17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.dilekkmutfakta.blogspot.com

1. Hafta Menüsü

SLİM KEBABI VE NOHUT SALATASI--Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor--

İSLİM KEBABI


MALZEMELER:
  • 4 adet patlıcan
  • domates-biber
  • kızartmak için sıvıyağ

KÖFTESİ İÇİN:
  • 400 GRAM kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 1 dilim ekmek içi
  • karabiber-tuz-kimyon

SOS:
  • domates salçası-su

YAPILIŞI:
  • Patlıcanlar alacalı soyulup yarım santim genişliğinde boyuna kesilir tuzlu suda beklemeye alınır.
  • köfte yoğurulur ister ızgara ister tavada kızartılır. ( ben mini fırın tepsisine dizip ızgara yaptım)
  • daha sonra patlıcanlar iyice kurulanıp bol yağda kızartılır. 
  • Derin
  • bir  kaseye patlıcanlar karşılıklı yerleştirilir araya köfte konarak kapatılır fırın tepsisine yerleştirilir. 
  • Üzerlerine 1 dilim domates ve biber yerleştirilip kürdan ile sabitlenir, 
  • sos için salça sulandırılıp bir taşım kaynatılır ve fırın kabına dökülür, 
  •  eğer domates kullanacaksanız domates rendelenir az sıvı yağda öldürülür suyu eklenip kaba boşaltılır. 
  • 200 derecede pişirilir. 
                       NOHUT SALATASI


MALZEMELER  :  
  • haşlanmış nohut
  • maydanoz-dereotu-taze soğan-
  • közlenmiş kırmızı biber
  • zeytinyağı-limon-tuz
YAPILIŞI: 

SAKSI KEBABI-VİŞNELİ İRMİK TATLISI / Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor-2-

SAKSI  KEBABI




MALZEMELER: 
  •  2 TANE BOSTAN PATLICAN 
  • MİSKET KÖFTE  
  • 2 PATATES 
  • 2 TANE DOMATES 
  • 1 DİŞ SARIMSAK 
  • KARABİBER-TUZ  

YAPILIŞI:  
  • Patlıcanlar  alacalı soyulup ortadan ikiye bölünür, 
  •  İçleri oyulup tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir, 
  • Daha sonra iyice kurulanıp bol yağda kızartılır. 
  • Kıyma-soğan ve baharatlarla yapılmış olan misket köfteler ve küp küp doğranan patatesler kızartılıp patlıcanların içlerine doldurulur.  

SOS İÇİN:  
  • 2 Domates rendelenir az sıvıyağda sarımsak-tuz ve karabiberle pişirilir. tepsinin altına sos yayılıp üzerine patlıcanlar oturtulur, 15 dk kadar fırınlanır. 



VİŞNELİ İRMİK TATLISI
MALZEMELER: 

  • 1 KİLO SÜT   
  • 10 KAŞIK İRMİK  
  • 12 KAŞIK TOZ ŞEKER  
ÜZERİ İÇİN:
  • 4 BARDAK VİŞNE SUYU 
  • 4 KAŞIK NİŞASTA  
  • 6 KAŞIK ŞEKER  
  • VİŞNE TANELERİ  

YAPILIŞI: 
  • Süt-şeker ve irmik tencereye konup muhallebi pişirilir, 
  • Islatılmış kalıbın altına dökülür. 
  • Vişne suyu-nişasta - şeker ve 1 kase vişne birlikte pişirilir 
  • İrmikli muhallebinin üzerine dökülür 
  • Buzdolabında soğumaya bırakılır,
  • 3-4 saat sonra ters çevirilip servis edilir.





3.Hafta Menüsü


BEYTİ - KAKAOLU ŞEKERPARE / GoldMaster Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor -3-



MALZEMELER:

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 yumurta
  • 1/2 demet maydanoz
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon

SARMAK İÇİN:


  • 1 adet yufka
  • 50 gram margarin veya sıvıyağ
SOSU:
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı su
  • 1 kaşık tereyağ
  • 1 adet yumurta üzerine sürmek için

