15 Haziran 2013 Cumartesi

Ispanaklı Kol Böreği

Ispanaklı börek bizim evin favorilerinden. Genelde böreklerimin yufkasını kendim açıyorum. Fakat hazır yufkada ani gelen misafirler için çok pratik oluyor. Bu tarifimin videosunu blogumdan yada Cevap Tv'nin sitesinden seyredebilirsiniz. Buyrun tarifi...







Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 500 gr ıspanak yaprağı
  • 125 gr margarin veye tereyağ
  • 3 adet yumurta
  • 150 gr beyaz peynir
  • 3-4 çorba kaşığı yoğurt


Yapılışı ;

Böreğimizin yapımına başlarken öncelikle yağımızı eritiyoruz. Eriyen yağımız biraz ılındıktan sonra içine yumurta ve yoğurdumuzu ilave ediyoruz. İyice çırpıyoruz. Diğer tarafta iri doğradığımız ıspanağımıza bikaç tutam tuz ilave ederek iyice ovuyoruz. Daha sonra peynir ve sıvıyağımızın yarısını ilave edip iyice karıştırıyoruz. Kalan sıvıyağla tepsimizi yağlıyoruz. Düz bir zemine ilk yufkamızı serip üzerine sosumuzdan sürüyoruz. Yufkayı ikiye katlayıp tekrar sosumuzdan sürüyoruz. Ve yufkamızın geniş kısmına ıspanaklı harcımızdan koyup rulo şeklinde sarıyoruz. Tepsimizin ortasına sardığımız rulo böreğimizi yerleştiriyoruz. Diğer yufkalarada aynı işlemi uygulayarak böreğimizi tepsimize yerleştiriyoruz. Kalan sosumuzu bir fırça yardımı ile böreğimizin üzerine sürüyoruz. Servisi kolay olsun diye önceden dilimliyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık olarak 30 dk üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.





Böreğimiz servise hazırdır. Afiyet Olsun...

Sodalı Börek

Sodalı böreği okul yıllarımdan beri çok severek yaparım. Su böreği gibi oluyor.. Çok pratik ve kolay..Bu tarifiminde videosunu blogumdan Ya da Cevap Tv'nin sayfasından seyredebilirsiniz. Buyrun tarifi..







Malzemeler :

  • 5 adet yufka
  • 2 şişe soda
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta



İç malzemesi

  • 200 gr böreklik peynir veya lor
  • ½ demet maydanoz



Üzeri için

  • Susam, çörekotu


Yapılışı ;

Böreğimizi yapmak için öncelikle iç malzemelerimiz olan peynir ve ince kıydığımız maydanozumu karıştırıyoruz. Daha sonra başka bir karıştırma kabında sos olarak kullanacağımız yoğurt, sıvıyağ ve yumurtaları tüm malzemeler özleşene kadar iyice çırpıyoruz. Hafif bir şekilde yağladığımız fırın tepsimize ilk yugkamızı hafif buruşturarak yayıyoruz. Üzerine hazırlamış olduğumuz sostan sürüp diğer yufkayı üzerine yayıyoruz. Yufkaların yarısını tepsiye yerleştirdikten sonra peynirli harcımızı tepsinin her yerine gelecek şekilde yayıyoruz. Üzerine kalan yufkaları aralarına sos sürerek tepsimize yerleştirmeye devam ediyoruz. Sosun kalanını tepsimizin en üstüne yayıp, bir bıçak yardımı ile servis edeceğimiz şekilde dilimliyoruz. 2 şişe sodayı açıp böreğimizin üzerine döküyoruz. En son olarak susam ve çörekotu ile süsleyerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında böreğimizin üzeri kızarana kadar yaklaşık olarak 30 dk pişiriyoruz.





Böreğimiz servise hazırdır. Afiyet Olsun...

Beyaz Peynirli Tepsi Böreği

Börek sevmeyenimiz yoktur sanırım. Cevap Tv çekimleri için çeşit çeşit börekler yaptım. Fakat araya taşınma girince tarifleri yazıp, yayınlama fırsatım olmadı. Birde arka arkaya gelen etkinlikler derken bugün zaman bulup yazmaya başladım. Bu tariflerimin videolarını blogumdan yada Cevap Tv'nin web sitesinden izleyebilirsiniz. Bizim severek yediğimiz, sizinde beğeniceğinizi umduğum basit bir börek tarifi...Buyrun...






