10 Temmuz 2013 Çarşamba
Kayseri Yağlaması
Mubarek Ramazan ayına özel Goldmaster küçük ev aletleri firmasının sayın takipçileri için hazırlamış olduğum tarifim;
Malzemeler
;
Şebit
için ;
- 500 gr un
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı süt
- 1 paket kuru maya kuru
- 2 çay kaşığı tuz
- Bir tutam şeker
Harcı
için ;
- 700 gr kıyma
- 1 adet soğan
- 3 sivri biber
- 3-4 adet domates
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
- Pulbiber
- su
Servis
için;
- Yoğurt
- Arzu edilirse sarımsak
Yapılışı
;
Öncelikle sütümüzü
ılıtalım ve yoğurma kabımıza alalım. Mayayı ve bir tutam
şekeri ilave ederek erimesini sağlayalım. Su,sıvı yağ ve tuzu
ilave edelim. Ardından elenmiş unumuzu ilave ederek yumuşak bir
hamur elde edelim. Üzerine temiz bir bez örterek dinlenmesi için
bir kenara bırakalım.
Diğer tarafta
soğanı ince ince doğrayalım. 1 kaşık sıvı yağ ilave ederek
kavuralım. Kıymayı ilave edelim. Kavurmaya devam edelim. Biberleri
ince ince doğrayalım, kıymaya ilave edip kavurmaya devam edelim.
Domatesleri küp küp doğrayıp kavrulan kıymalı harca ilave
edelim. Salçayı, tuzu ve baharatları ve harcın üzerini 2 parmak
geçecek geçecek kadar su ilave edelim. Tüm malzemeler iyice pişip
yumuşayana kadar pişirelim. Harcımız sulu olacak. Eğer suyunu
çekerse ilave edelim.
Harcımız pişmeye
devam ederken hamurlarımızı 10 eşit parçaya bölelim ve her
birini büyük bir tava büyüklüğünde açalım. Hamurları
yağsız tavada altını üstünü çevirerek pişirelim ve temiz bir
bez üzerine dizelim.
Büyük bir servis
tabağı alalım. Pişen hamurlarımızdan bir tanesini servis tabağına
alalım ve hamurumuzun her tarafıne eşit şekilde kıymalı
harcımızdan yayalım. Hamurlarımız bitene kadar aynı işlemi
tekrarlayalım. Hamurumuzun en üstünede kalan harcımızı dökelim.
Dört eşit parçaya bölelim ve sarımsaklı yoğurtla servis
edelim.
Afiyet Olsun...
15 Haziran 2013 Cumartesi
Fasulye Diblesi
Ben
anne tarafından Gürcüyüm. Bazen annemden öğrendiğim kadarı ile kendi yorumumu katarak Gürcü ve Karadeniz yemekleri yapıyorum. Hatta bu yemekleri eşime
bile sevdirmeyi başardım.
Fasulye
diblesi de böyle yemeklerden biri. Bu yemeğin zamanı yok. Sabah
kahvaltısında, çay saatlerinde yada akşam yemeklerinde etin
yanında garnitür olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler
;
- 1 kilo taze fasulye
- 1 adet büyük soğan
- 4-5 adet domates
- 1 su bardağı pirinç
- 3 yemek kaşığı zeytinyağ
- Tuz
Yapılışı
;
Öncelikle yıkayıp
ayıkladığımız taze fasulyeleri parmak genişliğinde doğrayalım.
Soğanları küçük küçük doğrayalım ve 3 kaşık zeytinyağ
ilave ettiğimiz tencereye koyup kavurmaya başlayalım. Domatesleri
rendeleyip soğanlara ilave edelim. Beş dk kadar kavurduktan sonra
fasulyeleri tencereye ilave edelim. Fasulyeler suyunu bırakana kadar
tencerenin kapağını kapatalım. Ara ara karıştıralım. Ocağın
altını kısıp, tuzunu ilave ettikten sonra fasulyelerin pişmesini
bekleyelim. Eğer suyunu çekerse en fazla 1 çay bardağı su ilave
edelim. Suyu yeterince varsa kesinlikle su koymayalım. Fasulyeler
pişince, fasulyeleri tencerenin kenarlarına çekerek ortasını
havuz gibi açalım. Yıkayıp süzdürdüğümüz pirinci ilave
edip, pirinçlerin üzerini fasulye ile kapatalım. Tencerenin
kapağını kapatalım ve pirinçler pişip, yemek tüm suyunu çekene
kadar kısık ateşte pişirelim. Ocağın altını kapatıp,
pirinçleri ve fasulyeleri zedelemeden hafif hareketlerle
karıştıralım.
Fasulye diblemiz
servise hazırdır. Sıcak yada soğuk servis yapabilirsiniz. Afiyet Olsun...
