Ekmek israfı en çok
üzerinde durduğum konulardan biri. Bu konuda çeşitli çalışmalarımız var. Sosyal
medyada bu konu ile ilgili yaptıklarımızı , etkinliklerimizi sık sık
paylaşıyorum. Dün akşam da Show Tv'de Şeflerin duellosunda yarıştım. Orada
yapmış olduğum köfteleri bayat ekmekten yapmış olduğum bir lavaşla sunmuştum,
seyredenler hatırlar.
Tabi ekmek israfının
yanında nasıl yapıldığı da çok önemli ve gerçekten üzerinde durulması gereken
bir konu. Beyaz undan yapılmış, katkı maddeli ekmekleri tüketmeyelim ve
tüketenleride uyaralım. Nasıl ekmek yapmalıyız? Hangi unu kullanmalıyız? Ekmek
yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Tüm bu soruların cevabını detaylı olarak
sizlerle ayrıca paylaşmak istiyorum..
Bugün yine evdeki
bayatlayan ekmeklerimizi değerlendireceğimiz, ve farklı şekillerde
sunabileceğimiz yöresel bir lezzeti sizlere sunmak istiyorum. Burada sevgili
arkadaşım Cemile'ye ( Cemilece lezzetler ) teşekkür etmek istiyorum, benimle bu
tarifi paylaştığı için. Hazırlayacağımız bu lavaşı köfte ve kebaplarınızın
yanında sunabileceğiniz gibi, kahvaltıda tüketebilir ya da şuanda yaptığımız
şekli ile misafirlerinize ekram edebilirsiniz. İç malzemesi olarak ben patates kullandım, peynir yada farklı
malzemelerde kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin zevkinize kalmış..
Mersin Yörük Sıkması Nasıl Yapılır?
Mersin Yörük Sıkması Tarifi
Mersin Yörük Sıkması
Mersin Yörük Sıkması İçin Gerekli Malzemeler
Lavaş için Gerekli Malzemeler
- 500 gr un
- 250 gr ekmek kurumuş ve rondodan çekilmiş
- 2 kaşık zeytinyağ
- 2 çay kaşığı tuz
İçi Harcı için Gerekli Malzemeler
- 3-4 adet patates
- 1 adet soğan
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demek taze soğan
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı pul biber
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- 1/2 çay kaşığı karabiber
Mersin Yörük Sıkması Nasıl Yapılır?
Mersin Yörük Sıkması Tarifi
Un, tuz, sıvıyağ ve
rondodan çekilmiş ekmeklerden kulak memesi yumuşaklığında hamur elde
edilir.Hamur dinlendirilir.
Patateslerimizi haşlıyoruz,
Daha sonra küçük küçük doğradığımız patatesleri ve soğanı sıvıyağda
soteliyoruz. Sotelenen patateslere küçük küçük doğranan taze soğan, ince
kıyılan maydanoz ve baharatlar ilave edilir.
Dinlenen hamurdan küçük
bezeler kopartılır. Tabak büyüklüğünde açılan hamurlar saçta ve yağsız tavada
pişirilir. Eğer tavada pişirecekseniz tavanıza çok az tereyağ sürünüz.
Pişirilen yufkaların bir kenarına hazırlanan patatesli karışımdan konulur ve
sıkıca sarılır. Servise hazırdır.
Afiyet olsun.....
Çocukken tatillerde halama giderdim, sabah erkenden kalkar saçı kurar başlardı sıkma yapmaya,iç malzemeyi de artık evinde ne varsa onunla yapardı, kabaklı biberli, peynirli, patlıcanlı...Sıcak sıcak iç malzemeyi koyup, sarardı afiyetle yerdik :))
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Sevgilerimle...
Güzel anılarınızı anımsattığım için çok mutlu oldum..Sevgi ve sağlıcakla kalın...
Silelleriniz dert görmesin inş muhteşem olmuş
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Meltem hanım..
SilFiliz'cim canım nefis olmuş ellerin dert görmesin öperim...
YanıtlaSilDerya'cım çok teşekkür ediyorum..öperim kocaman
SilEskilerden günümüze böyle güzel tarifleri güncel tuttuğunuz için ayrıca sizi tebrik ediyorum.Ne mutlu ki sizler sayesinde yeni nesil unutulmaya yüz tutmuş tarifleri görerek hayat bulacaklar.Ellerineze sağlık...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Ajda'cım..Sofra dergisi Ramazan sayısı için yapmıştım. ayın blogu seçilmiştim..Ve şimdide çok mutluyum bütün bayat ekmekli tariflerim Toprak Mahsulleri Ofisinin çıkaracağı ekmek israf etme kampanyası dahilinde çıkaracakları kitapta yayınlanıcak. Şuanda bayat ekmekli yeni tarifler üzerinde çalışıyorum..
SilŞahane bir fikir daha . Balıkesir'den misafirlerim gelecek sabah kahvaltısına yapacağım.
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Sevgiler
Birgulunlezzetleri
Gerçekten çok güzel oluyor.. Deneyince çok seveceğinizi umuyorum.. Sevgiler..
