17 Ağustos 2013 Cumartesi

www.mortencere.blogspot.com

1. Hafta Menüsü




SAFRANLI PİLAV EŞLİĞİNDE FISTIKLI KÖTE


Malzeme
  • 4 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı kuş üzümü (sıcak suda bekletilmiş, şişmiş)
  • 1 tatlı kaşığı safran
  • 1 kilo mantar
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
  • 15-20 dal doğranmış dereotu
  • 6 su bardağı sıcak su
  • Tuz - karabiber

 Yapılışı

1-Pirinçler tuzlu sıcak suda 30 dk bekletilir ve sonra iyice yıkanır
2-Tencereye  tereyağı ve sıvı yağ konup eritilir
3-Yıkanıp  iyice süzülen pirinçler yağda  kavrulur.
4-2-3 dakika kavurduktan sonra safran, tuz ve karabiber eklenir
5-Soyup doğranmış mantarlar ve kuş üzüm de ilave edilir.
6-1-2 dakika daha kavurup sıcak suyu ilave edilir ve tencerenin kapağını kapatıp.
Suyunu çekene kadar pişirilir.
7-10 dakika kadar demlendirdikten sonra karıştırılır
8-Doğranmış dereotlarını ilave edip tekrar karıştırın ve sıcak servis yapın.

Not: mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun
5 dakika bekletin





KEŞKÜL

Malzeme 
  • 1 kilo süt
  • 200 gr şeker
  • 1/' su bardağı file badem
  • 1/2 su bardağı pirinç unu(su ile açılacak)
  • 1 vanilya
  • 1 yumurta sarısı


Yapılışı

1-Yumurta ve süt karıştırılır ve ocağın üzerine konur,  kaynara çıkınca şekeri ilave edilir
2-su ile açılan pirinç unu süzgeçten geçirerek tencereye aktarılır bademler eklenir
3-sürekli karıştırılarak 10 dk pişirilir.
4-sonra servis kaselerine paylaştırılır
Not:isteğe göre üzerine vişne sosu ve taneleriyle servis edilir


2. Hafta Menüsü





ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Malzeme
  • 10 adet enginar
  • 3 soğan
  • 2 tane havuç
  • bezelye 
  • 3 tane patates
  • ½  çay bardağı zetinyağı
  • 1 limon
  • 2 adet kesme şeker
  • 1 çay bardağı su
  • 1 limon      
  • 1 kaşık un
  • Tereotu



Hazırlanışı

1-Soğan yemeklik doğranıp tencerede biraz kavrulur
2-Sonra küp doğranmış havuç, patates ve bezelye katılır
3-Su-yağ-şeker-tuz-limon katılır
4-Enginarlar üzerine yerleştirilir ve ocağa konur kısık ateşte pişirilir
5-Piştikten sonra dere otu harçla karıştırılır
6-Enginarların içine doldurulup servis edilir..

Not: enginarlar kararmasın diye unlu limonlu suda bekletilir


 KADAYIFLI MUHALLEBİ 

Malzeme
  • 200 gr kadayıf
  • 1 fincan şeker
  • 100 gr ceviz içi
  • 100 gr tereyağı


Muhallebisi: 
  • 1 kg süt
  • 200 gr krema
  • 300 gr toz şeker
  • 300 gr un


 Yapılışı 

Muhallebisi:
önce bir tencere yağ,kadayıf,şeker ve ceviz kadayıflar karamel rengi alana kadar kavrulur
Süt,krema toz şeker,un bir tencerenin içinde sürekli karıştırılarak pişirilir
Kıvama gelince brander ile çırpılır.
Kalıbın altına kavrulan kadayıfın yarısı yayılır. üzerine pişen muhallebi dökülür.İki saat buzdolabında bekletilir

sonra dilimlenip  üzerine kalan kadayıflar serpilip servis yapılır..


3. Hafta Menüsü




 SİNKOTA
malzeme 
  • 1 kilo kabak
  • 1 kilo patates
  • 2-3 adet soğan
  • 3-4 diş sarmısak
  • tuz 
  • karabiber-nane-kırmızı toz biber-pul biber
  • 1/2 çay bardagı zeytinyağı
  • 500 gr yoğurt
  • tereotu
not: sebzeleri fazla kalın doğramayın 

yapılışı
1-soğanlar piyazlık doğranır. Arkasından sarımsaklarda ince kıyılır
2-diğer sebzeler ince cips kalınlığında verev doğranır.
3-zeytinyağı ve diğer tüm baharatlar tuz da dahil doğranan sebzelerle harmanlanır.
4- harmanlanan sebzeler fırın tepsisine yayılır ve 180-20 derecede pişirilir.
5-sebzeler servis tabagına alınıp ılınınca üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür
6-üzerine kıyılmış dereotu ve pul biberle süslenir

KIBRIS TATLISI

malzemeler

  • 5 yumurta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 su bardağı galeta unu 
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilya

şerbet
  • 4 su bardağı su 
  • 2 su bardağı toz şeker

yapılışı
  1. Önce şerbet yapılır, çünkü kekin üzerine şerbet soğuk dökülecek. Bir tencereye su ve şekeri döküp 15-20 dakika daha kaynatılır. Şerbet hazır olunca altını kapatıp  soğuması için bekletilir.
  2. Kek için yumurta ve şeker iyice çırpılır, diğer malzemeler eklenip karıştırılır. Yağlanmış bir tepsiye  dökülür.
  3. 170 derece fırında 30 dakika pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbetüzerine dökülür, soğuması için bekletilir. sonra servis edilir. 
not:  arzu edilirse  üzerine çırpılmış krem şanti sürlür


4. Hafta Menüsü




DALYAN KÖFTE

Malzeme

  • 1,5 Kg dana döş kıyma
  • Galeta unu
  • 2 yumurta
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 adet orta boy soğan rendelenmiş
  • 1 diş sarımsak rendelenmiş

İçi
  • 500 gr mantar
  • 250 gr rende kaşar
  • Mısır konserve

Sos
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 kaşık un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • Tuz, karabiber
  • Yeterince su

Püre
  • 1 kg patates
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı süt
  • 1 tutam muskat, tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 yumurta

Yapılışı

1-Köftelik malzemelerin hepsi homojen bir şekilde yoğurulur
2-Havuç, yumurta ve bezelye haşlanır.
3-Tezgaha streç flım serilir Köfte hamuru üzerine yayılır . Ortasına doğranmış havuç, yumurta, bezelye konulur. streç yardımıyla rulo yapılır. Fırın tepsisine yerleştirilir.
4-160 derecede pişirilir. Rosto şeklinde kesilir.
5-Patatesler haşlanıp,püre haline getirilir. Süt, tereyağı, muskat, tuz ve karabiber eklenip hafif ateşte on dakika karıştırarak pişirilir.
6-Küçük bir tencereye biraz sıvı yağ ilave edilir. Un konulur ve kavrulur. Salça ve baharatlar eklenir. Bir su bardağı soğuk su ile açılır. Koyu bir sos elde edilir.
7-Servis tabağına önce sıcak püre yayılır. üzerine köfte dilimleri sıralanır. Köftelerin üzerine salça sos gezdirilerek maydanoz ve nane yaprakları ile süslenir. Sıcak servis yapılır…

NOT: Köfte fırına verildiğinde ısıyı kademeli olarak yükseltin yoksa üzerinde çatlaklar oluşur.