Bezelye Yemeği
Bezelyenin
tam zamanı.
Protein,
lif ve nışasta açısından zengin bir besindir. Bezelye A, C ve B
grubu vitaminlerinin yanı sıra demir, fosfor ve potasyum gibi
mineralleri de içinde barındıran besleyici bir sebzedir. Kuru
bezelye protein ve nişasta açısından taze bezelyeden daha
zengindir. Bununla birlikte, taze bezelyeyi sindirmek daha kolaydır.
Bezelye vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir. Kasların
gelişmesine ve yenilenmesine yardım eder. Kansızlığa iyi gelir.
Kan Kanserine karşı koruyucudur. Karaciğerin çalışmasını
düzene sokar. Özellikle taze bezelye bağırsakları çalıştırarak
kabızlığı giderir.
Bezelye
yemeğine domates, havuç, patates konmaz desede bir çok kişi ben
böyle yemeği seviyorum. Ve bir çok kişinin de benim gibi
düşündüğünü biliyorum. Buyrun tarifi...
Malzemeler
;
- 1 kilo bezelye
- 2 adet havuç
- 2 adet patates
- 1 su bardağı domates püresi
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- Tuz
Yapılışı
;
Bezelyelerimizi
ayıklıyoruz. Yıkayıp suyunun süzülmesi için bir kevgire
koyuyoruz. Daha sonra havuç ve patatesleri soyup küp küp
doğruyoruz. Soğanımızı küçük küçük doğruyoruz. Tencereye
sıvıyağ ve soğanı ilave edin, karıştırarak hafif kavurun.
Domates püresini ilave edin. Kavurmaya devam edin. Ardından patates
ve havuçları ilave edelim. 3-4 dk kavurduktan sonra bezelyeleri
ekleyelim ve üzerine çıkana kadar sıcak su ilave edelim.
Tencerenin ağzını kapatıp, pişmeye bırakalım. Ara ara kontrol
edelim. Sebzelerimiz yumuşamaya başlayınca tuzunu ilave edelim,
5-10 dk daha kaynatıp ocağı söndürelim.
Yemeğimiz
hazır..Afiyet Olsun...
Patatesli Gül Böreği
Eşimin
favori böreği patatesli gül börektir. Hem yapımı çok kolay
hemde sunum açısından çok şık..İçine değişik malzemeler
koyarakta bu böreği yapabilirsiniz. Bu tarifimin videosunu
blogumdan Ya da Cevap Tv'nin web sitesinden izleyebilirsiniz. Buyrun
tarifi...
Malzemeler
Sosu için
Üzeri için
Yapılışı ;
Öncelikle haşlanmış patateslerimizi ezip içine tuz, pul biber ve karabiber ilave ederek iyice karıştırıyoruz. Böreklerimizi sütle ıslatmak için derin bir kaseye 1 bardak sütü koyuyoruz. Başka bir karıştırma kabının içine yarım bardak süt ve sıvıyağı karıştırıyoruz. Yufkamızı düz bir zemine yayıp dörde bölüyoruz. İlk parçaya yağ ve süt karışımından sürüp yufkanın geniş kısmına patatesli iç harcımızı koyuyoruz. Rulo şeklinde sarıp, kendi etrafında dolayarak gül şeklini verdiğimiz böreğimizi süte batırıp her yerini ıslatıyoruz. Sütle ıslattığımız böreğimizi tepsiye alıyoruz. Diğer yufkalara da aynı işlemi uyguluyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık olarak 30 dk pişiriyoruz.
Böreğimiz servise hazırdır. Afiyet Olsun...
Malzemeler
- 2 adet yufka
- 4-5 adet haşlanmış patates
- Tuz
- Pulbiber, karabiber
Sosu için
- 1,5 su bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
Üzeri için
- 1 yumurta sarısı
Yapılışı ;
Öncelikle haşlanmış patateslerimizi ezip içine tuz, pul biber ve karabiber ilave ederek iyice karıştırıyoruz. Böreklerimizi sütle ıslatmak için derin bir kaseye 1 bardak sütü koyuyoruz. Başka bir karıştırma kabının içine yarım bardak süt ve sıvıyağı karıştırıyoruz. Yufkamızı düz bir zemine yayıp dörde bölüyoruz. İlk parçaya yağ ve süt karışımından sürüp yufkanın geniş kısmına patatesli iç harcımızı koyuyoruz. Rulo şeklinde sarıp, kendi etrafında dolayarak gül şeklini verdiğimiz böreğimizi süte batırıp her yerini ıslatıyoruz. Sütle ıslattığımız böreğimizi tepsiye alıyoruz. Diğer yufkalara da aynı işlemi uyguluyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık olarak 30 dk pişiriyoruz.
Böreğimiz servise hazırdır. Afiyet Olsun...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)