3 Haziran 2016 Cuma

Zeytinyağlı İmam Bayıldı



Zeytinyağlı İmam Bayıldı
 
Patlıcan ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen çok yıllık bir kültür bitkisidir.

Avrupa'da ılk onceleri süs bitkisi olarak kullanılan patlıcan, dünyada üretilen yaş sebzeler arasında 6. sırada yer almaktadır. İçeriğinde düşük nikotin barındırması nedeniyle patlıcanı tüketen tek canlı türü insandır.
Ulkemizde daha çok imambayıldı, karnıyarık  yemekleri ve kızartma şeklinde tüketilir. Ayrıca salatası  da yapılır.
Patlıcanın insan sağlığındaki yerinin diğer sebze türlerinden küçümsenmeyecek düzeyde olduğu bilinmektedir. 100 gr patlıcanın kalori değeri 24’dür. 100 gr patlıcanda 1.1 g protein, 2 g yağ, ve 5.5 g karbonhidrat vardır. Vitamin içeriği bakımından ise; 100 gramında 30 IU A vitamini, 0.4 mg B1 vitamini, 0.5 mg B2 vitamini ve 5 mg C vitamini bulunmaktadır.
Doğada patlıcanı besin olarak tüketen tek canlı insandır. Bunun nedeni bünyesinde az miktarda nikotin bulunmasıdır. Sigarayı ağzına koymayan ben sanırım nikotin ihtiyacımı patlıcandan sağlıyorum.. 
Bugun buraları sel götürsede yaz geldi.. Ve ben artık müptelası olduğum imam bayıldi yapmaya başliyabilirim.. Gunun her saatinde yiyebileceğiniz hafif bir lezzet.. Lafı cok uzatmadan tarifime geçeyim..





Malzemeler

1 kilo patlıcan
5 adet buyuk boy domates
2 adet buyuk boy soğan
1 bas sarımsak
Zeytinyağ
Tuz
1 tatlı kaşığı şeker (arzu edılırse)
1 su bardasi su

Yapılışı:

Oncelikle patlıcanları pijamalı olarak soyalım. Dilerseniz tuzlu suda bekletebilirsiniz. Fakat o acımtırak hali sağlık açısından faydalı olduğu için ben pek bekletmiyorum.  Ben genelde bu yemekte küçük patlıcanları tercih ediyorum ama biraz büyük oldukları için ortadan ikiye böldüm. Sonra dip kısmına kadar kesmeden artı seklinde bölüyoruz. Soğanları piyazlık doğrayalım. Domatesleri soyup küp küp doğrayalım. Dometeslerden bir tanesini tencerenin dibine yayalım. Uzerine patlıcanları dizelim. Kesiklerin arasına piyazlık doğradığımız soğanları yerleştirelim. Bir baş sarımsağı soyup ilave edelim. Küp küp doğradığımız domatesleri bir kısmını soğanların arasına kalanınıda tüm tencerenin üzerine yayalım. Tuzu ve isteğe bağlı şekeri üzerine serpelim. Yemeğin üzerine Zeytinyağı gezdirelim. 1 su bardağı suyu ilave edip tencereyi ocağın üzerine alalım. Beş dakika kadar harlı ateşte sonrasında kısık ateşte iyice pişirelim. Soğuk olarak servis edelim..

Afiyet Olsun…


Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

3 yorum:

  1. Eskiden patlıcan yemeyen ben son bir kaç senedir patlıcan hastası oldum. :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de çom seviyorum imam bayıldıyı... aynen sizin gibi yapıyorum... birazcıkta maydanoz ekliyorum.. ellerinize sağlık sevgiler (Selma'nın Organik Mutfağı)

    YanıtlaSil
  3. Çok severim patlicanin her halini. Elinize saglik.

    YanıtlaSil