Fransız
Mutfağı
Söz konusu olan ‘yemek pişirme sanatı’ ise,
dünya mutfakları arasında ilk sırayı alan mutfak, her zaman ‘Fransız Mutfağı’
olmuştur. Bu köklü mutfağın tarihi Ortaçağ'a kadar uzanır.
Özellikle Marie-Antoine Careme (1784-1833)
gibi aşçıların ‘yüksek aşçılık sanatı’ tarzını geliştirmeleri, Fransız
Mutfağının dünya literatüründe ayrıcalıklı bir yer edinmesini sağlamıştır.
İddialı
Lezzetler: Fransız Mutfağı
Fransa mutfağında 1651, oldukça önemli bir
tarihtir; zira "yüksek Fransız mutfağı" tanımı, bir yemek tarifleri kitabı ile bu
tarihte başlıyor. Şef François Pierre, 1651 tarihinde "La Varenne"
takma adıyla "Fransız Şef" (Le Cuisinier Français) isimli kitabını
yayımlıyor. Hiç de sıradan olmayan bu kitap, 17. Yüzyıl'ın ikinci yarısında
izleri günümüze dek süren mutfak devrimini başlatıyor. Denilebilir ki bu
tarihten itibaren yemek pişirmek ve yemek yemek, karın doyurma ihtiyacından
çıkıp amacı keyif almak olan sofistike bir düzeye doğru yelken açıyor. Şefin
kitabının en önemli özelliği, eski mutfak geleneğini terk edip tamamen yeni bir
mutfağı tanımlıyor olması. Le Cuisinier Français’den sonra yayımlanan eserler
de -La Patissier Français (Fransız Tatlı/Pasta Şefi) ya da yazarı L.S.R. olarak
bilinen ‘Rafine Ev Sahipliğinin Kitabı gibi- aynı vizyonu benimsiyor.
Şık,
Nefis, Rafine ve Lüks
Günümüzde modern yemek akımlarını benimseyen
aşçıların rehberi olmaya devam eden Fransız mutfağının şık ve nefis olması,
asla bir tesadüfle açıklanamaz. Fransa’da "rafine yaşam endüstrisi",
Kral XIV. Louis ve Ekonomi Bakanı Colbert’in katkılarıyla 1660-1715 senelerinde
bir devlet politikası olarak gelişiyor. Bu da bu köklü mutfağı, rafine-lüks bir yaşamın doğal bir parçası haline getiriyor.
İştah açıcı bir aperitif ile başlayan Fransız
yemeği, arkasından alınan bir çorba ya
da salata; ardından da et veya balık ile yapılmış özel soslu bir ana yemekle
devam ediyor. Mutfağın ana unsurları arasında tatlı, şarap, peynir ve tereyağı,
ilk sıralarda geliyor. Günümüzde türleri bini aşan Fransız peynirleri arasında
"brie", "camembert" ve "roquefort" gibi türler,
dünya pazarında da yoğun ilgiyle karşılanıyor. Fransa’nın çeşitli bölgelerine
göre yemeklerde kullanılan ana ürünler, jambon ve av etleri gibi farklılıklar
gösteriyor. Deniz kıyılarında midye, karides ve ıstakoz gibi kabuklu deniz
ürünlerinin yanı sıra ringa, levrek ve dil balığı gibi türler de tercih
ediliyor. Şarap ise Alsace, Bordeaux, Burgonya, Champagne, Korsika, Savoy,
Loire, Provence gibi belli başlı bölgelerde üretiliyor.
Zengin
Fransız Kahvaltıları
Fransız mutfağı denildiğinde ilk aklan gelen
meşhur kruvasanlar, bu özel mutfağın kahvaltılarının da başlıca ürünlerinden
birisini oluşturuyor. Ay şeklinde hazırlanan, bol tereyağlı ve tatlı bir çörek
olan kruvasan, arasına peynir konularak yenildiği gibi nefis bir kahve
eşliğinde sade olarak da tüketilebiliyor. Yumurta, şeker ve muhallebiden
yapılan klasik Fransız tatlısı krem karamel; dana bonfilenin ortasından
kesilerek hazırlanan "chateaubriand"; geleneksel bir Fransız yemeği
olan ve Burgundy şarabında dinlendirilmiş sığır eti, havuç, mantar, sarımsak ve
beyaz soğan eşliğinde pişirilen "boeuf bourguignon"; ızgara peynir ve
jambon ile hazırlanan küçük bir sandviç türü olan "croque-monsieur";
yumurta beyazı, badem unu, toz şeker ve pudra şekeri ile hazırlanan geleneksel
Fransız kurabiyesi makaron, Fransız Mutfağı’nın lezzetlerinden sadece birkaçı
oluyor.
Knorr'un sizler için hazırladığı yüzlerce kolay
ve nefis yemek tarifleri ve gastronomi dünyasına dair keyifli yazılar için
mutlaka
adresine bir göz atmalısınız.
et ve et soslarını çok severim..
YanıtlaSil