7 Aralık 2012 Cuma

Haşhaşlı Gözleme


Börek, çörek, katmer, gözleme gibi hamur işlerinde sıvı yağ ile inceltilip hamura sürülerek kullanılan haşhaş kahvaltılarda bal ve pekmez ile karıştırılarak veya sade olarak ekmek üzerine sürülerek servis edilebilir. Eskiden daha  fazla kullanılırdı haşhaş ve haşhaş ezmesi. Haşhaşın ananeler ve büyüklerimizin tecrübe ve bilgilerine dayandırılan çeşitli faydalarını şöyle sıralayabiliriz.


  • Mide yanmalarını önlemektedir.(Reflü-Gastrit gibi sorunlara engel teşkil etmektedir.)
  • Emziren annelerimizde süt kanallarını açmakta ve sütü artırmaktadır.
  • Zindelik ve kuvvet verir.
  • Bağırsakları çalıştırarak sindirim sistemini düzenlemektedir.
  • Öksürük sorununu yumuşatmakta ve azalmasına fayda sağlamaktadır.
  • Ekstra olarak haşhaş yağının kolestrol oranı sıfır olarak bilinmektedir. Bu sebeble kalp damar rahatsızlığı olanlar için haşhaş yağı önerilmektedir.
  • Laksatiftir ve balıkyağı yerine kullanılır.
  • Mesane iltihabinda, raşitizmde, sıraca hastalığında ve kabızlıkla kullanılır.

Bu kadar yararı olan haşhaşı bende böreklerde, çöreklerde kullanmayı çok seviyorum. Haşhaşlı değişik tarifler denemenin yanında büyüklerimden öğrendiğim geleneksel yiyeceklerimizi yapmayı da çok seviyorum. Ve memleketim insanının vazgeçemediği ve günün her saatinde yemekten zevk aldığımız, haşhaşla müthiş bir lezzet haline gelen gözleme tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum..




Malzemeler ;
  • 1 kilo un 
  • tuz 
  • haşhaş 
  • sıvıyağ 
  • yeteri kadar tuz

Hazırlanışı ; 
Un, tuz ve su ile yumuşak bir hamur elde edilir. Yarım saat dinlendirilir. Haşhaş sıvıyağla inceltilir. Bezelere ayrılan hamurlar oklavayla açılır. Açılan hamurlara haşhaş sürülerek rulo yapılır ve gül böreği gibi sarılır. Tüm bezeler açılıp haşhaşlandıktan sonra ilk hamurdan başlayarak servis tabağı büyüklüğünde açılarak sacda yada yağsız tavada pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet Olsun....
Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

5 yorum:

  1. Biz böyle gül böreği gibi sarılıp yuvarlak açılana Katmet diyorlar. Kare olana gözleme diyorlar. Ama ben bu gözleme yada Katmere bayıldım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nursevin hanım çok teşekkürler..Kütahya'da kayıtlara geçen orijinal tarif ve büyüklerimden öğrendiğim gibi yaptım..İster Katmer denilsin, ister gözleme..Önemli olan sevgiyle yapılması ve dostlarla paylaşılması...

      Sil
  2. Merhabalar
    Filiz Hanım bende Kütahya dan haşhaş almıştım. Kullanmaya kıyamadım, istedim ki yöresel bir tarif yapayım. Bu haşhaşlı gözleme tam denk geldi. Üstelik faydalarını da sıralamısınız harika olmuş. Ellerinize sağlık. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkurler... Memleketimin en sevdigim seylerinden biridir hashasli gozleme..Birde tosunum boregimiz vardir yesil mercimekli ve hashasli.. bayramlarda yapilir.. Onuda bloga ekliyemedim ama samanyolu tvde mutfak keyfi programinda yapmistim..

      Sil
  3. Merhabalar
    Filiz Hanım bende Kütahya dan haşhaş almıştım. Kullanmaya kıyamadım, istedim ki yöresel bir tarif yapayım. Bu haşhaşlı gözleme tam denk geldi. Üstelik faydalarını da sıralamısınız harika olmuş. Ellerinize sağlık. Sevgiler

    YanıtlaSil