27 Ekim 2011 Perşembe

Bir Mutfak Hikayesi

Bir Mutfak Hikayesi

Mutfakla ilk tanışmam çocukluk  yıllarımda oldu; Bu konudaki ilk öğretmenim sevgili annemdir. Şimdiki çocukların oyun hamurları ile oynadığı yaşlarda ben gerçek hamurla annemle beraber birşeyler yapıyordum. Sanırım bunlar mutfağı sevmemde çok etkili oldu. Yoğun çalışma hayatım boyuncada fırsat buldukça mutfakta birşeyler üretmek, yeni şeyler denemek beni mutlu ediyordu. 

Yaşım büyüdükçe mutfak bilgim arttı ama bildiklerim yeterli olmuyordu. Nerede bir yemek kitabı veya dergi görsem alıyordum. Fakat daha çok şey öğrenmek ve mutfakta daha bilinçli olmak istiyordum.Bu nedenle de mutfak ve yemekle ilgili eğitimler aldım. Çünkü yemek yapmak dergi veya gazetelerden aldığınız bir reçeteyi uygulamak yada annenizden, arkadaşınızdan öğrendiğiniz bir tarifi uygulamak değildir.

Yemek pişirmek için mutfakla tanışmanın yanında bilgiye ihtiyacınız vardır. Pişirilecek ürünlerin ve mutfakta kullanılacak malzemelerin satın alınması, bunların hazırlanması ve saklanması, doğru pişirme teknikleri için bilinmesi gereken noktalar vardır. Herkez yemek yapabilir, önemli olan doğru teknikleri kullanarak yemek yapmaktır.

Hiç yemek yapmasını bilmeyenler, bildiği birkaç yemek tarifinin dışına çıkamayanlar, çok çeşitli yemek yaptığını söyleyenler; burada hepinizle paylaşacağım temel mutfak bilgileri ve pişirme teknikleri, yöresel yemekler ve hikayeleri, mutfak sırları olacaktır.

Sizlerden gelecek öneri ve istekler de büyük önem taşımakta. İşleyeceğimiz konuları buna göre şekillendirmek istiyorum.

Bir sonraki yazımda mutfaktaki yolculuğumuza devam etme dileği ile sevgilerimle.


Filiz Çatalkaya ORHAN

filizckaya@gmail.com