Malzemeler

  • 3 adet günlük yufka
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 tutam tuz


İç Malzeme

  • 200 gr böreklik peynir
  • 1 adet yumurta beyazı


Üzeri için

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 kaşık süt
  • 2 çorba kaşığı çörek otu



Yapılışı ;

Öncelikle böreğimizin sosunu hazırlıyoruz. Bunun için bir kase içine sütü, sıvıyağı, yumurtayı ve bir tutam tuzu ilave edip bir çırpıcı ve çatal yardımı ile tüm malzemeler karışana kadar çırpıyoruz. Başka bir kabın içine iç malzemesi olan böreklik peynirimizi ve yumurta beyazını koyup, iyice karıştırıyoruz. Kullanacağımız tepsiyi hafif yağlayıp ilk yufkamızı tepsiden dışarı taşacak şekilde yerleştiriyoruz ve üzerine sosumuzdan sürüyoruz. İkinci yufkamızı bölerek tepsiye yerleştirip aralarına sosumuzdan sürüyoruz. Hazırladığımız iç malzemeyi tepsinin her yerine eşit gelecek şekilde yayıyoruz. Son yufkamızın ortasından bir yuvarlak çıkartıyoruz ve kalan yufkaları bölerek tepsiye yerleştirip yufkaların aralarına sosumuzu sürüyoruz. En son olarak tepsinin dışına taşan yufkalarımızı tepsinin ortasında birleşecek şekilde toplayıp, en üstüne çıkarıdığımız yuvarlak yufkayı seriyoruz. Küçük bir karıştırm kabında 1 adet yumurta sarısını 2 yemek kaşığı sütle inceltip bir fırça yardımı ile böreğimize sürüp, üzerini çörek otu ile süslüyoruz ve servis için pişmeden önce dilimliyoruz.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık olarak 30 dakika pişiriniz.



Böreğimiz servise hazırdır. Afiyet olsun.







Böreğimizin püfü : 

  • Börekte kullanacağınız peynire yumurta akı katarsanız, peynir böreğinizin içinde kurumaz.
  • Böreğinizi pişmeden önce dilimlerseniz servis yapmanız kolaylaşır.


MPOC ve Serkan Bozkurt ile Yaza Merhaba

Mpoc Malezya Palm Yağları Şef Serkan Bozkurt Chef's Table Mutfak Okulu'nda “Yaza Merhaba” partisi düzenledi. Biz bloggerlarda bu partiye davetliydik. Bizi şef Serkan Bozkurt ve MPOC İstanbul yetkilisi Hakan bey karşıladılar.






Hakan bey öncelikle bize Palm yağları ile ilgili bilgi verdi. Kısaca değinirsek; Malezya, palmiye yağı üretiminde dünyada ikinci. Birinci Endonezya. Malaylar 150 ülkeye palm yağı ihracatı yapıyorlar. Türkiye de bu ülkeler arasında. En büyük müşterileri Çin. Yani Uzakdoğu ve Güney Asya ülkelerinde çok tüketilen bir yağ. Yüzde 80’i yemeklerde kullanılıyor. Sağlık, kozmetik, sanayi sonra geliyor. Dolayısıyla Malezya’ya vardığınızda ülkenin her yanının bu fantastik ağaçlarla dolu olduğunu görüyorsunuz.

Bazı Türk firmaları, palm yağını margarinlerinde, bisküvilerinde kullanıyor. Yani hayatımızın içine biz farkında olmasak da palm yağı sızmış. Malezya devletinin amacı ise bu yağlarının Ortadoğu ve Avrupa’nın mutfaklarına girmesini sağlamak. Yani ev hanımlarının, muttfak şeflerinin market raflarından palm yağı satın almalarını istiyorlar. Ayrıca duman çıkarmayan bir yağ. Mutfaklarda duvarlara yapışmaz. Bu yönüyle de tercih edilebilir.







Bizimle bu bilgileri paylaştıktan sonra workshop için eğitim sınıfına geçtik. Chef's Table bu zamana kadar gittiğim mutfak okullarından çok farklı. Dekorasyon çok sıcak ve insanın içini ferahlatıyor. Etkinlik olarakta çok sıradışıydı ve hepimiz çok memnun kaldık. Sebze ve meyveler hazırlanmış bizi bekliyordu. Diğer tarafta et, balık ve tavuk vardı. Menü yoktu, herkes dilediği malzemeyle dilediği yemeği hazırladı. Biraz ondan biraz bundan derken çok farklı lezzetler ve sunumlar ortaya çıktı. Ben zaten sıradışı şeyleri çok severim ve bu yüzden farklı soslar kullanarak etimi marine ettim..Ayrıca etimin yanına karışık sebze ve şeftaliden oluşan yine soslarla tatlandırdığım bir garnitür yaptım. Evet yanlış duymadınız şeftali..Müthiş bir aroma ve tat katıyor.








Yemeklerin pişmesinin ardından terasta bizim için hazırlana masada yemeklerimizi ve bizim için hazırlanan diğer lezzetleri tattık. Herkes çok eğlendi ve memnun kaldı. Hakan bey partinin sonunda biz bloggerlara Pirge Chef Bıçağı hediye etti. Bizi çok güzel ağırlayan ve bu güzel jesti ile mutlu eden MPOC İstanbul yetkilisi Hakan Alkan'a, Şef Serkan Bozkurt'a ve Chef's Table Mutfak Okuluna çok teşekkür ediyorum. Çok sıradışı ve güzel bir etkinlik oldu..






14 Haziran 2013 Cuma

Weber Grill Akademi

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte barbekü tutkunları piknik alanlarını doldurmaya, teras ve balkonlar ise açılmaya başladı. Güzel havaların vazgeçilmez aktivitesi barbekünün püf noktalarını bu işin uzmanı Weber firmasından öğrenmek için EKS Mutfak Akademisi'nde toplandık. Bu işin sırrı doğru barbekü seçimi, doğru kullanım, doğru ısı, et cinslerini tanıma ve eti marine etmeyi bilme.