LİMONLU PUDİNG
Malzeme

  • 1kilo süt
  • 300 gr şeker
  • 3 kaşık mısır nişastası
  • 2 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
  • bir tutam tuz
  • yarım su bardağı limon ve portakal suyu(yaklaşık 1 limon, yarım portakal suyu)
  • 2 yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı
1-Tencereye  yumurta sarısı, nişasta, toz şeker, limon kabuğu rendesi ve tuz konur
yavaşça süt ekleyip iyice karıştırılır
2-Daha sonra tencereyi ateşe koyup muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirilir.
3-Muhallebi kıvamına geldikten sonra yağını ve portakal suyunu koyup ocağımızı kapatıp.
Yağ eriyene kadar karıştırmaya devam edilir.
4-İnce delikli tel süzgeçten muhallebi süzülür.
not: Böylece limon kabukları süzgeçte kalmış oluyor ve muhallebimizi servis edeceğimiz kaselere pay ediyoruz.

Not: Soğuduktan sonra buzdolabında servis esnasına kadar muhafaza ediyoruz…







    www.umutsepetim.com

    1. Hafta Menüsü


    İftar Soframız ve 2 Nefis Salata ile Goldmaster Ramazan Etkinliği :)






    Karpuz Salata:


    • 2 adet domates
    • 1 tutam maydanoz
    • 4-5 adet siyah zeytin
    • Tuz
    • Zeytinyağı


    hazırlanışı:
    1. Domatesleri küp halinde doğrayıp tabağa yerleştirin.
    2. İnce kıyılmış maydanozları kenarlarına ekleyip,üzerine minik doğranmış zeytin parçalarını ilave ederek ,zeytinyağı ve tuz ekleyip servis yapın..



     


    PENCERELİ  KEBAP 
    MALZEMELER:
    • 1 kg. kuşbaşı dana eti
    • 3 çorba kaşığı tereyağı
    • 1 su bardağı  haşlanmış bezelye
    • 2 adet  patates
    • 3 adet patlıcan
    • 1 adet kuru soğan
    • 2 çorba kaşığı biber salçası
    • 1 çorba kaşığı ketçap
    • 1 çay bardağı sıcak su
    • Tuz,karabiber
    • 3 adet yufka
    • 1 yumurta sarısı

    hazırlanışı:

    1. Kuşbaşı doğranmış etleri tencereye alıp rengi dönene kadar yüksek ateşte çevirin.
    2. Suyunu salıp,toplayana kadar yüksek ateşte tutup, altını kısıp pişmeye bırakın. (Dana eti sert olabileceğinden,daha yumuşak olması için düdüklü tencerede pişirebilirsiniz.)
    3. Et pişince,üzerine  yemeklik doğranmış soğanı ve tereyağını ekleyip,iyice kavurun.
    4. Biber salçası ile ketçapı da ilave edip, biraz daha kavurun.
    5. Patates ve patlıcanları yıkayıp ,patateslerin kabuklarını soyduktan sonra küp şeklinde doğrayıp,az yağda kızartın.
    6. Kızarttığınız sebzeleri , soslanmış ete ilave edip, bezelyeleri de ekleyin ve hepsini karıştırın.
    7. Yufkaları üst üste serip, yufkanın büyüklüğüne göre dört veya 6 parçaya  kesip,geniş kısmına  hazırlanan  kebabtan koyup börek gibi sarıp yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.
    8. Tüm yufkalara aynı işlemi uyguladıktan sonra, yufkaların üzerini bıçakla kesip,içe doğru kıvırıp yumurta sarısı sürerek  üzerleri kızarana kadar pişirin..
    Afiyet şifa olsun..



    Acurlu Tel Şehriye Salatası

    MALZEMELER:



    • 1,5 - 2 su bardağı tel şehriye
    • 1,5 su bardağı süzme yoğurt -Krema kıvamına getirilmiş-
    • 2 çorba kaşığı mayonez 
    • 1 tutam dereotu
    • 1 tutam taze nane
    • 1 diş sarımsak
    • tuz

    Hazırlanışı:

