
Ortasına 1 tatlı kaşığı krema koyun damla çikolata serpin ve tekrar bir çorba kaşığı hamurdan koyun.
Bu şekilde hamuru kalıplara bölüştürün bu ölçüden 24 adet muffin çıkıyor.


2. Hafta Menüsü

http://www.bademcicegi.com/2013/05/tavuklu-kabak-graten.html


http://www.bademcicegi.com/2013/01/ayva-tatlisi.html

TAVUKLU KABAK GRATEN




Malzemeler:
  • 3 adet kabak
  • 3 adet şinitsel tavuk minik doğranmış
  • 4-5 dilim pastırma
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kişniş
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 adet küçük kuru soğan minik doğranmış
  • 4 adet yeşil sivri biber minik doğranmış
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 2 adet domates kabukları soyulmuş küp doğranmış
  • tuz

Üzeri için:

  • dilimlenmiş kaşar peyniri
  • bir kaç dal dereotu
  • kabakları kızartmak için sıvıyağ


Yapılışı:
Kabakları ortadan ikiye bölün kaşık yardımı ile içlerini oyun sıvıyağda pembeleşinceye kadar kızartın.
Bir tencereye yarım çay bardağı sıvıyağ koyun doğranmış kuru soğan ve biberleri kavurun.
Doğranmış tavuklarıda ilave edin tuzu ekleyin suyu çekinceye kadar pişirin.
Sırayla pastırmayı ve baharatları ilave edin.
En son dometesi ekleyip suyu çekince ocaktan alın.
Fırın kabına kabakları dizin ortalarına harcı paylaştırın üzerine kaşar peynir dilimlerini koyup eriyinceye kadar fırında pişirin.
Dereotu ile süsleyip servis yapın.
AYVA TATLISI



Malzemeler;

  • 3 adet ayva [ biri ortası için rendelecek ]
  • 4 çorba kaşığı şeker
  • 8 çorba kaşığı tozşeker
  • limonlu su
  • 2 su bardağı su
  • bir tutam karanfil
  • süslemek için toz fıstık
  • Arzuya göre dondurma veya kaymak ile servis yapabilirsiniz.



Yapılışı;
Ayvaların kabuklarını soyun ortadan ikiye bölün yataklarını bir bıçak yardımı ile çıkarın limonlu suyun içinde kararmaması için bırakın.
Temizlenmiş bir ayvayı rendeleyin sos kabına alın üzerine 4 çorba kaşığı şekeri dökün bir kaç tane karanfil atıp yumuşayana kadar pişirin.
Bu arada hazırladığımız ayvayı bir tencere dizin üzerine birkaç tane karanfil atın.
2 su bardağı su ilave edip ocağa alın yumuşayana kadar pişirin.
Ayvalar suyunu çekip pişince ortalarına 2şer çorba kaşığı şekeri paylaştırın kısık ateşte şekeri eriyip hafif karamel olana kadar ocakta tutun.
Karamel olan ayvaları servis kabına dizin ortalarına pişirdiğimiz rendelenmiş harçı paylaştırın.
Pişerken ilave ettiğimiz karanfilleri içinden alın.
Toz fıstık ile süsleyip servis yapın.




TARTÖLETLER



Malzemeler:
[Tart hamuru]


  • 125 gr tereyağ
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 4 su bardağı un
  • yarım paket kabartma tozu
  • bir kaç damla kayısı aroması veya 1 paket vanilya


Yapılışı:
[Tart hamuru]

Derin bir kapta bütün malzemeleri özleşene kadar yoğurun.
1 saat buzdolabında dinlenmeye bırakın.
Küçük bezeler alıp nişasta ile tart kalıbı büyüklüğün açın kalıplara yerleştirin.
Çatalla delikler açın fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.
Piştikten sonra iyice soğuduktan sonra kalıplardan çıkarın.