Weber Genel Müdürü Cem Yılmaz bize hem firma hakkında genel bilgi verdi, hem de barbekü yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.






Her mevsim tutkunlarının keyif kaynağı olmayı başaran barbeküler havaların sıcak yüzünü göstermeye başladığı şu günlerde popülaritesini artırmaya başladı. En özel anlara eşlik eden barbekülerin keyfini çıkarmanın en önemli yolu ise doğru kullanım. Dünyaca ünlü barbekü markası Weber, et pişirmenin ve barbekü yapmanın önemine değinerek, lezzetli bir barbekü keyfi için doğru eti seçmenin ve doğru şekilde pişirmenin önemini savunuyor.






Lezzet kadar sağlıklı ve bilinçli kullanımın da önemli olduğunu savunan Weber Genel Müdürü Cem Yılmaz, leziz ve sağlıklı et pişirme sürecinde doğru kullanım konusunda şu şekilde konuşuyor; “Et pişirmeden önce barbekünün temiz olmasına dikkat edilmeli, mükemmel mangal keyfi için mükemmel araçların yanı sıra yüksek değerli malzemeler de gereklidir. Bu nedenle deneyimli satıcıya gidilmesi ve ürünler hakkında güvenilir bilgi edinilmesi gerekir. Kömürlü barbeküde odun kömürü daha hızlı ısınır, ancak briket kullanıldığında daha uzun süre yanması sağlanacaktır. Gazlı barbekülerde ise gerekli hazırlık işlemi yapıldıktan sonra sıcaklığı 300 dereceye getirerek ön ısı modunda tutmak gerekmektedir. Kömürlü barbekülerde kömürün, balık ve sebzenin yeterince taze olması gerekirken, dana eti en az iki haftalık olmalıdır.”

Barbeküde Meyve: Neden olmasın?

Etin yumuşak olması için marine karışımına, meyve-sebze suyu, yoğurt, şarap veya sirke gibi asit içeren içerikler konulması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, balık türündeki yiyeceklerin, mangalda çabuk piştiğini ve bu nedenle de mangal başında pişme sürecinin takip edilmesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Konuklarına et dışında daha hafif yiyecekler ikram etmek isteyenlerin tercihi sebzeler için ise en uygun pişirme şekli gözleme yöntemidir. Kısa sürede közleneceğinden işlem sırasında sık sık takibi yapılmalıdır. Et yemeği sonrası tatlı ile devam etmek isteyenler için ise barbeküde meyveyi tavsiye ediyoruz. Şeftali, muz veya ananas dilimleri ile mükemmel lezzetler yakalayabilir ve vanilyalı dondurma servis edebilirsiniz. Ancak sadece meyve değil, lezzetli kekler ve tatlı karışımlar da ızgara yöntemi ile ısıtılıp servis edilebilir.”


BARBEKÜ YAPMANIN 5 TEMEL PÜF NOKTASI
1
Kömürün pişirmeye en uygun kıvamı
Uzun süre yandığı için önerilen briket kömürler, barbeküye atıldıktan yaklaşık 40 dk. sonra uygun kıvama gelirler.
2
İdeal et pişirme ısısı
Az pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; 49-53 °C
Orta pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; 54-60 °C
İyi pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; >61 °C
Etin az, orta veya iyi pişmiş olması barbekü içerisindeki ısıya değil tercih edilen pişirme yöntemine bağlıdır.
Az pişmiş et için tercih edilen yöntem; 50/50 yöntemi
Orta pişmiş et için tercih edilen yöntem; dolaylı pişirme yöntemi
İyi pişmiş et için tercih edilen yöntem; doğrudan pişirme yöntemi
Bu şekilde barbekü içerisinde sirküle olan ısıyı kontrol ederek etin pişme derecesini kontrol edebiliriz.
3
Barbeküde sosun önemi
Dilendiğinde pişmeden önce marine sosları ile ete hoş bir lezzet katılabilir. Dilendiğinde ise piştikten sonra sos ile farklı bir tat yakalanabilir. Marine edilmemiş et için en ideal baharatlar kaba deniz tuzu, karabiberdir.
4
İdeal et pişirme süresi
Mükemmel bir et en az 4 cm kalınlıkta olmalıdır. Et pişirilmeden 1 saat önce dolaptan çıkarılıp dinlendirilmelidir. Orta boy bir bonfile için ideal pişirme süresi ön yüz 4 dk. arka yüz 3 dk.’dır. Biftek barbeküden alındıktan 3 dk. sonra kesilmelidir. Böylece etin suyu yeniden dağılır ve daha kıvamlı olur.
5
Favori Marine Tarifi
Soğan, sarımsak, tuz, biber ve taze baharatlardan oluşan marine sosu içerinde birkaç saat bekletilen et, farklı aroması ise lezzete lezzet katacaktır.







Bu değerli bilgileri bizimle paylaştığı ve ürünleri yakından tanımamızı sağladığı için Weber firmasına ve Cem Yılmaz'a çok teşekkür ediyorum.