Beyaz
lahananın çok önemli iyileştirici özellikleri vardır. Bol
miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içerir. U vitamini olarak
tanımlanan etken bir madde içerir.
Faydaları ;
Faydaları ;
- Mide ve on iki parmak bağırsağı ülseri tedavisinde etkilidir.
- Mide yanmasını ve mide ağrılarını tedavi eder.
- İnce ve kalın bağırsak iltihaplarına iyi gelir.
- Bağırsak tembelliğinde etkilidir.
- Lahana salatası yenerek veya özsuyu içilerek ergenlik sivilceleri, bronşiyal nezle; hatta romatizmal rahatsızlıklara karşı olumlu sonuçlar alınabilir.
- İyileşmeyen açık baldır yaralarında, lahana yaprağı kompresiyle iyileşme sağlanır.
- Yaprakları haşlandığında suyu içilerek toksinlerden arınılır.
- Kolon kanserini önler.
- Kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
- Romatizma hastalarına iyi gelir.
- Kükürt ve vitaminler sayesinde kanı temizler, cildi güzelleştirir.
- İdrar söktürücüdür. Bu sayede vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı atar.
- Kansızlığı giderir.
- Kansere karşı etkilidir.
- İçinde bulunan U vitamini sayesinde, mide ve bağırsakların iç yüzeyini korur.
- Yaşlanmayı önler.
- Kalp krizine karşı koruyucudur.
- Selenyumun kaynağıdır.
- Cildin sağlıklı olmasını sağlar.
- Yorgunluğu giderir. Enerji vericidir.
- Zayıflamada
ve selülit tedavisinde kullanılır.
Bu
kadar faydalı olan bir sebzeyi de bol bol tüketmek gerekir. Fakat
çokta sevilen bir sebze değildir. Bence değişik bir tarif olan Ve
kış aylarında bizim evde çok sevilen, sizlerin de çok
seveceğinizi düşündüğüm lahanalı börek tarifimi paylaşmak
istiyorum.
Malzemeler
;
- 400 gr un
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 kahve fincanı yoğurt suyu
- tuz
- ılık su
- 1 orta boy beyaz lahana
- Sıvı
yağ
Yapılışı
;
Unu
eleyip yoğurma kabına alın. Ortasını havuz yapıp sirke, yoğurt
suyu ve tuzu koyun. Ilık su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında
bir hamur yoğurun. İyice yoğurulan hamurun üzerini ıslak bir bez
ile örterek dinlenmeye bırakın. Diğer tarafta lahanayı çok
ince kıyın ve tuz serperek iyice ovun. Lahana yumuşamaya ve
sulanmaya başlayacaktır. Suyunu sıkın. Üzerine 1 su bardağından
1 parmak eksik sıvı yağ ilave edin, iyice karıştırın. Dinlenen
hamuru dört bezeye ayırın. Tepsiyi sıvı yağ ile yağlayın. İlk
hamuru tepsi büyüklüğünde açın ve yağlanmış tepsiye yayın.
Lahananın 1/3 ini yufka gözükmeyecek şekilde üzerine yayın.
İkinci yufkayı açın ve tepsiye koyup üzerine lahanayı yayın.
Diğer bezeleri de açıp aynı işlemi tekrarlayın. 4 yemek kaşığı
sıvı yağı bir kasede sulandırın ve böreğin üstüne sürün.
Yufkanın heryeri yağlı suyla ıslanmış olmalı. 200 dereceli
fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet
Olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder