15 Haziran 2013 Cumartesi

Bezelye Yemeği

Bezelyenin tam zamanı. Protein, lif ve nışasta açısından zengin bir besindir. Bezelye A, C ve B grubu vitaminlerinin yanı sıra demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri de içinde barındıran besleyici bir sebzedir. Kuru bezelye protein ve nişasta açısından taze bezelyeden daha zengindir. Bununla birlikte, taze bezelyeyi sindirmek daha kolaydır. Bezelye vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir. Kasların gelişmesine ve yenilenmesine yardım eder. Kansızlığa iyi gelir. Kan Kanserine karşı koruyucudur. Karaciğerin çalışmasını düzene sokar. Özellikle taze bezelye bağırsakları çalıştırarak kabızlığı giderir.




Bezelye yemeğine domates, havuç, patates konmaz desede bir çok kişi ben böyle yemeği seviyorum. Ve bir çok kişinin de benim gibi düşündüğünü biliyorum. Buyrun tarifi...




Malzemeler ;
  • 1 kilo bezelye
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 1 su bardağı domates püresi
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz


Yapılışı ;

Bezelyelerimizi ayıklıyoruz. Yıkayıp suyunun süzülmesi için bir kevgire koyuyoruz. Daha sonra havuç ve patatesleri soyup küp küp doğruyoruz. Soğanımızı küçük küçük doğruyoruz. Tencereye sıvıyağ ve soğanı ilave edin, karıştırarak hafif kavurun. Domates püresini ilave edin. Kavurmaya devam edin. Ardından patates ve havuçları ilave edelim. 3-4 dk kavurduktan sonra bezelyeleri ekleyelim ve üzerine çıkana kadar sıcak su ilave edelim. Tencerenin ağzını kapatıp, pişmeye bırakalım. Ara ara kontrol edelim. Sebzelerimiz yumuşamaya başlayınca tuzunu ilave edelim, 5-10 dk daha kaynatıp ocağı söndürelim.


Yemeğimiz hazır..Afiyet Olsun...



Patatesli Gül Böreği

Eşimin favori böreği patatesli gül börektir. Hem yapımı çok kolay hemde sunum açısından çok şık..İçine değişik malzemeler koyarakta bu böreği yapabilirsiniz. Bu tarifimin videosunu blogumdan Ya da Cevap Tv'nin web sitesinden izleyebilirsiniz. Buyrun tarifi...





Malzemeler

  • 2 adet yufka
  • 4-5 adet haşlanmış patates
  • Tuz
  • Pulbiber, karabiber

Sosu için

  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için

  • 1 yumurta sarısı



Yapılışı ;


Öncelikle haşlanmış patateslerimizi ezip içine tuz, pul biber ve karabiber ilave ederek iyice karıştırıyoruz. Böreklerimizi sütle ıslatmak için derin bir kaseye 1 bardak sütü koyuyoruz. Başka bir karıştırma kabının içine yarım bardak süt ve sıvıyağı karıştırıyoruz. Yufkamızı düz bir zemine yayıp dörde bölüyoruz. İlk parçaya yağ ve süt karışımından sürüp yufkanın geniş kısmına patatesli iç harcımızı koyuyoruz. Rulo şeklinde sarıp, kendi etrafında dolayarak gül şeklini verdiğimiz böreğimizi süte batırıp her yerini ıslatıyoruz. Sütle ıslattığımız böreğimizi tepsiye alıyoruz. Diğer yufkalara da aynı işlemi uyguluyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık olarak 30 dk pişiriyoruz.





Böreğimiz servise hazırdır. Afiyet Olsun...



Ispanaklı Kol Böreği

Ispanaklı börek bizim evin favorilerinden. Genelde böreklerimin yufkasını kendim açıyorum. Fakat hazır yufkada ani gelen misafirler için çok pratik oluyor. Bu tarifimin videosunu blogumdan yada Cevap Tv'nin sitesinden seyredebilirsiniz. Buyrun tarifi...







Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 500 gr ıspanak yaprağı
  • 125 gr margarin veye tereyağ
  • 3 adet yumurta
  • 150 gr beyaz peynir
  • 3-4 çorba kaşığı yoğurt


Yapılışı ;

Böreğimizin yapımına başlarken öncelikle yağımızı eritiyoruz. Eriyen yağımız biraz ılındıktan sonra içine yumurta ve yoğurdumuzu ilave ediyoruz. İyice çırpıyoruz. Diğer tarafta iri doğradığımız ıspanağımıza bikaç tutam tuz ilave ederek iyice ovuyoruz. Daha sonra peynir ve sıvıyağımızın yarısını ilave edip iyice karıştırıyoruz. Kalan sıvıyağla tepsimizi yağlıyoruz. Düz bir zemine ilk yufkamızı serip üzerine sosumuzdan sürüyoruz. Yufkayı ikiye katlayıp tekrar sosumuzdan sürüyoruz. Ve yufkamızın geniş kısmına ıspanaklı harcımızdan koyup rulo şeklinde sarıyoruz. Tepsimizin ortasına sardığımız rulo böreğimizi yerleştiriyoruz. Diğer yufkalarada aynı işlemi uygulayarak böreğimizi tepsimize yerleştiriyoruz. Kalan sosumuzu bir fırça yardımı ile böreğimizin üzerine sürüyoruz. Servisi kolay olsun diye önceden dilimliyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık olarak 30 dk üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.





