15 Mart 2013 Cuma

Bayat Ekmek Helvası


Bayat Ekmekleri değerlendirmek için yaptığım ve çokta sevilen helva tarifim..Daha öncede paylaşmıştım, çok sevildiği için yeniden yayınlamak istedim..mutlaka denenecekler listenizde olsun..




Malzemeler;

3 Su bardağı rondodan çekilmiş ekmek (Kabukları dahil)
3 Yemek kaşığı tereyağ
1 Su bardağı şeker
1,5 su bardağı süt
1 vanilya


Yapılışı ;

Bir tencerede 3 su bardağı dolduracak kadar rondodan çektiğimiz ekmekler, 3 yemek kaşığı tereyağında sürekli karıştırılarak, hafif bir esmerlik alana kadar kavrulur ve ocaktan alınır. Ayrı bir tencerede 1 su bardağı toz şeker ve 1.5 su bardağı süt kaynatılıp ılıtılır. Vanilya eklenir. Ilık süt şerbeti, ekmekli malzemeye katılır ve tencere kapağı kapalı olarak 15 dakika demlenmeye bırakılır. Demlenen helvamız bir kaşık yardımı ile ezmeden karıştırılır. Tane tane olan helva, servis tabağına alınıp hindistan cevizi veya çekilmiş antep fıstığı ile süslenir. Servise hazırdır.


Afiyet olsun....

4 Mart 2013 Pazartesi

Bakla Kızartması...


Baklayı çok severim. Bol dereotlu zeytinyağlı yemeğine bayılırıım. Çorbası çok güzel olur. Fava vazgeçilmezlerimdendir..

Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın  kurusunun, taze bakla’ya göre daha besleyici olduğunu biliyor muydunuz?  Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir. 

Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir. Bu kadar faydası olan baklanın  tam mevsimi ve taze olarak bol bol tüketin. Fakat  baklada nişasta oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltir. Bu nedenle şeker hastaları için önerilmez.

Bugün belki de bu zamana kadar hiç denemediğiniz bir bakla tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bakla Kızartması..




Malzemeler ;
  • Yarım kilo bakla
  • 3 yemek kaşığı Un
  • Tuz
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sirke
  • Kızarmak için sıvıyağ

Yapılışı ;

Öncelikle ayıklayıp yıkadığımız baklaları haşlamak için tencereye su koyun. Kaynama suyuna 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Kaynayan suya baklaları ilave edin ve yumuşayana kadar haşlayın. Dilerseniz buharda da haşlayabilirsiniz. Vitamin ve minerallerin suya geçmemesi için buharda haşlamak tabi ki; daha sağlıklı. Haşlanan baklaları süzüp soğuması için bekletin. Soğuyan ve suyu süzülen baklaları una bulayın. Tavaya çok az yağ koyup kızdırın. Unladığımız baklaları balık kızartır gibi kızartıp servis tabağına alalım. Diğer tarafta 2 diş sarımsağı soyup ezelim, küçük bir kaseye koyduğumuz sirkeye karıştıralım. Ve kızaran baklalarımızla beraber servis edelim. Kızaran baklaları sarımsakla sirkeye batırarak yiyelim.


Afiyet Olsun....


2 Mart 2013 Cumartesi

MMY Tantuni Blogger Etkinliği



Yemek Sohbetleri blogunun sahibi sevgili Yağmur İpar'ın daveti ile Yenibosna Air-port AVM'de bulunan MMY Tantuni'de toplandık. Ben biraz gecikmeli olarak toplantıya iştirak edebildim. Ben aralarına katıldığımda firma yetkilisi Yıldırım bey ile arkadaşlarımız tantuni ve firma hakkında koyu bir sohbete dalmışlardı. 

Tantuni Arap kökenli bir kelime olup Akdeniz bölgesinin Mersin iline ait yöresel bir yemektir. Dana tranç etinin yağsız ve sinirsiz hale getirilip küçük küçük doğranıp haşlandıktan sonra terbiye edilip son olarak da soğan, domates, maydanoz, ayçiçek yağı ve baharatlarla harmanlanıp dürüm, yarım ekmek veya arzu edildiği şekilde sunulan bir yemektir.






Çok sevdiğim ve Mersin'de tatma olasılığı bulduğum muhteşem lezzet tantuniyi burada da yemekten büyük zevk aldım. Tüm malzemelerini Mersin'den getirten firma besicilikten mezbahaya; üretimden tüketicinin sofrasına kadar her aşamada ürüne hâkim.  Ayrıca Satış kanalı ve tüketim kanalı ne olursa olsun leziz, sağlıklı, hijyen kalitesinden ödün vermeyen bir şirket politikasına sahip.

Yemeğin ardından tatlı yiyerek, tatlı sohbetimize devam ettik. MMY Tantuninin künefesinin methini duymuştum. Fakat AVM içinde sadece künefe satan bir komşuları olduğu için, şirket politikaları gereği orada künefe yapmadıklarını öğrendik. Bu yönü ile de firmayı gerçekten takdir ettim. Kabak tatlısı ve Ayva tatlısı da gerçekten muhteşemdi. 






