14 Haziran 2013 Cuma

Weber Grill Akademi

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte barbekü tutkunları piknik alanlarını doldurmaya, teras ve balkonlar ise açılmaya başladı. Güzel havaların vazgeçilmez aktivitesi barbekünün püf noktalarını bu işin uzmanı Weber firmasından öğrenmek için EKS Mutfak Akademisi'nde toplandık. Bu işin sırrı doğru barbekü seçimi, doğru kullanım, doğru ısı, et cinslerini tanıma ve eti marine etmeyi bilme.




Weber Genel Müdürü Cem Yılmaz bize hem firma hakkında genel bilgi verdi, hem de barbekü yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.






Her mevsim tutkunlarının keyif kaynağı olmayı başaran barbeküler havaların sıcak yüzünü göstermeye başladığı şu günlerde popülaritesini artırmaya başladı. En özel anlara eşlik eden barbekülerin keyfini çıkarmanın en önemli yolu ise doğru kullanım. Dünyaca ünlü barbekü markası Weber, et pişirmenin ve barbekü yapmanın önemine değinerek, lezzetli bir barbekü keyfi için doğru eti seçmenin ve doğru şekilde pişirmenin önemini savunuyor.






Lezzet kadar sağlıklı ve bilinçli kullanımın da önemli olduğunu savunan Weber Genel Müdürü Cem Yılmaz, leziz ve sağlıklı et pişirme sürecinde doğru kullanım konusunda şu şekilde konuşuyor; “Et pişirmeden önce barbekünün temiz olmasına dikkat edilmeli, mükemmel mangal keyfi için mükemmel araçların yanı sıra yüksek değerli malzemeler de gereklidir. Bu nedenle deneyimli satıcıya gidilmesi ve ürünler hakkında güvenilir bilgi edinilmesi gerekir. Kömürlü barbeküde odun kömürü daha hızlı ısınır, ancak briket kullanıldığında daha uzun süre yanması sağlanacaktır. Gazlı barbekülerde ise gerekli hazırlık işlemi yapıldıktan sonra sıcaklığı 300 dereceye getirerek ön ısı modunda tutmak gerekmektedir. Kömürlü barbekülerde kömürün, balık ve sebzenin yeterince taze olması gerekirken, dana eti en az iki haftalık olmalıdır.”

Barbeküde Meyve: Neden olmasın?

Etin yumuşak olması için marine karışımına, meyve-sebze suyu, yoğurt, şarap veya sirke gibi asit içeren içerikler konulması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, balık türündeki yiyeceklerin, mangalda çabuk piştiğini ve bu nedenle de mangal başında pişme sürecinin takip edilmesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Konuklarına et dışında daha hafif yiyecekler ikram etmek isteyenlerin tercihi sebzeler için ise en uygun pişirme şekli gözleme yöntemidir. Kısa sürede közleneceğinden işlem sırasında sık sık takibi yapılmalıdır. Et yemeği sonrası tatlı ile devam etmek isteyenler için ise barbeküde meyveyi tavsiye ediyoruz. Şeftali, muz veya ananas dilimleri ile mükemmel lezzetler yakalayabilir ve vanilyalı dondurma servis edebilirsiniz. Ancak sadece meyve değil, lezzetli kekler ve tatlı karışımlar da ızgara yöntemi ile ısıtılıp servis edilebilir.”


BARBEKÜ YAPMANIN 5 TEMEL PÜF NOKTASI
1
Kömürün pişirmeye en uygun kıvamı
Uzun süre yandığı için önerilen briket kömürler, barbeküye atıldıktan yaklaşık 40 dk. sonra uygun kıvama gelirler.
2
İdeal et pişirme ısısı
Az pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; 49-53 °C
Orta pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; 54-60 °C
İyi pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; >61 °C
Etin az, orta veya iyi pişmiş olması barbekü içerisindeki ısıya değil tercih edilen pişirme yöntemine bağlıdır.
Az pişmiş et için tercih edilen yöntem; 50/50 yöntemi
Orta pişmiş et için tercih edilen yöntem; dolaylı pişirme yöntemi
İyi pişmiş et için tercih edilen yöntem; doğrudan pişirme yöntemi
Bu şekilde barbekü içerisinde sirküle olan ısıyı kontrol ederek etin pişme derecesini kontrol edebiliriz.
3
Barbeküde sosun önemi
Dilendiğinde pişmeden önce marine sosları ile ete hoş bir lezzet katılabilir. Dilendiğinde ise piştikten sonra sos ile farklı bir tat yakalanabilir. Marine edilmemiş et için en ideal baharatlar kaba deniz tuzu, karabiberdir.
4
İdeal et pişirme süresi
Mükemmel bir et en az 4 cm kalınlıkta olmalıdır. Et pişirilmeden 1 saat önce dolaptan çıkarılıp dinlendirilmelidir. Orta boy bir bonfile için ideal pişirme süresi ön yüz 4 dk. arka yüz 3 dk.’dır. Biftek barbeküden alındıktan 3 dk. sonra kesilmelidir. Böylece etin suyu yeniden dağılır ve daha kıvamlı olur.
5
Favori Marine Tarifi
Soğan, sarımsak, tuz, biber ve taze baharatlardan oluşan marine sosu içerinde birkaç saat bekletilen et, farklı aroması ise lezzete lezzet katacaktır.







Bu değerli bilgileri bizimle paylaştığı ve ürünleri yakından tanımamızı sağladığı için Weber firmasına ve Cem Yılmaz'a çok teşekkür ediyorum. 
Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

2 yorum:

  1. ahh bir de memleketimde eti ucuza bol bol yiyebilsek:) harika bir etkinlikmiş resimlerden belli..

    YanıtlaSil