27 Temmuz 2013 Cumartesi

Karamelli Armut Tartarin

Birçok workshopa katılıyorum ve orada çok değişik lezzetleri deneme fırsatımız oluyor. Fakat bu zamana kadar bu workshoplarda yaptığımız bir çok yemek tatlıyı bu zamana kadar paylaşmadım. Workshoplardan birinde yaptığımız ve bu sıcak yaz günlerinde dondurma ile servis edebileceğiniz bu lezzetli ve pratik bir tatlı tarifini paylaşmak istiyorum.




Krem patisserie için;
  • 1 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 50 gr tereyağ
  • 1 paket vanilya   


Vanilya sosu için;
  • 3/4 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 3 adet yumurta sarısı
  • yarım paket vanilya


Karamelize sos için;
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • yarım çay bardağı su
  • 1/4 limon suyu
  • 30 gr tereyağ
  • 2 adet milföy hamuru
  • 4 adet armut

Yapılışı:

Vanilya sosunun yapılışı;

Küçük bir tencereye toz şeker, yumurta sarısı ve sütü alıp iyice karıştırıyoruz.
Daha sonra karışımı ocağa alıp orta ateşte karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca vanilyayı ekleyip tenceremizi kenara alıp biraz daha karıştırdıktan sonra soğumaya bırakıyoruz.

Karamelize sos için;

Küçük bir tavaya tereyağı koyup eritelim. Şekeri ekleyin 2 dakika şeker kavrulduktan sonra limon suyunu ve suyu ekleyin. Suyunu ekledikten sonra bir kere karıştırın daha sonra karıştırmayın. Rengi kahve rengine dönünce ocaktan alın.

Krem patisserie için;

Yağımızı eritip üzerine toz şeker ve unu ekleyip biraz kavurun. Süt, yumurta ve vanilyayı bir kasede karıştırıp yavaş yavaş tencereye alın. Kısık ateşte dibini tutturmadan karıştırarak kaynayana kadar pişirin. Bu arada milföy hamurlarını merdane ve  biraz un yardımı ile aşağı yukarı ve biraz açıp ortadan ikiye bölelim bir hamurdan iki dikdörtgen elde edip bunları önceden yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim. Her tarafını çatalla delelim ve kenarlarında pay bırakarak orta kısımlarına  krem patesserie sürün. Armutların kabuklarını soyup ortadan ikiye bölün çekirdek yataklarını çıkarıp yarım ay şeklinde dilimleyin. Kremalı milföyün üzerine armutları dizin. Milföylerin kenarlarını katlayın. Üzerine vanilyalı sostan döküp önceden 200 derecede ısıttığımız fırında 20-25 dakika pişirelim. Fırından çıkan tatlının üzerine karamel sos döküp (karamel sos sertleşmişse biraz ısıtıp öyle kullanalım) servis edelim…


Afiyet olsun…



Bayat Ekmekli Bulgur Köftesi

Biliyorsunuz uzun süredir Bayat ekmekli tarifler yayınlıyorum. Amacım ekmek israfına dikkat çekmek. Tariflerimi deneyenler ya da tadanlar ekmekten bu lezzetlerin yapılmış olmasına şaşırıyorlar. İsrafı önlemek adına umarım katkım oluyordur.

Bugünkü tarifimi de denediğiniz zaman çok seveceksiniz. Bu köfte küçük bir değişiklikle pişmeden de çok lezzetli oluyor.. En kısa zamanda onu da sizlerle paylaşacam.




Malzemeler;

  • 1 bayat ekmek
  • 1 Su bardağı köftelik bulgur
  • 1 kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1,5 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Pulbiber (İsteğe bağlı)
  • Sıvıyağ

Yapılışı ;

Bayat ekmekleri suda yumuşayana kadar ıslatın ve sıkın. Bulguru ilave edin iyice yoğurun ve bulgurların şişmesi için yarım saat kadar ağzını kapatarak dinlenmeye bırakın. Diğer tarafta soğanı ince dorayın. İyice şişen bulgura soğan, biber salçası, kuru nane, un ve tuzu ilave edin ve iyice yoğurun. Dilediğiniz şekilde köfte şekli vererek kızgın yağda kızartın. Fazla yağını alması içn kızarttığınız köfteleri bir havlu kağıt üzerine alın. Ilık olarak servis edin.




Afiyet Olsun...