28 Temmuz 2012 Cumartesi

Mersin Yörük Sıkması

Mersin Yörük Sıkması

Ekmek israfı en çok üzerinde durduğum konulardan biri. Bu konuda çeşitli çalışmalarımız var. Sosyal medyada bu konu ile ilgili yaptıklarımızı , etkinliklerimizi sık sık paylaşıyorum. Dün akşam da Show Tv'de Şeflerin duellosunda yarıştım. Orada yapmış olduğum köfteleri bayat ekmekten yapmış olduğum bir lavaşla sunmuştum, seyredenler hatırlar.

Tabi ekmek israfının yanında nasıl yapıldığı da çok önemli ve gerçekten üzerinde durulması gereken bir konu. Beyaz undan yapılmış, katkı maddeli ekmekleri tüketmeyelim ve tüketenleride uyaralım. Nasıl ekmek yapmalıyız? Hangi unu kullanmalıyız? Ekmek yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Tüm bu soruların cevabını detaylı olarak sizlerle ayrıca paylaşmak istiyorum..

Bugün yine evdeki bayatlayan ekmeklerimizi değerlendireceğimiz, ve farklı şekillerde sunabileceğimiz yöresel bir lezzeti sizlere sunmak istiyorum. Burada sevgili arkadaşım Cemile'ye ( Cemilece lezzetler ) teşekkür etmek istiyorum, benimle bu tarifi paylaştığı için. Hazırlayacağımız bu lavaşı köfte ve kebaplarınızın yanında sunabileceğiniz gibi, kahvaltıda tüketebilir ya da şuanda yaptığımız şekli ile misafirlerinize ekram edebilirsiniz. İç malzemesi olarak ben patates kullandım, peynir yada farklı malzemelerde kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin zevkinize kalmış..

Mersin Yörük Sıkması Nasıl Yapılır?





Mersin Yörük Sıkması Nasıl Yapılır?

Mersin Yörük Sıkması Tarifi

Mersin Yörük Sıkması

Mersin Yörük Sıkması İçin Gerekli Malzemeler

Lavaş için Gerekli Malzemeler
  • 500 gr un
  • 250 gr ekmek kurumuş ve rondodan çekilmiş
  • 2 kaşık zeytinyağ
  • 2 çay kaşığı tuz

İçi Harcı için Gerekli Malzemeler
  • 3-4 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demek taze soğan
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

Mersin Yörük Sıkması Nasıl Yapılır?

Mersin Yörük Sıkması Tarifi

Un, tuz, sıvıyağ ve rondodan çekilmiş ekmeklerden kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir.Hamur dinlendirilir.

Patateslerimizi haşlıyoruz, Daha sonra küçük küçük doğradığımız patatesleri ve soğanı sıvıyağda soteliyoruz. Sotelenen patateslere küçük küçük doğranan taze soğan, ince kıyılan maydanoz ve baharatlar ilave edilir.

Dinlenen hamurdan küçük bezeler kopartılır. Tabak büyüklüğünde açılan hamurlar saçta ve yağsız tavada pişirilir. Eğer tavada pişirecekseniz tavanıza çok az tereyağ sürünüz. Pişirilen yufkaların bir kenarına hazırlanan patatesli karışımdan konulur ve sıkıca sarılır. Servise hazırdır.


Afiyet olsun.....






Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

35 yorum:

  1. Çocukken tatillerde halama giderdim, sabah erkenden kalkar saçı kurar başlardı sıkma yapmaya,iç malzemeyi de artık evinde ne varsa onunla yapardı, kabaklı biberli, peynirli, patlıcanlı...Sıcak sıcak iç malzemeyi koyup, sarardı afiyetle yerdik :))
    Ellerinize sağlık. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel anılarınızı anımsattığım için çok mutlu oldum..Sevgi ve sağlıcakla kalın...

      Sil
  2. elleriniz dert görmesin inş muhteşem olmuş

    YanıtlaSil
  3. Filiz'cim canım nefis olmuş ellerin dert görmesin öperim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya'cım çok teşekkür ediyorum..öperim kocaman

      Sil
  4. Eskilerden günümüze böyle güzel tarifleri güncel tuttuğunuz için ayrıca sizi tebrik ediyorum.Ne mutlu ki sizler sayesinde yeni nesil unutulmaya yüz tutmuş tarifleri görerek hayat bulacaklar.Ellerineze sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Ajda'cım..Sofra dergisi Ramazan sayısı için yapmıştım. ayın blogu seçilmiştim..Ve şimdide çok mutluyum bütün bayat ekmekli tariflerim Toprak Mahsulleri Ofisinin çıkaracağı ekmek israf etme kampanyası dahilinde çıkaracakları kitapta yayınlanıcak. Şuanda bayat ekmekli yeni tarifler üzerinde çalışıyorum..

