Baklayı
çok severim. Bol dereotlu zeytinyağlı yemeğine bayılırıım.
Çorbası çok güzel olur. Fava vazgeçilmezlerimdendir..
Vitamin
ve protein açısından son derece zengin bir besin olan
baklanın kurusunun, taze bakla’ya göre daha besleyici
olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K
vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri
açısından da oldukça zengindir.
Bakla
hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler.
Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını
hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine
yardımcı olur. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir.
Bu kadar faydası olan baklanın tam mevsimi ve taze olarak bol
bol tüketin. Fakat baklada nişasta oranı yüksek olduğu
için kan şekerini yükseltir. Bu nedenle şeker hastaları için
önerilmez.
Bugün
belki de bu zamana kadar hiç denemediğiniz bir bakla tarifimi
sizlerle paylaşmak istiyorum. Bakla Kızartması..
Malzemeler
;
- Yarım kilo bakla
- 3 yemek kaşığı Un
- Tuz
- 2 diş sarımsak
- 1 çay bardağı sirke
- Kızarmak için sıvıyağ
Yapılışı
;
Öncelikle
ayıklayıp yıkadığımız baklaları haşlamak için tencereye su
koyun. Kaynama suyuna 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Kaynayan
suya baklaları ilave edin ve yumuşayana kadar haşlayın.
Dilerseniz buharda da haşlayabilirsiniz. Vitamin ve minerallerin
suya geçmemesi için buharda haşlamak tabi ki; daha sağlıklı.
Haşlanan baklaları süzüp soğuması için bekletin. Soğuyan ve
suyu süzülen baklaları una bulayın. Tavaya çok az yağ koyup
kızdırın. Unladığımız baklaları balık kızartır gibi
kızartıp servis tabağına alalım. Diğer tarafta 2 diş sarımsağı
soyup ezelim, küçük bir kaseye koyduğumuz sirkeye karıştıralım.
Ve kızaran baklalarımızla beraber servis edelim. Kızaran
baklaları sarımsakla sirkeye batırarak yiyelim.
Afiyet
Olsun....
Eline sağlık :-)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım. İlk kez duydum ve mutlaka deneyeceğim. Çıtır lezzetlere bayılırım....
YanıtlaSilSevgiler..
Çok güzel oluyor, seveceğini ümit ediyorum. teşekkürler..kocaman öpüldün...
Silçok değişik hemen deneyeceğim teşekkürler
YanıtlaSil