1 Temmuz 2012 Pazar

Her derde deva Enginar



Her Derde Deva Enginar

Yumru şeklinde çiçekleri olan ve 2 metreye kadar uzayabilen bir bitkidir. A, B1, C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri açısından zengin olan enginar, her derde deva olarak kabul edilmektedir. Yağlı bitkiler hariç hiçbir sebze ve meyva mineral bolluğu bakımından enginarla yarış edemez.

Enginar karaciğer için çok faydalıdır; karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar. Karaciğer, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve böbrek kumlarını döker. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Kandaki şeker oranını ayarlar, kolesterolü düşürür. Vücuda dinçlik verir. Bedeni ve zihinsel yorgunluğu giderir. Meme, rahim ağzı ve prostat kanserini önlemeyeyardımcı olur. Enginar kalbi ve damar sağlığını korumakta da etkilidir. Hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltır. Sarılıkta faydalıdır. Romatizma şikâyetlerini azaltır. İshali keser. Ter kokusunu giderir. Ateş düşürücü ve iştah açıcıdır.

Çiçekleri sebze olarak, taze yaprakları ve kökleri ise ilaç yapımında kullanılır. Enginar suyu kalp çarpıntısına iyi gelir. Taze enginar yaprağı kaynatılarak hazırlanan enginar çayı karaciğer hastalıklarında oldukça faydalıdır. Tüylü kabuklarının kaynatılmasıyla elde edilen enginar suyu ile saçlar yıkanırsa saçları güçlendirir.

Ülkemizde de bol miktarda üretilen enginarı mevsiminde bol bol tüketmeket fayda var. Mevsiminde en az 60 adet yenen enginarın vücudu tüm hastalıklardan koruduğuna inanılır.

Enginar pişirirken dikkat edilmesi gerekenler..

  •  Enginarları saklarken kararmalarını önlemek için limon suyu ilave edilmiş su dolu bir kapta bekletin. Pişirme esnasında enginarın içine ilave edeceğiniz bir dilim limon ve limon suyu kararmayı önler.
  •  Eğer enginarı kendiniz soyacaksanız sapını pişirmeden az önce kesiniz. Çünkü sapları kesilen enginarlar uzun süre tazeliğini ve beyazlığını koruyamazlar.
  •  Enginar saplarını bıçakla keserseniz dibindeki lifleri temizleyemezsiniz. Bu yüzden sapını bıçakla kesmek yerine kırın. Daha sonra bir bıçak yardımı ile lifleri temizleyin.
  •  Enginarın pişip pişmediğini anlamak için, bir çatal Ya da bıçağın sivri ucunu tam ortasına bastırın, eğer bıçak kolay batıyorsa enginar pişmiş demektir.

Enginardan ve faydalarından bu kadar bahsetmişken severek yaptığım zeytinyağlı enginar tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum..


Zeytinyağlı Enginar Nasıl Pişirilir?





Zeytinyağlı Enginar Nasıl Pişirilir?

Zaytinyağlı Enginar Tarifi

Zeytinyağlı Enginar


Zeytinyağlı Enginar İçin Gerekli Malzemeler 
  • 4 adet enginar
  • 350 gr garnitür
  • ½ soğan
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • ½ limon
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • tuz
  • Dereotu

Zeytinyağlı Enginar Nasıl Yapılır?


Zeytinyağlı Enginar Tarifi
½ çay bardağı zeytinyağı tenceremize alalım. Minik minik dopradığımız soğanlarımızı ilave ederim ve çok az tuz ekleyerek soğanlar pembeleşene kadar kavuralım. Garnitürlerimizi ilave ederek soğanlarla beraber biraz soteleyim. Diğer tarafta küçük bir kasede kalan zeytinyağını, yarım limonun suyu, tuz ve 1 tatlı kaşığı şekeri iyice karıştıralım. Enginarlarımızı düz bir tencereye sıkıştırmadan dizelim. Garnitürlerimizi eşit bir şekilde enginarlarımızın üzerine paylaştıralım. Kasede hazırlamış olduğumuz yağlı, limonlu sosumuzu enginarların üzerinde gezdirelim. Tencerenin yanından 1 bardak suyu ilave edelim. Enginarlarımızı tencereye hiç kaşık sokmadan 20 dk pişirelim ve ocağımızı kapatalım. Soğumasını beklediğimiz enginarlarımızı servis tabağımıza alalım ve dereotu ile süsleyelim.