    1. Ortaboy bir tencereye 4 su bardağı sıcak su koyup kaynayınca şehriyeleri ekleyin.
    2. Orta ateşte haşlayın.
    3. Krema kıvamında çırptığınız yoğurdu karıştırma kabına alıp,üzerine sarımsak rendeleyip,mayonez,ince doğranmış dereotu ve naneyi ekleyip tuz ilave edin.
    4. Haşlanan şehriyeleri soğuk sudan geçirip,suyunu iyice süzdükten sonra yoğurda ekleyip karıştırın.
    5. Güzelce yıkanmış acurun kabuğunu soymadan ,şehriyeli karışımın içine rendeleyip karıştırın ve servis yapın..
    Afiyet şifa olsun..


    umutsepetim,etimek tatlısı,irmik tatlısı nasıl yapılır,tatlı tarifleri,hafif tatlılar

    Bu da en pratiğinden,en hafifinden ve serininden  reçelli etimek tatlısı.



    2. Hafta Menüsü
    http://www.umutsepetim.com/2013/07/sultan-kebab-ve-antalya-piyaz.html

    Sultan Kebabı ve Antalya Piyazı

    umutsepetim,kebap tarifleri



    Ve Goldmaster'ın Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor etkinliği için,ikinci menümü de bu şekilde hazırlamış oldum. ;)

    umutsepetim,kebap tarifleri,sultan kebabı, kolay kebap tarifi

    Sultan Kebabı Tarifi


    MALZEMELER: 8 KIŞILIK

    • 2 adet yufka
    • 2 kg. kuşbaşı dana eti
    • 1 su bardağı bezelye
    • 1 adet kuru soğan
    • 1 çorba kaşığı toz kırmızı biber
    • 3 çorba kaşığı ketçap veya 2 çorba kaşığı biber salçası
    • Tuz,karabiber
    • 3 adet patlıcan
    • 2 çorba kaşığı tereyağı
    • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

    BEŞAMEL SOS IÇIN:

    • 1,5 yemek kaşığı un
    • 1,5 su bardağı süt
    • 2 çorba kaşığı tereyağı

    Hazırlanışı:

    1. Etleri tencereye alıp,yüksek ateşte çevirin.
    2. Suyunu bırakıp topladıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakın.
    3. Pişen etin üzerine,soğanı yemeklik doğrayıp,tereyağı ekleyerek pişirmeye devam edin.
    4. Soğanlar pişince, toz biber ve ketçabı ilave edip soteleyin.
    5. Patlıcanları küp küp doğrayıp kızarttıktan sonra ete ilave edip,tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın.
    6. Beşamel sos için,unu sos tenceresine alıp,tereyağı ekleyip kavurun.
    7. Üzerine azar azar süt ekleyip karıştırın.
    8. Sos topaklanacağı için, topaklanan sosu robottan geçirip, pürüzsüz bir hale getirip,tekrar ocağa alıp koyulaşana kadar pişirin.
    9. Her yufkayı 4 parçaya kesip, parçanın bir tanesini küçük boy bir kasenin üzerine alın ve kenarlarından biraz kopartıp  et koyacağınız kısma yerleştirip, içine eti yerleştirip kapatın ve yağlı kağıt serili tepsiye ters çevirin.
    10. Tüm yufkalara bu işlemi uyguladıktan sonra, kebapların üzerine  beşamel sos gezdirip üzerleri kızarana kadar pişirin.
    11. Kızaran yufkaların üzerine kaşar rendesi serpiştirip tekrar fırınlayın ve kaşarlar da kızarınca fırından alıp servis yapın..
    Afiyet şifa olsun.


    piyaz nasıl yapılır,tahinli piyaz,antalya, salata tarifleri


    Bu piyazın sosunun sırrı da, beyaz tahin,elma sirkesi ve kimyonda gizli :)

    Antalya Piyazı Tarifi

    MALZEMELER:

    • 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
    • 1 adet küçük kuru soğan
    • 1 adet domates
    • 1 tutam maydanoz
    • 1 adet yumurta
    • 2 çorba kaşığı zeytinyağı


     SOSU IÇIN:

