16 Mart 2013 Cumartesi

Beyaz Lahanalı Börek


Beyaz lahananın çok önemli iyileştirici özellikleri vardır. Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içerir. U vitamini olarak tanımlanan etken bir madde içerir.

Faydaları ;
  •  Mide ve on iki parmak bağırsağı ülseri tedavisinde et­kilidir.
  •  Mide yanmasını ve mide ağrılarını tedavi eder.
  •  İnce ve kalın bağırsak iltihaplarına iyi gelir.
  •  Bağırsak tembelliğinde etkilidir.
  •  Lahana salatası yenerek veya özsuyu içilerek ergenlik sivilceleri, bronşiyal nezle; hatta romatizmal rahatsız­lıklara karşı olumlu sonuçlar alınabilir.
  •  İyileşmeyen açık baldır yaralarında, lahana yaprağı kompresiyle iyi­leşme sağlanır.
  •  Yaprakları haşlandığında suyu içi­lerek toksinlerden arınılır.
  •  Kolon kanserini önler.
  •  Kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
  •  Romatizma hastalarına iyi gelir.
  •  Kükürt ve vitaminler sayesinde kanı temizler, cildi güzelleştirir.
  •  İdrar söktürücüdür. Bu sayede vücuttaki suyu ve ze­hirli maddeleri idrarla dışarı atar.
  •  Kansızlığı giderir.
  •  Kansere karşı etkilidir.
  •  İçinde bulunan U vitamini sayesinde, mide ve bağır­sakların iç yüzeyini korur.
  •  Yaşlanmayı önler.
  •  Kalp krizine karşı koruyucudur.
  •  Selenyumun kaynağıdır.
  •  Cildin sağlıklı olmasını sağlar.
  •  Yorgunluğu giderir. Enerji vericidir.
  •  Zayıflamada ve selülit tedavisinde kullanılır.

Bu kadar faydalı olan bir sebzeyi de bol bol tüketmek gerekir. Fakat çokta sevilen bir sebze değildir. Bence değişik bir tarif olan Ve kış aylarında bizim evde çok sevilen, sizlerin de çok seveceğinizi düşündüğüm lahanalı börek tarifimi paylaşmak istiyorum. 




Malzemeler ;
  • 400 gr un
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 kahve fincanı yoğurt suyu
  • tuz
  • ılık su
  • 1 orta boy beyaz lahana
  • Sıvı yağ

Yapılışı ;

Unu eleyip yoğurma kabına alın. Ortasını havuz yapıp sirke, yoğurt suyu ve tuzu koyun. Ilık su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. İyice yoğurulan hamurun üzerini ıslak bir bez ile örterek dinlenmeye bırakın. Diğer tarafta lahanayı çok ince kıyın ve tuz serperek iyice ovun. Lahana yumuşamaya ve sulanmaya başlayacaktır. Suyunu sıkın. Üzerine 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ ilave edin, iyice karıştırın. Dinlenen hamuru dört bezeye ayırın. Tepsiyi sıvı yağ ile yağlayın. İlk hamuru tepsi büyüklüğünde açın ve yağlanmış tepsiye yayın. Lahananın 1/3 ini yufka gözükmeyecek şekilde üzerine yayın. İkinci yufkayı açın ve tepsiye koyup üzerine lahanayı yayın. Diğer bezeleri de açıp aynı işlemi tekrarlayın. 4 yemek kaşığı sıvı yağı bir kasede sulandırın ve böreğin üstüne sürün. Yufkanın heryeri yağlı suyla ıslanmış olmalı. 200 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 


Afiyet Olsun.
Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder