17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.vanilins.com

1. Hafta Menüsü


 Malzemeler
  • 500 gr.kıyma
  • 1 adet kocaman soğan:))
  • 1 yemek kaşığı biber salça
  • 1  yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 diş sarımsak
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı pulbiber
   Yapılışı

Kıymamızı karıştırma kabına alalım.Büyük soğanın yarısını rende yapalım yarısını da zar şeklinde kıyalım. Maydanozları kıyalım.Salça,tuz,karabiber,pul biber ilavesi yapıp bütün malzemeler özleşene dek yoğuralım. Yoğurduğumuz köftemizi küçük diktörtgen borcama yayalım.Üzerine sarımsakları çok ince olmayacak şekilde kıyalım.Domatesleri kalın yuvarlak dilimler halinde  köftemizin üzerine koyalım.Biberleri de ekleyelim. 1 yemek kaşığı sıvı yağı köftelerin üzerine gezdirelim.200 derecelik fırında 25-30 dakika pişirip sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.


 Malzemeler
  • 5 adet güllaç yaprağı
  • 5 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı tepeleme şeker
  • Süslemek için nar ve ceviz
   Yapılışı

Bu tatlıyı 26 cm çapındaki yuvarlak borcama yaptım..Süt ve şekeri karıştırıp ısıtıp ılık hale getirdim.. Güllaç yapraklarını borcama göre küçültüp bir sıra yaprak üzerine 1 kepçeden biraz fazla şekerli süt koydum..Bir kaşık yardımıyla güllaç yapraklarını bastırarak her tarafının ıslanmasını sağladım.. Bütün güllaç yapraklarını bu şekilde bitirdim..Güllaç yaprakları bittiğinde yarım su bardağı süt arttı onu da afiyetle içtim:)) Buzdolabında 3-4 saat beklettim.Bol nar ve cevizle servis yaptım.

Afiyet olsun..


2. Hafta Menüsü





  Malzemeler
  • 750 gr tavuk kanat
  • 2 adet yumurta
  • 3 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı galeta unu
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı pulbiber (az acılı olsun derseniz 1 çay kaşığı koyun)
  • 2 çay kaşığı köri (aktarda ve market de bulabilirsiniz)
  • 2 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Susam
   Yapılışı

Tavuk kanatlarını önce ocakta tütsüleyerek tüylerinden kurtardım.Sonra yıkayıp düdüklüye koydum ve 15 dakika haşladım(her düdüklü için pişme süresi farklıdır..Yenebilecek kıvamda haşlayın)Daha sonra galeta unu ve bütün baharatları susamla birlikte karıştırdım.Tavukları önce una sonra yumurtaya sonra da galeta unlu karışıma bulayıp kızgın yağda kızarttım havlu kağıt üzerine koydum..



   Malzemeler
  • 1 demet taze roka
  • 7-8 adet badem
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet salatalık
  • 3 yemek kaşığı yoğurt (süzme de olabilir)
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
  • Yarım limon
  • Tuz(ben 1 çay kaşığı silme gibi kullandım)
     Yapılışı

Rokayı güzelce yıkayıp sebze kurutucudan geçiriyoruz..Doğrayıp servis tabağına alıyoruz.Salatalıkları kabuklarını soymadan minik küpler halinde doğruyoruz ve servis tabağına alıyoruz.Tuz,yağ ve limon ilavesiyle harmanlıyoruz.
Sarımsakları rendeleyip yoğurtla karıştırıp salatamızın üzerine döküp bademlerle süslüyoruz..

Afiyet olsun..



3. Hafta Menüsü

http://www.vanilins.com/2013/08/ramazan-mutfaklarna-sihirli-eller.html

Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor

Blog yazarlarının katıldığı "Gold Master Ramazan Mutfakları'na Sihirli Eller Dokunuyor"yarışması için hazırladığım,3.hafta menümde milföylü baget ve çilekli kup var.

Milföylü baget




  Malzemeler
  • 8 adet baget
  • 8 adet kare milföy
  • 8 dilim kaşar peyniri
  • Tuz,karabiber
    Yapılışı

Tavuk bagetlerin derilerini çıkarıp,yenebilecek kıvama gelene kadar haşlayalım.Milföyleri buzluktan çıkarıp yumuşamalarını sağlayalım.
Haşlanan bagetlerimize tuz ve karabiber serpip,bir dilim kaşar peyniri koyalım.
Yumuşayan milföylerimizi,istersek şeritler halinde kesip bagetlere saralım ya da benim yaptığım gibi bütün kare milföyü bagete saralım.Dikkat etmemiz gereken şey,sararken milfiöy bir tarafta toplanmasın eşit sarın.Aliminyum folyoyu bagetlerin uçlarına sarıp 200 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.Fırından çıkar çıkmaz servis yapın..