Krema malzemesi:
  • 250 ml süt
  • yarım su bardağından biraz eksik şeker
  • yarım su bardağından biraz eksik buğday nişastası
  • 30 gr tereyağ
  • 2 çorba kaşığı labne

Arzuya göre kremasını isteğiniz bir puding ile yapabilirsiniz.




Yapılışı:
Bir tencereye sütü dökün iyice ısıtın.
Ayrı bir kapta şeker,yumurta venişastayı karıştırın ısınan sütten biraz dökerek nişastayı açın.
Kaynayan süte hızlı bir şekilde karıştırarak karışımı dökün.
Koyulaşınca ocaktan alıp tereyağını ilave edin ve karıştırın.
İyice soğuduktan sonra 2 çorba kaşığı labneyi ilave edin mikserle çırpın.

Üzeri için:
  • Çeşitli meyveler
  • 2 paket üzerindeki tarife göre hazırlanmış tart jölesi

Öneri: Meyvelerin kararması için limon suyu sürebilirsiniz.


Hazırlanışı:
Soğuyan tartların ortalarına krema sıkacağı yardımı ile kremayı sıkın.
Meyveleri dizin tart jölesini üzerlerine döküp buzdolabına kaldırın.

Afiyet olsun...



KIRMIZI DRAJELİ SUPANGLE KREMALI PASTA


KIRMIZI DRAJELİ SUPANGLE KREMALI PASTA



Malzemeler:

[Pandispanya için 24 cm kelepçeli kalıp]
  • 4 Adet Yumurta
  • 1 türk kahve fincanı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 3 çorba kaşığı sıcak su
  • 4 türk kahve fincanı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 4 kahve fincanı un
  • 1 paket hindistan cevizli puding toz olarak kullanılacak.

İsterseniz hazır pandispanyada kullanabilirsiniz.






Dolgu krema için:
  • 2 paket supangle 
  • 3.5 su bardağı süt ile pişirilecek.
  • 1 su bardağı kadar damla çikolata

Üzerini kaplamak için:

  • 1,5 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt ile çırpılacak
  • kırmızı gida boyası çırpılmış krem şantiye damlatın.[ isteğe bağlı]
  • Üzerini kaplamak için draje şekerler
  • Kenar süsleme içinde yaprak çikolata


Pandispanyanın yapılışı:

Derin bir kapta yumurtanın aklarını şekerin yarısı ile krema kıvamına gelene kadar çırpın.
Ayrı bir kapta yumurta sarılarını,kalan şekeri ve sıcak suyu iyice çırpın.
Sarılı karışıma yoğurt,sıvıyağ, vanilya, kabartma tozu ve pudingi ilave edin tekrar çrpın.
En son unu ekleyip çırptıktan sonra bu karışıma akları ekleyip kaşikla karıştırarak yedirin.
24 cm çapındaki kelepçeli kalıba yağlı kağıt serin hamuru dökün 170 derece fırında pişirin.
Pişmeden üzeri kızarırsa folyo kağıdı ile üzerini kapatın.
Kekinizin pişip pişmediğini kürdan yardımı ile ögrenebilirsiniz kürdanı batırınca kuru çıkıyorsa pişmiş demektir.
Pandispanyanızı 1 gün önceden pişirip dinlenirse daha lezzetli olacaktır.




Pastanın hazırlanışı:

Pandispanyanızı 3 pata ayırın.
Derin ve büyük çukur bir kabı streç film ile kaplayın.
Kekin ilk katını kaba şeklini alacak şekilde tabanına yerleştirin supanglenin birazını dökün damla çikolata serpin.
İkinci katıda kapatıp aynı işlemi uygulayın son keki kapak olarak kapatıp hafifçe üzerine bastırın streç film ile üzerini kapatın.
Buzdolabında dinlendikten sonra üzerini ince bir şekilde hazırladığınız krem şanti ile kaplayın.
Son olarak üzerine drajeleri kenarlarınada yaprak çikolataları yapıştırın.
Buzdolabında iyice soğuduktuktan sonra dilimleyip servis yapın.