Böreğimiz servise hazırdır. Afiyet Olsun...

Sodalı Börek

Sodalı böreği okul yıllarımdan beri çok severek yaparım. Su böreği gibi oluyor.. Çok pratik ve kolay..Bu tarifiminde videosunu blogumdan Ya da Cevap Tv'nin sayfasından seyredebilirsiniz. Buyrun tarifi..







Malzemeler :

  • 5 adet yufka
  • 2 şişe soda
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta



İç malzemesi

  • 200 gr böreklik peynir veya lor
  • ½ demet maydanoz



Üzeri için

  • Susam, çörekotu


Yapılışı ;

Böreğimizi yapmak için öncelikle iç malzemelerimiz olan peynir ve ince kıydığımız maydanozumu karıştırıyoruz. Daha sonra başka bir karıştırma kabında sos olarak kullanacağımız yoğurt, sıvıyağ ve yumurtaları tüm malzemeler özleşene kadar iyice çırpıyoruz. Hafif bir şekilde yağladığımız fırın tepsimize ilk yugkamızı hafif buruşturarak yayıyoruz. Üzerine hazırlamış olduğumuz sostan sürüp diğer yufkayı üzerine yayıyoruz. Yufkaların yarısını tepsiye yerleştirdikten sonra peynirli harcımızı tepsinin her yerine gelecek şekilde yayıyoruz. Üzerine kalan yufkaları aralarına sos sürerek tepsimize yerleştirmeye devam ediyoruz. Sosun kalanını tepsimizin en üstüne yayıp, bir bıçak yardımı ile servis edeceğimiz şekilde dilimliyoruz. 2 şişe sodayı açıp böreğimizin üzerine döküyoruz. En son olarak susam ve çörekotu ile süsleyerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında böreğimizin üzeri kızarana kadar yaklaşık olarak 30 dk pişiriyoruz.





Böreğimiz servise hazırdır. Afiyet Olsun...

Beyaz Peynirli Tepsi Böreği

Börek sevmeyenimiz yoktur sanırım. Cevap Tv çekimleri için çeşit çeşit börekler yaptım. Fakat araya taşınma girince tarifleri yazıp, yayınlama fırsatım olmadı. Birde arka arkaya gelen etkinlikler derken bugün zaman bulup yazmaya başladım. Bu tariflerimin videolarını blogumdan yada Cevap Tv'nin web sitesinden izleyebilirsiniz. Bizim severek yediğimiz, sizinde beğeniceğinizi umduğum basit bir börek tarifi...Buyrun...






Malzemeler

  • 3 adet günlük yufka
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 tutam tuz


İç Malzeme

  • 200 gr böreklik peynir
  • 1 adet yumurta beyazı


Üzeri için

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 kaşık süt
  • 2 çorba kaşığı çörek otu



Yapılışı ;

Öncelikle böreğimizin sosunu hazırlıyoruz. Bunun için bir kase içine sütü, sıvıyağı, yumurtayı ve bir tutam tuzu ilave edip bir çırpıcı ve çatal yardımı ile tüm malzemeler karışana kadar çırpıyoruz. Başka bir kabın içine iç malzemesi olan böreklik peynirimizi ve yumurta beyazını koyup, iyice karıştırıyoruz. Kullanacağımız tepsiyi hafif yağlayıp ilk yufkamızı tepsiden dışarı taşacak şekilde yerleştiriyoruz ve üzerine sosumuzdan sürüyoruz. İkinci yufkamızı bölerek tepsiye yerleştirip aralarına sosumuzdan sürüyoruz. Hazırladığımız iç malzemeyi tepsinin her yerine eşit gelecek şekilde yayıyoruz. Son yufkamızın ortasından bir yuvarlak çıkartıyoruz ve kalan yufkaları bölerek tepsiye yerleştirip yufkaların aralarına sosumuzu sürüyoruz. En son olarak tepsinin dışına taşan yufkalarımızı tepsinin ortasında birleşecek şekilde toplayıp, en üstüne çıkarıdığımız yuvarlak yufkayı seriyoruz. Küçük bir karıştırm kabında 1 adet yumurta sarısını 2 yemek kaşığı sütle inceltip bir fırça yardımı ile böreğimize sürüp, üzerini çörek otu ile süslüyoruz ve servis için pişmeden önce dilimliyoruz.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık olarak 30 dakika pişiriniz.



Böreğimiz servise hazırdır. Afiyet olsun.







Böreğimizin püfü : 

  • Börekte kullanacağınız peynire yumurta akı katarsanız, peynir böreğinizin içinde kurumaz.
  • Böreğinizi pişmeden önce dilimlerseniz servis yapmanız kolaylaşır.