  Çilekli kup

  Malzemeler
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2.5 yemek kaşığı un (dolu ama tepeleme değil)
  • 3.5 yemek kaşığı nişasta (dolu ama tepeleme değil)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket toz krem şanti
  • 500 gr.çilek
  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri (dolu ama tepeleme değil)
  • Süslemek için toz antepfıstığı,nane yaprağı ya da dilim çilek..
     Yapılışı

Süt,şeker,un ve nişastayı çırpma teliyle karıştırarak üzeri göz göz olup kaynayana kadar karıştırıyoruz.Fazla koyulaşmasına izin vermeden ocaktan alıp,krem şanti ve vanilyayı ilave ettikten sonra,mikserle 5-6 dakika çırpıyoruz ve kuplara paylaştırıyoruz çilek püresi koyacağımızı da hesaba katarak..
Yıkayıp kuruladığımız çilekleri,blendere koyup,üzerine pudra şekerini de katıp blenderden geçiriyoruz ve kuplarımızın üzerine pay ediyoruz..Dilediğimiz malzemeyle süsleyebiliriz..Buzdolabında soğutup servis yapıyoruz..

Afiyet olsun..


4. Hafta Menüsü

http://www.vanilins.com/2013/08/gold-master-ramazan-mutfaklarna-sihirli.html

Gold Master Ramazan Mutfakları'na Sihirli Eller Dokunuyor yarışması için hazırladığım 4.hafta menüm..


   Yufkalı köfte

   Malzemeler
  • 600 gr.dana döş+kuzu kıyma
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 adet yufka
  • Tahta şiş
   Yapılışı


Karıştırma kabına kıymamızı alalım.Üzerine kuru soğanı ve sarımsağı rendeleyelim.Baharatlarını da ekledikten sonra yoğurmaya başlayalım.Bütün malzemeler özleşene dek güzelce yoğuralım.
Yufkalarımızı,aralarına bir şey sürmeden üst üste koyalım.(Fırından çıkınca yufkalar çıtır çıtır oluyor)


Köftemizi,yufkamızın orta yerine yakın uzunlamasına yerleştirelim,sıkı bir şekilde rulo yapalım.
Ben iki uçta boşta kalan yufkaları kestim,kullanmadım.
Buzdolabında 3-4 saat bekletelim.
Dolaptan çıkardıktan sonra,1-1.5 parmak genişliğinde keselim.
Yassı olarak şişlere takıp,200 derecelik fırında 10 dakika bir yüzü sonra,çevirip 10 dakika diğer yüzünü pişirelim.Sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun..




   Meyveli Muhallebi

   Malzemeler
  • Yarım kg.süt
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1.5 yemek kaşığı un (dolu)
  • 1 yemek kaşığı nişasta (dolu)
  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım paket vanilya
  • 13-14 adet kayısı
  • 5-6 adet kiraz
   Yapılışı

Süt,şeker,un,nişasta ve yumurta sarısını bir tencereye alıp çırpma teliyle pürüzsüz kıvama gelene dek çırpalım ve ocağın altını yakalım.
Çırpmaya devam ederek,göz göz olana kadar çırpalım ve ocağın altını kapatıp,vanilyasını ilave edelim.2-3 dakika mikserle çırptıktan sonra,ılımaya bırakalım.


Kayısıları dörde,kirazları ikiye bölüp çekirdeklerini çıkaralım.
Kuplarımızın dibine 5-6 parça meyve koyup,üzerine ılıyan muhallebimizden dökelim.
Kalan meyvelerle tatlımızı süsleyip buzdolabında soğutalım ve servis yapalım.

Afiyet olsun..









www.sihirliparmaklarr.blogspot.com

1. Hafta Menüsü
Patates Çanakları

Malzemeler:
  • 2 adet patates
  • 150 gr kuzu kuşbaşı
  • 1 diş sarımsak
  • 2 adet domates rendesi
  • 2 adet sivri biber
  • 1 baş soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 4-5 tane kişniş tohumu
  • Bir tutam yenibahar
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için:
  • 1 su bardağı sıvıyağ