Afiyet olsun.....




15 Haziran 2012 Cuma

Ovalı Konya Mutfağı


Ovalı Konya Mutfağı

İşten eve geldiğimizde ve yemek hazırlamaya vaktimiz de yoksa yemek için tercihimiz Ovalı Konya Mutfağı Beykent şubesi oluyor. Kendine özgü yemekleri ile Konya Mutfağı’nın en güzel temsilcisi.

Genel tercihim başlangıç olarak güzel bir bamya çorbası, ardından etli ekmek ve bıçak arası. Her seferinde mönüdeki diğer yemekleri de deneyeceğim desem de alışkanlıklarımdan pek vazgeçemiyorum. Fakat Ovalı Konya Mutfağı’nda vazgeçilmezlerim arasına girecek daha bir çok yemek varmış.

Geçtiğimiz günlerde sevgili Yağmur arkadaşım beni aradı ve Mehmet Karahan yönetiminde Ovalı Konya Mutfağı Sefaköy’de blogger arkadaşlarımızın toplanacağını ve beni de davet ettiklerini bildirdi. Düşünmeden kabul ettim..

Ovalı Konya Mutfağı




Mekana gittiğimde arkadaşlarımın büyük çoğunluğu gelmişti. Mehmet bey ve firma yetkilisi Arzu hanım bizi o kadar güzel ve içten karşıladı ki; sanki evlerinde ağırlıyorlardı. Restoran sahibi beyefendi ve Arzu Hanım bizimle Konya mutfağı hakkında çok güzel şeyler paylaştılar.

Güzel bir sohbetin ardından sıra o güzel yemekleri tatmaya gelmişti. Başlangıç olarak Çiğ Köfte, Konya Tulumundan yapılan Sündürme, Konya Süzme Yoğurdu eşliğinde Yaprak Sarma ve çiçek bamyalardan yapılan eşsiz lezzeti ile Bamya Çorbası..

Sündürme



Bamya Çorbası




Ardından benim favori yemeğim Etli Ekmek, Bıçakarası ve Mevlana, yanında Osmanlı Şerbeti.. Şunu belirtmeden geçemeyeceğim tüm pide ve ekmekler kepekli çok özel bir undan yapılıyor, kesinlikle midenizi rahatsız etmiyor, şişkinlik oluşturmuyor. İnanın yemeğe doyamıyorsunuz. 

Etli Ekmek-Bıçakarası-Mevlana



Şıra





Ve finalde tabiî ki tatlı…..dondurma eşliğinde Saçarası..(kış aylarında kaymak eşliğinde sunuyorlar)

Saçarası




Bunlarla da bitmiyor. Konya Ovalı Mutfağı çok güzel yöresel branch mönüsüne sahip. Bu lezzetleri evimde de yemek istiyorum diyorsanız yöresel bir şarküteri reyonu oluşturmuşlar. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünen Ovalı çocukları da unutmamış, onlara özel bir mönü ve çok güzel bir oyun odası hazırlamışlar.

Oyun Odası




Sohbetin ve kahkahanın birleştiği güzel bir etkinlik oldu. Bizi davetleri ile onurlandırdıkları ve çok güzel ağırladıkları için Konya Ovalı Mutfağı’na ve tüm ekibine, Halkla İlişkiler Sorumlusu Arzu Hanım’a , sevgili dostumuz Mehmet Karahan’a, sosyal medya sorumlusu Erdem Uğrak ve organizasyonda büyük emeği olan canım arkadaşım Yağmur İpar’a, sohbetleri ve katılımlarıyla organizasyona renk katan tüm arkadaşlarıma çok çokkk teşekkür ediyorum.