    • 1 su bardağı beyaz tahin
    • 3 diş sarımsak
    • 1 limon suyu
    • 4  çorba kaşığı elma sirkesi
    • 1 çay kaşığı kimyon
    • Yarım çay bardağı  zeytinyağı 
    • Sıcak su

     Hazırlanışı:

    1. Tahini derin bir kabın içerisine alıp, üzerine sarımsağı rendeleyin.
    2. Limon suyu,sirke,zeytinyağı,kimyon ve damak tadınıza göre tuz ekleyip iyice karıştırın.
    3. Katılaşan sosun üzerine,azar azar sıcak su ekleyerek akışkan bir kıvama gelmesini sağlayın.
    4. Sosumuzu hazırladıktan sonra,cam bir kavanoza alıp 2 hafta dolapta muhafaza edebiliriz.
    Haşlanmış fasulyeyi servis tabağına alıp,domates,maydanoz ve soğanı üzerine doğrayıp,sostan gezdirin ve haşlanmış yumurta ile servis yapın.


    3. Hafta Menüsü
      http://www.umutsepetim.com/2013/07/amerikan-pureli-tavuk-ve-peynirli.html

      Amerikan Püreli Tavuk ve Peynirli Semizotu Salatası ;)

      tavuk göğsü,tavuk yemekleri,fırında tavuk tarifi,umutsepetim,

      diyet tavuk tarifi,diyet tavuk yemekleri,pratik tavuk yemekleri,fırında tavuk


      Bu menümü de  
      Goldmaster'ın Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor etkinliğine gönderiyor ve  tariflere dönüyorum.:)

      Renkli Tavuk Rulo Tarifi



      MALZEMELER:

      • 1 adet tavuk göğsü
      • 1 tutam ıspanak
      • 1 adet kapya biber
      • 1 adet küçük kuru soğan
      • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
      • Tuz
      • Karabiber
      • Galeta unu

      Hazırlanışı:

      1. Tavuk göğsünü keskin bir bıçakla mümkün mertebe ince bir şekilde kesin.
      2. 2-3 parçaya kestiğiniz göğsü, ağır bir cisimle inceltin.İncelttiğiniz göğüsleri bir kabın içine alıp,üzerine az tuz ve sıvıyağ ekleyip bekletin.
      3. Biber ve soğanı minik küpler halinde doğrayıp, tavaya alın ve üzerine zeytinyağı ekleyip soteleyin.
      4. Biberler pişmeye dönünce ince doğanmış ıspanakları ilave edip, tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın.
      5. İncelttiğiniz  göğüslerin içine ıspanaklı karışımdan ekleyip rulo yapın.
      6. Rulonun ucu altına gelecek şekilde  yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
      7. Üzerine galeta unu serpişitip ,üzeri kızarana kadar pişirin..

      patates püresi nasıl yapılır,kolay patates püresi,sütlü patates püresi tarifi

      Amerikan Püresi Tarifi

      MALZEMELER:

      • 5 adet orta boy patates
      • 1 su bardağı krema
      • 2 çorba kaşığı tereyağı
      • Karabiber

      hazırlanışı:

      1. Patatesleri düdüklü tencereye koyup haşlayın.
      2. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyup, çukur bir leğene alıp,çatalla iyice ezin.
      3. Üzerine azar azar kremayı ekleyip karıştırın.
      4. Karışımı blenderden geçirip,pürüzsüz bir hal almasını sağlayıp tereyağı ve biraz deniz tuzu,karabiberi  ekleyip karıştırdıktan sonra servis tabağına alın.
      5. Önceden hazır edip,tavada arkalı önlü hafif kızarttığınız  tavuk ruloları pürenin üzerine alıp,Estuz baharatlı serpiştirip servis yapın..
      Afiyet şifa olsun :)


      diyet salatası,cevizli salata,salata tarifleri,pratik salatalar,dukan diyeti

      peynirli salata,yaz salataları,salata tarifleri,pratik yemekler,mevsim salatası

      CEVİZLİ PEYNİRLİ SEMİZOTU SALATASI

      MALZEMELER:

