Elma
püreli bayat ekmek turta tarifimi daha önce blogta yayınlamıştım.
Fakat ekmek ve bayat ekmeklerin değerlendirilmesi ile ilgili
makalemin altında paylaştığım için sevgili dostlarım bulmakta
güçlük çektiklerini belirttiler. O yüzden tekrar yayınlamak
istedim.
Malzemeler:
Tart
için
- 1,5 ekmek (Halk ekmek klasik)
- 180 gr tereyağ
- 5,5 yemek kaşığı şeker
- 2 çay kaşığı tarçın
Elma
Püresi için
- 2 çay kaşığı tarçın
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 kg elma
- 1/2 su bardağı su
- 3-4 adet karanfil
Kreması
için
- 3 su bardağı süt
- 2 adet doldu kreması ( Dr Oetker Vanilya aromalı)
Yapılışı
Elmaların
kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılır ve küçük küçük
doğranır. Bir tencereye yarım bardak su koyulur, elmalar ilave
edilir. Üzerine 2 çay kaşığı tarçın, 2 kaşık şeker ve 3-4
adet karanfil eklenerek iyice pişirilir. İyice yumuşayan elmaların
içinden karanfiller çıkartılarak blendırdan geçirilir. Soğumaya
bırakılır.
Ekmekler
rondodan geçirilir. Bir tencerede terayağ eritilir, 4 yemek kaşığı
şeker ve 2 çay kaşığı tarçın ilave edilir. Rondodan geçirilen
ekmekler ilave edilir ve altın sarısı bir renk alana kadar
kavrulur.
Cam
bir kasede 3 bardak süt ile 2 paket dolgu kreması iyice çırpılır,
krema haline getirilir.
Kelepçeli
bir kalıbın altına yağlı kağıt koyulur. Üzerine kavrulan
ekmeklerin 3/1 i koyulur. Üzerine dolgu kremasının yarısı
dökülür. Üzerine elme püresinin yarısı dökülür. Üzerine
kalan kavrulan ekmeklerin yarısı konur. Önce krema, sonra kalan
elma püresi konur ve en üste kalan kavrulmuş ekmekler konur.
Kalıbın üzeri aliminyum folyo ile kapatılır. 180 derece fırında
30 dk pişirilir. Fırından çıkarılan turta iyice soğuduktan
sonra buzdolabında 4-5 saat donması için bekletilir. Servise
hazırdır.
Afiyet
olsun....
Canım bir dilim isterim ama nefis olmuş ellerine sağlık öperim...
YanıtlaSilDeryacım dilim ne demek senin için özel yaparım, buyur gel..kocaman öptüm..
SilEllerinize sağlık. Ben tatlı olarak hiç düşünmemiştim ekmeği.. Helvadan sonra deneyeceğim bir lezzet daha ..Sevgiler...
YanıtlaSilBunu mutlaka deneyin...Vazgeçemiyeceğiniz bir lezzet olucak..
SilBayıldım Bayıldım. Deneneceler listesi yapmalıyım artık. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilNursevincim beğenmene çok sevindim...Teşekkürler...
SilFilizciğim halk ekmeği olmazsa olmazmı denemek isterdim.Helvanızı denemiştim
YanıtlaSilOlur tabiki, benim halk ekmeği tercih etmemin sebebi içinin dolgun olması..İçi puf puf kabarmış bir ekmekten daha fazla kullanmanız gerekebilir.Ölçünün tutması için kullandığım ölçüyü yazdım..Helvayı nasıl buldunuz, beğendinizmi??
SilCanım bu tarifi accayip merak ediyorum. İlk fırsatta da denemek istiyorum :)))
YanıtlaSilYalnız senden küçük bir ricam olacak. Ekmek miktarlarını su bardağı şeklinde yazabilir misin ????
Çünkü ben bayat ekmeği genelde galeta unu şeklinde muhafaza ediyorum. Dolayısıyla ölçüyü bardak ölçüsü olarak baz almak gerekiyor.
Çok teşekkürler canım. Seni ilgiyle takip ediyoruz. Bayat ekmekle denenecek tarifler listem epey kabarık.
İnşallah sırayla hepsini deneyeceğim:)))
Sevgiler Filiz'cim...
Canım galeta unu haline getirdiğin ekmek çok incelmiş olur ve bu tarif için çok uygun olmaz. Zira şeker ve tarçınla kavuracaksın ve biraz daha tane tane olmalı, ince olunca bu lezzeti yakalıyamazsın. Bir ekmeği rondodan çektiğinde 4 bardak ekmek içine denk geliyor hemen hemen. yeni tarifler geliyor..kocaman öptüm, sevgiler..
Sil