ÜZERİNE


  • yeterince yoğurt
  • 2 kaşık tereyağ

YAPILIŞI
  • Köfte malzemeleri yoğurulup köfte hazırlanır .
  • 1 kaşık tereyağ veya margarin eritilir biber salçası katılıp kavrulur.
  •  1 su bardağı su eklenip kaynatılır ve soğumaya bırakılır.
  • Margarin eritilir ,1 adet yufka masaya serilir eritilen margarin yufkanın her tarafına sürülür yada sıvıyağla yağlanabilir ortadan kesilir , kesilen yufkanın geniş taraflarına 2 parçaya ayırdığımız köfte rulo şeklinde yerleştirilir ,çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapılır 2 santim genişliğinde verev kesilir yağlı kağıt serili tepsiye dizilir, üzerine1 bütün yumurta çırpılarak sürülür, sıcak fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir . 
  • Soğuyan salçalı sos üzerlerine dökülerek tekrar fırına sürülür 10 dakika kadar pişirilir .
Servis tabağına alınıp üzerine yoğurt konur, kırmızı biberli tereyağ kızdırılıp dökülür.Kolay gelsin afiyet olsun.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MALZEMELER 
  • yarım paket yumuşak margarin 
  • 1 çay bardağı irmik 
  • 2 yumurta ( 1 tanesinin sarısı üzerine sürülecek) 
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket kakao (25 gr) 
  • aldığı  kadar un(ele yapışmayacak kıvamda olmalı)  
  • FINDIK  

ŞERBET İÇİN:  
  • 3,5 bardak şeker 
  • 3,5 bardak su  
  • birkaç damla limon suyu    
YAPILIŞI:  
  • Öncelikle şerbetimizi 10 dk kadar kaynatıp, soğumaya bırakalım. 
  • Daha sonra hamur malzemelerimizi yoğurup, ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım 
  • yağlanmış tepsiye dizdiğimiz şekerparelerimizin üzerine yumurta sarısı sürüp fındıkları batıralım  
  • 200 derecede ortalama 20-30 dk pişirelim 
  • çıktıktan birkaç dakika sonra oda ısısındaki şerbetimizi döküp, üzerini kapatıp şerbeti çekmesini bekleyelim.


    4. Hafta Menüsü



MİLFÖY ÇANAĞINDA ET SOTE-SU MUHALLEBİSİ = GoldMaster-Ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor 4-

ET SOTE

 MALZEMELER:  
  • Yarım kilo kuşbaşı et  
  • 2 adet soğan 
  • 2 adet sivri biber 
  • 2-3 adet domates  
  • tuz-karabiber  

ÇANAK İÇİN:  

  • 4 tane milföy 
  • Milföylerimizi oda ısısında çözdürdükten sonra   terslerini yağladığımız krem karamel kalıplarının diplerine elimizle yerleştirip 10 dk kadar fırınlayalım,  çıkarıp bıçak yardımıyla çanakları kurtaralım.
YAPILIŞI: 
  • Etlerimizi kızdırdığımız düdüklü tenceremize atıp mühürleyelim, 
  •  Etler önce tencereye yapışacak daha sonra kendini salacaktır.  
  • Daha sonra yeterince tereyağ koyup doğradığımız kuru soğanları, sivri biberleri atıp bir süre kavuralım  
  • Domatesleri ekleyip bir süre daha  kavurduktan sonra 
  • 1 bardak kadar sıcak su ve tuzunu koyup 15 dk pişirelim. 

                                                 SU MUHALLEBİSİ-BİCİ BİCİ




MALZEMELER: 

  

muhallebi

  • 5 bardak su  
  • 5 kaşık mısır nişastası   



şerbet 

  • 6 bardak su  
  • 2 bardak toz şeker  
  • kabuk tarçın 
  • karanfil   
  • kırmızı gıda boyası



YAPILIŞI: 

  • Öncelikle şerbetimizi hazırlayalım,  
  • bunun için bir tülbent parçasının içine tarçın ve karanfillerimizi sıkıca bağlayalım    
  • su ve şekeri ateşe koyup içine tarçın ve karanfillerin olduğu keseyi atalım  
  • çay kaşığının ucu ile gıda boyamızı ekleyelim ve  
  • 20 dk kadar kaynatalım    
  • 5 bardak su ve 5 kaşık nişastayı muhallebi kıvamında pişirelim 
  • ıslatılmış borcama dökelim  
  • her ikisi de soğuduktan sonra küp küp kestiğimiz muhallebimizin üzerine şerbetimizi döküp 
  • buz ile servis edelim.




