15 Şubat 2013 Cuma

Ar Yıldız Fabrika Gezisi




Blogger arkadaşlarımızla çocukluğumdan beri bildiğim bir marka olan Ar Yıldız firmasını ziyaret ettik. Mutfağımızda kullandığımız ürünlerin nasıl yapıldığını, ne kadar çok emek verildiğini görmek hepimizi çok heyecanlandırdı.




Firma yetkilisi Ferhan hanımın içtenliği ve Yağmur arkadaşımızın güzel organizasyonu ile çok eğlenceli bir gezi gerçekleştirdik. İstanbul'da üç ayrı noktadan arkadaşlarımızla buluşup kısa bir yolculuğun ardından Çorlu'da bulunan fabrikaya geldik. Yöneticilik yaptığım yıllardan fabrika ortamlarını bilirim, fakat fabrika yemekhanesinde yemek yemeyeli yıllar geçmişti. Özlemişim o günleri.




Güzel bir öğle yemeğinin ardından Ferhan hanımın eşliğinde toplantı salonuna geçtik. Orada bizi fabrikanın üretim müdürü ve muhasebe müdürü karşıladı. Kahve eşliğinde hem sohbet ettik, hem de fabrika ve üretimle ilgili bilgiler aldık. Ayrıca mutfak eşyalarımızın kullanımı ve uzun ömürlü olması için neler yapmamız gerektiği konusunda bilgilendirdiler. Bu bilgileri sizlerle detaylı bir şekilde paylaşacağım.





Benim çocukluğumda çeyizin markasıydı Ar Yıldız..Şuanda da sektördeki birçok marka arasında liderliğini koruyan firma 1948 yılında kurulmuş ve bugün uluslararası sektör gelişmelerini ve trendlerini yakından takip eden, zarif tasarımlarıyla adından söz ettiren lider mutfak eşya üreticilerden biri haline gelmiştir. Başta çelik ürünler olmak üzere tüm aksesuarları, gerek yurt içinde gerekse yurt dışı pazarında ülkemizi başarıyla temsil etmektedir.
37.000 m2'si kapalı alan olmak üzere toplam 72.000 m2'lik üretim alanına sahip Ar-Yıldız, kalite ve tasarım odaklı çizgisini koruyan marka anlayışıyla, kurulduğu günden bu yana ürün ve hizmet çizgisindeki mükemmeliyetçilik anlayışından ödün vermemektedir. Tüm tasarımlarını kendi ekibiyle yaratırken, üretimini de kendi tesislerinde gerçekleştirmekte ve her sezon sektör trendlerini belirleyen koleksiyonlar hazırlamaktadır. 24 kişilik profesyonel bir ekibe sahip Ar-Ge departmanına yaptığı yatırımlarla da her dönem ölçülebilir değerlerle büyümesini sürdürmektedir.






Ar-Yıldız, ürünlerinin arz talep durumlarını göz önünde tutmakta, üretimini, marka dostlarının en çok tercih ettikleri ürünleri her zaman bulabilecekleri şekilde yönetmektedir. Başta çatal, bıçak, kaşık, tencere, çaydanlık ve sofra aksesuarları olmak üzere 6.000'i aşkın ürün çeşidi ile Türkiye'nin hemen hemen tüm şehirlerindeki seçkin mağazalara dağıtım yapmakta; her satış noktasında yüksek kaliteyi çağrıştırmakta; Ülkemizin bütün bölgelerinde bulunan bayi ağıyla gücünü sektörüne kanıtlamaktadır. Orion ve Maxstyle markaları ile ev tekstili ve aksesuar üretimine de başlamışlar. http://www.aryildizcourt.com/ adresi üzerinden hem tüm ürünleri görebilir, hem de güvenli bir şekilde online alışveriş yapabilirsiniz.






"Müşteri" ve "verimlilik" odaklı bir yönetim anlayışı içinde çalışmalarını sürdüren Ar-Yıldız, bugüne kadar personel eğitimine verdiği önem ve 'dost canlısı' marka kimliğiyle hedef kitle profilinin zevk ve kalite anlayışına seslenerek güven kazanmıştır. Ve bu güveni 2010 ve 2011 yıllarında üst üste aldığı "Tüketici Kalite Ödülü " ile taçlandırmıştır.




Üretmeyi ve üretimde liderliği başarının temel kaynağı olarak gören Ar-Yıldız, "kalite ve güven" ikilisinden hiçbir zaman ödün vermeden çalışmakta; üretim kalitesinin ve kullandığı teknoloji gücünün dünya standartlarına uygunluğunu "2011 European Union Quality Awards" ile tescillenmesinin gururunu yaşamaktadır.

