15 Haziran 2013 Cumartesi

MPOC ve Serkan Bozkurt ile Yaza Merhaba

Mpoc Malezya Palm Yağları Şef Serkan Bozkurt Chef's Table Mutfak Okulu'nda “Yaza Merhaba” partisi düzenledi. Biz bloggerlarda bu partiye davetliydik. Bizi şef Serkan Bozkurt ve MPOC İstanbul yetkilisi Hakan bey karşıladılar.






Hakan bey öncelikle bize Palm yağları ile ilgili bilgi verdi. Kısaca değinirsek; Malezya, palmiye yağı üretiminde dünyada ikinci. Birinci Endonezya. Malaylar 150 ülkeye palm yağı ihracatı yapıyorlar. Türkiye de bu ülkeler arasında. En büyük müşterileri Çin. Yani Uzakdoğu ve Güney Asya ülkelerinde çok tüketilen bir yağ. Yüzde 80’i yemeklerde kullanılıyor. Sağlık, kozmetik, sanayi sonra geliyor. Dolayısıyla Malezya’ya vardığınızda ülkenin her yanının bu fantastik ağaçlarla dolu olduğunu görüyorsunuz.

Bazı Türk firmaları, palm yağını margarinlerinde, bisküvilerinde kullanıyor. Yani hayatımızın içine biz farkında olmasak da palm yağı sızmış. Malezya devletinin amacı ise bu yağlarının Ortadoğu ve Avrupa’nın mutfaklarına girmesini sağlamak. Yani ev hanımlarının, muttfak şeflerinin market raflarından palm yağı satın almalarını istiyorlar. Ayrıca duman çıkarmayan bir yağ. Mutfaklarda duvarlara yapışmaz. Bu yönüyle de tercih edilebilir.







Bizimle bu bilgileri paylaştıktan sonra workshop için eğitim sınıfına geçtik. Chef's Table bu zamana kadar gittiğim mutfak okullarından çok farklı. Dekorasyon çok sıcak ve insanın içini ferahlatıyor. Etkinlik olarakta çok sıradışıydı ve hepimiz çok memnun kaldık. Sebze ve meyveler hazırlanmış bizi bekliyordu. Diğer tarafta et, balık ve tavuk vardı. Menü yoktu, herkes dilediği malzemeyle dilediği yemeği hazırladı. Biraz ondan biraz bundan derken çok farklı lezzetler ve sunumlar ortaya çıktı. Ben zaten sıradışı şeyleri çok severim ve bu yüzden farklı soslar kullanarak etimi marine ettim..Ayrıca etimin yanına karışık sebze ve şeftaliden oluşan yine soslarla tatlandırdığım bir garnitür yaptım. Evet yanlış duymadınız şeftali..Müthiş bir aroma ve tat katıyor.








Yemeklerin pişmesinin ardından terasta bizim için hazırlana masada yemeklerimizi ve bizim için hazırlanan diğer lezzetleri tattık. Herkes çok eğlendi ve memnun kaldı. Hakan bey partinin sonunda biz bloggerlara Pirge Chef Bıçağı hediye etti. Bizi çok güzel ağırlayan ve bu güzel jesti ile mutlu eden MPOC İstanbul yetkilisi Hakan Alkan'a, Şef Serkan Bozkurt'a ve Chef's Table Mutfak Okuluna çok teşekkür ediyorum. Çok sıradışı ve güzel bir etkinlik oldu..






14 Haziran 2013 Cuma

Weber Grill Akademi

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte barbekü tutkunları piknik alanlarını doldurmaya, teras ve balkonlar ise açılmaya başladı. Güzel havaların vazgeçilmez aktivitesi barbekünün püf noktalarını bu işin uzmanı Weber firmasından öğrenmek için EKS Mutfak Akademisi'nde toplandık. Bu işin sırrı doğru barbekü seçimi, doğru kullanım, doğru ısı, et cinslerini tanıma ve eti marine etmeyi bilme.