Silyine lezzetli bir tarif olmuş elinize sağlık...
YanıtlaSilhttp://teknokitapci.blogspot.com/
Cok tesekkur ederim..
SilBen yine geldim tarife daha dikkatli bakayım dedim. Filiz hanım ellerinize sağlık harika tarif.
YanıtlaSilCok tesekkur ederim Birgulcum.. Sevgiler..
Silharika bir fikir
YanıtlaSildenemek isteyeceğim bir lezzet ellerinize sağlık
Cok tesekkur ederim Lerzan hanim.. Sevgiler..
SilBayat ekmekle çok fazla çeşit yapılabileceğini duydum ama ben sadece ekmek tatlısı ve köfte de değerlendirebiliyorum. Senden öğrenilecek çok şey var.
YanıtlaSilBu tarifteki malzemeler damak tadıma çok uygun.
Ellerine sağlık:)
Cok tesekkur ederim canim... Ben biraz bilinenin disinda seyler yapiyorum bayat ekmeklerden..Sevgiler..
Silbayat ekmek asla atmayız pek çok şekilde değerlendiriyorum:)
YanıtlaSilsizin tarifinizden ablam yapardı yufka şeklin de değil de hamura eliyle şekil verip ufak parçalar halinde kızartırdı çay yanına:))
ellerinize sağlık.
Kizarmasida guzel olur... Ablanizinda ellerine saglik.. Sevgiler..
SilÇok pratik ve akılcı bir tarif. Evin aşçısına göstereceğim :)
YanıtlaSilSevgiler..
Cok tesekkurler sevgiler..
SilOn numara 5 yıldız.. bayıldım ben buna.. ellerinize sağlık..
YanıtlaSilBlogunda memleketime dair bir lezzeti gördüğüme çok sevindim :) Naçizane bir önerim var tabi ki annemden bir püf noktası ben yemekten pek anlamam :) rondodan çekilmiş ekmek yerine yarım bayat ekmeği suda ıslatıp suyunu mümkün olabildiğince sıkıp hamurun içine eklersen daha yumuşak ve güzel olur :) yada mayalama yöntemiyle yapılıyor iki çeşit hamur oluşturulabiliyor yani biri bayat ıslatılmış ekmekli öbürü mayalı :) Bu arada hamuru daha ince ve büyük açıp birazcık daha pişirirsen (böyle göz göz olana kadar) daha lezzetli olur. Hamurun üzerine tereyağ gezdirilerek iç ondan sonra konup sarıyor annem. Kusura bakma şefe yemek anlattım yaa ayıp oldu galiba ama yörenin insanı olarak annemden gördüklerimi anlattım çok sık yapar annem :) Hatta bunun bir de saç böreği şekli var aynı şekilde açıp hamurun yarısına içi ekleyip yarım ay şeklinde hamuru üzerine kapatıp bir çay tabağı yardımıyla kapanan kenarı keserek sıkıştırıyorsun tavada göz göz olana kadar pişirip üzerine tereyağı sürüyorsun offffffff offffffffff valla çok fena acıktım olsa da yesem :)
YanıtlaSilBen MErsinli bir arkadasimdan ogrenmistim ve tarifle hic oynamadan onun gibi yaptim.. annenin puf noktalarinida dikkate alarak denerim mutlaka.. Sac boregi gibide yapiyorum..Ozellile ispanakli..Cok seviyoruz.. Cok tesekkur ediyorum.. Sevgiler..
SilSaç böreği ıspanaklı offf mükemmel olur :)
SilEllerinize sağlık. Ben de israfa karşıyım. Hergün sofradan ister istemez avuç içi kadar da olsa ekmek artıyor. ben de onları bozulmamaları için dolapta saklayıp birikince ıslatma usulüyle yoğurup ekmek yapıyorum. Sıkmada, dönerde veya yufka olarak kullanıyorum. Tadı da nefis oluyor. Yapım aşamalarını henüz fotolayamadım ama israftan sakındırmak amaçlı bir taslak hazırladım. inşallah yakında paylaşacağım. Bence biz kadınlara çok iş düşüyor. Yapım aşamalarını da en kısa zamanda fotolamayı düşünüyorum. Ekmek en büyük nimet. Aç insanlar varken bu dünyada, sokağa ekmek atmaya hakkımız yok diye düşünüyorum. Ellerinize sağlık....
YanıtlaSilSize katiliyorum.. Bu konuda ornek olmak icin bu tvlerdede bayat ekmekli tarifler yaptim.. Insallah bir nebzede olsa bu konuda insanlara bir faydam olmustur..
Silçok güzel gözüküyor ellerinize sağlık...
YanıtlaSilCok tesekkur ediyorum.. Sevgiler..
SilAcıktığımda ilk aklıma gelenlerden....Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilCok tesekkurler canim.. Sevgiler..
Silsüper, elinize sağlık
YanıtlaSilekmek konusunda çok haklısınız
Cok tesekkurler canim.. Sevgiler..
SilCok tesekkur ediyorum.. Sevgiler..
YanıtlaSil