Afiyet olsun...


4. Hafta Menüsü




MUZ AROMALI REVANİ





Malzemeler:

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 kutu sıvı krema 
  • 2su bardağı muz aromalı irmik  [Selva marka]
  • 1su bardağı un
  • 1 kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Carte d'or dondurma


Şerbet için:
  • 5 çay bardağı tozşeker
  • 6 yemek kaşığı bal
  • 4 su bardağı su
  • yarım limon suyu 



Yapılışı:
Önce şerbeti hazırlayalım bir tencereye su, şeker ve balı koyup kaynatalım limon suyunu ekleyip 5 dk daha kaynatıp ocaktan alın.
Soğumaya bırakın.
Keki için önce yumurta ve şekeri iyice çırpın.
Sonra sıvıyağ,sıvı krema ve irmik ekleyip tekrar çırpın.
En son un, kabartmatozu ve vanilyayı ilave edip çırptıktan sonra kağıt bardaklara 3'er çorba kaşığı paylaştırın.
Tepsiye dizin 170 derecede pembeleşinceye kadar pişirin.
Keki fırından çıkarınca iyice soğumasını bekleyin.
Kağıt bardakları yavaş yavaş yırtarak kekleri tepsiye dizin.Sıcak şerbeti keklerin üzerine dökün.
Şerbeti çekince dondurma ile birlikte servis yapın.

RENKLİ MAKARONLAR




Malzemeler:
  • 150 gr badem unu
  • 250 gr pudra şekeri
  • 5 yumurta akı
  • 150 gr toz şeker
  • 20 gr şam fıstık tozu
  • bir kaç damla pembe gıda boyası

Ara krema:

  • 200 gr sıvı krema 
  • 200 gr küvertur çikolata [Markette satılan bitter çikolatada kullanabilirsiniz]


Yapılışı:

Mikser kabına yumurta aklarını ve tozşekeri ekleyerek iyice çırpın sert krem şanti kıvamına gelene kadar.
Bir kaç damla gıda boyasını ilave edin.
Ayrı bir kapta badem unu,fıstık tozu ve pudra şekerini karıştırıp robottan iyice çekin.
Bu toz karışımın yumurtalı karışıma azar azar ilave ederek tahta kaşıkla karıştırarak iyice yedirin.
Sıkma torbasına doldurun ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak sıkın.
Sıkma işlemi bitince tepsiyi masaya bir kaç kez vurun hava kabarcıkları çıksın.
Bu şekilde tepside kuruması için 1 saat kadar bekletin.Kuruduktan sonra 100 derece fırında yaklaşık 15 dk kadar pişirin.
Herkesin fırın ısı ayarı farklıdır sık sık kontrol edin.
Hafif kurumuş ve kabarmışsa pişmiş demektir.


Ara kreması içinde sıvı kremayı sos kabına dökün ocağa alın kaynama noktasına gelince çikolatayı ilave edin eriyene kadar karışrırın.

Ocaktan alın iyice soğuyana kadar bekletin.
Krema ve makaronlar iyice soğuduktan sonra makaronların ortasına kremasını sıkıp diğerini üzerine yapıştırın.





www.dilekkmutfakta.blogspot.com

1. Hafta Menüsü

SLİM KEBABI VE NOHUT SALATASI--Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor--

İSLİM KEBABI


MALZEMELER:
  • 4 adet patlıcan
  • domates-biber
  • kızartmak için sıvıyağ

KÖFTESİ İÇİN:
  • 400 GRAM kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 1 dilim ekmek içi
  • karabiber-tuz-kimyon

