Börek, çörek, katmer, gözleme gibi hamur işlerinde sıvı yağ ile inceltilip hamura sürülerek kullanılan haşhaş kahvaltılarda bal ve pekmez ile karıştırılarak veya sade olarak ekmek üzerine sürülerek servis edilebilir. Eskiden daha fazla kullanılırdı haşhaş ve haşhaş ezmesi. Haşhaşın ananeler ve büyüklerimizin tecrübe ve bilgilerine dayandırılan çeşitli faydalarını şöyle sıralayabiliriz.
- Mide yanmalarını önlemektedir.(Reflü-Gastrit gibi sorunlara engel teşkil etmektedir.)
- Emziren annelerimizde süt kanallarını açmakta ve sütü artırmaktadır.
- Zindelik ve kuvvet verir.
- Bağırsakları çalıştırarak sindirim sistemini düzenlemektedir.
- Öksürük sorununu yumuşatmakta ve azalmasına fayda sağlamaktadır.
- Ekstra olarak haşhaş yağının kolestrol oranı sıfır olarak bilinmektedir. Bu sebeble kalp damar rahatsızlığı olanlar için haşhaş yağı önerilmektedir.
- Laksatiftir ve balıkyağı yerine kullanılır.
- Mesane
iltihabinda, raşitizmde, sıraca hastalığında ve kabızlıkla
kullanılır.
Bu kadar yararı
olan haşhaşı bende böreklerde, çöreklerde kullanmayı çok
seviyorum. Haşhaşlı değişik tarifler denemenin yanında
büyüklerimden öğrendiğim geleneksel yiyeceklerimizi yapmayı da
çok seviyorum. Ve memleketim insanının vazgeçemediği ve günün
her saatinde yemekten zevk aldığımız, haşhaşla müthiş bir
lezzet haline gelen gözleme tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum..
Malzemeler
;
- 1 kilo un
- tuz
- haşhaş
- sıvıyağ
- yeteri
kadar tuz
Hazırlanışı
;
Un,
tuz ve su ile yumuşak bir hamur elde edilir. Yarım saat
dinlendirilir. Haşhaş sıvıyağla inceltilir. Bezelere ayrılan
hamurlar oklavayla açılır. Açılan hamurlara haşhaş sürülerek
rulo yapılır ve gül böreği gibi sarılır. Tüm bezeler açılıp
haşhaşlandıktan sonra ilk hamurdan başlayarak servis tabağı
büyüklüğünde açılarak sacda yada yağsız tavada pişirilir.
Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet
Olsun....