Domates Sosu İçin:
  • 2-3 adet domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ 
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Patatesler soyulur, güzelce yıkanır. Patateslerin tepside dik bir şekilde durabilmesi için patatesler iki taraftan düz olarak kesilir. Patatesler ortadan ikiye bölünür ve içleri oyulur. Kızgın yağda kızartılır. Kızaran patateslerin havlu peçetenin üzerinde fazla yağları alınır.
İnce kıyılmış soğan ve sarımsak sıvıyağda sotelenir. Ardından kuşbaşı etler ilave edilir ve karıştırmaya devam edilir. Etlerin rengi döndükten sonra domates rendesi ve ince kıyılmış sivri biberler eklenir. Baharatlar ilave edilir. Domatesler suyunu çekene dek pişirilir. Et piştikten sonra patateslerin içine doldurulur. Üzerine bir dilim domates ve bir parça biber koyulur. Hazırlanan domates sosu fırın tepsisine dökülür. Üzerine de hazırlanan patatesler koyulur ve fırına verilir. Domates ve biberlerin üzeri kızarana kadar fırınlanır.
Domates Sosunun Hazırlanışı:
Sıvıyağda doğranmış soğanlar kavrulur ve dövülmüş sarımsaklar ilave edilir. Rendelenmiş domates ve tuz ilave edilir ve suyunu çekene kadar kaynatılır. Ocaktan almaya yakın sirke ilave edilir ve iki taşım daha kaynatılır. Ocaktan alınır.



Yaban Mersinli Salata

Malzemeler:
  • 1/2 iceberg
  • 1/4 demet roka
  • 6-7 dal taze nane
  • 1/2 çay bardağı yaban mersini
Sosu için:
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3 yemek kaşığı taneli hardal
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 demet fesleğen

Hazırlanışı:
Salatalık malzemeler güzelce yıkanır ve sirkeli, tuzlu suda 10 - 15 dakika bekletilir. Yeniden yıkanan salatalık malzemeler kurutulur. İri iri doğranır. Sos malzemelerinin hepsi rondoya alınır ve çekilir. Salata kasesine alınan salatalık malzemelerin üzerine yaban mersini ilave edilir ve sos dökülür.


2. Hafta Menüsü



vişneli yaprak sarması-güllaç

Malzemeler:
  •  1/2 gram asma yaprağı
  • 3 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı dolma fıstığı
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 1 kase vişne
  • 2 su bardağı su + 1 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 kase taze nane



Hazırlanışı:
Soğanlar yemeklik doğranır, sıvıyağda sotelenir. Üzerine yıkanmış pirinçler ve dolma fıstığı ilave edilir. Pirinçler şeffaflaşana dek kavrulur. Üzerine su ilave edilir. Kısık ateşte suyu çektirilir. Çekirdekleri çıkarılmış vişneler ilave edilir. Tuz, karabiber, yenibahar, şeker ilave edilir ve demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra ocaktan alınır ve ince kıyılmış maydanoz ve nane ilave edilip karıştırılır. Haşlanıp suyu süzülen yaprakların sapları koparılıp sarma için hazırlanır. Yapraklarının geniş kenarına hazırlanan harçtan yaprağın büyüklüğüne göre 1-1.5 tatlı kaşığı koyulur ve önce yanlar sonra arkada kalan parçası harcın üzerine doğru kapatılıp sarılır. Yaprakların sapları tencerenin en altına serilir. Üzerine sarmalar dizilir. Vişnelerin bir kısmı aralarına serpiştirilir. Üzerine zeytinyağı gezdirildikten sonra 1 su bardağı sıcak su eklenip üzerine ağırlık yapması için tabak kapatılıp kaynatılır. Kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.Tadıyla tuzuyla sihirliparmaklarr.




Malzemeler
  • 7 yaprak güllaç
  • 1 kg süt
  • 2 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
  • Dövülmüş şam fıstığı


Hazırlanışı
Tencerenin içine 1 kg süt alınır.Şekeri ilave edilir.Şeker eriyince ocaktan alınır.Yuvarlak borcam tepsiye güllaçların parlak kısımları üste bakacak şekilde dizilir.Üzerine kepçe ile şekerli sütten dökülür.Güllaç yaprakları bitene kadar işleme devam edilir.(ben arasına ceviz kullanmıyorum karartıyor.)Buzdolabında bekletilir.Dolaptan çıkan güllacı kare dilimlere ayrılır.Servis tabağına alınır.Üzerine şam fıstığı serpilerek servise alınır.Tadıyla tuzuyla sihirliparmaklarr.


