Bahar
aylarının gelmesiyle birlikte barbekü tutkunları piknik
alanlarını doldurmaya, teras ve balkonlar ise açılmaya başladı.
Güzel havaların vazgeçilmez aktivitesi barbekünün püf
noktalarını bu işin uzmanı Weber firmasından öğrenmek için
EKS Mutfak Akademisi'nde toplandık. Bu işin sırrı doğru barbekü
seçimi, doğru kullanım, doğru ısı, et cinslerini tanıma ve eti
marine etmeyi bilme.
Weber
Genel Müdürü Cem Yılmaz bize hem firma hakkında genel bilgi
verdi, hem de barbekü yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları
anlattı.
Her
mevsim tutkunlarının keyif kaynağı olmayı başaran barbeküler
havaların sıcak yüzünü göstermeye başladığı şu günlerde
popülaritesini artırmaya başladı. En özel anlara eşlik eden
barbekülerin keyfini çıkarmanın en önemli yolu ise doğru
kullanım. Dünyaca ünlü barbekü markası Weber, et pişirmenin ve
barbekü yapmanın önemine değinerek, lezzetli bir barbekü keyfi
için doğru eti seçmenin ve doğru şekilde pişirmenin önemini
savunuyor.
Lezzet
kadar sağlıklı ve bilinçli kullanımın da önemli olduğunu
savunan Weber
Genel Müdürü Cem Yılmaz,
leziz ve sağlıklı et pişirme sürecinde doğru kullanım
konusunda şu şekilde konuşuyor; “Et pişirmeden önce barbekünün
temiz olmasına dikkat edilmeli, mükemmel mangal keyfi için
mükemmel araçların yanı sıra yüksek değerli malzemeler de
gereklidir. Bu nedenle deneyimli satıcıya gidilmesi ve ürünler
hakkında güvenilir bilgi edinilmesi gerekir. Kömürlü barbeküde
odun kömürü daha hızlı ısınır, ancak briket kullanıldığında
daha uzun süre yanması sağlanacaktır. Gazlı
barbekülerde ise gerekli hazırlık işlemi yapıldıktan sonra
sıcaklığı
300 dereceye getirerek ön ısı modunda tutmak gerekmektedir.
Kömürlü barbekülerde kömürün, balık ve sebzenin yeterince
taze olması gerekirken, dana eti en az iki haftalık olmalıdır.”
Barbeküde
Meyve: Neden olmasın?
Etin
yumuşak olması için marine karışımına, meyve-sebze suyu,
yoğurt, şarap veya sirke gibi asit içeren içerikler konulması
gerektiğinin altını çizen Yılmaz, balık türündeki
yiyeceklerin, mangalda çabuk piştiğini ve bu nedenle de mangal
başında pişme sürecinin takip edilmesi gerektiğini söylüyor ve
ekliyor: “Konuklarına et dışında daha hafif yiyecekler ikram
etmek isteyenlerin tercihi sebzeler için ise en uygun pişirme şekli
gözleme yöntemidir. Kısa sürede közleneceğinden işlem
sırasında sık sık takibi yapılmalıdır. Et yemeği sonrası
tatlı ile devam etmek isteyenler için ise barbeküde meyveyi
tavsiye ediyoruz. Şeftali, muz veya ananas dilimleri ile mükemmel
lezzetler yakalayabilir ve vanilyalı dondurma servis edebilirsiniz.
Ancak sadece meyve değil, lezzetli kekler ve tatlı karışımlar da
ızgara yöntemi ile ısıtılıp servis edilebilir.”
BARBEKÜ
YAPMANIN 5 TEMEL PÜF NOKTASI |
||
1 |
Kömürün
pişirmeye en uygun kıvamı |
Uzun
süre yandığı için önerilen briket kömürler, barbeküye
atıldıktan yaklaşık 40 dk. sonra uygun kıvama gelirler. |
2 |
İdeal
et pişirme ısısı |
Az
pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; 49-53 °C
Orta
pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; 54-60 °C
İyi
pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; >61 °C
Etin
az, orta veya iyi pişmiş olması barbekü içerisindeki ısıya
değil tercih edilen pişirme yöntemine bağlıdır.
Az
pişmiş et için tercih edilen yöntem; 50/50 yöntemi
Orta
pişmiş et için tercih edilen yöntem; dolaylı pişirme yöntemi
İyi
pişmiş et için tercih edilen yöntem; doğrudan pişirme
yöntemi
Bu
şekilde barbekü içerisinde sirküle olan ısıyı kontrol
ederek etin pişme derecesini kontrol edebiliriz. |
3 |
Barbeküde
sosun önemi |
Dilendiğinde
pişmeden önce marine sosları ile ete hoş bir lezzet
katılabilir. Dilendiğinde ise piştikten sonra sos ile farklı
bir tat yakalanabilir. Marine edilmemiş et için en ideal
baharatlar kaba deniz tuzu, karabiberdir. |
4 |
İdeal
et pişirme süresi |
Mükemmel
bir et en az 4 cm kalınlıkta olmalıdır. Et pişirilmeden 1
saat önce dolaptan çıkarılıp dinlendirilmelidir. Orta boy bir
bonfile için ideal pişirme süresi ön yüz 4 dk. arka yüz 3
dk.’dır. Biftek barbeküden alındıktan 3 dk. sonra
kesilmelidir. Böylece etin suyu yeniden dağılır ve daha
kıvamlı olur. |
5 |
Favori
Marine Tarifi |
Soğan,
sarımsak, tuz, biber ve taze baharatlardan oluşan marine sosu
içerinde birkaç saat bekletilen et, farklı aroması ise lezzete
lezzet katacaktır. |
Bu
değerli bilgileri bizimle paylaştığı ve ürünleri yakından
tanımamızı sağladığı için Weber firmasına ve Cem Yılmaz'a
çok teşekkür ediyorum.
ahh bir de memleketimde eti ucuza bol bol yiyebilsek:) harika bir etkinlikmiş resimlerden belli..
YanıtlaSilDoğru diyorsunuz valla...güzel bir etkinlikti..
Sil