Zeytinyağlı
İmam Bayıldı
Patlıcan ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise
küçük bir ağaç şeklinde büyüyen çok yıllık bir kültür bitkisidir.
Avrupa'da ılk onceleri süs bitkisi olarak kullanılan
patlıcan, dünyada üretilen yaş sebzeler arasında 6. sırada yer almaktadır.
İçeriğinde düşük nikotin barındırması nedeniyle patlıcanı tüketen
tek canlı türü insandır.
Ulkemizde daha çok imambayıldı, karnıyarık yemekleri ve kızartma şeklinde tüketilir. Ayrıca salatası da yapılır.
Patlıcanın insan
sağlığındaki yerinin diğer sebze türlerinden küçümsenmeyecek düzeyde olduğu
bilinmektedir. 100 gr patlıcanın kalori değeri 24’dür. 100 gr patlıcanda 1.1 g
protein, 2 g yağ, ve 5.5 g karbonhidrat vardır. Vitamin içeriği bakımından ise;
100 gramında 30 IU A vitamini, 0.4 mg B1 vitamini, 0.5 mg B2 vitamini
ve 5 mg C vitamini bulunmaktadır.
Doğada patlıcanı
besin olarak tüketen tek canlı insandır. Bunun nedeni bünyesinde az miktarda
nikotin bulunmasıdır. Sigarayı ağzına koymayan ben sanırım nikotin ihtiyacımı
patlıcandan sağlıyorum..
Bugun buraları
sel götürsede yaz geldi.. Ve ben artık müptelası olduğum imam bayıldi yapmaya
başliyabilirim.. Gunun her saatinde yiyebileceğiniz hafif bir lezzet.. Lafı cok uzatmadan tarifime geçeyim..
Malzemeler
1 kilo patlıcan
5 adet buyuk boy domates
2 adet buyuk boy soğan
1 bas sarımsak
Zeytinyağ
Tuz
1 tatlı kaşığı şeker (arzu edılırse)
1 su bardasi su
1 su bardasi su
Yapılışı:
Oncelikle patlıcanları pijamalı olarak soyalım. Dilerseniz tuzlu suda
bekletebilirsiniz. Fakat o acımtırak hali sağlık açısından faydalı olduğu için
ben pek bekletmiyorum. Ben genelde bu
yemekte küçük patlıcanları tercih ediyorum ama biraz büyük oldukları için
ortadan ikiye böldüm. Sonra dip kısmına kadar kesmeden artı seklinde bölüyoruz. Soğanları piyazlık doğrayalım. Domatesleri soyup küp
küp doğrayalım. Dometeslerden bir tanesini tencerenin dibine yayalım. Uzerine patlıcanları dizelim. Kesiklerin arasına piyazlık
doğradığımız soğanları yerleştirelim. Bir baş sarımsağı soyup ilave edelim. Küp
küp doğradığımız domatesleri bir kısmını soğanların arasına kalanınıda tüm
tencerenin üzerine yayalım. Tuzu ve isteğe bağlı şekeri üzerine serpelim. Yemeğin
üzerine Zeytinyağı gezdirelim. 1 su bardağı suyu ilave edip tencereyi ocağın
üzerine alalım. Beş dakika kadar harlı ateşte sonrasında kısık ateşte iyice
pişirelim. Soğuk olarak servis edelim..
Afiyet
Olsun…
Eskiden patlıcan yemeyen ben son bir kaç senedir patlıcan hastası oldum. :)
YanıtlaSilBen de çom seviyorum imam bayıldıyı... aynen sizin gibi yapıyorum... birazcıkta maydanoz ekliyorum.. ellerinize sağlık sevgiler (Selma'nın Organik Mutfağı)
YanıtlaSilÇok severim patlicanin her halini. Elinize saglik.
YanıtlaSil