Blog Yazarları





Böyle güzel organizasyonlarda yine, yeniden beraber olma dileği ile;





5 Haziran 2012 Salı

Tukaş Lezzet Sihirbazları


Tukaş Lezzet Sihirbazları

"Hem lezzet ustasıyım, hem de yemek bloğum var" diyen 11 arkadaşım ve bendeniz "Tukaş'ın Lezzet Sihirbazları" yarışmasında buluştuk. Finali ve ödül töreni CarouselAVM'de düzenlenen yarışmaya arkadaşlarım ve ben meze kategorisinde Tukaşürünleri ile geliştirdiğimiz tariflerimizle katıldık.Öncelikle meze tariflerimiz Eyüp Kemal Sevinç ve EKS Mutfak Akademisinin şefleri tarafından değerlendirildi.

Ön elemeyi geçen 11 blogger arkadaşımla çok eğlenceli bir gün geçirdik. Yarışmanın sunuculuğunu Sevgili Vatan Şaşmaz yaptı. Finalde özgün meze tariflerimizi jüri üyelerinin ve seyircilerin karşısında uyguladık 

Tukaş ürünleriyle hazırlanan mezelerimizi ünlü lezzet ustaları Sahrap Soysal, Ayşe Tüter, Eyüp Kemal Sevinç ve Tevfik Alpaslan değerlendirdi. Ben yarışmaya Muhammara tarifimle katıldım. Bu benim ilk yemekle ilgili ilk yarışmamdı. Sonradan öğrendim ki; Tukaş'ında ilk düzenlediği yarışmaymış. Tukaş'la beraber ilkleri yaşadık. 

Vatan Sasmaz







Jürinin değerlendirmesi sonucu ben dereceye giremedim. Fakat kazanan arkadaşlarımla sanki ben kazanmışım gibi sevindim. 


"Enginar Ezmesi" ile Şefika Günyel birinciliğe,

Sefıka Gunyel - Tukaş Genel Md.




"Pastırmalı Humus" ile Senem Deniz Çabuk ikinciliğe,

Senem Deniz Cabuk - Sahrap Soysal




"Közlenmiş Patlıcan Yatağında Yoğurt Salatası" ile Mine Demirören üçüncülüğe layık görüldü. 

Mine Demiroren - Ayse Tuter




Tukaş dereceye giren ve yarışmaya katılan tüm arkadaşlarıma armağanlar verdi. Bu güzel organizasyondan dolayı başta Tukaş olmak üzere, Maya Halkla İlişkiler'den Yeşim Bingül ve ekibine, jüri üyelerimize, misafirperverliğinden dolayı Carousel AVM'ye çok teşekkür ediyorum..

Tukaş Lezzet Sihirbazları







4 Haziran 2012 Pazartesi

Güç Kaynağı Ispanak


Güç Kaynağı Ispanak

Yaygın olarak tüketilen bir sebze olan ıspanak yapraklarında demir,iyot, kalsiyum, potasyum, klorofil, A, B2, B6, C, K vitaminleri yeralır. Öte yandan omega 3, niasin ve selenyumdan da zengindir. Mükemmel bir magnezyum kaynağı olan, ülkemizde bolca yetişen Temel Reis’in güç kaynağı ıspanak super güç katan besin özelliği dışında, osteoporoz, kalp hastalıkları, kolon kanseri, artirit gibi pek çok kronik hastalıktan da korunmamıza yardımcı olur.

Optimum sağlığınız için Ispanak tüketin

İçeriğinde bulunan 13 farklı flavonoid sayesinde güçlü bir antioksidan ve kansere karşı kalkan görevi yapan ıspanak özellikle prostat, kolon, mide, over kanserlerinden korunmada etkilidir.

Kemikleri güçlendirir.

Kemikleri güçlendiren ve  K vitamininden zengin ıspanak iskelet sisteminizin daha güçlü olmasına yardımcı olur.

