27 Temmuz 2012 Cuma

Elma Püreli Bayat Ekmek Turtası


Elma Püreli Bayat Ekmek Turtası

İnsanlık tarihi kadar eskidir ekmeğin geçmişi ve ortak besin maddelerinin başında yer almaktadır. Ülkemizizn tahıl ülkesi olması, yıllardır süregelen beslenme alışkanlıkları ve sosyo-ekonomik yapısı dolayısı ile ekmeğin beslenmemizdeki yeri çok önemlidir.

Sofralarımızın vazgeçilmez besin maddesi olan ekmek, karbonhidrat ve protein kaynağı olarak beslenmede önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde kişi başına günde yaklaşık olarak 400 - 450 gr ekmek tüketilmektedir. Yani, ülke genelinde kişi başına tüketilen enerji miktarının yaklaşık %45'i, protein miktarının da %47'si ekmekten sağlanmaktadır. Karbonhidrat ve protein kaynağı olan ekmeğin beyaz, kepek, çavdar, mısır, tam tahıllı, çok tahıllı gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Tahıl tanesi öz, kepek ve endosperm olmak üzere 3 bölümden oluşur.

Tahıla dayalı beslenmenin hakim olduğu ülkemizde her yıl yaklaşık 44 milyar adet ekmek üretilmekte, üretilen ekmeğin yaklaşık 40 milyar adeti tüketilmekte ve çok üzülerek söylüyorum 4 milyar adeti ise israf edilmektedir. İsraf edilen ekmek ülke ekonomisini yılda yaklaşık 700 milyon dolar kayba uğratmaktadır. Günlük israfın 750 milyar liralık kısmı Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde gerçekleşmektedir. İstanbul ilimizde günde 2 milyon ekmek israf edilirken, Ankara ve İzmir illerinde bu sayı yaklaşık 600 bini bulmaktadır.

Düşük gelir gruplarında ekmek tüketimi fazla olmasına karşın israf daha az olmakta, gelir düzeyi yükseldikçe ekmek tüketimi azalmakta ancak israf artmaktadır. Ekmeğin çöpe atılmasındaki başlıca nedenler gereğinden fazla ekmek satın alınması, satın alınan ekmeğin uygun koşullarda saklanmaması ve kalitesinin düşük olmasıdır. Ekmek israfında yüzde 70 oranı ile yemekhaneli işyerleri, hastane, yatılı okul, öğrenci yurdu, otel ve lokantalar ilk sırada yer almaktadır.


Ekmek İsrafını Azaltmak İçin Evlerde Neler Yapılmalıdır ?
  •   İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı, 
  •  Ekmek poşette saklanmalı
  • Uzun süreli saklama amaçlanıyorsa ekmeğin derin dondurucuda ve poşet içerisinde saklanmalı,
  • Ekmek dilimlenerek tüketilmeli,
  • Kuruyan ekmekler israf edilmemeli, içinde az miktarda su kaynayan tencerenin üzerine yerleştirilen süzgeç üstüne konularak tüketilmeli,
  • Bayatlayan ekmekler galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanılmalıdır.

Toplu Tüketim Yapılan Kuruluşlarda Alınması Gereken Tedbirler
  •   Toplu tüketim yerleri olan; hastane, yatılı okul, askeri birlik ve öğrenci yemekhanelerinde ‘ekmek israfı önleme planları’ oluşturulması ve hayata geçirilmesi,
  •   Üretimin talebe göre planlanması,
  •   Raf ömrü uzun kaliteli ekmek üretilmesi,
  •   Ekmeklerin fırında veya satış yerinde uygun koşullarda saklanması,
  •   Toplu yemek tüketim yerlerinde ekmeğin dilimlenmiş veya küçük yuvarlak ekmek olarak verilmesi,
  • · Self servis tezgahlarında ekmeğin baş tarafta değil, yemeklerden sonra yer alması,
Toplu yemek tüketim yerlerinde, mönüye göre ekmek siparişi verilmesi, artan ekmeklerin daha sonraki günlerde kullanılmasını sağlayacak mönü düzenlemelidir.

