10 Temmuz 2013 Çarşamba

Emine Beder'le Mutfak Aşkı Programı



Kayseri Yağlaması

Mubarek Ramazan ayına özel Goldmaster küçük ev aletleri firmasının sayın takipçileri için hazırlamış olduğum tarifim;




Malzemeler ;

Şebit için ;

  • 500 gr un
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket kuru maya kuru
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Bir tutam şeker

Harcı için ;

  • 700 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 3 sivri biber
  • 3-4 adet domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • su

Servis için;

  • Yoğurt
  • Arzu edilirse sarımsak

Yapılışı ;

Öncelikle sütümüzü ılıtalım ve yoğurma kabımıza alalım. Mayayı ve bir tutam şekeri ilave ederek erimesini sağlayalım. Su,sıvı yağ ve tuzu ilave edelim. Ardından elenmiş unumuzu ilave ederek yumuşak bir hamur elde edelim. Üzerine temiz bir bez örterek dinlenmesi için bir kenara bırakalım.

Diğer tarafta soğanı ince ince doğrayalım. 1 kaşık sıvı yağ ilave ederek kavuralım. Kıymayı ilave edelim. Kavurmaya devam edelim. Biberleri ince ince doğrayalım, kıymaya ilave edip kavurmaya devam edelim. Domatesleri küp küp doğrayıp kavrulan kıymalı harca ilave edelim. Salçayı, tuzu ve baharatları ve harcın üzerini 2 parmak geçecek geçecek kadar su ilave edelim. Tüm malzemeler iyice pişip yumuşayana kadar pişirelim. Harcımız sulu olacak. Eğer suyunu çekerse ilave edelim.

Harcımız pişmeye devam ederken hamurlarımızı 10 eşit parçaya bölelim ve her birini büyük bir tava büyüklüğünde açalım. Hamurları yağsız tavada altını üstünü çevirerek pişirelim ve temiz bir bez üzerine dizelim.

Büyük bir servis tabağı alalım. Pişen hamurlarımızdan bir tanesini servis tabağına alalım ve hamurumuzun her tarafıne eşit şekilde kıymalı harcımızdan yayalım. Hamurlarımız bitene kadar aynı işlemi tekrarlayalım. Hamurumuzun en üstünede kalan harcımızı dökelim. Dört eşit parçaya bölelim ve sarımsaklı yoğurtla servis edelim.


Afiyet Olsun...

15 Haziran 2013 Cumartesi

Fasulye Diblesi

Ben anne tarafından Gürcüyüm. Bazen annemden öğrendiğim kadarı ile kendi yorumumu katarak Gürcü ve Karadeniz yemekleri yapıyorum. Hatta bu yemekleri eşime bile sevdirmeyi başardım.

Fasulye diblesi de böyle yemeklerden biri. Bu yemeğin zamanı yok. Sabah kahvaltısında, çay saatlerinde yada akşam yemeklerinde etin yanında garnitür olarak servis edebilirsiniz.




Malzemeler ;

  • 1 kilo taze fasulye
  • 1 adet büyük soğan
  • 4-5 adet domates
  • 1 su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz

Yapılışı ;


Öncelikle yıkayıp ayıkladığımız taze fasulyeleri parmak genişliğinde doğrayalım. Soğanları küçük küçük doğrayalım ve 3 kaşık zeytinyağ ilave ettiğimiz tencereye koyup kavurmaya başlayalım. Domatesleri rendeleyip soğanlara ilave edelim. Beş dk kadar kavurduktan sonra fasulyeleri tencereye ilave edelim. Fasulyeler suyunu bırakana kadar tencerenin kapağını kapatalım. Ara ara karıştıralım. Ocağın altını kısıp, tuzunu ilave ettikten sonra fasulyelerin pişmesini bekleyelim. Eğer suyunu çekerse en fazla 1 çay bardağı su ilave edelim. Suyu yeterince varsa kesinlikle su koymayalım. Fasulyeler pişince, fasulyeleri tencerenin kenarlarına çekerek ortasını havuz gibi açalım. Yıkayıp süzdürdüğümüz pirinci ilave edip, pirinçlerin üzerini fasulye ile kapatalım. Tencerenin kapağını kapatalım ve pirinçler pişip, yemek tüm suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirelim. Ocağın altını kapatıp, pirinçleri ve fasulyeleri zedelemeden hafif hareketlerle karıştıralım.