En iyi kalp dostudur

Yağda eriyen antioksidan özellik gösteren beta karotenle, suda eriyen antioksidan C vitaminini beraber içeren nadir sebzelerdendir. Öte yandan A vitamini için de mükemmel kaynaktır ve serbest radikallere karşı vücudu savunarak kalp sağlığının en değerli mücevherdidir. Yine folattan da zengin içeriği kalp krizi ve inmelere neden olabilecek homosistein seviyelerini düşürmeye yarayarak ıspanağı kalp dostu bir besin haline dönüştürür.

İltihap önleyici olarak çalışır.

Astım, osteoartirit, osteoporoz ve römotoid artirit gibi iltihabi hastalıkları düzene sokabilen C, K vitaminleri ve beta karotenden zengindir. Yine içeriğindeki harika oranlardaki magnezyum ve riboflavin migren atakları azaltır.

Konsantrasyon yükseltmeye, beyin yaşlanmasının gecikmesine yardımcıdır

Antioksidanlardan zengin olan ıspanak beyin fonksiyonlarını hızlandırır, yaşlanmasını geciktirir, yüksek konsantrasyona destek verir. Yine E vitamininden zengin olduğundan hafıza kaybını önlemeye yarar.

Daha iyi görürsünüz

Şifa dostu ıspanak göz sağlığını korur, yaşa bağlı yıpranmaların önüne geçmeye destek verir. Ispanak kadar pazı ve brokoli de bu özellikler vardır. Öte yandan yumurta sarısı harika bir lutein kaynağıdır ve Türk mutfağının geleneksel ıspanaklı yumurtası göz sağlığını düşünenler için idealdir.

Demir bakımından çok zengindir.

Temel reisin yediği anda güç kazanması kadar etken olmasa da uzun vadede genel sağlık, demir depolarının desteklenmesi için faydalıdır.

Ispanağı mutfaklarda daha sık kullanmak için öneriler:

Lazanya katlarına birkaç yaprak ıspanak ekleyebilir, makarnanınızı sote ıspanakla karıştırabilir,çorbalarınıza ıspanak ekleyebilir,ıspanaklı ve sebzeli yumurtalar hazırlayıp ana yemek olarak tüketebilir,bazı meyve sularına katı meyve sıkacağından geçirilmiş ıspanak suyu katabilir,nohut, kuru fasulye, barbunya veya yeşil mercimeği ıspanakla pişirebilir, marul, göbekten sıkıldıysanız ıspanak yaprakları ve bebek ıspanaklardan oluşan bir salata hazırlayabilir, kavrulmuş fıstık ve kurutulmuş meyvelerle çeşnilendirebilirsiniz.

Peki faydalarını saymakla bitiremediğimiz Temel Reisin güç kaynağı ıspanağın güzel bir çorbasını yapmaya ne dersiniz.  
Güç Kaynağı Ispanak Çorbası Nasıl Yapılır?

Kremalı Ispanak Çorbası Nasıl Yapılır?

Kremalı Ispanak Çorbası Tarifi

Kremalı Ispanak Çorbası

Kremalı Ispanak Çorbası



Kremalı Ispanak Çorbası için Gerekli Malzemeler:
  • 1 demet ıspanak 
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 su bardağı süt
  • 3 su bardağı su
  • 1 paket krema (200ml)
  • Sıvı yağ ve tuz

Kremalı Ispanak Çorbası Nasıl Yapılır?

Kremalı Ispanak Çorbası Tarifi 

İnce ince doğradığınız soğanı sıvı yağda hafif pembeleşene kadar kavurun. İyice yıkayıp ince ince doğradığınız ıspanakları ilave edin ve kavurmaya devam edin. Ispanaklar iyice kavrulduktan sonra 1 yemek kaşığı tepeleme unu ilave edin, un kokusu gidene kadar kavurun. Süt, su ve tuzu ilave edin, çorbayı kıvam alana kadar kaynatın. Pişen çorbanıza kremayı ilave edip bir taşım daha kaynatın. Artık çorbanız servise hazırdır. Çorbanızı kızarmış ekmek parçaları yada kavrulmuş fıstıkla servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun,