20 Mart 2013 Çarşamba

Elma Püreli Bayat Ekmek Turtası


Elma püreli bayat ekmek turta tarifimi daha önce blogta yayınlamıştım. Fakat ekmek ve bayat ekmeklerin değerlendirilmesi ile ilgili makalemin altında paylaştığım için sevgili dostlarım bulmakta güçlük çektiklerini belirttiler. O yüzden tekrar yayınlamak istedim.





Malzemeler:

Tart için
  • 1,5 ekmek (Halk ekmek klasik)
  • 180 gr tereyağ
  • 5,5 yemek kaşığı şeker
  • 2 çay kaşığı tarçın
Elma Püresi için
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 kg elma
  • 1/2 su bardağı su
  • 3-4 adet karanfil
Kreması için
  • 3 su bardağı süt
  • 2 adet doldu kreması ( Dr Oetker Vanilya aromalı)

Yapılışı


Elmaların kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılır ve küçük küçük doğranır. Bir tencereye yarım bardak su koyulur, elmalar ilave edilir. Üzerine 2 çay kaşığı tarçın, 2 kaşık şeker ve 3-4 adet karanfil eklenerek iyice pişirilir. İyice yumuşayan elmaların içinden karanfiller çıkartılarak blendırdan geçirilir. Soğumaya bırakılır.

Ekmekler rondodan geçirilir. Bir tencerede terayağ eritilir, 4 yemek kaşığı şeker ve 2 çay kaşığı tarçın ilave edilir. Rondodan geçirilen ekmekler ilave edilir ve altın sarısı bir renk alana kadar kavrulur.

Cam bir kasede 3 bardak süt ile 2 paket dolgu kreması iyice çırpılır, krema haline getirilir.

Kelepçeli bir kalıbın altına yağlı kağıt koyulur. Üzerine kavrulan ekmeklerin 3/1 i koyulur. Üzerine dolgu kremasının yarısı dökülür. Üzerine elme püresinin yarısı dökülür. Üzerine kalan kavrulan ekmeklerin yarısı konur. Önce krema, sonra kalan elma püresi konur ve en üste kalan kavrulmuş ekmekler konur. Kalıbın üzeri aliminyum folyo ile kapatılır. 180 derece fırında 30 dk pişirilir. Fırından çıkarılan turta iyice soğuduktan sonra buzdolabında 4-5 saat donması için bekletilir. Servise hazırdır.


Afiyet olsun....

Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

10 yorum:

  1. Canım bir dilim isterim ama nefis olmuş ellerine sağlık öperim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deryacım dilim ne demek senin için özel yaparım, buyur gel..kocaman öptüm..

      Sil
  2. Ellerinize sağlık. Ben tatlı olarak hiç düşünmemiştim ekmeği.. Helvadan sonra deneyeceğim bir lezzet daha ..Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu mutlaka deneyin...Vazgeçemiyeceğiniz bir lezzet olucak..

      Sil
  3. Bayıldım Bayıldım. Deneneceler listesi yapmalıyım artık. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nursevincim beğenmene çok sevindim...Teşekkürler...

      Sil
  4. Filizciğim halk ekmeği olmazsa olmazmı denemek isterdim.Helvanızı denemiştim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabiki, benim halk ekmeği tercih etmemin sebebi içinin dolgun olması..İçi puf puf kabarmış bir ekmekten daha fazla kullanmanız gerekebilir.Ölçünün tutması için kullandığım ölçüyü yazdım..Helvayı nasıl buldunuz, beğendinizmi??

      Sil
  5. Canım bu tarifi accayip merak ediyorum. İlk fırsatta da denemek istiyorum :)))
    Yalnız senden küçük bir ricam olacak. Ekmek miktarlarını su bardağı şeklinde yazabilir misin ????
    Çünkü ben bayat ekmeği genelde galeta unu şeklinde muhafaza ediyorum. Dolayısıyla ölçüyü bardak ölçüsü olarak baz almak gerekiyor.
    Çok teşekkürler canım. Seni ilgiyle takip ediyoruz. Bayat ekmekle denenecek tarifler listem epey kabarık.
    İnşallah sırayla hepsini deneyeceğim:)))
    Sevgiler Filiz'cim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım galeta unu haline getirdiğin ekmek çok incelmiş olur ve bu tarif için çok uygun olmaz. Zira şeker ve tarçınla kavuracaksın ve biraz daha tane tane olmalı, ince olunca bu lezzeti yakalıyamazsın. Bir ekmeği rondodan çektiğinde 4 bardak ekmek içine denk geliyor hemen hemen. yeni tarifler geliyor..kocaman öptüm, sevgiler..

      Sil