20 Kasım 2015 Cuma

Benim lezzet yardımcım Pakmaya Pişirme Yardımcıları...Size de öneriyorum!


Biz hanımlar sevdiklerimize en iyisini, en güzelini sunmak isteriz...İşte ben de aileme, dostlarıma tatlı-tuzlu lezzetler  hazırlarken Pakmaya Pişirme Yardımcıları kullanıyorum. Maya başta olmak üzere hamur kabartma tozundan, şekerli vaniline... Kakaodan, pudra şekerine... Pirinç unu, buğday nişastası, mısır nişastası, krem şantisi, enfes sosları ve pasta kremaları ile Pakmaya benim mutfaktaki bir numaralı yardımcım oldu. Kekler, kurabiyeler, tartlar, pastalar, poğaçalar, geleneksel tatlılar Pakmaya ile bir başka oluyor. 

Unutmadan Pakmaya’nın enfes tarifler sunan bir de web sitesi var: www.mutfaginyildizi.com. Açıkçası ben www.mutfaginyildizi.com’a bakmadan mutfağa girmiyorum. En son Aşureli Kek tarifini denedim, herkes bayıldı: http://mutfaginyildizi.com/tarif/asureli-kek/402




Eğer siz de yeni ve enfes lezzetler peşindeyseniz, misafirlerimi nasıl şaşırtacağım diye düşünüyorsanız Pakmaya, zengin ürün çeşitleri ve www.mutfaginyildizi.com’daki tarifleriyle sizin de vazgeçilmeziniz olacak. Mutlaka ziyaret edin.

Bir boomads advertorial içeriğidir.







 

23 Eylül 2015 Çarşamba

Kurban Bayramında Beslenmenize Dikkat !!!!!



Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?


Kurban Bayramında Beslenmenize Dikkat



Kurban Bayramında şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et tüketimi de artmaktadır. Etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminleri (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini ) de içerirler, ancak C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir.

Kurban Bayramında özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidirler. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar.


Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır, Bu nedenle özellikle mide barsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidirler.



Kurban Etlerini Nasıl Pişirmeliyiz?


Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.

Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir.

Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.


Etler ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş yüzeydeki proteinlerin birdenbire katılaşarak, ısının etin iç kısmına ulaşmasını engeller. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.

Etlerin haşlanarak pişirilmesi sağlıklı olmasının yanı sıra, ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller. Barsak parazitlerinin yanında hayvan hastalıklarının insana geçmesi gibi istenmeyen sonuçların oluşmaması için veteriner kontrolünden geçmiş hayvan etleri tüketilmeli, kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınmasına dikkat edilmelidir.


Etleri Nasıl Saklamalıyız?


Etleri, büyük parçalar şeklinde değil , birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta ( -2 ºC ) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC ) daha uzun süre ile saklanabilir.

Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit edebilir. Bu nedenle buzlukta saklanan etler buzluktan çıkartılınca yemek içinde tamamen kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak buzluğa konulmalı, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülmek istenen et, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabında çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin, buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme vb. sakıncalı yöntemlerdir.

Sağlıklı, huzurlu ve güzel bir bayram geçirmeniz dileği ile,

Filiz Çatalkaya ORHAN





6 Eylül 2015 Pazar

Bu blogta YAS var...



Bu blogta YAS var.. 







Dinleyin kefensiz yatan şehitler
Bu yurdu hatıra kılan yiğitler
Meydanı boş bulmuş oynuyor itler
Kim ne derse desin şehitler ölmez

Ağlıyor anası, ölmüş evladı
Kalktı bu dünyadan insanlık adı
Duymuyor kulaklar bunca feryadı
Kim ne derse desin şehitler ölmez

El uzatan gördük kahpe düşmana
Göz dikmiş hainler aziz vatana
Küçük düşürdüler bizi cihana
Kim ne derse desin şehitler ölmez

Vatan için aksın ŞEHİT KANIMIZ
Özgürlük meydanı son durağımız
Sarılsın tabuta al bayrağımız
Kim ne derse desin ŞEHİTLER ÖLMEZ

ŞEHİTLER ÖLMEZ!