      • 1 tutam semizotu
      • bir tutam ezine peyniri
      • 5-6 kadar ceviz içi
      • 1 adet küçük soğan
      • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
      • Tuz
      • Zeytinyağı

      hazırlanışı:

      1. Semizotlarını iyice yıkayıp,suyu salındıktan sonra elinizle parçalara bölüp servis tabağına alın.
      2. Üzerine,peynir ve irice dövülmüş cevizleri serpiştirin.
      3. Soğanı doğrayıp ilave edin ve nar ekşisi,zeytinyağı ve tuz ilave edip servis yapın..
      Afiyet şifa olsun...


      4. Hafta Menüsü

      http://www.umutsepetim.com/2013/07/sepet-sepet-yumurta-ve-gul-suyu-aromal.html

      Sepet Sepet Yumurta ve Gül Suyu Aromalı Güllaç ;)


      umutsepetim,köfte tarifleri,yumurtalı köfte tarifi,


      SEPET SEPET YUMURTA ;)

      MALZEMELER:

      • 400 gr. Orta yağlı kıyma
      • 1 adet rendelenmiş soğan
      • Bir tutam maydanoz
      • Galeta unu
      • Tuz,karabiber
      • 2 adet havuç 


      Hazırlanışı:

      1.  Kıymayı derin bir kaba alıp,soğanı,tuz,karabiber ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip,azar azar galeta unu ekleyerek  yoğurup 20 dakika kadar dolapta bekletin.
      2. Fırına dayanıklı küçük kaplarımızı yağlayıp,kıyma harcından yumurtadan daha büyük parçalar kopartıp çukur oluşturacak şekilde fırın kabına yerleştirin.
      3. Önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirip,köfteleri fırın kaplarından çıkartın.
      4. Köfte kaseleri fırın tepsisine alıp,içlerine yumurtaları kırın ve yumurta pişene kadar tekrar pişirip sıcak servis yapın.
      5. Sepetin  örgüsü içinse, maydanozun uçlarını  saç örgüsü şeklinde yapıp sepetlere yerleştirip servis yapın :)

      Afiyet olsun..





      Bu menümü de  Goldmaster'ın Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor etkinliğine gönderiyor ve tüm katılımcılara bol (en çok da kendime ) bol şans dileyerek  güllaç tarifime dönüyorum. ;)


      güllaç nasıl yapılır,güllaç tarifleri,fındıklı güllaç,güllaç tarifleri,umutsepetim

      Gül Suyu Aromalı Güllaç Tarifi

      MALZEMELER:



      • 10 yaprak güllaç
      • 2,5 litre süt
      • 2,5 su bardağı şeker
      • 1,5 su bardağı iri dövülmüş fındık
      • 1 fincan gül Suyu
      • Şekerleme

      hazırlanışı:


      1. Sütü tencereye alıp,şekeri ekleyip şeker iyice eriyene kadar karıştırın.
      2. Süt kaynamadan ocaktan alıp, hafif ılınmasını bekleyin.
      3. 1 fincan gül suyunu süte ekleyip karıştırın.
      4. Güllaç yapraklarından bir tanesini parlak kısmı üste bakacak şekilde  dikdörtgen tepsiye yerleştirin.
      5. Güllacın üzerine,kepçe ile süt karışımından gezdirip tekrar güllaç yaprağı koyun.
      6. Yaprakların kenarda kalan kısımlarını içe doğru katlayıp,iyice ıslanmasını sağlayın.
      7. 4 yaprak yerleştirdikten sonra, güllacı ıslayıp üzerine bolca fındık serpiştirip tekrar güllaç yaprağı koyup sütle bolca ıslatarak tüm güllaç yapraklarını tepsiye yerleştirin.
      8. Kalan sütlü karışımı da güllacın üzerine gezdirip dolapta beklettikten sonra şekerleme ile süsleyip servis yapın.:)
      Afiyet şifa olsun..