Bende ürünlerini kullandığım ve güvendiğim bir firmayı yakından tanımış olmaktan dolayı çok mutluyum ve nazik davetinden dolayı sevgili Yağmur'a, konukseverliğinden ve kullandıkça her zaman hatırlayacağımız hediyelerinden dolayı Ar Yıldız firmasına ve Ferhan hanıma, ayrıca bıkmadan sorularımıza yanıt veren üretim ve muhasebe müdürüne çok teşekkür ediyorum. 





Böyle güzel etkinliklerde görüşmek dileği ile....




13 Şubat 2013 Çarşamba

Nane Kesmeli Yoğurtlu Çorba




Kış olunca her gün değişik çorbalar içmek geliyor içimden. Yapmış olduğum tarhana ve kesmelerle de farklı çorbalar uyduruyorum. Naneyi de her zaman çorbalara çok yakıştırmışımdır. Çorbalık kesme hazırladığım bir gün naneli kesme yapsam nasıl olur diye düşündüm ve hemen uyguladım.. Çokta güzel oldu.. Her zaman hazırda böyle kesmeler bulundurmanız size büyük kolaylık sağlar.. 




Hemen yoğurtlu bir çorba yaptım. Buyrun tarifi ;




Malzemeler ;
  • 1 kase yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı Filizza naneli çorbalık kesme
  • 2 çorba kaşığı un
  • Su ( yaklaşık 5 su bardağı)
  • Tuz
  • Üzeri için tereyağ, pul biber, nane
Yapılışı ;

Üç bardak su ile çorbalık kesmeler bir tencereye alınır ve pişmeye bırakılır. Diğer tarafta büyük bir kase içinde yoğurt, yumurta sarısı ve un iyice çırpılır. Kesmeler pişince kaynayan suyundan yoğurtlu karışımın içine alınır ve ılınması sağlanır. Daha sonra karışım karıştırarak ağır ağır tencereye ilave edilir. Arzu edilen yoğunluğa göre su ilave edilir ve yoğurt kesilmesin diye sürekli aynı yönde karıştırılır. Bir beş dakika kadar kaynadıktan sonra ocak kapatılır. Bir tava içinde tereyağ eritilir. İçine pul biber konur. Naneler çorbanın ortasına konur ve kızgın tereyağ üzerine dökülür. Çorbamız servise hazırdır..


Afiyet Olsun..


26 Aralık 2012 Çarşamba

Ekonomiye Kadın Gücü




Ekonomiye Kadın Gücü projesi, dar gelirli kadınların ekonomik üretime katılımını teşvik etmek, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla, kadınların gelir getirici bir işe başlamasına veya işini büyütmesine destek olmayı hedefliyor.

Bu hedefin gerçekleşmesinde, küçük bir sermaye desteği ile dar gelirli kadınların ekonomik üretime başlamasına imkan tanıyan Mikrokredi Sistemi temel alınıyor. Mikrokredi, dünyada ilk olarak 1973 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Muhammed Yunus öncülüğünde yoksulluğun çok yoğun bir şekilde yaşandığı Bangladeş'te "
Grameen Bank" altında faaliyetlere başladı. Prof. Muhammed Yunus, bu uygulamayı ilk olarak genç bir kadına bambu sepeti yapması için 6 $ kredi vererek başlattı.

Küçük sermayelerle değişen hayatlar

Türkiye'de 2003 yılında Prof. Muhammed Yunus'un girişimleriyle Grameen Trust ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından ortaklaşa başlatılan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı pekçok dar gelirli kadının işe başlaması için cansuyu/başlangıç kredisi sağlayarak, teminat ve kefalet gerektirmeden finansman erişimi kısıtını ortadan kaldırarak onbinlerce kadının hayallerini gerçekleştirmesine destek oluyor.

Yoksullukla Mücadelede Yenilikçi Yöntem: Sosyal Finansman

Türkiye'de her 5 kadından biri yoksulluk sınırında olup kendi potansiyelini gerçekleştirmeyi, ailesine ve toplumsal üretime katkıda bulunmayı bekliyor. Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'nın yaygınlaştırılması amacıyla, TİSVA ve Turkcell işbirliğinde hayata geçen Ekonomiye Kadın Gücü, Türkiye’de ilk defa sosyal borçlanma modelinin hayata geçirilerek kadınların gelir getirici işler yapması için küçük sermaye desteği sağlayan Mikrokredi Sistemi’ne yeni kaynak oluşturulmasını hedefliyor.