Weber Genel Müdürü Cem Yılmaz bize hem firma hakkında genel bilgi verdi, hem de barbekü yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.






Her mevsim tutkunlarının keyif kaynağı olmayı başaran barbeküler havaların sıcak yüzünü göstermeye başladığı şu günlerde popülaritesini artırmaya başladı. En özel anlara eşlik eden barbekülerin keyfini çıkarmanın en önemli yolu ise doğru kullanım. Dünyaca ünlü barbekü markası Weber, et pişirmenin ve barbekü yapmanın önemine değinerek, lezzetli bir barbekü keyfi için doğru eti seçmenin ve doğru şekilde pişirmenin önemini savunuyor.






Lezzet kadar sağlıklı ve bilinçli kullanımın da önemli olduğunu savunan Weber Genel Müdürü Cem Yılmaz, leziz ve sağlıklı et pişirme sürecinde doğru kullanım konusunda şu şekilde konuşuyor; “Et pişirmeden önce barbekünün temiz olmasına dikkat edilmeli, mükemmel mangal keyfi için mükemmel araçların yanı sıra yüksek değerli malzemeler de gereklidir. Bu nedenle deneyimli satıcıya gidilmesi ve ürünler hakkında güvenilir bilgi edinilmesi gerekir. Kömürlü barbeküde odun kömürü daha hızlı ısınır, ancak briket kullanıldığında daha uzun süre yanması sağlanacaktır. Gazlı barbekülerde ise gerekli hazırlık işlemi yapıldıktan sonra sıcaklığı 300 dereceye getirerek ön ısı modunda tutmak gerekmektedir. Kömürlü barbekülerde kömürün, balık ve sebzenin yeterince taze olması gerekirken, dana eti en az iki haftalık olmalıdır.”

Barbeküde Meyve: Neden olmasın?

Etin yumuşak olması için marine karışımına, meyve-sebze suyu, yoğurt, şarap veya sirke gibi asit içeren içerikler konulması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, balık türündeki yiyeceklerin, mangalda çabuk piştiğini ve bu nedenle de mangal başında pişme sürecinin takip edilmesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Konuklarına et dışında daha hafif yiyecekler ikram etmek isteyenlerin tercihi sebzeler için ise en uygun pişirme şekli gözleme yöntemidir. Kısa sürede közleneceğinden işlem sırasında sık sık takibi yapılmalıdır. Et yemeği sonrası tatlı ile devam etmek isteyenler için ise barbeküde meyveyi tavsiye ediyoruz. Şeftali, muz veya ananas dilimleri ile mükemmel lezzetler yakalayabilir ve vanilyalı dondurma servis edebilirsiniz. Ancak sadece meyve değil, lezzetli kekler ve tatlı karışımlar da ızgara yöntemi ile ısıtılıp servis edilebilir.”


BARBEKÜ YAPMANIN 5 TEMEL PÜF NOKTASI
1
Kömürün pişirmeye en uygun kıvamı
Uzun süre yandığı için önerilen briket kömürler, barbeküye atıldıktan yaklaşık 40 dk. sonra uygun kıvama gelirler.
2
İdeal et pişirme ısısı
Az pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; 49-53 °C
Orta pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; 54-60 °C
İyi pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; >61 °C
Etin az, orta veya iyi pişmiş olması barbekü içerisindeki ısıya değil tercih edilen pişirme yöntemine bağlıdır.
Az pişmiş et için tercih edilen yöntem; 50/50 yöntemi
Orta pişmiş et için tercih edilen yöntem; dolaylı pişirme yöntemi
İyi pişmiş et için tercih edilen yöntem; doğrudan pişirme yöntemi
Bu şekilde barbekü içerisinde sirküle olan ısıyı kontrol ederek etin pişme derecesini kontrol edebiliriz.
3
Barbeküde sosun önemi
Dilendiğinde pişmeden önce marine sosları ile ete hoş bir lezzet katılabilir. Dilendiğinde ise piştikten sonra sos ile farklı bir tat yakalanabilir. Marine edilmemiş et için en ideal baharatlar kaba deniz tuzu, karabiberdir.
4
İdeal et pişirme süresi
Mükemmel bir et en az 4 cm kalınlıkta olmalıdır. Et pişirilmeden 1 saat önce dolaptan çıkarılıp dinlendirilmelidir. Orta boy bir bonfile için ideal pişirme süresi ön yüz 4 dk. arka yüz 3 dk.’dır. Biftek barbeküden alındıktan 3 dk. sonra kesilmelidir. Böylece etin suyu yeniden dağılır ve daha kıvamlı olur.
5
Favori Marine Tarifi
Soğan, sarımsak, tuz, biber ve taze baharatlardan oluşan marine sosu içerinde birkaç saat bekletilen et, farklı aroması ise lezzete lezzet katacaktır.