www.vanilins.com

1. Hafta Menüsü


 Malzemeler
  • 500 gr.kıyma
  • 1 adet kocaman soğan:))
  • 1 yemek kaşığı biber salça
  • 1  yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 diş sarımsak
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı pulbiber
   Yapılışı

Kıymamızı karıştırma kabına alalım.Büyük soğanın yarısını rende yapalım yarısını da zar şeklinde kıyalım. Maydanozları kıyalım.Salça,tuz,karabiber,pul biber ilavesi yapıp bütün malzemeler özleşene dek yoğuralım. Yoğurduğumuz köftemizi küçük diktörtgen borcama yayalım.Üzerine sarımsakları çok ince olmayacak şekilde kıyalım.Domatesleri kalın yuvarlak dilimler halinde  köftemizin üzerine koyalım.Biberleri de ekleyelim. 1 yemek kaşığı sıvı yağı köftelerin üzerine gezdirelim.200 derecelik fırında 25-30 dakika pişirip sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.


 Malzemeler
  • 5 adet güllaç yaprağı
  • 5 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı tepeleme şeker
  • Süslemek için nar ve ceviz
   Yapılışı

Bu tatlıyı 26 cm çapındaki yuvarlak borcama yaptım..Süt ve şekeri karıştırıp ısıtıp ılık hale getirdim.. Güllaç yapraklarını borcama göre küçültüp bir sıra yaprak üzerine 1 kepçeden biraz fazla şekerli süt koydum..Bir kaşık yardımıyla güllaç yapraklarını bastırarak her tarafının ıslanmasını sağladım.. Bütün güllaç yapraklarını bu şekilde bitirdim..Güllaç yaprakları bittiğinde yarım su bardağı süt arttı onu da afiyetle içtim:)) Buzdolabında 3-4 saat beklettim.Bol nar ve cevizle servis yaptım.

Afiyet olsun..


2. Hafta Menüsü





  Malzemeler
  • 750 gr tavuk kanat
  • 2 adet yumurta
  • 3 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı galeta unu
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı pulbiber (az acılı olsun derseniz 1 çay kaşığı koyun)
  • 2 çay kaşığı köri (aktarda ve market de bulabilirsiniz)
  • 2 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Susam
   Yapılışı

Tavuk kanatlarını önce ocakta tütsüleyerek tüylerinden kurtardım.Sonra yıkayıp düdüklüye koydum ve 15 dakika haşladım(her düdüklü için pişme süresi farklıdır..Yenebilecek kıvamda haşlayın)Daha sonra galeta unu ve bütün baharatları susamla birlikte karıştırdım.Tavukları önce una sonra yumurtaya sonra da galeta unlu karışıma bulayıp kızgın yağda kızarttım havlu kağıt üzerine koydum..



   Malzemeler
  • 1 demet taze roka
  • 7-8 adet badem
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet salatalık
  • 3 yemek kaşığı yoğurt (süzme de olabilir)
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
  • Yarım limon
  • Tuz(ben 1 çay kaşığı silme gibi kullandım)
     Yapılışı

Rokayı güzelce yıkayıp sebze kurutucudan geçiriyoruz..Doğrayıp servis tabağına alıyoruz.Salatalıkları kabuklarını soymadan minik küpler halinde doğruyoruz ve servis tabağına alıyoruz.Tuz,yağ ve limon ilavesiyle harmanlıyoruz.
Sarımsakları rendeleyip yoğurtla karıştırıp salatamızın üzerine döküp bademlerle süslüyoruz..

Afiyet olsun..



3. Hafta Menüsü

http://www.vanilins.com/2013/08/ramazan-mutfaklarna-sihirli-eller.html

Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor

Blog yazarlarının katıldığı "Gold Master Ramazan Mutfakları'na Sihirli Eller Dokunuyor"yarışması için hazırladığım,3.hafta menümde milföylü baget ve çilekli kup var.