Yine üzülerek belirtmek istiyorum ki; Mubarek Ramazan günlerinde ekmek israfı daha da artmaktadır. Bu konuda herkesi daha duyarlı olmaya davet ediyorum.

Sizlerle hem bayatlayan ekmeklerimizi değerlendirmek, hem de yemekten sonra yiyebileceğimiz çok hafif ve bayat ekmekten yaptığım elma püreli tart tarifimi paylaşmak istiyorum. Üstelik bu tarifim bana Cook Mutfağı'nda ikincilik ödülü kazandırmıştı.


Elma Püreli Bayat Ekmek Turtası Nasıl Yapılır?






Elma Püreli Bayat Ekmek Turtası Nasıl Yapılır?

Elma Püreli Bayat ekmek Turtası Tarifi

Elma Püreli Bayat Ekmek Turtası


Elma Püreli Bayat Ekmek Turtası için Gerekli Malzemeler: 


Tart için Gerekli Malzemeler:
  • 1,5 ekmek (Halk ekmek klasik)
  • 180 gr tereyağ
  •  5,5 yemek kaşığı şeker
  •  2 çay kaşığı tarçın

Elma Püresi için Gerekli Malzemeler
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 kg elma
  • 1/2 su bardağı su
  •  3-4 adet karanfil

Kreması için Gerekli Malzemeler:
  • 3 su bardağı süt
  • 2 adet doldu kreması ( Dr Oetker Vanilya aromalı)

Elma Püreli Bayat Ekmek Turtası Nasıl Yapılır?

Elma Püreli Bayat Ekmek Turtası Tarifi :

Elmaların kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılır ve küçük küçük doğranır. Bir tencereye yarım bardak su koyulur, elmalar ilave edilir. Üzerine 2 çay kaşığı tarçın, 2 kaşık şeker ve 3-4 adet karanfil eklenerek iyice pişirilir. İyice yumuşayan elmaların içinden karanfiller çıkartılarak blendırdan geçirilir. Soğumaya bırakılır.

Ekmekler rondodan geçirilir. Bir tencerede terayağ eritilir, 4 yemek kaşığı şeker ve 2 çay kaşığı tarçın ilave edilir. Rondodan geçirilen ekmekler ilave edilir ve altın sarısı bir renk alana kadar kavrulur.

Cam bir kasede 3 bardak süt ile 2 paket dolgu kreması iyice çırpılır, krema haline getirilir.

Kelepçeli bir kalıbın altına yağlı kağıt koyulur. Üzerine kavrulan ekmeklerin 3/1 i koyulur. Üzerine dolgu kremasının yarısı dökülür. Üzerine elme püresinin yarısı dökülür. Üzerine kalan kavrulan ekmeklerin yarısı konur. Önce krema, sonra kalan elma püresi konur ve en üste kalan kavrulmuş ekmekler konur. Kalıbın üzeri aliminyum folyo ile kapatılır. 180 derece fırında 30 dk pişirilir. Fırından çıkarılan turta iyice soğuduktan sonra buzdolabında 4-5 saat donması için bekletilir. Servise hazırdır.


Afiyet olsun....




Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

5 yorum:

  1. Çok eğitici bir yazı ve tarif mükemmel. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Hem yazı güzel olmuş, hem de turta Filiz hanım.
    Ellerinize sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. bayat ekmekle yapılabilecek ne güzel bir tarif , hem ekmeğimiz çöpe gitmesin hemde paramı cebimizde kalsın .. paylaşımına bayıldım tarifine bayıldım ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok te;ekkur ederim canim.. Biliyorsundur TMO ile bu konuda ortak calisma yuruttuk ve kitap cikarttim..Blogumda bayat ekmeklerden yapilan cok tarif var..Sevgiler..

      Sil