31 Mayıs 2012 Perşembe

Dengeli ve Doğru Beslenmenin Önemi


Dengeli ve Doğru Beslenmenin Önemi

Nasıl Dengeli Besleniriz?

Sağlıklı Beslenme nedir?


Beslenme büyüme ve gelişmeyi sağlayan, sağlık ve canlılık veren, faaliyet kabiliyetini artıran, yaşamın sürdürebilmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. İnsanların temel ihtiyaçlarının başında gelir. Beslenme karın doyurmak değil; vücudun ihtiyacı olan besin gruplarını yeterli ve dengeli olarak almaktır. 

Sağlıklı Beslenme



Hayatımızda bu kadar önemli yer tutan beslenme, çağımızda bir çok ülkenin sorunu haline gelmiştir. Zamanımızda bir bilim dalı olarak karşımıza çıkan beslenme, bir çok uzmanın meşgul olduğu, birçok kuruluşun uğraştığı, kişilerin ilgilendiği hayati bir konudur. 

Bireyin ailenin ve toplumun birinci amacı sağlıklı ve üretken olmaktır. Sağlıklı ve üretken olmanın simgesi bedenen, aklen ve ruhen, sosyal yönden iyi gelişmiş bir vücut yapısı ve bu yapının bozulmadan uzun süre işlemesidir. 

İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar yetersiz beslenen toplumlarda çocuk ölüm hızının normal beslenen toplumlardan on kat daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu toplumlarda çocuk büyüme hızının daha yavaş olduğunu göstermektedir. Yetersiz beslenme sadece fiziksel gelişmeyi değil, zekayı da etkiler. Kalp damar hastalıkları yanlış ve dengesiz beslenmede birinci derece de risk oluşturmaktadır. Ayrıca enfeksiyon hastalıklarının sık görülmesi ve uzun sürmesi beslenmeye bağlıdır. Dengesiz beslenme İşçi sağlığını da etkiler, yetersiz ve dengesiz beslenen işçiler de enerjiye bağlı olarak iş verimi düşer. Vücut direnci azaldığı için sık hastalanır, iş kazaları artar ve iş verimi düşer. Hızlı büyüme döneminde yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklar arasında zeka geriliği gösterenlerin oranı oldukça yüksektir. Hamile ve emzikli kadınlarda yetersiz ve dengesiz beslenme erken doğum, doğum ağırlığı, düşük bebek doğmasına neden olur. 

Vücut direnci azaldığından hastalıklara yakalanma olasılığı artmaktadır. Kronik ishaller, solunum yolu hastalıkları sık görülür. Bu olumsuzlukların önlenmesi için yeterli ve dengeli beslenmemiz gerekir. Günümüz insanları sağlıklı ve uzun yaşamak, yaşam kalitesini artırmak amacı ile yeterli, dengeli ve doğru beslenmenin ne kadar önemli olduğunun bilincine varmıştır. Bu durum beslenme ve yemek pişirme alışkanlıklarında  bilgi ve beceri birikiminin önemini ortaya koymuştur. 


Sağlığın korunması, büyüme ve gelişmenin sağlanabilmesi için gerekli olan enerji ile besin öğelerinin, yaşa, cinsiyete, fiziksel aktivite ve özel duruma göre ihtiyaç kadar alınmasına yeterli ve dengeli beslenme denir. Yeterli beslenmede ekonomiklik ve kalite ön planda olmalıdır. Her öğünde mutlaka dört besin grubundan alınmalıdır. (Et ve et ürünleri, süt ve türevleri, sebze ve meyveler, tahıllar) 

Dengeli Beslenme




Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için; 

  • Beslenmede yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite, özel durum ( hamilelik, hastalık v.b.) göz önünde bulundurulmalı,
  • Bireysel ihtiyacı karşılayacak miktar ve kalitede besin, bir gün boyunca öğünlere paylaştırılarak düzenli olarak tüketilmeli,
  • Besinler beslenme ilkelerine uygun olarak hazırlanmalı, pişirilmeli ve saklanmalı,
  • Ekonomik, taze ve mümkün olduğunca doğal besinler tercih edilmelidir. 
  • Yeterli ve dengeli beslenmemizi etkileyen bazı faktörler vardır. Bunlar da ; 
  • Besin üretimi, dağıtımı ve teknolojisinde yetersizlik ve düzensizlikler,
  • Satın alma gücünün yetersizliği,
  • Kültürel etmenler ve eğitim yetersizliği,
  • Aile kalabalığı,
  • Çevre koşullarının sağlık kurallarına uygun olmayışıdır. 

Vücudumuzun tüm işlevleri için gereken besinleri alırken, bunların yeterli ve dengeli olmasına özen göstermeliyiz. Besinlerin yanlış hazırlanması, dengesiz tüketilmesi, günlük öğünlerin atlanması beslenme açısından olumsuzdur. Bunun sonucu yetersiz ve dengesiz beslenme ortaya çıkar. 

Beslenme sorunlarının en önemli nedeni bireylerin bu konuda eğitimli olmamasıdır. Bireyler günlük tüketmeleri gereken yiyecek çeşidini, miktarını, öğün sayısını, özel durumlara göre ihtiyacı bilmeliler. Ayrıca yiyeceklerin çarşıdan alınıp tüketim aşamalarına kadar geçen sürede dikkat etmeleri gereken yolları bilirler ve bilinçli insanlar olurlarsa sorunlar büyük ölçüde ortadan kalkacaktır.

Mutfaktaki yolculuğumuza beslenme konusunda daha bilinçli bireyler olarak devam etme dileği ile sevgilerimi sunuyorum. 






Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

50 yorum:

  1. Çok önemli bir konuya değinmişsiniz..Ben memleketim gereği etçil bir insanım :) Sebzeyle oldum olası aram yoktur. Yanlış bir şey ama bir türlü damak tadımı değişitiremiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ilerleyen yaslarda bunun sıkıntılarını yasarsınız.. Etin yanında salata tuketerek bırazda olsa bu dengeyi sağlamaya çalışın..

      Sil
    2. Salata muhakkak yiyorum zaten..Sebzeden kastım ıspanak, brokoli falan. :)

      Sil
    3. Ispanak ve brokolıden de cok guzel salata ve corbalar yapabılırsınız..Ozellıkle ıspanagın salatasını tavsiye ederım.. Muthiş oluyor..

      Sil
  2. ne güzel , tüm bilgileri biraraya toparlamışsınız. herkese çok faydalı olacak bir yazı.

    YanıtlaSil
  3. Özekllikle çocuk ve ergenlerin dengeli ve sağlıklı beslenmeden çok uzak olduklarını düşünüyorum. Kimisi kilo alırım derdinden hiç bir şey yemiyor, kimisi de sadece hazır gıdaları bolca tüketiyor... İkisi de yanlış... Geleneksel anne beslenmesi lazım çocuklara..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok haklısınız ve bu konuda bizlere çok iş düşüyor.. Anne yemeklerini unutturmamız gerekiyor..

      Sil
  4. Sebzesiz ve yeşilliksiz bir hayat düşünemiyorum paylaşım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  5. Aslında tüm bunlar yaşam kalitemiz için. Fakat ne kadarına uyuyoruz bilemiyorum...
    Paylaşım için sağol. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlığımızı ve yaşlılığımızı düşünüyorsak beslenmemize çok dikkat etmeliyiz Yağmurcum.. Sevgiler..

      Sil
  6. Kesinlikle katılıyorum, dengeli ve doğal beslenmek için elimden geleni yapıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen dikkat ettiğinide belli ediyorsun Şahikacım hep fit ve güzelsin..

      Sil
  7. bayıldımm.. özellikle tablo çok net olmuş
    tam da evimizde uyguladığım gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum..Uyguluyorsanız ne mutlu size..Sevgiler..

      Sil
  8. Dengeli beslenmek her yas icin altin kural. Siz de bu konuya ayrintilariyla deginmissiniz. Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  9. yaklaşık 8-9 aydır bu tarz beslenmeyi hayatıma soktum ve tansiyon şeker gibi rahatsızlıklarımı düzene soktum. Güzel bir paylaşım olmuş. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim..Saglıgınıza kavustugunuz en azından bazı seylerı kontrol altına aldıgınız ıcın çok sevindim.. Sevgiler..

      Sil
  10. Çok güzel bir yazı olmuş. Bilmiyorum etrafınızdan duydunuzmu hiç ama benim çevremde çok fazla düşük yapan var ve en büyük nedeninin sağlıksız beslenme olduğunu düşünüyorum. Bu yazınızda da bir kez daha bunu vurgulamışsınız teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle beslenme bu konuda çok etken.. Annelerimiz ananelerimiz gibi beslenmeyi öğrenmeliyiz.. Ben teşekkür ederim..Sevgiler..

      Sil
  11. Filiz hanımcığım çok yararlı bir yazı gerçekten... ellerinize sağlık...ben de beslenme konusunda devamlı arartırir sağlıklı olan ne varsa hep evde kendim yapmaya (ekşi mayalı ekmeğimi, yoğurdumu, elma sirkemi, yazdan domates soslarımi) çalışiyorum... bir de kan grubuna göre beslenme de bana çok mantıklı geliyor... bununla ilgili bir kitap okumuştum, uyguladım, çok faydasını gördüm... sevgiler(Selma'nın Organik Mutfağı)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bır cok yıyecegı evde yapmak en guzelı.. Hem saglıklı hem guvenılır.. Kan grubuna gore beslenme onemlı ama genetiğinizde onemli diye duşunuyorum.. Sevgıler..

      Sil
  12. Benim çocuklarımda hiç sebze sevmiyorlar,çok üzülüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sebzenın beslenmemızde ve onların gelısımınde cok onmelı oldugunu anlatmaya calıssanız..

      Sil
  13. Filiz Hanım çok teşekkürler bu güzel paylaşım için. Dengeli beslenmenin faydaları çok fazla, özellikle hamur işi ve fast food tüketenler açısından dikkat edilmesi gereken bir konu. Vücudu gereksiz yere doldurarak açlık gidermek yerine; bedene saygı duyarak doğru beslenmek ve ihtiyaçları ölçüsünde doyurmak tercih edilmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok dogru söylüyorsunuz Hande hanım.. Evlerimizde doğru beslenmeyle çocuklarımıza örnek olabilirsek baya yol katetmış oluruz diye düşünüyorum..

      Sil
  14. çok güzel bir yazı,paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. Dengeli beslenmeyi diyetisyenim sayesinde çok güzel öğrendim ancak şu an yapacaklarımı bilmeme rağmen uygulayabilecek irademi kaybettim bugünlerde iştahım çok açık sürekli abur cubur istiyor canım :(

    YanıtlaSil
  16. Ne kadar güzel faydalı post olmuş. Emeklerinize sağlık..Sağlıklı beslenme heleki belli bir yaştan sonrada çok önemli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dengeli ve dogru beslenmek cok onemli ve bunu cocuklarimiza ogretmeliyiz.. Yasam bicimi haline donuzturdugumuzde hersey daha guzel olur..

      Sil
  17. Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş.Zaten dengeli beslenirsek kılo konusunuda çözeriz diye düşünüyoum.Ama işte bozduğumuz zamanlarda oluyorda .Artık belirli bir yaştan sonra dahada onem kazanıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok haklisin Ozaycim.. Dengeli ve dogru beslenmeyi yasam bicimi haline getirmemiz gerekiyor.,

      Sil
  18. Filiz Hanım elleriniz dert görmesin. Yazdıklarınızı okudum, hep uygulanabilir gibi görüyor ama illa ki bir iki tanesinde en az hata yapıyoruz. Ya sebzeyi az tüketiyoruz, ya tatlıyı çok tüketiyoruz. Bir şeyler hep eksik veya fazla oluyor. Arada bir durup toparlanmaya çalışıyoruz.Yine öyle yapmak lazım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim..Diger gunlerde bunlari dengeliyebiliriz.. Sevgiler..

      Sil
  19. Her ne kadar saglıklı beslensekde sonuçta aileden gelen genler ortalığı bozuyor. Şu genleri de düzeltecek bir şey olsa ne güzel olurdu :)) Çok güzel bir yazı olmuş Filizcim. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dengeli ve saglikli beslenmeyi aliskanlik haline getirirsek eminim genlerlede basa cikabiliriz. Cunku kilo aliminiz genelde 2 yasina kadar olan surede yanlis beslenmenizden kaynaklaniyor..

      Sil
  20. Tablo olarak görmek pek çok kişi için daha akılda kalıcı olacaktır. Blog yazarları olarak; bence bu anlamda önemli bir görevimiz var, verdiğiniz tabloyu da göz önünde bulundurarak dışarıda satılan çoğu glikozlu, katkı maddeli yiyecekler yerine evde geleneksel usullerle, yerel malzeme ile yapılan yiyeceklere yer verip hem kendimiz hem de dengeli beslenmek isteyenlere biraz olsun faydamız olur diye düşünüyorum.Mesela dışarıdan gazlı içecekler almak yerine annelerimizin yaptığı birbirinden güzel şerbetleri yeniden hatırlatmak gibi, çok ucuza satılan bol krem şantili, ovaleksli pastalar yerine evde pasta yapmak gibi becerimiz ölçüsünde bir şeyler yapılabilir ve eminim içine ne koyduğumuzu bildiğimiz bu yiyecekler, içecekler dışarıdakilerden çok daha sağlıklı olur. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katiliyorum size.. Eskiden yemegimiz ne olursa olsun corba ve salata mutlaka olurdu. ayrica pilav varsa hosaf yapilirdi.. Simdi cogu unutuldu.. Dengeli ve dogru beslenmeyi cocuklarimiza asilamaliyiz..

      Sil
  21. Dengeli beslenmek gerçekten önemli. Sebzeye ağırlık vermek kalsiyum bakımından zengin yiyecekler çocuk gelişimi ve menopoz döneminde biz kadınlar için çok önemli. Bu konuda yazmanız harika sık sık kendimize hatırlatma yapmamız gerek. Kaleminize sağlık. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim.. Bizlere bu konuda buyuk gorev dusuyor..

      Sil
  22. Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı,bende oğlum doğduğundan beri daha çok dikkat ediyorum beslenme düzenimize,inşallah sağlıklı ve düzgün beslenen bir birey yetiştireceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar guzel.. Ama oncelikle kendi beslenmemize bu onemi gostermemiz gerekiyorki cocuklarimizda bizi ornek alsin..

      Sil
  23. Bu yazıyla o kadar ters ki beslenme şeklim. Ne yapsam aşamıyorum bu durumu. Bile bile lades yani. Bu durum sebebiyle ciddi sorunlar beni bekliyor biliyorum. Ama gerektiği gibi beslenmiyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkat etme gerek ve yanlisin neresinden donersen kardir..

      Sil
  24. Çok faydali bir post olmuş.
    Şükür ki çocuklarımızda bizim gibi hertürlü sebzeyi tüketiyor. Şanslıyim bu konu da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece sebze degil herseyi dengeli ve dogru sekilde tuketmeliyiz.. Sevgiler..

      Sil