Milföylü baget




  Malzemeler
  • 8 adet baget
  • 8 adet kare milföy
  • 8 dilim kaşar peyniri
  • Tuz,karabiber
    Yapılışı

Tavuk bagetlerin derilerini çıkarıp,yenebilecek kıvama gelene kadar haşlayalım.Milföyleri buzluktan çıkarıp yumuşamalarını sağlayalım.
Haşlanan bagetlerimize tuz ve karabiber serpip,bir dilim kaşar peyniri koyalım.
Yumuşayan milföylerimizi,istersek şeritler halinde kesip bagetlere saralım ya da benim yaptığım gibi bütün kare milföyü bagete saralım.Dikkat etmemiz gereken şey,sararken milfiöy bir tarafta toplanmasın eşit sarın.Aliminyum folyoyu bagetlerin uçlarına sarıp 200 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.Fırından çıkar çıkmaz servis yapın..


  Çilekli kup

  Malzemeler
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2.5 yemek kaşığı un (dolu ama tepeleme değil)
  • 3.5 yemek kaşığı nişasta (dolu ama tepeleme değil)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket toz krem şanti
  • 500 gr.çilek
  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri (dolu ama tepeleme değil)
  • Süslemek için toz antepfıstığı,nane yaprağı ya da dilim çilek..
     Yapılışı

Süt,şeker,un ve nişastayı çırpma teliyle karıştırarak üzeri göz göz olup kaynayana kadar karıştırıyoruz.Fazla koyulaşmasına izin vermeden ocaktan alıp,krem şanti ve vanilyayı ilave ettikten sonra,mikserle 5-6 dakika çırpıyoruz ve kuplara paylaştırıyoruz çilek püresi koyacağımızı da hesaba katarak..
Yıkayıp kuruladığımız çilekleri,blendere koyup,üzerine pudra şekerini de katıp blenderden geçiriyoruz ve kuplarımızın üzerine pay ediyoruz..Dilediğimiz malzemeyle süsleyebiliriz..Buzdolabında soğutup servis yapıyoruz..

Afiyet olsun..


4. Hafta Menüsü

http://www.vanilins.com/2013/08/gold-master-ramazan-mutfaklarna-sihirli.html

Gold Master Ramazan Mutfakları'na Sihirli Eller Dokunuyor yarışması için hazırladığım 4.hafta menüm..


   Yufkalı köfte

   Malzemeler
  • 600 gr.dana döş+kuzu kıyma
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 adet yufka
  • Tahta şiş
   Yapılışı


Karıştırma kabına kıymamızı alalım.Üzerine kuru soğanı ve sarımsağı rendeleyelim.Baharatlarını da ekledikten sonra yoğurmaya başlayalım.Bütün malzemeler özleşene dek güzelce yoğuralım.
Yufkalarımızı,aralarına bir şey sürmeden üst üste koyalım.(Fırından çıkınca yufkalar çıtır çıtır oluyor)


Köftemizi,yufkamızın orta yerine yakın uzunlamasına yerleştirelim,sıkı bir şekilde rulo yapalım.
Ben iki uçta boşta kalan yufkaları kestim,kullanmadım.
Buzdolabında 3-4 saat bekletelim.
Dolaptan çıkardıktan sonra,1-1.5 parmak genişliğinde keselim.
Yassı olarak şişlere takıp,200 derecelik fırında 10 dakika bir yüzü sonra,çevirip 10 dakika diğer yüzünü pişirelim.Sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun..




   Meyveli Muhallebi

   Malzemeler
  • Yarım kg.süt
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1.5 yemek kaşığı un (dolu)
  • 1 yemek kaşığı nişasta (dolu)
  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım paket vanilya
  • 13-14 adet kayısı
  • 5-6 adet kiraz
   Yapılışı

Süt,şeker,un,nişasta ve yumurta sarısını bir tencereye alıp çırpma teliyle pürüzsüz kıvama gelene dek çırpalım ve ocağın altını yakalım.
Çırpmaya devam ederek,göz göz olana kadar çırpalım ve ocağın altını kapatıp,vanilyasını ilave edelim.2-3 dakika mikserle çırptıktan sonra,ılımaya bırakalım.


Kayısıları dörde,kirazları ikiye bölüp çekirdeklerini çıkaralım.
Kuplarımızın dibine 5-6 parça meyve koyup,üzerine ılıyan muhallebimizden dökelim.
Kalan meyvelerle tatlımızı süsleyip buzdolabında soğutalım ve servis yapalım.

Afiyet olsun..