3. Hafta Menüsü

fıstıklı köfte-feta peynirli salata ve goldmaster ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor 3. hafta menüsü

Fıstıklı Köfte


Malzemeler
  • 500 gr yağzız kıyma
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Kişniş tohumu
  • Şam Fıstığı
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Dağ kekiği



Hazırlanışı
  • Yağsız kıyma bir kaba alınır. 
  • Tuz, karabiber, kimyon, kişniş tohumu ilave edilir, güzelce yoğurulur.
  •  Köfteden küçük parçalar kopararak (elimizde ıslatılarak) önce yuvarlak, daha sonra parmak şeklinde köfte yapılır.
  • Tavaya alınır.
  • Üzerine 1 yemek kaşığı sıvıyağ ilave edilir.
  • İyice kızarması sağlanır.
  • Şam fıstığı dövülür.
  • Tavanın içindeki fazla yağ kağıt havlu ile alınır.
  • Üzerine şam fıstığı ve dağ kekiği ilave edilir.
  • 1 yemek kaşığı bal köftelerin üzerinde gezdirilir.
  • Şam fıstıklarının köftelere yapışması sağlanır.
  • Servis tabağına alınır.

 Feta Peynirli Salata



Malzemeler
  • Aysberg
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 1 adet salatalık
  • 1 adet domates
  • 3-4 yemek kaşığı yağsız yoğurt
  • 40 gr feta peyniri
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Hazırlanışı
  • Aysberg 4 e bölünür.
  • Güzelce yıkanır.
  • Servis tabağına alınır.
  • 1 adet kırmızı soğan ve 1 adet salatalık rendenin iri tarafıyla rendelenir.
  • Üzerine tuz atılır.
  • Fazla suyu elle sıkılarak alınır.
  • Aysberglerin üzerine soğanla salatalık rendesi serpiştirilir.
  • Bu sırada yağsız yoğurt bir kaba alınır.
  • Üzerine tuz, karabiber, limon suyu eklenir karıştırılır.
  • Salatanın üzerinde gezdirilir.
  • Ufalanmış feta peyniri ilave edilir.
  • Dilimlenmiş domatesle servise alınır.


    4. Hafta Menüsü


    kuzu incik-sac arası ve goldmaster ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor 4. hafta menüsü

    Kuzu İncik



    Malzemeler



  •     4 adet kuzu incik
  •     2 adet kırmızı biber
  •     3 adet sivri biber
  •     1 baş kuru soğan
  •     1 - 2 adet defne yaprağı
  •     1 tutam dövülmüş kişniş
  •     4 - 5 adet tane karabiber
  •     1-2 diş sarımsak
  •     Tuz 
  •     1,5 su bardağı sıcak su 
  •     1 yemek kaşığı tereyağ veya 1 yemek kaşığı sıvı yağ






Hazırlanışı
  •     Düdüklü tencereye tereyağ alınır, eridikten sonra kuzu incikler ve 1 baş soğan tüm olarak ilave edilir . 
  •     İncikler soğanla sotelenir bu arada 1-2 diş sarımsak doğranıp tencereye ilave edilir ve tencerenin ağzı kapatılır.
  •     Kırmızı biberler ve sivri biberler jülyen doğranır.
  •     Sotelenen inciklerin üzerine defne yaprakları, dövülmüş kişniş, tane karabiberler ve tuz ilave edilir. 
  •     Baharatlar kokusunu bıraktıktan sonra biberler de ilave edilip sotelemeye devam edilir. 
  •     Daha sonra etlerin üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ilave edilir. 
  •     Ben 1,5 su bardağı kadar su ilave ettim. 
  •     Düdüklü tencerenin düdüğünü indirdikten sonra 20 dakika pişirilir. 
  •     Tadıyla Tuzuyla Sihirliparmaklarr




Sac Arası




Malzemeler
  • 9 adet baklavalık yufka
  • 3 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 paket kaymak
Şerbeti için 
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağından 2 parmak fazla su    

 Üzeri için 
  • Şam fıstığı,


Hazırlanışı
  • Tereyağ eritilir.
  • Baklavalık yufkalar tezgaha alınır.
  • 1 adet baklavalık yufkanın üzerine tereyağ gezdirilir
  • Yufkanın bir ucuna kaymak koyulur.
  • Yufka sarılır.
  • Gül böreği şekli verilir.
  • Tepsiye alınır.
  • İşlem yufkalar bitinceye kadar devam ettirilir.
  • Tepsiye alınan sac aralarının üzerine tereyağ sürülür.
  • 180 derecelik fırında üzeri kızarana dek pişirilir.
  • Şerbeti dökülür.(Şerbet soğuya yakın, sac arası sıcak olacak.)
  • Tadıyla tuzuyla sihirliparmaklarr.
Şerbetin Hazırlanışı
  • Şeker ve su bir tencereye alınır.
  • Üzerine 1-2 damla limon suyu damlatılır.
  • Kaynamaya bırakılır.
  • Kıvamı gelince ocaktan alınır soğumaya bırakılır.