SOS:
  • domates salçası-su

YAPILIŞI:
  • Patlıcanlar alacalı soyulup yarım santim genişliğinde boyuna kesilir tuzlu suda beklemeye alınır.
  • köfte yoğurulur ister ızgara ister tavada kızartılır. ( ben mini fırın tepsisine dizip ızgara yaptım)
  • daha sonra patlıcanlar iyice kurulanıp bol yağda kızartılır. 
  • Derin
  • bir  kaseye patlıcanlar karşılıklı yerleştirilir araya köfte konarak kapatılır fırın tepsisine yerleştirilir. 
  • Üzerlerine 1 dilim domates ve biber yerleştirilip kürdan ile sabitlenir, 
  • sos için salça sulandırılıp bir taşım kaynatılır ve fırın kabına dökülür, 
  •  eğer domates kullanacaksanız domates rendelenir az sıvı yağda öldürülür suyu eklenip kaba boşaltılır. 
  • 200 derecede pişirilir. 
                       NOHUT SALATASI


MALZEMELER  :  
  • haşlanmış nohut
  • maydanoz-dereotu-taze soğan-
  • közlenmiş kırmızı biber
  • zeytinyağı-limon-tuz
YAPILIŞI: 

SAKSI KEBABI-VİŞNELİ İRMİK TATLISI / Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-2-

SAKSI  KEBABI




MALZEMELER: 
  •  2 TANE BOSTAN PATLICAN 
  • MİSKET KÖFTE  
  • 2 PATATES 
  • 2 TANE DOMATES 
  • 1 DİŞ SARIMSAK 
  • KARABİBER-TUZ  

YAPILIŞI:  
  • Patlıcanlar  alacalı soyulup ortadan ikiye bölünür, 
  •  İçleri oyulup tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir, 
  • Daha sonra iyice kurulanıp bol yağda kızartılır. 
  • Kıyma-soğan ve baharatlarla yapılmış olan misket köfteler ve küp küp doğranan patatesler kızartılıp patlıcanların içlerine doldurulur.  

SOS İÇİN:  
  • 2 Domates rendelenir az sıvıyağda sarımsak-tuz ve karabiberle pişirilir. tepsinin altına sos yayılıp üzerine patlıcanlar oturtulur, 15 dk kadar fırınlanır. 



VİŞNELİ İRMİK TATLISI
MALZEMELER: 

  • 1 KİLO SÜT   
  • 10 KAŞIK İRMİK  
  • 12 KAŞIK TOZ ŞEKER  
ÜZERİ İÇİN:
  • 4 BARDAK VİŞNE SUYU 
  • 4 KAŞIK NİŞASTA  
  • 6 KAŞIK ŞEKER  
  • VİŞNE TANELERİ  

YAPILIŞI: 
  • Süt-şeker ve irmik tencereye konup muhallebi pişirilir, 
  • Islatılmış kalıbın altına dökülür. 
  • Vişne suyu-nişasta - şeker ve 1 kase vişne birlikte pişirilir 
  • İrmikli muhallebinin üzerine dökülür 
  • Buzdolabında soğumaya bırakılır,
  • 3-4 saat sonra ters çevirilip servis edilir.





3.Hafta Menüsü


BEYTİ - KAKAOLU ŞEKERPARE / GoldMaster Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor -3-



MALZEMELER:

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 yumurta
  • 1/2 demet maydanoz
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon

SARMAK İÇİN:


  • 1 adet yufka
  • 50 gram margarin veya sıvıyağ
SOSU:
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı su
  • 1 kaşık tereyağ
  • 1 adet yumurta üzerine sürmek için