Bu değerli bilgileri bizimle paylaştığı ve ürünleri yakından tanımamızı sağladığı için Weber firmasına ve Cem Yılmaz'a çok teşekkür ediyorum. 

Esse KitchenAid Ürün Lansmanı

Uzun yıllardır hayalini kurduğum bir üründür KitchenAid Artisan Mutfak Makinesi..Özellikle pastacılık eğitimi aldığım yıllarda kullanmış ve çokta memnun kalmıştım. Hepimizin bildiği gibi bu ürün Türkiye'de Esse mağazalarında satılıyor. Ne zaman alışveriş yapmak için bir Esse mağazasına uğrasam bu ürün birgün benim olacak diye bakarım..Ve geçtiğimiz haftalarda Esse firmasından KitchenAid markasının ürün lansmanına davet edildiğimi belirten bir mail aldım ve sevinçten havalara uçtum. Firma yetkilisi Gül hanım telefonla arıyarakta bilgi verdi ve blogger arkadaşlarımı davet edebileceğimi söyledi. Ayrıca lansman sonunda Esse markası olarak bloggerlar ile ne tür çalışmalar yapabileceğimizi sizlerle görüşmek isteriz diye belirtti.


Esse ve KitchenAid çok sevdiğim markalardı. Bu lansman sayesinde ürünler hakkında daha detaylı bilgiye sahip olacaktım. Plaza Otel'e geldiğimizde bizi Esse Pazarlama müdürü Gül Kayadeniz ve Satınalma Müdürü Mustafa Akdağ karşıladı..KitchenAid İhracat Müdürü Kris Van Den Bossche bize tüm ürünler hakkında detaylı bilgi verdi ve Satınalma Müdürü Mustafa Akdağ simultane tercüme yaptı. Ve her ürün tanıtımından sonra ürünler ilgili soru sormamıza imkan tanındı. Bu anlamda çok yararlı bir toplantı oldu.




Özellikle Artisan serisine bayıldım. Klasik kırmızının haricinde çok çeşitli renklerde üretilen ürünlerin tasarımları da bir harika..O kadar ince düşünülerek tasarlanmış ki; özellikle bazı ürünler Türkiye standartlarına uygun olarak üretilmiş. Özellikle Türk kullanıcılar düşünülerek Mutfak makinesi 4,7 ltnin haricinde 6,9 lt olarakta üretilmiş ve dilerseniz yedek karıştırma kabı ilede alma imkanınız var. Dilimleme yapabileceğiniz kesme makinesinde ise dilimleyeceğiniz ürünü istediğiniz kalınlıkta dilimleyebileceğiniz gibi, ürünün kalınlığına göre 3 ayrı kademede ayarı yapabiliyorsunuz. Örnek vermem gerekirse kabağı yuvarlak dilinleyebileceğiniz gibi isterseniz boyunada dilimleme imkanı tanıyor. Şuana kadar Hiçbir markada görmediğim bir üründe şarjlı el blendırı..İstediğiniz yerde kullanın ve priz arama derdiniz yok. İnanın tüm ürünleri tek tek anlatmamın imkanı yok..Tek kelime ile hepsi tasarım harikası..Ve çok renk seçeneği ile kullanıcıları ile kucaklaşmayı bekliyolar..