12 Mayıs 2015 Salı

Doğuş Otomotiv Trafik Hayattır!


Direksiyon başında mesajlaşmayın, güvenliğinizi riske atmayın.
Trafik Hayattır!



Gelişen teknoloji sayesinde günlük işlerimizin birçoğunu cep telefonları üzerinden yapmak hem hayatımızı kolaylaştırıyor hem de cep telefonuna olan bağımlılığımızı giderek arttırıyor. Bu bağımlılık trafikte ise önemli bir tehlike unsuru yaratıyor.

Araç kullanırken cep telefonuyla mesajlaşmak veya konuşmak sadece sürücü güvenliğini değil, yaya güvenliğini de tehlikeye atan en büyük hatalardan biri olarak gösteriliyor. Yapılan bir araştırmaya göre cep telefonuyla mesajlaşan veya konuşan bir sürücünün sarhoş bir sürücü ile aynı tepkileri verdiği öne sürülüyor. Tüm bu sebeplerden ötürü Doğuş Otomotiv’in kurumsal sorumluluk platformu Trafik Hayattır cep telefonu kullanımı konusuna dikkat çekerek, toplumu bilinçlendirmeyi hedefliyor.


Trafik güvenliği bilincini toplumun tüm kesimlerine yaymak için faaliyetlerini sürdüren Trafik Hayattır, 4 ana mesaj üzerinden farkındalık yaratmayı hedefliyor. Bu kapsamda, platform aşırı hız, bebek koltuğu kullanımı, emniyet kemeri gibi trafik güvenliği stratejik mesajlarına son yıllarda ‘cep telefonu’ kullanımını da ekledi. Trafik Hayattır cep telefonu kullanımına dikkat çeken dergi ve gazete ilanlarına ek olarak, yeni animasyon serisindeki animasyonlarla da cep telefonu kullanımının risklerini esprili şekilde aktarıyor.
Bir boomads advertorial içeriğidir.



 

9 Mayıs 2015 Cumartesi

Hiç duyamayacağım bir sözcük... Anne



Hiç duyamayacağım bir sözcük... Anne.....


Anne





"Anne.."

Hiç duyamayacağım bir sözcük ,
 

Hiç anlayamacağım bir duygu bu benim için ..
 

Neden mi ?
 

Çünkü ;
...
Ben , dokuz ay boyunca giderek büyüyen karnı olmayacak bir kadın , 

 
Ben , kocasına ; "gözümüz aydın hayatım , artık üç kişi oluyoruz.." diyemeyecek bir eş , 

 
Ben , minik minik patikleri görüp , çocuğuna yapmaya karar veremeyecek olanım , 

 
Ben , arkasından gözyaşı döküp , gelinliğine bir damlasını bırakacağı bir kızı olmayanım ,
 

Ben , oğlunun askerden dönmesini ,
 

Dönüp de mürüvvetini görmeyi hiç bekleyemeyecek olanım ,
 

Ben , düşmesin diye arkasından koşturacağı bir çocuğu olamayacak olanım ,
 

Ben , bana mı babasına mı benzeyecek gibi bir düşünceye hiç dalamayacak olanım ,
 

Ben , o çok sevdiği ismi kızına veremeyecek olanım ,
 

Ben , her kadının korktuğu o doğum sancısını
 

İstediği halde hiç çekemeyecek olanım ,
 

Ben , geceleri ateşi çıktı diye başında sabahlayacağı bir yavrusu olmayacak olanım ,
 

Ben , o cicili bicili tokaları kızına hiç takamayacak olanım..

 

Ben bir kadınım ,
 

Ben bir eşim ,
 

Ben bir kadının kızıyım ,
 

Ben eşimin karısı , ama çocuğunun annesi olamayacak olanım ,
 

Ben annesi olan ama hiç anne olamayacak olanım ..
 

Ben dilinden anneyi düşürmeyen
 

Ama kulağına hiç anne kelimesi değmeyecek olanım ..

 

Dipnot : Hiç olmayan kızımın , hiç bana benzemeyecek gözlerini merak etmiyor değilim..