Eğer sizde yöresel lezzetleri seviyorsanız MMY Tantuni'ye gidip bu lezzetleri tadın derim.





Bizi tüm personeli ile çok güzel ağırlayan MMY Tantuni nezdinde firma yetkilisi Yıldırım beye ve nazik daveti için Yağmur'uma çok teşekkür ediyorum.















24 Şubat 2013 Pazar

Tuzlu Çörek



Canım çayın yanında atıştırmalık bir şeyler istiyordu ve evdeki malzemelerle ne yapabilirim diye düşünürken ortaya böyle bir çörek çıktı ve biz bu lezzeti çok sevdik..Buyrun tarifi....




Malzemeler ;

  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 3 yumurta
  • 1 paket instant (kuru) maya
  • 4 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı karşığı tuz
  • Aldığı kadar un

Yapılışı ;

Öncelikle sütümüzü ılıtalım ve yoğurma kabımıza alalım. Mayayı ve şekeri ilave edelim, iyice karıştıralım. Bir yumurtanın sarısını üzerine sürmek için ayıralım. Kalan 2 yumurtayı ve sarısını ayırdığımız yumurtanın beyazını yoğurma kabımızdaki karışıma ilave edelim. Tuzu ekleyelim ve azar azar un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Mayalanmaya bırakmadan önce tüm malzemeler özleşene kadar iyice yoğuralım. Hamurumuzu sıcak bir ortamda iki katı olana kadar mayalandıralım. Mayalanma işlemini 50 dereceye ısıtıp kapattığımız fırında da yapabiliriz. Mayalanan hamurumuzdan dilediğimiz büyüklükte parçalar kopararak şekil verelim ve tepsiye dizelim. Yarım saatte şekil verdiğimiz hamurları tepside bekletelim ve en son olarak üzerine ayırdığımız yumurta sarımızı sürelim.  200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Dilerseniz üzerine susam veya çörek otu serpebilirsiniz.


Afiyet Olsun..

22 Şubat 2013 Cuma

Karışık Otlu Dolamber Böreği


Ege otlar bakımından oldukça zengindir ve her mevsim pazarlarda çeşit çeşit ot bulmanız mümkün. Özellikle de bahar aylarında bu çeşitler daha da artıyor. Pazara gittiğinizde börek yada yemek yapmak için karışık olarak satılan ( ıspanak, arapsaçı, ısırgan otu, ebegümeci, gelincik, hardal otu, turp otu, leylek gagası) yabani otlardan alabilirsiniz.  Fakat İstanbul'da maalesef karışık ot bulmak biraz zor oluyor. Bende damak zevkime göre sevdiğim otları karıştırıyorum. Gelelim görüntüsüyle iştah kabartan böreğimizin tarifine ;




Malzemeler ;

Hamuru için ;

  • 750 gr Un
  • 1 çay bardağı yoğurt suyu
  • 4 yemek kaşığı sirke
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • Ilık su
  • Tuz

İç Harcı için ;
  • 1 kg Karışık Ot (Ispanak, Pazı, Isırgan, Tere, Kuzu kulağı)
  • 300 gr lor 
  • 1 soğan
  • Sıvıyağ
  • Tuz

Yufkaların aralarına sürmek için;
  • 2 yemek kasığı tepeleme Becel (eritilecek)
  • 1,5 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı ;


Önce karışık otlar ayıklanır, kumu gidene kadar iyice yıkanır ve suyunun süzülmesi için bir süzgece konur. Diğer tarafta elenen un yoğurma kabına alınır. Ortası havuz gibi açılır ve yoğurt suyu, sirke, zeytinyağ ve tuz konur. Ilık su ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurulur. Hamurun en az yarım saat kadar dinlenmesi gerekir. Hamurumuz dinlenirken iç harcımızı hazırlayalım. Suları süzülen otlar elle parçalanır. Soğan küçük küçük doğranır. Tencereye 2 kaşık sıvı yağ konur ve doğranan soğan kavrulur. Üzerine otlar ilave edilir ve otlar diriliğini kaybedene kadar hafif kavrulur, tuzu ilave edilir. Ilınması için bekletilir. Ilınan otlara lor ilave edilir. Eğer arzu edilirse baharat ilave edilebilir. Dinlenen hamurumuz 9 bezeye ayrılır. Her bir beze açabildiğimiz kadar büyük ve ince açılmaya gayret edilir. Açılan yufkanın yarısına becel-sıvıyağ karışımı fırça yardımı ile sürülür ve ikiye katlanır. Katlanan kısım yağlanır ve yufkanın uzun kısmına karışık ot yayılır, çok sıkmadan gevşek şekilde rulo yapılır. Tepsinin ortasına dolanarak konur. Diğer bezelere de aynı işlem uygulanarak tepsiye yerleştirilir. Böreğin üzerine sıvıyağ-su karışımı sürülür ve üzeri kızarana kadar pişirilir. 




Not : Ben bu böreğimi çocukluğumdan kalma davul fırında pişirdim. Eğer ayarlı fırında pişirmek isterseniz 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirebilirsiniz. Ayrıca fırından böreğinizi çıkardığınızda üzerine su serperseniz kabuğunun kurumasına engel olmuş olursunuz.


Afiyet Olsun....