Ürünleri yakından tanıma fırsatı tanıdıkları için Sayın Gül Kayadeniz,Mustafa Akdağ ve Olgu Şengül'e ve ürünler hakkında detaylı bilgi veren ve tüm sorularımıza bıkmadan usanmadan cevap veren Sayın Kris Van Den Bossche'ye sonsuz teşekkürler..



Bundan sonra da güzel işbirliekleri içinde olmamız dileği ile...Teşekkürler Esse, Teşekkürler KitchenAid...

7 Haziran 2013 Cuma

KahVANtı'nın yeni adresi Van Yımırta Kahvaltı Evi

Yıllar önce Fenerbahçe-Van maçı için Van'a gitmiş ve orada sokak kahvaltıcılarında kahvaltı etmiştim. Çok güzel ve değişik lezzetlerle tanışma imkanım olmuştu. Zaman içinde İstanbul'da çeşitli yerlerde Van Kahvaltısı sunulan mekanlar açılmaya başladı. Fakat geçen hafta içinde davet edildiğim Caddebostan'da açılan Van Yımırta Kahvaltı Evi gerek dekorasyonu, gerek yöresel kahvaltıları ve hizmet anlayışı ile farkını farkettiriyor.






İşletmenin sosyal medya uzmanı Sevgili Onno ve işletmecisinin konukseverliği ile blogger arkadaşlarımla çok güzel bir gün geçirdik. Sevgili dostum Akder Başkan yardımcısı Hande Polat'ın ve astrolog Dinçer Güner'inde bizimle birlikte olması beni ayrıca mutlu etti.




Kavut, murtuğa, jaji, menemen, Van'ın otlu peyniri, ceviz ve incir reçeli ve sayısız yöresel tatlarıyla benzerlerinden bir adım önde olan bu nezih mekan mutlaka yine yeniden gidilesi yerler arasında. Ben kendi adıma çok memnun kaldım. Şiddetle de tavsiye ediyorum..












KahVantının ardından dostlarla içilen kahvenin de tadı bir başka oluyor.




Teşekkürler Onno Kan, Teşekkürler Van Yımırta Kahvaltı evi....En kısa zamanda  bu güzel lezzetler tatmak için gelicem...

Merak edenler için adres : Bağdat Caddesi Işıldar Apt. no: 260/3 Caddebostan  Kadıköy
Tel: 0541 299 9999


Bursa Blog Yazarları Bahar Buluşması

Blog yazarı arkadaşım Derya Sezgin Bursa'da bloggerlar ile bir buluşma organize ettiğinden bahsedince çok heyecanlandım. Çünkü 6 yıl Bursa'da yaşadım ve çok güzel anılarla ayrıldım oradan. Ekmeğini yediğim, suyunu içtiğim şehre olan vefa borcumdan dolayı Filizza ev Yapımı Doğal Ürünler olarak bu güzel organizasyona sponsor olmak istedim. Sağolsun Derya arkadaşımda beni kırmadı. Kendisine elimden geldiğince sponsor firmalar konusunda yardımcı olmaya çalıştım.




Taşınma telaşımın arasında ya gidemezsem diye düşünürken, tüm şartlarımı zorlayarak gittim ve çok güzel 2 gün geçirdim. Yolculuk biraz zorlu geçsede herşey çok güzeldi. Mekan çok güzeldi, ikramlıklar çok güzeldi...





Bu güzel organizasyondan dolayı sevgili Derya arkadaşıma (DeryaylaLezzetler) ve emeği geçen tüm sponsor firmalara teşekkür ediyorum. Beni bu organizasyonda gönderdiği çok anlamlı hediye olan Bayat ekmekli tarifler kitabı ile çok sevindiren Toprak Mahsulleri Ofisi'ne ayrıca teşekkür ederim.


SPONSORLAR FİRMALAR


















FİLİZZA EV YAPIMI DOĞAL ÜRÜNLER