ÜZERİNE


  • yeterince yoğurt
  • 2 kaşık tereyağ

YAPILIŞI
  • Köfte malzemeleri yoğurulup köfte hazırlanır .
  • 1 kaşık tereyağ veya margarin eritilir biber salçası katılıp kavrulur.
  •  1 su bardağı su eklenip kaynatılır ve soğumaya bırakılır.
  • Margarin eritilir ,1 adet yufka masaya serilir eritilen margarin yufkanın her tarafına sürülür yada sıvıyağla yağlanabilir ortadan kesilir , kesilen yufkanın geniş taraflarına 2 parçaya ayırdığımız köfte rulo şeklinde yerleştirilir ,çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapılır 2 santim genişliğinde verev kesilir yağlı kağıt serili tepsiye dizilir, üzerine1 bütün yumurta çırpılarak sürülür, sıcak fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir . 
  • Soğuyan salçalı sos üzerlerine dökülerek tekrar fırına sürülür 10 dakika kadar pişirilir .
Servis tabağına alınıp üzerine yoğurt konur, kırmızı biberli tereyağ kızdırılıp dökülür.Kolay gelsin afiyet olsun.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MALZEMELER 
  • yarım paket yumuşak margarin 
  • 1 çay bardağı irmik 
  • 2 yumurta ( 1 tanesinin sarısı üzerine sürülecek) 
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket kakao (25 gr) 
  • aldığı  kadar un(ele yapışmayacak kıvamda olmalı)  
  • FINDIK  

ŞERBET İÇİN:  
  • 3,5 bardak şeker 
  • 3,5 bardak su  
  • birkaç damla limon suyu    
YAPILIŞI:  
  • Öncelikle şerbetimizi 10 dk kadar kaynatıp, soğumaya bırakalım. 
  • Daha sonra hamur malzemelerimizi yoğurup, ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım 
  • yağlanmış tepsiye dizdiğimiz şekerparelerimizin üzerine yumurta sarısı sürüp fındıkları batıralım  
  • 200 derecede ortalama 20-30 dk pişirelim 
  • çıktıktan birkaç dakika sonra oda ısısındaki şerbetimizi döküp, üzerini kapatıp şerbeti çekmesini bekleyelim.


    4. Hafta Menüsü



MİLFÖY ÇANAĞINDA ET SOTE-SU MUHALLEBİSİ = GoldMaster-Ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor 4-

ET SOTE

 MALZEMELER:  
  • Yarım kilo kuşbaşı et  
  • 2 adet soğan 
  • 2 adet sivri biber 
  • 2-3 adet domates  
  • tuz-karabiber  

ÇANAK İÇİN:  

  • 4 tane milföy 
  • Milföylerimizi oda ısısında çözdürdükten sonra   terslerini yağladığımız krem karamel kalıplarının diplerine elimizle yerleştirip 10 dk kadar fırınlayalım,  çıkarıp bıçak yardımıyla çanakları kurtaralım.
YAPILIŞI: 
  • Etlerimizi kızdırdığımız düdüklü tenceremize atıp mühürleyelim, 
  •  Etler önce tencereye yapışacak daha sonra kendini salacaktır.  
  • Daha sonra yeterince tereyağ koyup doğradığımız kuru soğanları, sivri biberleri atıp bir süre kavuralım  
  • Domatesleri ekleyip bir süre daha  kavurduktan sonra 
  • 1 bardak kadar sıcak su ve tuzunu koyup 15 dk pişirelim. 

                                                 SU MUHALLEBİSİ-BİCİ BİCİ




MALZEMELER: 

  

muhallebi

  • 5 bardak su  
  • 5 kaşık mısır nişastası   



şerbet 

  • 6 bardak su  
  • 2 bardak toz şeker  
  • kabuk tarçın 
  • karanfil   
  • kırmızı gıda boyası



YAPILIŞI: 

  • Öncelikle şerbetimizi hazırlayalım,  
  • bunun için bir tülbent parçasının içine tarçın ve karanfillerimizi sıkıca bağlayalım    
  • su ve şekeri ateşe koyup içine tarçın ve karanfillerin olduğu keseyi atalım  
  • çay kaşığının ucu ile gıda boyamızı ekleyelim ve  
  • 20 dk kadar kaynatalım    
  • 5 bardak su ve 5 kaşık nişastayı muhallebi kıvamında pişirelim 
  • ıslatılmış borcama dökelim  
  • her ikisi de soğuduktan sonra küp küp kestiğimiz muhallebimizin üzerine şerbetimizi döküp 
  • buz ile servis edelim.