      Sil
  5. Şahane bir fikir daha . Balıkesir'den misafirlerim gelecek sabah kahvaltısına yapacağım.
    Ellerinize sağlık. Sevgiler
    Birgulunlezzetleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok güzel oluyor.. Deneyince çok seveceğinizi umuyorum.. Sevgiler..

      Sil
  6. yine lezzetli bir tarif olmuş elinize sağlık...

    http://teknokitapci.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  7. Ben yine geldim tarife daha dikkatli bakayım dedim. Filiz hanım ellerinize sağlık harika tarif.

    YanıtlaSil
  8. harika bir fikir
    denemek isteyeceğim bir lezzet ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Bayat ekmekle çok fazla çeşit yapılabileceğini duydum ama ben sadece ekmek tatlısı ve köfte de değerlendirebiliyorum. Senden öğrenilecek çok şey var.
    Bu tarifteki malzemeler damak tadıma çok uygun.
    Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim canim... Ben biraz bilinenin disinda seyler yapiyorum bayat ekmeklerden..Sevgiler..

      Sil
  10. bayat ekmek asla atmayız pek çok şekilde değerlendiriyorum:)
    sizin tarifinizden ablam yapardı yufka şeklin de değil de hamura eliyle şekil verip ufak parçalar halinde kızartırdı çay yanına:))
    ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kizarmasida guzel olur... Ablanizinda ellerine saglik.. Sevgiler..

      Sil
  11. Çok pratik ve akılcı bir tarif. Evin aşçısına göstereceğim :)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. On numara 5 yıldız.. bayıldım ben buna.. ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  13. Blogunda memleketime dair bir lezzeti gördüğüme çok sevindim :) Naçizane bir önerim var tabi ki annemden bir püf noktası ben yemekten pek anlamam :) rondodan çekilmiş ekmek yerine yarım bayat ekmeği suda ıslatıp suyunu mümkün olabildiğince sıkıp hamurun içine eklersen daha yumuşak ve güzel olur :) yada mayalama yöntemiyle yapılıyor iki çeşit hamur oluşturulabiliyor yani biri bayat ıslatılmış ekmekli öbürü mayalı :) Bu arada hamuru daha ince ve büyük açıp birazcık daha pişirirsen (böyle göz göz olana kadar) daha lezzetli olur. Hamurun üzerine tereyağ gezdirilerek iç ondan sonra konup sarıyor annem. Kusura bakma şefe yemek anlattım yaa ayıp oldu galiba ama yörenin insanı olarak annemden gördüklerimi anlattım çok sık yapar annem :) Hatta bunun bir de saç böreği şekli var aynı şekilde açıp hamurun yarısına içi ekleyip yarım ay şeklinde hamuru üzerine kapatıp bir çay tabağı yardımıyla kapanan kenarı keserek sıkıştırıyorsun tavada göz göz olana kadar pişirip üzerine tereyağı sürüyorsun offffffff offffffffff valla çok fena acıktım olsa da yesem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben MErsinli bir arkadasimdan ogrenmistim ve tarifle hic oynamadan onun gibi yaptim.. annenin puf noktalarinida dikkate alarak denerim mutlaka.. Sac boregi gibide yapiyorum..Ozellile ispanakli..Cok seviyoruz.. Cok tesekkur ediyorum.. Sevgiler..

      Sil
    2. Saç böreği ıspanaklı offf mükemmel olur :)

      Sil
  14. Ellerinize sağlık. Ben de israfa karşıyım. Hergün sofradan ister istemez avuç içi kadar da olsa ekmek artıyor. ben de onları bozulmamaları için dolapta saklayıp birikince ıslatma usulüyle yoğurup ekmek yapıyorum. Sıkmada, dönerde veya yufka olarak kullanıyorum. Tadı da nefis oluyor. Yapım aşamalarını henüz fotolayamadım ama israftan sakındırmak amaçlı bir taslak hazırladım. inşallah yakında paylaşacağım. Bence biz kadınlara çok iş düşüyor. Yapım aşamalarını da en kısa zamanda fotolamayı düşünüyorum. Ekmek en büyük nimet. Aç insanlar varken bu dünyada, sokağa ekmek atmaya hakkımız yok diye düşünüyorum. Ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katiliyorum.. Bu konuda ornek olmak icin bu tvlerdede bayat ekmekli tarifler yaptim.. Insallah bir nebzede olsa bu konuda insanlara bir faydam olmustur..

      Sil
  15. çok güzel gözüküyor ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  16. Acıktığımda ilk aklıma gelenlerden....Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  17. süper, elinize sağlık
    ekmek konusunda çok haklısınız

    YanıtlaSil