Sosyal inovasyon niteliği taşıyan bu yenilikçi model sayesinde sayesinde artık dileyen herkes dar gelirli kadınlara borç verebilecek, bağış yapabilecek, dar gelirli kadınların hayallerine kavuşmasına bireysel olarak destek verebilecek .Çünkü, Kadına Destek, Topluma Destektir.
Ekonomiye Kadın Gücü projesi ile kadınlarımız daha çok üreterek ekonomiye katılacak,
hayallerini büyütecek, ailelerine ve geleceğe yatırım yapacak, Türkiye kazanacak.




ekonomiyekadiningucu

Bir bumads advertorial içeriğidir.

16 Aralık 2012 Pazar

Tahinli - Cevizli Çörek


Bugün Yuva Maya'nın yarışması için hazırlamış olduğum tahinli - cevizli çöreğimin tarifini uzun uğraşlardan sonra firmanın sayfasına yükleyebildim. Ve sıra sizlerle paylaşmaya geldi. 





Malzemeler ;

Hamuru için ;
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 4,5 - 5  su bardağı kadar un


İç harcı için
  • 1.5 su bardağı tahin
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı ceviz

Yapılışı ;

Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur hazırlayın. Üzerini kapatın ve ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru 6'ya bölün. 




Hamurları ikişer gruplar halinde, servis tabağı büyüklüğünde ve dikdörtgen şeklinde, yarım cm. kalınlığında açın. İlk hamurun üzerine tahinden sürün. Şeker ve ceviz de serpin.




İkinci hamuru üzerine serin ve üzerine de tahini sürüp , şeker ve ceviz serpin.




Hamuru zarf şeklinde katlayın. Diğer hamur gruplarına da aynı işlemi uygulayın.





Katladığınız hamurları 20 dakika dinlendirip, altını ve üstünü hafifçe unlayıp, merdaneyle 7-8 mm. kalınlığında açın. Hamuru 6 veya 8 parçaya şeritler halinde kesin.




Her şeriti bir ucundan tutup kıvırın, uzatın ve kendi etrafında dolayın ve uç kısmını alta saklayın. 




Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine hafifçe bastırın. Eritilmiş tereyağı ve zeytinyağı karışımı ile çöreklerin üzerini yağlayın. 




1 saat kadar tepside mayalanması için bekletin. Mayalanan çörekleri 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.


Afiyet Olsun...

7 Aralık 2012 Cuma

Haşhaşlı Gözleme


Börek, çörek, katmer, gözleme gibi hamur işlerinde sıvı yağ ile inceltilip hamura sürülerek kullanılan haşhaş kahvaltılarda bal ve pekmez ile karıştırılarak veya sade olarak ekmek üzerine sürülerek servis edilebilir. Eskiden daha  fazla kullanılırdı haşhaş ve haşhaş ezmesi. Haşhaşın ananeler ve büyüklerimizin tecrübe ve bilgilerine dayandırılan çeşitli faydalarını şöyle sıralayabiliriz.


  • Mide yanmalarını önlemektedir.(Reflü-Gastrit gibi sorunlara engel teşkil etmektedir.)
  • Emziren annelerimizde süt kanallarını açmakta ve sütü artırmaktadır.
  • Zindelik ve kuvvet verir.
  • Bağırsakları çalıştırarak sindirim sistemini düzenlemektedir.
  • Öksürük sorununu yumuşatmakta ve azalmasına fayda sağlamaktadır.
  • Ekstra olarak haşhaş yağının kolestrol oranı sıfır olarak bilinmektedir. Bu sebeble kalp damar rahatsızlığı olanlar için haşhaş yağı önerilmektedir.
  • Laksatiftir ve balıkyağı yerine kullanılır.
  • Mesane iltihabinda, raşitizmde, sıraca hastalığında ve kabızlıkla kullanılır.

Bu kadar yararı olan haşhaşı bende böreklerde, çöreklerde kullanmayı çok seviyorum. Haşhaşlı değişik tarifler denemenin yanında büyüklerimden öğrendiğim geleneksel yiyeceklerimizi yapmayı da çok seviyorum. Ve memleketim insanının vazgeçemediği ve günün her saatinde yemekten zevk aldığımız, haşhaşla müthiş bir lezzet haline gelen gözleme tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum..




Malzemeler ;
  • 1 kilo un 
  • tuz 
  • haşhaş 
  • sıvıyağ 
  • yeteri kadar tuz

Hazırlanışı ; 
Un, tuz ve su ile yumuşak bir hamur elde edilir. Yarım saat dinlendirilir. Haşhaş sıvıyağla inceltilir. Bezelere ayrılan hamurlar oklavayla açılır. Açılan hamurlara haşhaş sürülerek rulo yapılır ve gül böreği gibi sarılır. Tüm bezeler açılıp haşhaşlandıktan sonra ilk hamurdan başlayarak servis tabağı büyüklüğünde açılarak sacda yada yağsız tavada pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet Olsun....