Fasulye diblemiz servise hazırdır. Sıcak yada soğuk servis yapabilirsiniz. Afiyet Olsun...



Yemeğimizin püfü : Dible yemeğini kışında yapmak isterseniz, fasulyeler yarı kavrulmuş haldeyken pirincini ilave etmeden soğutup buzdolabı poşetlerine koyup dondurabilirsiniz. 



Bezelye Yemeği

Bezelyenin tam zamanı. Protein, lif ve nışasta açısından zengin bir besindir. Bezelye A, C ve B grubu vitaminlerinin yanı sıra demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri de içinde barındıran besleyici bir sebzedir. Kuru bezelye protein ve nişasta açısından taze bezelyeden daha zengindir. Bununla birlikte, taze bezelyeyi sindirmek daha kolaydır. Bezelye vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir. Kasların gelişmesine ve yenilenmesine yardım eder. Kansızlığa iyi gelir. Kan Kanserine karşı koruyucudur. Karaciğerin çalışmasını düzene sokar. Özellikle taze bezelye bağırsakları çalıştırarak kabızlığı giderir.




Bezelye yemeğine domates, havuç, patates konmaz desede bir çok kişi ben böyle yemeği seviyorum. Ve bir çok kişinin de benim gibi düşündüğünü biliyorum. Buyrun tarifi...




Malzemeler ;
  • 1 kilo bezelye
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 1 su bardağı domates püresi
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz


Yapılışı ;

Bezelyelerimizi ayıklıyoruz. Yıkayıp suyunun süzülmesi için bir kevgire koyuyoruz. Daha sonra havuç ve patatesleri soyup küp küp doğruyoruz. Soğanımızı küçük küçük doğruyoruz. Tencereye sıvıyağ ve soğanı ilave edin, karıştırarak hafif kavurun. Domates püresini ilave edin. Kavurmaya devam edin. Ardından patates ve havuçları ilave edelim. 3-4 dk kavurduktan sonra bezelyeleri ekleyelim ve üzerine çıkana kadar sıcak su ilave edelim. Tencerenin ağzını kapatıp, pişmeye bırakalım. Ara ara kontrol edelim. Sebzelerimiz yumuşamaya başlayınca tuzunu ilave edelim, 5-10 dk daha kaynatıp ocağı söndürelim.


Yemeğimiz hazır..Afiyet Olsun...



Patatesli Gül Böreği

Eşimin favori böreği patatesli gül börektir. Hem yapımı çok kolay hemde sunum açısından çok şık..İçine değişik malzemeler koyarakta bu böreği yapabilirsiniz. Bu tarifimin videosunu blogumdan Ya da Cevap Tv'nin web sitesinden izleyebilirsiniz. Buyrun tarifi...





Malzemeler

  • 2 adet yufka
  • 4-5 adet haşlanmış patates
  • Tuz
  • Pulbiber, karabiber

Sosu için

  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için

  • 1 yumurta sarısı



Yapılışı ;


Öncelikle haşlanmış patateslerimizi ezip içine tuz, pul biber ve karabiber ilave ederek iyice karıştırıyoruz. Böreklerimizi sütle ıslatmak için derin bir kaseye 1 bardak sütü koyuyoruz. Başka bir karıştırma kabının içine yarım bardak süt ve sıvıyağı karıştırıyoruz. Yufkamızı düz bir zemine yayıp dörde bölüyoruz. İlk parçaya yağ ve süt karışımından sürüp yufkanın geniş kısmına patatesli iç harcımızı koyuyoruz. Rulo şeklinde sarıp, kendi etrafında dolayarak gül şeklini verdiğimiz böreğimizi süte batırıp her yerini ıslatıyoruz. Sütle ıslattığımız böreğimizi tepsiye alıyoruz. Diğer yufkalara da aynı işlemi uyguluyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık olarak 30 dk pişiriyoruz.





Böreğimiz servise hazırdır. Afiyet Olsun...